stdClass Object ( [id] => 481966 [title] => 'Marulić je bio u pržunu i pušten je uz masnu jamčevinu': i otac hrvatske književnosti bio je čovjek od krvi i mesa... [alias] => marulic-je-bio-u-przunu-i-pusten-je-uz-masnu-jamcevinu-i-otac-hrvatske-knjizevnosti-bio-je-covjek-od-krvi-i-mesa [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Život i djelo Marka Marulića Splićanina, klasika hrvatske književnosti, predmet je istraživanja brojnih marurologa što se tijekom posljednjih 26 godina okupljaju na sesijama u Splitu u ovo doba – upravo i danas, u subotu, znanstvenici sa hrvatskih, europskih i američkih adresa u Zavodu HAZU po 27. put izlažu svoje radove koji, poput mozaika, sastavljaju još uvijek nedovršenu sliku o čovjeku koji je za života doživio slavu velikog i uspješnog pisca. Književnika koji je živio u Splitu od samo pet tisuća stanovnika i tek možda nekoliko stotina pismenih, ali čija su djela čitali velikani poput kralja Henrika VIII., cara Karla V. ili državnika Thomas Morea, da bi najpoznatija mu "Judita" u samo godinu i pol dana bila tiskana čak tri puta.

Mr. Branko Jozić, istraživač iz splitskog Centra Marulianum, ove je godine pripremio dosad nepoznate podatke o Marulićevu životu tražeći po arhivama odgovore na pitanja koja su ga okupirala, što je, naravno izazvalo prilično uzbuđenja među njegovim kolegama.

Najveći grešnik

O čemu se radi?
- Intrigiralo me je zašto Marko Marulić sebe naziva "najvećim grešnikom" kad se potpisuje kao prevoditelj "Slavića" Bonaventure ili kako piše u pjesmi "Dobri nauci"? Zašto piše "grišnik sam najveći"? – za početak će Branko Jozić.

– Je li to kod njega samo topos, tipizirana "stilska figura" kojoj tada pribjegavaju pisci, a Marulić je koristi kao vrstan znalac retorike da bi pridobio naklonost čitatelja? Ili svoju poniznost ističe pod utjecajem Svetog pisma ili djela Augustina i Franje Asiškog koji sebe također predstavljaju velikim grešnicima jer "Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost"? Ipak, to mi je kod Marulića nekako izgledalo pretjerano iako je nakon smrti najdražeg mu brata Šimuna u njegovu životu došlo do velikog zaokreta.

On se nakon 1486. godine punih 40 godina povukao u osamu da bi danju i noću čitao svete sveske i pisao, te se u strogoj pokori trapio bdjenjem, postom, molitvom, kostrijeti i bičevanjem, o čemu piše njegov prijatelj Frane Božičević u "Životu Marka Marulića". No, da li je za to postojao neki konkretni razlog? Ipak je on ranije bio poznat po svom lijepom odijevanju, bio je gizdav, bahat, plemić žestokih riječi koji je držao do sebe i nije bio skroman. Kad je 1501. napisao "Juditu" piše Jerolimu Ćipiku da "slavenski jezik sada može reći da ima svoga Dantea", što je izraz velike samosvijesti i ponosa. Što se, dakle, dogodilo?

Što ste utvrdili tražeći po arhivama?
- U Zadarskom arhivu naišao sam na jedan zapis od 3. listopada 1484. da su u kneževu kancelariju došli stanoviti Karlo Martinušević, te dva brata Marulića, Šimun i Aleksandar. Iz tih kancelarijskih zapisa, znate, može se rekonstruirati sve što se u Splitu događalo, kao da čitate novine. Tko je došao, koji su svjedoci, kojim poslom – jedan predaje oporuku, drugi tuži nekoga, pa knez nešto zabranjuje ili naređuje…

Iz tih se zapisa zna kad je Marko Marulić s braćom brodio u Mletke, u Veneciju, što su tamo nosili za trgovinu, koliko je i gdje imao zemljišta, a može se i bolje razumjeti neke njegove tekstove. Poput epigrama "Protiv Marinellija, šašavog jahača" ili "Bratu Šimunu, da odustane od kocke" što je njegova reakcija na stvarne gradske događaje.

I? Što se dalje zbilo u kneževoj kancelariji?
- Njegova braća došla su ishoditi da se Marka Marulića pusti iz "kule", odnosno zatvora! Marko je dakle završio u pržunu, a oni jamče da se neće udaljiti iz splitske utvrde, "de castro Spalati" bez kneževa dopuštenja i nude jamčevinu od tisuću dukata ako pobjegne. Morate znati da je to bio veliki novac – jedan vol je vrijedio dva dukata. Paladio Fusco je, primjerice, stigao u Trogir za učitelja i dala mu se plaća od stotinu dukata godišnje. Znači, jamčevina je jednaka njegovoj desetogodišnjoj plaći.

