stdClass Object ( [id] => 615020 [title] => Kad se zavalite u sjedalicu pod noćnim postirskim nebom, možete biti sigurni da ćete odgledati ponajbolje iz svijeta kratkog igranog filma: danas počinje 9. Postira Seaside Film Festival, ne baš 'mali' festival iz malog mista [alias] => kad-se-zavalite-u-sjedalicu-pod-nocnim-postirskim-nebom-mozete-biti-sigurni-da-cete-odgledati-ponajbolje-iz-svijeta-kratkog-igranog-filma-danas-pocinje-9-postira-seaside-film-festival-ne-bas-mali-festival-iz-malog-mista [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Postira na otoku Braču već devetu godinu zaredom ugošćuje Postira Seaside Film Festival, ovaj put od 23. do 27. srpnja. Malo misto, mali festival, odnosno festival kratkometražnih filmova s bogatim i raznovrsnim programom.

I ove godine, zahvaljujući organizatorima Danielu Šantiću i Marku Valiću, PSSF donosi selekciju najboljih "kratkiša" iz strane i domaće kratkometražne produkcije, uključujući i jednog dobitnika Oscara.

- Od najzvučnijih filmova koje publika svakako treba vidjeti počnimo sa "Skin", izvrsnom američkom drame i laureatom ovogodišnjeg Oscara koji u 20-tak minuta razotkriva svu tugu i jad američkog (ili bilo kojeg) rasizma. Taj će film publika moći vidjeti zadnjeg dana festivala, u Midnight Shorts programu.

Nastavimo u malo lakšem tonu: francuska komedija "Pile Poil" dobitnik je nagrade za najbolju komediju na top-festivalu Clermont-Ferrand. Na istom tom festivalu dobitnik nagrade publike bio je francusko-tuniški "Nefta Football Club" koji ćemo također vidjeti u natjecateljskom dijelu programa.

Možemo izdvojiti i sjajan rumunjski "The Christmas Gift", laureata našeg partnerskog Cottbus Film Festivala. Film je dobitnik i brojnih drugih svjetskih festivalskih nagrada (Clermont-Ferrand, Berlin Interfilm Festival, Palm Springs ShortFest…), a postirskoj će ga publici predstaviti sam redatelj Bogdan Muresanu, jedan od naših ovogodišnjih gostiju.

Iz hrvatskog programa možemo izdvojiti odlične "Trešnje" Dubravke Turić koji je bio i u selekciji Cannesa. Sve su ovo "zvučnija" imena ponajprije jer su dobitnici brojnih nagrada, ali je zapravo čitava naša selekcija prepuna vrhunskih naslova pa je ovakvo izdvajanje pomalo nepošteno. Mi ih, mirne duše, možemo preporučiti sve – govori nam Šantić.

PSFF nastavlja tradiciju da sad već svake godine prikaže dobitnika Oscara za kratki film.

- Izgleda da američka Akademija ima sličan ukus kao PSFF (smijeh). Bez obzira što su Postira malo misto, mi smo se od početka trudili da naš festival ne bude baš "mali". A najbolji način da postanete veliki je biti što kvalitetniji.

Mislimo da smo poprilično uspjeli u ovom naumu, jer filmovi iz naše selekcije su uistinu vrh svjetske produkcije kratkometražnog filma. Zato se u malom mistu može vidjeti laureate Oscara, Clermont-Ferranda, Goye...

I naš selektor Marko obavlja vrhunski posao, i kada je u potrazi za dobrim filmovima i kad ih selektira među stotinama pristiglih radova.

Tako da kad se zavalite u sjedalicu ili sjednete na zidić ili legnete na kogule) pod noćnim postirskim nebom, možete biti sigurni da ćete, zahvaljujući vrijednoj ekipi PSFF-a, odgledati ponajbolje svjetske naslove iz kategorije kratkog igranog filma.

Ove godine su filmovi političkiji, gdjekad i satiričkiji nego inače. U jednome je podmićivanje svakodnevnica, u drugome se prelazi na radikalni islam, u trećem dvojici američkih astronauta na vježbi na Islandu ispriječi se lokalni farmer i poremeti im čitavu misiju...

- Satira je nešto što mi na PSFF-u jako volimo prikazivati, jer ima li boljeg načina za borbu sa sumornom svakodnevnicom od satiričkog pogleda na nju? Posebno kada je riječ o politici. Naš je glavni program već tradicionalno sastavljen od filmova koji su zabavni, ali koji zapravo pričaju duboke priče.

