StoryEditorOCM
Film & TVsretno 13. izdanje

Filmski festival u Postirama je ušao u tinejdžerske godine i ovog ljeta donosi bogat program u atmosferi ‘malog mista‘

Piše KULTURA SD
26. srpnja 2023. - 11:19

Od 25. do 31. srpnja u Postirima na Braču odvija se trinaesto izdanje međunarodnog festivala kratkometražnog filma PSFF 2023. Užitak za ljubitelje filma uobičajeno se realizira na dvjema slikovitim festivalskim lokacijama, postirskoj Pjaci i obližnjoj plaži Prja. Festival je uvijek bio dobitna kombinacija ljetnog kulturnog osvježenja, uživanja u atmosferi „malog mista“ i kvalitetnog filmskog programa, a upravo je ušao u tinejdžerske godine i ovog nam ljeta donosi bogat i raznolik filmski program.

Prva večera Festivala je u znaku grčkog filma „Nothing holier than a dolphin“ Isabelle Margara, dobitnika nagrade publike na najprestižnijem festivalu kratkih filmova Clermont-Ferrand, u kojem je čarobno oživljen drevni mit o odnosu čovjeka i dupina, a tu je i oskarovski nominent, dansko-grenlandski film „IVALU“ redatelja Andersa Waltera, snimljen u spektakularnim grenlandskim pejzažima.

Druga večeri Festivala je pak u znaku  svjetski nagrađivanih naslova. Norveški „Night Ride“ Eirika Tveitena dobitnik je nagrade na prestižnom Tribeca Film Festivalu i također nominiran za Oskara. Usred smo turističke sezone, a kako se u novootkrivenim čarima turizma snalaze tri umirovljenice vidjet ćemo u španjolskoj komediji „Las Visitantes“ Enriquea Buleoa, inače dobitniku European film awards i Fernand Raynaud Comedy Award na spomenutom Clermont-Ferrand festivalu.

Trećom večeri završava međunarodni natjecateljski program u kojem se filmovi bore za Zlatnu srdelu, nagradu postirske publike. U toj je večeri ove godine fokus stavljen na manjine, budući da smo svjedoci podređenog položaja manjina i poteškoća s kojima se susreću u čitavom svijetu. Izdvojit ćemo brazilski film „Big Bang“ Carlosa Secunda, dobitnika Zlatnog leoparda na Locarno film festivalu.

image

Festivalski plakat 2023.

Četvrta večer, zadnja na glavnoj festivalskoj lokaciji podno postirskog kampanela, donosi nam domaći program. Gledat ćemo „Plimu“ Eve Vidan, film koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Trieste Film Festivalu. Topla je to obiteljska priča sa susjedne Šolte, a nakon nje gledamo „Siročku“ Sare Alavanić koja pokazuje kako izgleda život curice kada odnosi u kući nisu baš najtopliji.

„Snjeguljica“ je režijski prvijenac poznate glumice Lane Barić koja glumi i glavnu ulogu, a koji nakon bogatog i uspješnog puta po svjetskim festivalima dolazi u Postira. „Mediteraneo“ Jakova Torića, iz filmskog inkubatora Blank koji nam već godinama donosi sjajne filmove, filmski je esej u kojem će publika prepoznati i svoj život u malom mjestu na obali. Aktualna je i tema u filmu „Nije pristojno plesat po grobu“ Ane Šiškov, komediji o obitelji koja priprema kuću za nadolazeću sezonu.

Domaće filmske snage ove su godine na PSFF-u jače nego ikad, pa ćemo tri domaća filma vidjeti i u drugoj programskoj sekciji koja je na rasporedu petog i šestog dana festivala. Sva tri naslova dolaze iz Splita, „Priroda i društvo“ Julija Jurage; „Muke“ Eme Carević i „Sprovod“ Šime Šituma, i ulaze u borbu za „Crnu srdelu“ u međunarodnoj Midnight shorts konkurenciji.

Dva od spomenuta tri naslova dolaze nam sa splitskog UMAS-a, odakle nam iz godine u godinu stižu sve bolji filmovi. U ovom dijelu programa izdvojit ćemo i urnebesnu finsku komediju „Primal Therapy“ Santtua Salminena, koju predstavlja naš partnerski Cottbus Film Festival. Vjerujemo da će se gledateljima svidjeti i film „The Man who was basically bad at everything“ njemačkog redatelja Erika Schmitta čije komedije na PSFF-u gledamo već godinama. Ukratko, zadnja dva dana PSFF-a očekuje nas otkačena zabava na drugoj festivalskoj lokaciji, „filmskoj“ plaži Prja u Postirima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:46