StoryEditorOCM
ZdravljeISTRAŽIVANJE

Obećavajući novi tretman za rak mokraćnog mjehura: koktel dva lijeka udvostručuje šanse za preživljavanje

Piše MOZAIK SD
17. travnja 2024. - 08:31

Novi lijek pokazao je značajne rezultate u liječenju raka mokraćnog mjehura u usporedbi s konvencionalnom kemoterapijom, prema studiji objavljenoj u utorak u kojoj su sudjelovali belgijski znanstvenici iz gentske bolnice Maria Middelares.

Više od 67% pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju doživjelo je značajnu i trajnu remisiju raka. Kod konvencionalne kemoterapije taj udio pada na manje od 45 %. Šanse za preživljavanje metastatskog karcinoma mokraćnog mjehura također su veće s ovim novim liječenjem, od 13 do 15 mjeseci koliko se očekuje s trenutnom kemoterapijom, piše RTL.be.

image

Ilustracija

Shutterstock

Novi tretman sastoji se od kombinacije dva lijeka: enfortumab vedotin i pembrolizumab. Ovaj koktel udvostručuje šanse za preživljavanje. Rak više nije bio vidljiv ni na snimkama za 30 % sudionika. Ta je brojka iznosila samo 12 % među pacijentima liječenim konvencionalnom kemoterapijom. Ovo je "proboj bez presedana", prema istraživaču Christofu Vulstekeu.

Studija je objavljena u prestižnom medicinskom časopisu "The New England Journal of Medicine". Više od 200.000 ljudi umire svake godine u svijetu od urotelijskog karcinoma, oblika raka mokraćnog mjehura ili gornjeg mokraćnog sustava.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 08:33