Što je skrivio kad se nudi tako veliki novac za polog?
- Nemam odgovora na to, moram se potruditi pa tek pronaći u Arhivu kneževu odluku o tome o čemu se radi. No, neke elemente za razmišljanje imam. Prvo, mletačka vlast je bila stroga, kažnjavanje je bilo nemilo pa tako i prema svojim dužnosnicima, a Marulići su obnašali službe u gradu – bili su "testis", "iudex", "examinator", "commissarius", "consiliarius", "procurator", "advocatus", "sindicus"...

Sve je bilo propisano – zabranjena su bila javna okupljanja bez dopuštenja, na primjer. Prema položaju u društvu znalo se tko gdje stoji u procesiji i kakvo odijelo mora obući u nekoj prilici, gdje sjedi. Zloporabe su kažnjavali dukatima, suspenzijom, progonima… I Markov brat Šimun je bio prognan 1477., pa njihov brat Petar angažira u Mlecima jednoga odvjetnika da ga zastupa pred gradskim vijećem. U zapisima stoji, primjerice, kako je neki plemić dobio tri godine progona samo jer je potegnuo mač na kaštelana, zapovjednika gradske straže.

Parničenja

Došao je u sukob s vlasti?
- Možda. Tih godina, od 1477. do 1482. Marulići se parniče s Nikolom Papalićem, Trogiraninom Jeronimom Testa i izvršiteljima oporuke Ante Ivanova, oko toga kome će pripasti vrlo velika imovina. Markov otac, tada već pokojni Nikola Marulić, bio je optužen da je krivotvorio nešto u oporuci jer je bilo poznato da je izvrsno crtao i mogao falsificirati rukopis. Prema iskazima majke mu Dobrice, bilo je u toku parničenja vrijeđanja i prijetnji, a i jednog rođaka s majčine strane knez Giovanni Bollani je također strpao u zatvor.

Je li taj proces izazvao Marka da nešto napravi i zbog toga završi u pržunu, ne mogu još kazati. Je li sve ovo slagalica koja vodi ka nečemu zbog čega je utamničen – ostaje pitanje – no čudno je da se već mjesec dana kasnije pojavljuje u svojstvu gradskog "suca", što znači da je rehabilitiran.

Mislite li da bi zbog toga kasnije patio i nazivao se grješnikom?
- To može biti stvar osobne osjetljivosti, a ne objektivno nekog strašno lošeg djela. No, u nekoliko manje književnih citata može se vidjeti da je Marulić doživio obraćenje. U pismu Katarini Obirtića ispovjedno priznaje kako su radili svašta u mladosti i da su "lovili u noći", a u drugom pismu Jerolimu Papaliću priopćava da će ostatak života činiti dobro i okajavajući grijehe zbog kojih su mu se razne nedaće dogodile: majka mu se razboljela, umrla su mu dva brata…

Znači, on vidi uzročno-posljedičnu vezu između svojih grijeha i obiteljskih nevolja. No, ako se u to vrijeme i dogodio nekakav zaokret, to ne odgovara na pitanje otkud Markov osjećaj grješnosti.

Dakle, pred vama je još istraživačkog posla?
- Nešto smo novo doznali, a još više se pitanja otvorilo. No, ovakvo otkriće vraća Marka Marulića među žive ljude, on je čovjek od krvi i mesa s kojim možete komunicirati, a ne neki apstraktni lik. Nije onaj svetac, kako ga se percipira, koji stoji onako nagnute glave, već čovjek sa svojim uspjesima, neuspjesima i problemima.

I prije 500 godina isti problemi kao danas
Zanimljivo je kako neki izvještaji iz gradskih kancelarija od prije 500 godina, kada je živio Marko Marulić, govore o problemima nalik današnjima:

- Knez je, primjerice, prijetio kaznama mladim plemićima koji ispisuju svakakve grafite ili na gradskim punktovima dočekuju djevojke, služavke, pa im dobacuju ili ih štipaju. Mesari i ribari na štetu pučanstva zakidaju na vagi, a ribari, da bi što prije prodali, nude samo po 25 riba na prodaju, ništa manje. Jedan se tuži da mu je liječnik uzeo novce, a njegovu sinu je bilo stanje gore nego prije. Netko je tužio sugrađanina jer mu ovaj nije vratio – knjigu.