Fascinantna je zapravo činjenica koliko se toga može prikazati u 15–20 minuta kratkog filma: vrhunska satira na religijski ekstremizam ili različite društvene devijacije, ili poigravanje s duboko ukorijenjenim stereotipima.

Ili recimo tužna, duboko ganutljiva priča, poput one u ovogodišnjem filmu "Tri stranice" koja vas duboko protrese i natjera da se zapitate koliko ste zapravo sretni i koliko je važno potruditi se ispuniti svoje želje.

Ili, pak, jednostavno neka vrhunska komedija koje ćete se prisjećati danima i svaki put se nasmijati; sve to stane u tu kratku, sažetu formu. Velike su to priče i veliki filmovi u malom formatu - smatra Šantić.

Zajedničko filmovima iz ovogodišnjeg fokus programa jest tema "Žene". Ide li to PSFF u korak s #MeToo pokretom?

- Tema fokusa zapravo se nametne nakon gledanja svih pristiglih filmova, i ove godine ta je tema "žene". Nema to direktne veze s #MeToo pokretom, ali jest pokušaj da se naglasi ženska snaga, i na neki način da se oda priznanje svim ženama.

Što je sasvim u skladu s našim nastojanjima, jer naš je cilj ne samo zabaviti publiku nego i ukazati na neke teme o kojima treba razmišljati i raspravljati.

Kompatibilno je to i sa svjetonazorom svih nas uključenih u organizaciju festivala kojima su bliske "aktivističk" teme poput prava žena, uopće prava drugih i drugačijih, ekologije u širem smislu, ili jednostavno  građanske odgovornosti pojedinca za bolji i kvalitetniji život čitavog društva - ističe organizator PSFF-a.

Turisti i strani gosti obožavaju PSFF, zanima nas što je ključan razlog tome.

- Trenutno je popularna priča kako je turistička sezona podbacila, jer kod nas se slabo nude sadržaji osim sunca i mora, ali mi smo i to shvatili već odavno, tako da je jedan od ciljeva našeg festivala i obogaćivanje te famozne "ponude".

I taj se cilj uspješno realizira, jer sad već postoji jedan dio gostiju koji u Postira dolaze radi festivala i koji termin godišnjeg odmora prilagođavaju datumu festivala. Da se ne hvalimo sami, poslužit ćemo se riječima jednog novinara koji nas je prije par godina nazvao "najšarmantnijim festivalom na Mediteranu" (smijeh).

E sad, znamo da nije lako definirati točne sastavnice nečijeg šarma, ali recimo da ove stavke dobro funkcioniraju zajedno: "profi", ali opuštena i neopterećena ekipa kojoj je važno jedino napraviti nešto kvalitetno, prekrasne lokacije u našemu "lipemu malemu mistu", i naravno odličan izbor programa. Izgleda da je kombinacija dobitna.

S druge strane, zanima nas i kako Postirani reagiraju na PSFF, primjerice kad je neki škakljiviji film na rasporedu, kao ovogodišnji "Orgija".

- Prije smo spomenuli kako festival obogaćuje turističku ponudu, ali nama je primarna publika ipak naša lokalna zajednica. Postirani jako vole PSFF, što se može vidjeti svake večeri na prepunoj Pjaci.

Velika većina ljudi reagira izrazito pozitivno na gotovo sve filmove iz našeg programa, tako da su izljevi pozitivnih emocija prema organizatorima ili autorima filmova uobičajena scena nakon svake večeri. Ali, naravno da se svaki film neće svidjeti baš svakome, iako se i to "nesviđanje" lakše prebrodi kad vam film traje 15-ak minuta.

Većina filmova na glavnoj pozornici prihvatljivi su široj publici, barem načinom na koji prikazuju i "škakljive" teme. S druge strane, netko traži upravo suprotno, tako da nam je nedavno prišao jedan "lokalac" i nakon standardnog pitanja "kad će više počet festival", nastavio s komentarom: „"a mogli ste ubacit i nešto malo žešće, provokativnije…".

No, što se tiče "škakljivih" filmova, istina je da je neke stvari malo teže prikazivati pred velikim i raznolikim auditorijem. Zato smo i napravili Midnight Shorts program u uvali Prja, gdje na kasnonoćnim projekcijama možete lakše prikazivati malo eksplicitnije, ali i dalje vrhunske filmove - odgovara Šantić.

Svakako, PSFF ide dalje i nije mačak od "samo" devet života.

