StoryEditorOCM
Dalmacijažestoke prozivke u sinju

Jadrijević o Autoprijevozu: DORH ne radi, Bajić ne radi

Piše PSD.
23. prosinca 2012. - 18:40
Posljednja runda u dugogodišnjoj borbi zvanoj “Privatizacija Autoprijevoza Sinj” u prvi plan je izbacila pitanje vraćanja zadužnica Prometu Makarska na iznos od 17.610.000 kuna koje je ova tvrtka kao strateški partner položila u trezor Ministarstva financija kao jamstvo ispunjenja svih obveza iz Ugovora o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji Autoprijevoza Sinj.

Poslije žestoke reakcije iz Sinja, ponajprije sinjskog SDP-a prema ministru Liniću, pozornim pregledom argumenata Ministarstvo je 13. prosinca, dan prije zakazanog povrata, obavijestilo Promet da zadužnice ostaju u Ministarstvu do daljnjega.

U tužnoj “trakavici” oko privatizacije Autoprijevoza, koja traje od veljače 2005. godine, najnovija igra oko zadužnica zamjenjuje smokvin list kojim se prikriva nefunkcioniranje pravosuđa i države općenito. Promet Makarska morao je ispuniti preuzete obveze u roku od 5 godina, do veljače 2010. Ako nije ispunio, kako je to utvrdila i nezavisna revizorska tvrtka, Ministarstvo financija moralo je aktivirati mjenice u korist državnog proračuna. A nije, već ih je zadržalo u trezoru.

Kazniti krivce

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u travnju 2010. godine delegaciji sindikata Autoprijevoza i grada Sinja kazao je da osobno nadzire tijek istrage privatizacije i izvlačenja novca iz Autoprijevoza, dodajući da je optužnica za “muljažu” od 2005. do 2007. teška oko 15 milijuna kuna napisana, a da se istraga za razdoblje poslije 2007. godine za navodni kriminal velikih razmjera intenzivno nastavlja i obuhvaća veliki broj osoba. Prva optužnica, koju je tada najavio Bajić, potvrđena je na Općinskom sudu u Sinju u rujnu 2011. godine, ali glavna rasprava zbog procesnih događanja nije održana. Nove optužnice još nema. Na posljednjem zasjedanju Gradskog vijeća žestoko je prozivan DORH.

- DORH ne radi, Bajić ne radi. To je problem u ovoj državi, nerad Državnog odvjetništva – kazao je vijećnik dr. Stipislav Jadrijević.

Državno odvjetništvo u ovom slučaju nije valjano odradilo posao premda nam je Mladen Bajić obećao ekspeditivnost – kazao je vijećnik Miro Bulj, zalažući se za prekid ugovora s Prometom.

- Jesu li se vlasnički udjeli u Autoprijevozu stjecali po zakonu ili preko kriminala, to može utvrditi samo sud. Zato moramo ustrajati u zahtjevu da se postupci ubrzaju i ova trakavica završi. Ako su Promet i svi koji su obuhvaćeni istragama krivi, neka ih se kazni po zakonu, a ako nisu, neka ih se ostavi na miru – kazao je vijećnik Sloven Poljak.

A do tada će, izgledno je, zadužnice biti tek čvrsto jamstvo da Autoprijevoz zbog stvarnih ili kakvih drugih gubitaka neće prema stečaju zajedno sa zaposlenicima, jer je njegova imovina već davno pod hipotekama.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:18