Znade se tko se s kim potukao i zašto, koliko mu je slomljeno rebara i koliko je dana zbog toga morao odležati. Jedan učitelj doveden iz Mletaka i angažiran u Splitu žali se da mu mjesecima nije isplaćena plaća! Mladi plemići žele putovati u Veneciju, ali traže da ih se pošalje kao poklisare kako ne bi platili iz svoga džepa, već da putuju na trošak komune, na što stiže dekret iz Mletaka da se to ukine… - prepričava mr. Jozić.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najveći grešnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-22 15:01:14 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur-Staničić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-23 08:53:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-23 08:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9146 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/04\/21\/Kultura\/3361393.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/21\/Kultura\/8645908.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/21\/Kultura\/8645907.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/21\/Kultura\/8645581.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/21\/Kultura\/8645578.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x774"},{"size0":"800x1126"},{"size0":"800x1067"},{"size0":"1200x1870"},{"size0":"1200x1964"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7831390 Threads: 2 Questions: 1641149103 Slow queries: 4879010 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111528165 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/marulic-je-bio-u-przunu-i-pusten-je-uz-masnu-jamcevinu-i-otac-hrvatske-knjizevnosti-bio-je-covjek-od-krvi-i-mesa-481966 [printLink] => /kultura/marulic-je-bio-u-przunu-i-pusten-je-uz-masnu-jamcevinu-i-otac-hrvatske-knjizevnosti-bio-je-covjek-od-krvi-i-mesa-481966?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 473714 [name] => Marko Marulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-marulic [link] => /tag/marko-marulic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310623 [name] => Branko Jozić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-jozic [link] => /tag/branko-jozic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 310624 [name] => Centar Marulianum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar-marulianum [link] => /tag/centar-marulianum ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najveći grešnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Marulić je bio u pržunu i pušten je uz masnu jamčevinu': i otac hrvatske književnosti bio je čovjek od krvi i mesa... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/21/Kultura/3361393.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/21/Kultura/3361393.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/21/Kultura/8645908.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/21/Kultura/8645907.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/21/Kultura/8645581.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/21/Kultura/8645578.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Život i djelo Marka Marulića Splićanina, klasika hrvatske književnosti, predmet je istraživanja brojnih marurologa što se tijekom posljednjih 26 godina okupljaju na sesijama u Splitu u ovo doba – upravo i danas, u subotu, znanstvenici sa hrvatskih, europskih i američkih adresa u Zavodu HAZU po 27. put izlažu svoje radove koji, poput mozaika, sastavljaju još uvijek nedovršenu sliku o čovjeku koji je za života doživio slavu velikog i uspješnog pisca. Književnika koji je živio u Splitu od samo pet tisuća stanovnika i tek možda nekoliko stotina pismenih, ali čija su djela čitali velikani poput kralja Henrika VIII., cara Karla V. ili državnika Thomas Morea, da bi najpoznatija mu "Judita" u samo godinu i pol dana bila tiskana čak tri puta.

Mr. Branko Jozić, istraživač iz splitskog Centra Marulianum, ove je godine pripremio dosad nepoznate podatke o Marulićevu životu tražeći po arhivama odgovore na pitanja koja su ga okupirala, što je, naravno izazvalo prilično uzbuđenja među njegovim kolegama.

Najveći grešnik

O čemu se radi?
- Intrigiralo me je zašto Marko Marulić sebe naziva "najvećim grešnikom" kad se potpisuje kao prevoditelj "Slavića" Bonaventure ili kako piše u pjesmi "Dobri nauci"? Zašto piše "grišnik sam najveći"? – za početak će Branko Jozić.

– Je li to kod njega samo topos, tipizirana "stilska figura" kojoj tada pribjegavaju pisci, a Marulić je koristi kao vrstan znalac retorike da bi pridobio naklonost čitatelja? Ili svoju poniznost ističe pod utjecajem Svetog pisma ili djela Augustina i Franje Asiškog koji sebe također predstavljaju velikim grešnicima jer "Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost"? Ipak, to mi je kod Marulića nekako izgledalo pretjerano iako je nakon smrti najdražeg mu brata Šimuna u njegovu životu došlo do velikog zaokreta.