- Ima u našem festivalskom timu nekoliko "maca", pa kad se to sve pomnoži sa devet života, nema straha… (smijeh). Ma zapravo smo se taman fino uhodali, osim publike prepoznaju nas i oni koji financijski pomažu festival, mi u organizaciji, iako brojke govore drugačije, sve smo mlađi, tako da vjerujemo u svijetlu budućnost.

A dogodine nas čeka i deseti, obljetnički PSFF, tako da se nadamo i nekoj još većoj fešti, primjerice začiniti festival nekim jačim glazbenim događanjem, pridodati neku retrospektivu…

Svakako se vidimo i dogodine, za prvi dvoznamenkasti rođendan. Ali, to je budućnost, a u međuvremenu – vidimo se ovih dana u Postirima na devetom PSFF-u, uživajući u velikim malim filmovima.

Filmska radionica za klince

PSFF ima i edukativnu notu. Svake godine klinci snime jedan film na radionici. Ima li među Postiranima budućih filmaša?
- Filmska radionica za mlade je nešto na što smo osobito ponosni. Svake godine 15-ak mladih prođe kroz našu filmsku školicu, i to je sad već respektabilna brojka mladih koji su prošli to iskustvo.

Naši voditelji rade odličan posao, na način da je radionica mladima zabavna, ali je pritom pristup zapravo vrlo stručan, s pedagoške i sa filmske strane. Jer, polaznici radionice u tri dana vrijednog, gotovo cjelodnevnog rada prolaze kroz sve aspekte nastajanja filma: od osmišljavanja i pisanja scenarija, preko glume, snimanja i režiranja, do same montaže.

A sudionicima je poseban doživljaj kada se film koji nastane u radionici prikaže zadnjeg dana festivala pred auditorijem od nekoliko stotina ljudi.

Ti su mladi ljudi, dakle, uvučeni u svijet ispred i iza kamere, i to je iskustvo koje se urezuje u njihovo pamćenje i njihovo srce, tako da ne sumnjamo da će netko od naših polaznika u budućnosti postati dio filmskog svijeta. Za sada, svakako, možemo reći da stvaramo dobar temelj za razvoj filmske kulture u zajednici.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od 23. DO 27. SRPNJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-07-23 10:42:30 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-07-23 11:03:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-07-23 10:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2315 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/07\/23\/IMG_2029.JPG","\/Archive\/Images\/2019\/07\/23\/IMG_2033.JPG","\/Archive\/Images\/2019\/07\/23\/IMG_2028.JPG","\/Archive\/Images\/2019\/07\/23\/SKIN.png","\/Archive\/Images\/2019\/07\/23\/Pile Poil.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["IMG_2029.JPG","IMG_2033.JPG","IMG_2028.JPG","SKIN","Pile Poil"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"768x313"},{"size0":"600x319"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15143229 Threads: 3 Questions: 3164663214 Slow queries: 7081709 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235241360 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/kad-se-zavalite-u-sjedalicu-pod-nocnim-postirskim-nebom-mozete-biti-sigurni-da-cete-odgledati-ponajbolje-iz-svijeta-kratkog-igranog-filma-danas-pocinje-9-postira-seaside-film-festival-ne-bas-mali-festival-iz-malog-mista-615020 [printLink] => /kultura/kad-se-zavalite-u-sjedalicu-pod-nocnim-postirskim-nebom-mozete-biti-sigurni-da-cete-odgledati-ponajbolje-iz-svijeta-kratkog-igranog-filma-danas-pocinje-9-postira-seaside-film-festival-ne-bas-mali-festival-iz-malog-mista-615020?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 222651 [name] => postirafilmfestival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => postirafilmfestival [link] => /tag/postirafilmfestival ) [1] => stdClass Object ( [id] => 331917 [name] => postiraseasidefilmfestival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => postiraseasidefilmfestival [link] => /tag/postiraseasidefilmfestival ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od 23. DO 27. SRPNJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kad se zavalite u sjedalicu pod noćnim postirskim nebom, možete biti sigurni da ćete odgledati ponajbolje iz svijeta kratkog igranog filma: danas počinje 9. Postira Seaside Film Festival, ne baš 'mali' festival iz malog mista [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/23/IMG_2029.JPG [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => IMG_2029.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/23/IMG_2029.JPG [title] => IMG_2029.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/23/IMG_2033.JPG [title] => IMG_2033.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/23/IMG_2028.JPG [title] => IMG_2028.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/23/SKIN.png [title] => SKIN ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/23/Pile Poil.png [title] => Pile Poil ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Postira na otoku Braču već devetu godinu zaredom ugošćuje Postira Seaside Film Festival, ovaj put od 23. do 27. srpnja. Malo misto, mali festival, odnosno festival kratkometražnih filmova s bogatim i raznovrsnim programom.

