StoryEditorOCM
Splitu čast maruliću

Marmontova osvanula u novom ruhu: Splićani su zastajkivali s velikim zanimanjem, obogatilo im je đir po gradu

Piše Mia Uzinić
27. travnja 2024. - 14:35

Povodom 500. godišnjice smrti najvećeg hrvatskog renesansnog autora, Marka Marulića, Muzej grada Splita organizirao mu je u čast izložbu "Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina". Izložba je postavljena u Marmontovoj ulici a riječ je o dvojezičnim panoima kojima će se građani i turisti upoznati s povijesnim i političkim prilikama Splita u Marulićevo doba.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Panoi nude informacije i o životu obitelji Marulić, ali i o Marulićevom životnom putu: od školovanja, dužnosti koje je morao obnašati kao pripadnik splitskog plemstva do postignuća na različitim poljima znanosti i umjetnosti. Posebna pozornost je posvećena njegovom književnom stvaralaštvu, iako su njegova djela više od književnosti, ona su i važni filozofski doprinosi. Poznato je da je pisao na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku, a ova izložba je izdvojila njegova djela "Institucija", "Evanđelistar", "Davidijada" i "Judita".

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Na posebnom panou su izložene pikanterije iz mladenačkog života Marka Marulića, avanture iz mladosti, njegov boravak u zatvoru, zabranjene knjige i ostalo. Uz prigodni tekst i fotografije dostupni su i QR kodovi; ako ih skenirate odvest će vas na brojna zanimljiva mjesta povezana s Marulićevim životom: od Papalićeve palače gdje se kao centralna ličnost hrvatskog humanizma družio s tadašnjom intelektualnom elitom do crkve Sv. Roka i Sv. Frane u kojoj je pokopan.

Autorica izložbe je kustosica Marija Plazibat, a ilustracije je kreirao Milan Trenc, ilustrator i crtač stripova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 12:15