On se nakon 1486. godine punih 40 godina povukao u osamu da bi danju i noću čitao svete sveske i pisao, te se u strogoj pokori trapio bdjenjem, postom, molitvom, kostrijeti i bičevanjem, o čemu piše njegov prijatelj Frane Božičević u "Životu Marka Marulića". No, da li je za to postojao neki konkretni razlog? Ipak je on ranije bio poznat po svom lijepom odijevanju, bio je gizdav, bahat, plemić žestokih riječi koji je držao do sebe i nije bio skroman. Kad je 1501. napisao "Juditu" piše Jerolimu Ćipiku da "slavenski jezik sada može reći da ima svoga Dantea", što je izraz velike samosvijesti i ponosa. Što se, dakle, dogodilo?

Što ste utvrdili tražeći po arhivama?
- U Zadarskom arhivu naišao sam na jedan zapis od 3. listopada 1484. da su u kneževu kancelariju došli stanoviti Karlo Martinušević, te dva brata Marulića, Šimun i Aleksandar. Iz tih kancelarijskih zapisa, znate, može se rekonstruirati sve što se u Splitu događalo, kao da čitate novine. Tko je došao, koji su svjedoci, kojim poslom – jedan predaje oporuku, drugi tuži nekoga, pa knez nešto zabranjuje ili naređuje…

Iz tih se zapisa zna kad je Marko Marulić s braćom brodio u Mletke, u Veneciju, što su tamo nosili za trgovinu, koliko je i gdje imao zemljišta, a može se i bolje razumjeti neke njegove tekstove. Poput epigrama "Protiv Marinellija, šašavog jahača" ili "Bratu Šimunu, da odustane od kocke" što je njegova reakcija na stvarne gradske događaje.

I? Što se dalje zbilo u kneževoj kancelariji?
- Njegova braća došla su ishoditi da se Marka Marulića pusti iz "kule", odnosno zatvora! Marko je dakle završio u pržunu, a oni jamče da se neće udaljiti iz splitske utvrde, "de castro Spalati" bez kneževa dopuštenja i nude jamčevinu od tisuću dukata ako pobjegne. Morate znati da je to bio veliki novac – jedan vol je vrijedio dva dukata. Paladio Fusco je, primjerice, stigao u Trogir za učitelja i dala mu se plaća od stotinu dukata godišnje. Znači, jamčevina je jednaka njegovoj desetogodišnjoj plaći.

Što je skrivio kad se nudi tako veliki novac za polog?
- Nemam odgovora na to, moram se potruditi pa tek pronaći u Arhivu kneževu odluku o tome o čemu se radi. No, neke elemente za razmišljanje imam. Prvo, mletačka vlast je bila stroga, kažnjavanje je bilo nemilo pa tako i prema svojim dužnosnicima, a Marulići su obnašali službe u gradu – bili su "testis", "iudex", "examinator", "commissarius", "consiliarius", "procurator", "advocatus", "sindicus"...

Sve je bilo propisano – zabranjena su bila javna okupljanja bez dopuštenja, na primjer. Prema položaju u društvu znalo se tko gdje stoji u procesiji i kakvo odijelo mora obući u nekoj prilici, gdje sjedi. Zloporabe su kažnjavali dukatima, suspenzijom, progonima… I Markov brat Šimun je bio prognan 1477., pa njihov brat Petar angažira u Mlecima jednoga odvjetnika da ga zastupa pred gradskim vijećem. U zapisima stoji, primjerice, kako je neki plemić dobio tri godine progona samo jer je potegnuo mač na kaštelana, zapovjednika gradske straže.

Parničenja

Došao je u sukob s vlasti?
- Možda. Tih godina, od 1477. do 1482. Marulići se parniče s Nikolom Papalićem, Trogiraninom Jeronimom Testa i izvršiteljima oporuke Ante Ivanova, oko toga kome će pripasti vrlo velika imovina. Markov otac, tada već pokojni Nikola Marulić, bio je optužen da je krivotvorio nešto u oporuci jer je bilo poznato da je izvrsno crtao i mogao falsificirati rukopis. Prema iskazima majke mu Dobrice, bilo je u toku parničenja vrijeđanja i prijetnji, a i jednog rođaka s majčine strane knez Giovanni Bollani je također strpao u zatvor.

Je li taj proces izazvao Marka da nešto napravi i zbog toga završi u pržunu, ne mogu još kazati. Je li sve ovo slagalica koja vodi ka nečemu zbog čega je utamničen – ostaje pitanje – no čudno je da se već mjesec dana kasnije pojavljuje u svojstvu gradskog "suca", što znači da je rehabilitiran.

