StoryEditorOCM

ŽUPANIJSKE NAGRADE Hrabra Katarina bit će ‘žena godine’

Piše PSD.
31. ožujka 2012. - 01:41

Nije bilo lako Petroslavu Sapunaru, predsjedniku Županijske skupštine, na jučerašnjoj sjednici na Zenti, jer je pred vijećnicima bio opsežan dnevni red, a oni su na trenutke bili vrlo raspoloženi za rasprave, a na trenutke potpuno nezainteresirani. U konačnici, prihvatili su prošlogodišnji proračun i izvješće Sanje Viculin.

− Mislim da smo napravili mnogo, a višak od 20,3 milijuna kuna od prošle godine utrošit ćemo za brojne programe, prije svega za naknadu štete od elementarne nepogode, za tekuće investicijsko održavanje u školama i sanaciju pustinje Blaca − kazala je Sanja Viculin, pročelnica Županijskog upravnog odjela za financije.

Gotovo jednoglasno prihvaćeni su prijedlozi za sve županijske nagrade. Nenad Gaćina, jedan od osnivača splitskog Plivačkoga kluba “Cipal”, aktivan u borbi za prava invalida, akademik Mirko Tomasović, utemeljitelj “Marulianuma” u Splitu, te don Lovre Žuljević Mikas, umirovljeni svećenik iz Srijana, dobit će nagradu za životno djelo.

Osobne nagrade dobit će Maja Budrović, utemeljiteljica Kluba žena “Vita-Pharos“, Ivanka Luetić-Boban, promicateljica ravnopravnosti spolova, Ivica Luetić, novinar Hrvatskog katoličkog radija, jezikoslovac dr. sc. Ilija Protuđer te glazbeni pedagog dr. sc. Goran Sučić.

Skupna županijska priznanja dobit će Gradska glazba “Sinj”, Gradska glazba “Zvonimir” iz Solina, Hrvatski nogometni klub “Val“ iz Donjih Kaštela, RNK “Split” te Udruga “Specijalna jedinica BATT”. Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti dan uoči Dana županije, 13. travnja.

Onečišćivači okoliša i plaža morali bi plaćati kazne

Dugotrajno se raspravljalo i o nagradi “Žena godine”. Predlagateljica i vijećnica Nada Grubišić-Čabo zalagala se da se ova nagrada uvrsti u plan, smatrajući da time treba nagraditi zaslužnu ženu.

Taj je prijedlog izazvao odobrenja i kritike, podijelio vijećnike, no na kraju se svima učinilo najpametnije rješenje dr. Ante Nosića, dopredsjednika Skupštine.

− Ne treba puno govoriti, neka se nagrada dodijeli na kraju svake godine, bez obzira na struku, opredjeljenje, i na Dan županije. Ove godine dobitnica treba biti Katarina Prungl, mlada konobarica “Jadrolinije” koja je izvela herojski čin i skočila u hladno more ne misleći na svoj život − kazao je dr. Nosić.

S njegovim stajalištem složila se većina vijećnika, a sada je na predlagateljici i stručnim službama da ovu nagradu zaokruže u pravnoj i pisanoj formi i dostave je vijećnicima.

Šteta što više vijećnika nije slušalo detaljno, ali sažeto izvješće o ispitivanju kakvoće more u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Dr. Tatjana Puljak iz Zavoda za javno zdravstvo upozorila je da su prošle godine fekalijama najviše bile zagađene plaže u Kaštelima, i to Gojača u Sućurcu, Kamp i Torac u Gomilici, te na omiškom području Glavice u Dugom Ratu, gdje je zabilježeno iznenadno onečišćenje mora.

Na području grada Splita, te na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Visu, sve plaže imaju more izvrsne kakvoće.

Kako bi se reagiralo na vrijeme, uoči ove sezone kupanja, upozorila je dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, nužno je afirmirati općine i gradove te osigurati novac za komunalne inspektore koji moraju izići na teren te naplatiti kazne onima koji onečišćuju okoliš i more, te tako ugrožavaju zdravlje ljudi.

o. koharević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 07:22