I ove godine, zahvaljujući organizatorima Danielu Šantiću i Marku Valiću, PSSF donosi selekciju najboljih "kratkiša" iz strane i domaće kratkometražne produkcije, uključujući i jednog dobitnika Oscara.

- Od najzvučnijih filmova koje publika svakako treba vidjeti počnimo sa "Skin", izvrsnom američkom drame i laureatom ovogodišnjeg Oscara koji u 20-tak minuta razotkriva svu tugu i jad američkog (ili bilo kojeg) rasizma. Taj će film publika moći vidjeti zadnjeg dana festivala, u Midnight Shorts programu.

Nastavimo u malo lakšem tonu: francuska komedija "Pile Poil" dobitnik je nagrade za najbolju komediju na top-festivalu Clermont-Ferrand. Na istom tom festivalu dobitnik nagrade publike bio je francusko-tuniški "Nefta Football Club" koji ćemo također vidjeti u natjecateljskom dijelu programa.

Možemo izdvojiti i sjajan rumunjski "The Christmas Gift", laureata našeg partnerskog Cottbus Film Festivala. Film je dobitnik i brojnih drugih svjetskih festivalskih nagrada (Clermont-Ferrand, Berlin Interfilm Festival, Palm Springs ShortFest…), a postirskoj će ga publici predstaviti sam redatelj Bogdan Muresanu, jedan od naših ovogodišnjih gostiju.

Iz hrvatskog programa možemo izdvojiti odlične "Trešnje" Dubravke Turić koji je bio i u selekciji Cannesa. Sve su ovo "zvučnija" imena ponajprije jer su dobitnici brojnih nagrada, ali je zapravo čitava naša selekcija prepuna vrhunskih naslova pa je ovakvo izdvajanje pomalo nepošteno. Mi ih, mirne duše, možemo preporučiti sve – govori nam Šantić.

PSFF nastavlja tradiciju da sad već svake godine prikaže dobitnika Oscara za kratki film.

- Izgleda da američka Akademija ima sličan ukus kao PSFF (smijeh). Bez obzira što su Postira malo misto, mi smo se od početka trudili da naš festival ne bude baš "mali". A najbolji način da postanete veliki je biti što kvalitetniji.

Mislimo da smo poprilično uspjeli u ovom naumu, jer filmovi iz naše selekcije su uistinu vrh svjetske produkcije kratkometražnog filma. Zato se u malom mistu može vidjeti laureate Oscara, Clermont-Ferranda, Goye...

I naš selektor Marko obavlja vrhunski posao, i kada je u potrazi za dobrim filmovima i kad ih selektira među stotinama pristiglih radova.

Tako da kad se zavalite u sjedalicu ili sjednete na zidić ili legnete na kogule) pod noćnim postirskim nebom, možete biti sigurni da ćete, zahvaljujući vrijednoj ekipi PSFF-a, odgledati ponajbolje svjetske naslove iz kategorije kratkog igranog filma.

Ove godine su filmovi političkiji, gdjekad i satiričkiji nego inače. U jednome je podmićivanje svakodnevnica, u drugome se prelazi na radikalni islam, u trećem dvojici američkih astronauta na vježbi na Islandu ispriječi se lokalni farmer i poremeti im čitavu misiju...

- Satira je nešto što mi na PSFF-u jako volimo prikazivati, jer ima li boljeg načina za borbu sa sumornom svakodnevnicom od satiričkog pogleda na nju? Posebno kada je riječ o politici. Naš je glavni program već tradicionalno sastavljen od filmova koji su zabavni, ali koji zapravo pričaju duboke priče.

Fascinantna je zapravo činjenica koliko se toga može prikazati u 15–20 minuta kratkog filma: vrhunska satira na religijski ekstremizam ili različite društvene devijacije, ili poigravanje s duboko ukorijenjenim stereotipima.

Ili recimo tužna, duboko ganutljiva priča, poput one u ovogodišnjem filmu "Tri stranice" koja vas duboko protrese i natjera da se zapitate koliko ste zapravo sretni i koliko je važno potruditi se ispuniti svoje želje.

Ili, pak, jednostavno neka vrhunska komedija koje ćete se prisjećati danima i svaki put se nasmijati; sve to stane u tu kratku, sažetu formu. Velike su to priče i veliki filmovi u malom formatu - smatra Šantić.

