StoryEditorOCM
Dalmacijaoko 200 izlagača

U Trilju otvoren 8. međunarodni sajam AGRO ARCA; Ževrnja: Hrvatska ima potencijal proizvoditi hrane za 20-ak milijuna ljudi

Piše PSD.
8. svibnja 2015. - 17:01
U Trilju je u petak otvoren 8. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA koji se održava od 8. do 11. svibnja pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta.

Sajam su otvorili župan splitsko dalmatinski Zlatko Ževrnja kao osobni izaslanik predsjednice Grabar Kitarović, Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja i Marko Hubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

- Otkad je ljudskog roda čovjek je povezan sa zemljom. Ovaj sajam okrenut je inovacijama u poljoprivredi, u proizvodnji i preradi hrane i kao takav okrenut je svim ljudima – kazao je Šipić.

- Republika Hrvatska ima potencijal proizvoditi hrane za 20-ak milijuna ljudi, a mi ne proizvodimo dostatno niti za naše potrebe, za 4,5 milijuna pa u vanjskotrgovinskoj razmjeni prehrambenih proizvoda ostvarujemo deficit od 5-6 milijardi kuna. Zato se morammo okrenuti poljoprivredi i prehrambenoj industriji – kaže župan Ževrnja.

Uz njih prigodno su još govorili Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu kao jedan od inicijatora sajma prije 8 godina, Alireza Rastegar, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA te Mohammed Ebrahim Taherian Fard, veleposlanik Islanske Republike Iran u Republici Hrvatskoj.

Među gostima su bili Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, Mirko Gugić, dekan veleučilišta Marko Marulić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, desetci gradonačelnika i načelnika gradova i općina iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i drugi.

Triljski sajam, njegove izlagače i posjetitelje blagoslovio je don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata i župnik Trilja.

Na 8. sajmu AGRO ARCA izlaže oko 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i tvrtki iz prehrambene industrije te proizvođači poljoprivredne mehanizacije.

Kroz tri sajamska dana predstavit će se oko 300 inovacija, proizvoda i projekata domaćih i inozemnih izlagača, poljoprivrednika, obrtnika, inovatora i fakulteta kao i poljoprivredne mogućnosti više od 40 gradova i općina partnera sajma.

Organizatori sajma navode da su pripremili program koji će zadovoljiti sve uzraste. Održat će niz radionica i predavanja na temu inovacija i poduzetništva, o certificiranju halal kvalitete, uzgoju egzotičnog voća i povrća, a glavna tema bit će mladi u poljoprivredi. Pripremljen je i bogati kulturni i zabavni program.

Sajam se zatvara u nedjelju poslijepodne dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima te zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama AGRO ARCE najuspješnijim inovatorima.

Toni Paštar
Snimio: Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:30