Mislite li da bi zbog toga kasnije patio i nazivao se grješnikom?
- To može biti stvar osobne osjetljivosti, a ne objektivno nekog strašno lošeg djela. No, u nekoliko manje književnih citata može se vidjeti da je Marulić doživio obraćenje. U pismu Katarini Obirtića ispovjedno priznaje kako su radili svašta u mladosti i da su "lovili u noći", a u drugom pismu Jerolimu Papaliću priopćava da će ostatak života činiti dobro i okajavajući grijehe zbog kojih su mu se razne nedaće dogodile: majka mu se razboljela, umrla su mu dva brata…

Znači, on vidi uzročno-posljedičnu vezu između svojih grijeha i obiteljskih nevolja. No, ako se u to vrijeme i dogodio nekakav zaokret, to ne odgovara na pitanje otkud Markov osjećaj grješnosti.

Dakle, pred vama je još istraživačkog posla?
- Nešto smo novo doznali, a još više se pitanja otvorilo. No, ovakvo otkriće vraća Marka Marulića među žive ljude, on je čovjek od krvi i mesa s kojim možete komunicirati, a ne neki apstraktni lik. Nije onaj svetac, kako ga se percipira, koji stoji onako nagnute glave, već čovjek sa svojim uspjesima, neuspjesima i problemima.

I prije 500 godina isti problemi kao danas
Zanimljivo je kako neki izvještaji iz gradskih kancelarija od prije 500 godina, kada je živio Marko Marulić, govore o problemima nalik današnjima:

- Knez je, primjerice, prijetio kaznama mladim plemićima koji ispisuju svakakve grafite ili na gradskim punktovima dočekuju djevojke, služavke, pa im dobacuju ili ih štipaju. Mesari i ribari na štetu pučanstva zakidaju na vagi, a ribari, da bi što prije prodali, nude samo po 25 riba na prodaju, ništa manje. Jedan se tuži da mu je liječnik uzeo novce, a njegovu sinu je bilo stanje gore nego prije. Netko je tužio sugrađanina jer mu ovaj nije vratio – knjigu.

Znade se tko se s kim potukao i zašto, koliko mu je slomljeno rebara i koliko je dana zbog toga morao odležati. Jedan učitelj doveden iz Mletaka i angažiran u Splitu žali se da mu mjesecima nije isplaćena plaća! Mladi plemići žele putovati u Veneciju, ali traže da ih se pošalje kao poklisare kako ne bi platili iz svoga džepa, već da putuju na trošak komune, na što stiže dekret iz Mletaka da se to ukine… - prepričava mr. Jozić.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/marulic-je-bio-u-przunu-i-pusten-je-uz-masnu-jamcevinu-i-otac-hrvatske-knjizevnosti-bio-je-covjek-od-krvi-i-mesa-481966 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d42d467b353cc805509ae36872448ebff46d7e36 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BMaruli%C4%87+je+bio+u+pr%C5%BEunu+i+pu%C5%A1ten+je+uz+masnu+jam%C4%8Devinu%26%23039%3B%3A+i+otac+hrvatske+knji%C5%BEevnosti+bio+je+%C4%8Dovjek+od+krvi+i+mesa...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmarulic-je-bio-u-przunu-i-pusten-je-uz-masnu-jamcevinu-i-otac-hrvatske-knjizevnosti-bio-je-covjek-od-krvi-i-mesa-481966 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmarulic-je-bio-u-przunu-i-pusten-je-uz-masnu-jamcevinu-i-otac-hrvatske-knjizevnosti-bio-je-covjek-od-krvi-i-mesa-481966 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najveći grešnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturanajveći grešnik

'Marulić je bio u pržunu i pušten je uz masnu jamčevinu': i otac hrvatske književnosti bio je čovjek od krvi i mesa...

Piše Jasenka Leskur-Staničić
23. travnja 2017. - 10:51

Život i djelo Marka Marulića Splićanina, klasika hrvatske književnosti, predmet je istraživanja brojnih marurologa što se tijekom posljednjih 26 godina okupljaju na sesijama u Splitu u ovo doba – upravo i danas, u subotu, znanstvenici sa hrvatskih, europskih i američkih adresa u Zavodu HAZU po 27. put izlažu svoje radove koji, poput mozaika, sastavljaju još uvijek nedovršenu sliku o čovjeku koji je za života doživio slavu velikog i uspješnog pisca. Književnika koji je živio u Splitu od samo pet tisuća stanovnika i tek možda nekoliko stotina pismenih, ali čija su djela čitali velikani poput kralja Henrika VIII., cara Karla V. ili državnika Thomas Morea, da bi najpoznatija mu "Judita" u samo godinu i pol dana bila tiskana čak tri puta.

Mr. Branko Jozić, istraživač iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:13