StoryEditorOCM
DalmacijaMEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI

AGRO ARCA o mladima i poljoprivredi

Piše PSD.
7. svibnja 2015. - 19:59
Na 9. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA, koji će se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović održati u Trilju od 8. do 10. svibnja, sudjelovat će izlagači iz 10 zemalja, a bit će predstavljeno oko 200 inovacija, proizvoda, tehnoloških projekata domaćih i inozemnih inovatora, poljoprivrednika i poduzetnika iz poljoprivrede i prehrambene industrije te akademske zajednice.

Glavna tema triljskog sajma bit će “Mladi i poljoprivreda: iskustva i perspektive”.

Povod razgovara upravo o toj temi činjenica je da se danas u Republici Hrvatskoj – koja ima realne prirodne i ljudske potencijale za proizvodnju i preradu hrane za opskrbu barem dvostruko većeg broja potrošača od sadašnjih 4,3 milijuna stanovnika – milijarde kuna troše na uvoz hrane, a vanjskotrgovinski deficit u toj branši, koja je svakoj zemlji od strateškog interesa, doseže do milijardu eura.

I to ne proizvoda koji ne uspijevaju u Hrvatskoj, nego i tradicionalnih namirnica koje su se svojedobno proizvodile u puno većim količinama od potreba hrvatskih potrošača. Istodobno se na sve većim površinama oranica širi korov, a na pašnjacima je sve manje stoke.

Ekološko ratarstvo


Polazeći od toga, konferencija sudionika AGRO ARCA u Trilju o mladima i poljoprivredi pokušat će dati odgovor kako usmjeriti dosadašnju pogubnu državnu poljoprivrednu politiku da bi se stanje promijenilo.

U tom će kontekstu na konferenciji o svojim uspjesima, unatoč administrativnim i financijskim teškoćama, govoriti istaknuti mladi hrvatski poljoprivrednici.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici YPARD-a Hrvatske, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO, LEADER mreže Hrvatske, Zadruge za etično financiranje, Razvojne agencije RERA-e Splitsko-dalmatinske županije, a uz ostale mlade poljoprivrednike, o primjerima dobre prakse govorit će Andrija Ribičić iz Šestanovca i Mate Žanić iz Kaštel Novoga.

Posebno bi moglo biti zanimljivo iskustvo Zrinke Filipović Dermit iz Splita, predstavnice YPARD-a, koja se poslije završetka Agronomskog fakulteta u Zagrebu i diplomskog studija proizvodnje i prerade mlijeka priključila očevu OPG-u u Lici.

– Uskoro ću postati nositeljica OPG-a. Trenutno se bavimo ekološkim ratarstvom. Planovi za budućnost su veliki, ali, vjerujem, i dostižni. Obiteljski nam je cilj pokrenuti stočarsku proizvodnju podizanjem farme mliječnih koza kao osnove za vlastite proizvode dodane vrijednosti – kaže nam Zrinka.
PIŠE: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:28