StoryEditorOCM
DalmacijaSINJ SE USPROTIVIO

Autobuse i radnike "Autoprijevoza" dali bi tvrtki s temeljnim kapitalom od 20.000 kn!

Piše PSD.
13. veljače 2013. - 20:41

Tvrtku kćer “Promet Sinj” d.o.o. osnovao je “Autoprijevoz Sinj” d.o.o., u koju namjerava primiti na rad “gotovo sve radnike trgovačkog društva ‘Autoprijevoz Sinj’”, a “i gotovo svi autobusi društva ‘Autoprijevoz Sinj’ prijeći će u vlasništvo društva ‘Promet Sinj’”.

U pisanoj obavijesti radnicima, Gradu Sinju i sindikatima, koju potpisuju direktor “Autoprijevoza Sinj” Joško Jerkan, koji je ujedno direktor i “Prometa Sinj”, te Anđelka Šabić, prokurist “Autoprijevoza Sinj”, i Mladen Bilić, direktor “Prometa Sinj”, navodi se da je “strategija većinskog vlasnika ‘Autoprijevoza Sinj’ (‘Prometa’ iz Makarske − op.t.p.) da djelatnost cestovnog prijevoza putnika izdvoji u zasebno društvo” s ciljem da “utvrdi stvarnu uspješnost poslovanja djelatnosti cestovnog prijevoza putnika kao zasebnog biznisa te ga maksimalno poboljša”.

Ovoj namjeri “Autoprijevoza Sinj” žestoko su se usprotivili Grad Sinj te zajednički Sindikat vozača i prometnih radnika i Sindikat HUS-a u toj tvrtki. Namjeru je podržao Novi sindikat “Autoprijevoza Sinj”.

Sindikati: Radnici bi time imali samo štetu

Sindikat vozača i prometnih radnika i HUS prvi su se negativno očitovali. U pismu “Autoprijevozu Sinj” i Gradu Sinju, koje potpisuju sindikalni čelnici Ante Buljan i Veljko Nasić, ističe se da bi realizacijom ove namjere radnici imali samo štetu. Pitaju se čemu prenositi djelatnost cestovnog prijevoza putnika s “Autoprijevoza Sinj” na “Promet Sinj”, čiji je temeljni kapital 20.000 kuna − dakle, tvrtku bez imovine − kad je osnovna djelatnost “Autoprijevoza Sinj” upravo cestovni prijevoz putnika.

“Ovo što namjeravate provesti čini nam se pokušajem ostvarivanja nekih drugih ciljeva o kojima mi kao partneri nemamo saznanja, ali imamo saznanja da strateški ulagatelj ‘Promet Makarska’ nije ispunio ugovorne obveze pa se vode odgovarajući postupci pred nadležnim institucijama RH”, stoji u priopćenju. Na kraju sindikalisti Buljan i Nasić napominju da je “založni vjerovnik na ključnoj imovini ‘Autoprijevoza Sinj’ (Autobusni kolodvor) vlasnik strateškog ulagatelja Mate Jujnović.

Na taj će način, ako dođe do stečaja nad ‘Autoprijevozom Sinj’, on kao razlučni vjerovnik praktički preuzeti imovinu ‘Autoprijevoza Sinj’, a ostali sudionici u ovom postupku (Grad Sinj, država i drugi) ostat će kratkih rukava i još kraće pameti.”

Ivica Glavan: To je pokušaj gašenja ‘Autoprijevoza Sinj’

U odgovoru sindikatima gradonačelnik Sinja Ivica Glavan ističe da dijeli njihovo mišljenje i zabrinutost te nastavlja: “I sami se protivimo takvoj namjeri, budući da u tome vidimo pokušaj izbjegavanja obveza preuzetih Ugovorom o restrukturiranju i konsolidaciji ‘Autoprijevoza Sinj’, zaključenog između Grada Sinja i ‘Prometa’ iz Makarske 28. veljače 2005. godine, te u tom smislu izigravanja RH i Grada Sinja kao potpisnika tog ugovora.”

O tome gradonačelnik Glavan piše i Ministarstvu financija te, uz ostalo, izražava bojazan da sve skupa “na mala vrata predstavlja pokušaj gašenja ‘Autoprijevoza Sinj’, koji bi u konačnici ostao bez imovine i radnika”.

Podsjećajući na to da proces restrukturiranja i konsolidacije ‘Autoprijevoza Sinj’ nije dovršen, Glavan u pismu ministru Slavku Liniću zaključuje kako je razvidno da “prijenosom djelatnosti cestovnog prijevoza putnika s ‘Autoprijevoza Sinj’ na ‘Promet Sinj’ do toga neće ni doći”.

Stoga Glavan predlaže Liniću da “utječe kod ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića da ne izda dozvolu o prijenosu djelatnosti cestovnog prijevoza putnika s ‘Autoprijevoza Sinj’ na ‘Promet Sinj’, barem dok sve ne razmotre službe Ministarstva financija i DORH”.

Toni Paštar

Novi sindikat stao uz poslodavca

Novi sindikat podržao je namjeru poslodavca. Svoje očitovanje zaključuje riječima: “Podržavamo namjeru poslodavca da djelatnost cestovnog prijevoza putnika, autobuse i gotovo sve radnike prenese na ‘Promet Sinj’, pod uvjetom da se time ne pogoršaju materijalni status i prava radnika ‘Autoprijevoza’. Ne bismo voljeli i bili bismo jako razočarani da planirani prijenos djelatnosti i radnika na ‘Promet Sinj’ bude posljednji korak k otkazivanju ugovora o radu za radnike – naše kolege i članove, što odavno i na sav glas proriču neki ‘zli duhovi’ iz ‘Autoprijevoza’ i Grada Sinja”, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Novog sindikata “Autoprijevoza Sinj” Željko Bošnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:16