StoryEditorOCM
S mora i krajadan starijih osoba

SDP-ovac Markić: Cijene hrane porasle su preko 35 posto. Rast mirovina nije ni blizu tog postotka. Postali smo bešćutni

Piše dalmacija sd
30. rujna 2023. - 23:10

Županijski vijećnik SDP-a prof. dr. Joško Markić povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada kazao je da važno ponovno ukazivati na poteškoće s kojima se stariji ljudi svakodnevno susreću te upozoriti na njihov nepovoljni socijalni položaj i životne prilike.

Današnje suvremeno društvo je, kaže, usmjereno na profit i često je bešćutno pa treba opetovano isticati da više od pola milijuna hrvatskih umirovljenika živi u zoni siromaštva.

- Svatko zaslužuje dostojanstven život, a posebno starije osobe o kojima naše društvo treba pojačano skrbiti. U posljednje dvije godine cijene su rasle u prosjeku 25%, a cijena hrane iznad 35%. Rast mirovina nije bio ni blizu tih brojki te smo i dalje na dnu u EU. Smanjuje se i odnos prosječne plaće i mirovine pa je sada manji do 40%. Stoga se država, ali i gradske te županijske institucije moraju snažnije uključiti za pomoć najpotrebitijima - komentirao je.

Napominje da u cijelom svijetu raste udjel starijeg stanovništva, a da je taj proces  vidljiv i u Hrvatskoj gdje je sada oko 20 posto stanovništva staro 65 ili više godina. Starijim osobama je, podsjeća, zbog promjena koje donosi starenje  poput odlaska u mirovinu, financijske ovisnosti i socijalne isključenosti potrebna dodatna potpora obitelji, prijatelja i cijelog društva. Skrb u starosti mora biti zajamčena svakom građaninu, bez obzira na imovinsko stanje, a onaj tko ima više u toj skrbi treba značajnije participirati.

- SDP je nedavno predstavio svoj plan kojim želi vratiti dostojanstvo našim umirovljenicima te povećati prosječnu mirovinu za 50%. To bi se postiglo kroz dva mehanizma. Jedan je usklađenje gdje se u 100%-tnom iznosu uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća i rasta cijena, a drugi je „trajno povećanje“. Njime bi se mirovine povećale 10% u prvoj godini mandata SDP-ove vlasti, a zatim svaku slijedeću po 5%. Osim toga, važno je pojačano krenuti u izgradnju Domova za umirovljenike te dnevnih boravaka. Osamljenost ponekad teže pada od bolesti pa je važno poticati društvenu uključivost. Nitko se ne smije osjećati zapostavljenim i zaboravljenim, a međugeneracijska solidarnost treba društvo učiniti pravednijim -  zaključio je dr. Markić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:46