Zajedničko filmovima iz ovogodišnjeg fokus programa jest tema "Žene". Ide li to PSFF u korak s #MeToo pokretom?

- Tema fokusa zapravo se nametne nakon gledanja svih pristiglih filmova, i ove godine ta je tema "žene". Nema to direktne veze s #MeToo pokretom, ali jest pokušaj da se naglasi ženska snaga, i na neki način da se oda priznanje svim ženama.

Što je sasvim u skladu s našim nastojanjima, jer naš je cilj ne samo zabaviti publiku nego i ukazati na neke teme o kojima treba razmišljati i raspravljati.

Kompatibilno je to i sa svjetonazorom svih nas uključenih u organizaciju festivala kojima su bliske "aktivističk" teme poput prava žena, uopće prava drugih i drugačijih, ekologije u širem smislu, ili jednostavno  građanske odgovornosti pojedinca za bolji i kvalitetniji život čitavog društva - ističe organizator PSFF-a.

Turisti i strani gosti obožavaju PSFF, zanima nas što je ključan razlog tome.

- Trenutno je popularna priča kako je turistička sezona podbacila, jer kod nas se slabo nude sadržaji osim sunca i mora, ali mi smo i to shvatili već odavno, tako da je jedan od ciljeva našeg festivala i obogaćivanje te famozne "ponude".

I taj se cilj uspješno realizira, jer sad već postoji jedan dio gostiju koji u Postira dolaze radi festivala i koji termin godišnjeg odmora prilagođavaju datumu festivala. Da se ne hvalimo sami, poslužit ćemo se riječima jednog novinara koji nas je prije par godina nazvao "najšarmantnijim festivalom na Mediteranu" (smijeh).

E sad, znamo da nije lako definirati točne sastavnice nečijeg šarma, ali recimo da ove stavke dobro funkcioniraju zajedno: "profi", ali opuštena i neopterećena ekipa kojoj je važno jedino napraviti nešto kvalitetno, prekrasne lokacije u našemu "lipemu malemu mistu", i naravno odličan izbor programa. Izgleda da je kombinacija dobitna.

S druge strane, zanima nas i kako Postirani reagiraju na PSFF, primjerice kad je neki škakljiviji film na rasporedu, kao ovogodišnji "Orgija".

- Prije smo spomenuli kako festival obogaćuje turističku ponudu, ali nama je primarna publika ipak naša lokalna zajednica. Postirani jako vole PSFF, što se može vidjeti svake večeri na prepunoj Pjaci.

Velika većina ljudi reagira izrazito pozitivno na gotovo sve filmove iz našeg programa, tako da su izljevi pozitivnih emocija prema organizatorima ili autorima filmova uobičajena scena nakon svake večeri. Ali, naravno da se svaki film neće svidjeti baš svakome, iako se i to "nesviđanje" lakše prebrodi kad vam film traje 15-ak minuta.

Većina filmova na glavnoj pozornici prihvatljivi su široj publici, barem načinom na koji prikazuju i "škakljive" teme. S druge strane, netko traži upravo suprotno, tako da nam je nedavno prišao jedan "lokalac" i nakon standardnog pitanja "kad će više počet festival", nastavio s komentarom: „"a mogli ste ubacit i nešto malo žešće, provokativnije…".

No, što se tiče "škakljivih" filmova, istina je da je neke stvari malo teže prikazivati pred velikim i raznolikim auditorijem. Zato smo i napravili Midnight Shorts program u uvali Prja, gdje na kasnonoćnim projekcijama možete lakše prikazivati malo eksplicitnije, ali i dalje vrhunske filmove - odgovara Šantić.

Svakako, PSFF ide dalje i nije mačak od "samo" devet života.

- Ima u našem festivalskom timu nekoliko "maca", pa kad se to sve pomnoži sa devet života, nema straha… (smijeh). Ma zapravo smo se taman fino uhodali, osim publike prepoznaju nas i oni koji financijski pomažu festival, mi u organizaciji, iako brojke govore drugačije, sve smo mlađi, tako da vjerujemo u svijetlu budućnost.

A dogodine nas čeka i deseti, obljetnički PSFF, tako da se nadamo i nekoj još većoj fešti, primjerice začiniti festival nekim jačim glazbenim događanjem, pridodati neku retrospektivu…

Svakako se vidimo i dogodine, za prvi dvoznamenkasti rođendan. Ali, to je budućnost, a u međuvremenu – vidimo se ovih dana u Postirima na devetom PSFF-u, uživajući u velikim malim filmovima.

