StoryEditorOCM
Dalmacijamakarani i gosti traže rješenje za 500 hektara požarom opustošenog terena

Požarišta oplemeniti kulturama u korist razvoja turizma

Piše PSD.
29. studenog 2008. - 14:42

Što poduzeti nakon požara polovicom rujna, proglašenog elementarnom nepogodom, u kojem je zahvaćeno oko 500 ha površine, tema je kojom se bavila Ekološka udruga “Meteor” na okruglom stolu u hotelu “Biokovo”.

Isto pitanje postavljaju i građani, misleći kako je borovina lijepa za oko i ugodna za hladovinu, ali istodobno i najopasnija za širenje vatre. Obraditi površine, ne dopustiti da ih ponovno zaposjedne bor, vratiti se autohtonim starim kulturama, maslini, smokvi, višnji ili lozi - mišljenje je koje je općenito zastupljeno.

- Turizam i poljoprivreda su odrednice ovoga kraja i drugoga puta nema - naglasio je Ivo Puharić, poznati prirodnjak i maslinar.

- Požari slični ovom posljednjem ponavljaju se. Prirodnom obnovom područje ponovno zaraste borovinom. Zato bi trebalo poticati organizirano oplemenjivanje maslinom i drugim kulturama, a istu obvezu moraju imati i vlasnici privatnih površina - istaknuo je kapetan Josip Kalajžić.

Ivica Sumić, predsjednik Ekoudruge “Meteor”, naglasio je da se uzobalje mora sustavno očistiti od smeća i korova. Hrvatske šume već počinje sanaciju prema odrednicama struke.

Najkritičnijih 8,6 ha prema Velikom brdu će se posjeći i debla izvući i prodati za preradu. Tamo gdje izvlačenje nije moguće, nagorjela stabla će se isjeći na komade, ili izmrviti i razbacati radi oplodnje tla.

Bor će se prepustiti prirodnoj obnovi, a crnobor na oko 10 hektara ponovno zasaditi, pojasnio je djelatnik Hrvatskih šuma Zlatko Lalić, dok se Vlado Mrkušić zauzeo za uređene golfskog terena na Baškom polju umjesto borovine.

Općina Baška Voda angažirala je odvjetnika Zorana Antunovića radi nadoknade štete od požara. Još uvijek se prikupljaju potpisi za ovlaštenje u postupanju od vlasnika privatnih parcela.

Tek kada stigne službena potvrda da je iskrenje dalekovoda skrivilo požar, moći će se podići tužba protiv “Dalekovoda”, koji još uvijek pobija da je spoj žica prouzročilo iskrenje i zapalilo šumu, što su vidjeli mnogi građani.

Na području općine Baška Voda stradalo je 3800 stabala maslina, a odšteta će se tražiti i za troškove gašenja. Grad Makarska je osnovalo povjerenstvo kojemu su građani prijavljivali štetu, a prema procjenama radi se o 8,3 milijuna kuna.

ana dragičević / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 22:02