StoryEditorOCM
DalmacijaBRAČKI PROJEKT STOLJEĆA

U znanstveno-medicinski centar u Nerežišćima stranci će uložiti 900 milijuna eura i zaposliti 1700 ljudi

Piše PSD.
1. lipnja 2014. - 11:03
Općina Nerežišća, koja se, kao malo koje otočno mjesto, smjestila na brdskom dijelu Brača, ima lijepu obalu, najviši vrh Vidovu goru, a bude li sreće, na južnoj strani Vidove gore, na predjelu Jerkovica – Pletenik, dobit će i moderni znanstveno-medicinski centar vrijedan više od 900 milijuna eura koji bi trebao zaposliti čak 1700 ljudi.

U takav projekt čvrsto vjeruje Lovre Kuščević, općinski načelnik Nerežišća, koji prvi put, ekskluzivno za “Slobodnu Dalmaciju”, govori o detaljima projekta.

– Centar bi objedinio četiri moderne klinike, i to kliniku za tumore ionskom terapijom, opću kirurgiju, psihološku pomoć i zubnu medicinu, ali i turistički kompleks te centar za istraživanje i razvoj, obuku i edukaciju. To je ujedno treći centar takve vrste u Europi, a njime bi mnogo dobio ne samo Brač, nego i cijela Hrvatska jer bi naša zemlja bila prepoznatljiva po modernom zdravstvenom centru puno dalje od naših granica – napominje Kuščević.

Hoteli s četiri i pet zvjezdica i vile za odmor

Uz suvremeni zdravstveni centar, u projektu je planiran i centar za istraživanje i razvoj, edukaciju i specijalizaciju stručnjaka u zdravstvu, za koji su zanimanje već pokazali stručnjaci iz europskih zemalja.

– Posebna je vrijednost ovog zdravstveno-turističkog projekta i izgradnja hotela s četiri i pet zvjezdica te izgradnja vila za odmor. Time se želi na jednome mjestu pružiti ljudima kompletnu medicinsku njegu, te omogućiti smještaj u hotelima i vilama, a južne padine otoka Brača, čist zrak, blizina mora i šuma idealna su kombinacija za liječenje, ali i za odmor, toliko potreban svima nakon liječenja.

Projekt je podijeljen u dvije faze, pa bi se tako u prvoj fazi, kaže Kuščević, vrijednoj 700 milijuna eura, gradio zdravstveni kompleks te hoteli i vile, dok bi se u drugoj fazi, vrijednoj 200 milijuna eura, izgradio centar za istraživanje, edukaciju i specijalizaciju u kojemu će se zaposliti 300 ljudi različitih medicinskih, ali i drugih zanimanja.

Pitamo načelnika Kuščevića koliko je ovaj projekt ostvariv.

– Do sada smo zadovoljni pripremama austrijskog “Medaustrona”, čiji su stručnjaci već razgovarali s ozbiljnim investitorima iz Europe i svijeta. Ozbiljnost ove austrijske tvrtke jamstvo nam je da ćemo u ovome uspjeti, jer upravo su oni zaslužni za slične centre u Europi koji su se pokazali kao izvrsna investicija.

Valja izmijeniti granice turističke zone

Za projekt je potrebno 85 hektara zemljišta, a mi u Prostornom planu imamo predviđenih 25 hektara, no kako je u tijeku razrada projekta, nadamo se jamstvu Splitsko-dalmatinske županije da nam u žurnom postupku izmijeni Prostorni plan ove zone te tako osigura potrebnih 60 hektara zemljišta – navodi Kuščević.

Općina Nerežišća stoga će zahtjev za izmjenama granica turističke zone na Vidovoj gori ovih dana i službeno uputiti Županiji. U Nerežišćima očekuju i daljnju podršku županijske vlasti, jer je za sve itekako bitan razvoj i ovoga, otočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije, a nadaju se i daljnjoj podršci države.

ojdana koharević

Nadaju se i eurima iz fondova EU-a

Da su Nerežišća na dobrom putu, pokazuje i suradnja s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, uz čiju su pomoć aplicirali 15 milijuna kuna, čime bi se opremila infrastruktura u obližnjoj Poslovnoj zoni Nerežišća. Značilo bi to mnogo i za obližnje južne padine Vidove gore s modernim medicinskim centrom, odakle se širi jedinstven pogled na prekrasan arhipelag kakav nema ni jedna europska zemlja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:52