Filmska radionica za klince

PSFF ima i edukativnu notu. Svake godine klinci snime jedan film na radionici. Ima li među Postiranima budućih filmaša?
- Filmska radionica za mlade je nešto na što smo osobito ponosni. Svake godine 15-ak mladih prođe kroz našu filmsku školicu, i to je sad već respektabilna brojka mladih koji su prošli to iskustvo.

Naši voditelji rade odličan posao, na način da je radionica mladima zabavna, ali je pritom pristup zapravo vrlo stručan, s pedagoške i sa filmske strane. Jer, polaznici radionice u tri dana vrijednog, gotovo cjelodnevnog rada prolaze kroz sve aspekte nastajanja filma: od osmišljavanja i pisanja scenarija, preko glume, snimanja i režiranja, do same montaže.

A sudionicima je poseban doživljaj kada se film koji nastane u radionici prikaže zadnjeg dana festivala pred auditorijem od nekoliko stotina ljudi.

Ti su mladi ljudi, dakle, uvučeni u svijet ispred i iza kamere, i to je iskustvo koje se urezuje u njihovo pamćenje i njihovo srce, tako da ne sumnjamo da će netko od naših polaznika u budućnosti postati dio filmskog svijeta. Za sada, svakako, možemo reći da stvaramo dobar temelj za razvoj filmske kulture u zajednici.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
IMG_2029.JPG IMG_2033.JPG IMG_2028.JPG SKIN Pile Poil
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kad-se-zavalite-u-sjedalicu-pod-nocnim-postirskim-nebom-mozete-biti-sigurni-da-cete-odgledati-ponajbolje-iz-svijeta-kratkog-igranog-filma-danas-pocinje-9-postira-seaside-film-festival-ne-bas-mali-festival-iz-malog-mista-615020 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=864141d8da79746d7115f4977c5e01d8e707045d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kad+se+zavalite+u+sjedalicu+pod+no%C4%87nim+postirskim+nebom%2C+mo%C5%BEete+biti+sigurni+da+%C4%87ete+odgledati+ponajbolje+iz+svijeta+kratkog+igranog+filma%3A+danas+po%C4%8Dinje+9.+Postira+Seaside+Film+Festival%2C+ne+ba%C5%A1+%26%23039%3Bmali%26%23039%3B+festival+iz+malog+mista&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkad-se-zavalite-u-sjedalicu-pod-nocnim-postirskim-nebom-mozete-biti-sigurni-da-cete-odgledati-ponajbolje-iz-svijeta-kratkog-igranog-filma-danas-pocinje-9-postira-seaside-film-festival-ne-bas-mali-festival-iz-malog-mista-615020 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkad-se-zavalite-u-sjedalicu-pod-nocnim-postirskim-nebom-mozete-biti-sigurni-da-cete-odgledati-ponajbolje-iz-svijeta-kratkog-igranog-filma-danas-pocinje-9-postira-seaside-film-festival-ne-bas-mali-festival-iz-malog-mista-615020 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od 23. DO 27. SRPNJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturaod 23. DO 27. SRPNJA

Kad se zavalite u sjedalicu pod noćnim postirskim nebom, možete biti sigurni da ćete odgledati ponajbolje iz svijeta kratkog igranog filma: danas počinje 9. Postira Seaside Film Festival, ne baš 'mali' festival iz malog mista

23. srpnja 2019. - 12:46
IMG_2029.JPG

Postira na otoku Braču već devetu godinu zaredom ugošćuje Postira Seaside Film Festival, ovaj put od 23. do 27. srpnja. Malo misto, mali festival, odnosno festival kratkometražnih filmova s bogatim i raznovrsnim programom.

I ove godine, zahvaljujući organizatorima Danielu Šantiću i Marku Valiću, PSSF donosi selekciju najboljih "kratkiša" iz strane i domaće kratkometražne produkcije, uključujući i jednog dobitnika Oscara.

- Od najzvučnijih filmova koje publika svakako treba vidjeti počnimo sa "Skin", izvrsnom američkom drame i laureatom ovogodišnjeg Oscara koji u 20-tak minuta razotkriva svu tugu i jad američkog (ili bilo kojeg) rasizma. Taj će film publika moći vidjeti zadnjeg dana festivala, u Midnight Shorts programu.

Nastavimo u malo lakšem tonu: francuska komedija ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:38