StoryEditorOCM
ObalaSVE VEĆI GABARITI

HDZ pogoduje nekoć moćnom suvlasniku Hajduka u velikom dalmatinskom projektu? ‘Buduća luka će pojesti cijelo mjesto!‘

Piše Iva Ivanac
6. prosinca 2023. - 08:31

Već dugo upozoravamo na devastaciju pomorskog dobra u Općini Sveti Filip i Jakov. Da ništa od onoga što smo problematizirali nije bilo neutemeljeno, pokazuje činjenica da su gradilišta na plažama zaustavljena i vraćena u prethodno stanje, a ugostiteljsku terasu u parku – zaštićenom kulturnom dobru nad kojom je nikla masivna čelična konstrukcija, zatvorila je inspekcija.

Konstrukcija još stoji, ali izgradnju na pomorskom dobru i/ili bez propisanog akta za gradnju teško je sakriti, kao što je sad vjerojatno jasno i notornom, naizgled nedodirljivom Frani Barbariću - kazala je na sjednici Vedrana Mišković (SDP), vijećnica u Županijskoj skupštini zadarskoj, dodajući kako se njezino pitanje odnosi na Sveti Filip i Jakov i na pomorsko dobro, a odgovore želi od ravnatelja Županijske lučke uprave.

- Županijska lučka uprava je 2019. raspisala natječaj za koncesiju u trajanju od 29 godina na dijelu područja luke otvorene za javni promet u Sveti Filip i Jakov. Natječaj je podrazumijevao izgradnju lučke infrastrukture i obavljanje odgovarajućih gospodarskih djelatnosti na nautičkom i operativnom dijelu.

Važno je napomenuti da je veliki broj mještana okupljenih u inicijativi "Za Rivu" izrazio svoje protivljenje općinskom načelniku i urbanističkom planu uređenja kojim su, među ostalim, definirani kapaciteti i obuhvat ove koncesije, smatrajući buduću luku predimenzioniranom za njihovo mjesto.

Prvi je natječaj poništen, a novi je je raspisan krajem svibnja 2022. nakon što je u Županijsku lučku upravu stiglo pismo namjere tada nepoznatog investitora, pri čemu je visina koncesijske naknade ostala identična onoj iz 2019. godine - kazala je Mišković.

image

Obuhvat buduće marine u Svetom Filipu i Jakovu (omeđeno žutim crticama) i nautički kompleks s velikim lukobranom (obojeno plavim)

Ministarstvo graditeljstva

Vijećnica je dodala kako je Općina u prethodnim postupcima ishodila lokacijsku dozvolu, njenu izmjenu i dopunu te je pokrenula postupak izdavanja građevinske dozvole koji je završio investitor odnosno izabrani koncesionar, zagrebačka tvrtka "Marina sunčani resort", u vlasništvu Jake Andabaka, čovjeka koji je široj javnosti poznat kao bivši vlasnik velike kompanije "Sunce hoteli" s turističkim kompleksima širom Dalmacije, ali i kao svojedobni suvlasnik splitskog "Hajduka".

- Ove godine, investitor je zatražio i dobio novu izmjenu i dopunu lokacijske dozvole s lučkom infrastrukturom puno većih gabarita nego što je to predviđeno planom, natječajnom dokumentacijom i prethodnom građevinskom dozvolom. To se lijepo vidi uvidom u nacionalni Informacijski sustav prostornog uređenja.

Posljedično, bitno će se povećati broj vezova pa će investitoru projekt biti znatno profitabilniji. Gradnja u povećanim gabaritima već je počela, iako još nema izmjene građevinske dozvole.

Luka će, naravno, biti još više predimenzionirana. Ne samo da će to dovesti do daljnje devastacije obale i smanjenja kvalitete života građana Svetog Filipa i Jakova nego se, u bitnom, mijenjaju koncesijski uvjeti i izravno pogoduje jednom investitoru.

On je, očito, u startu znao što će tražiti i dobiti, zato je i ušao u ovaj projekt. Drugi potencijalni investitori očito nisu. Ovdje je jasna pozicija i cilj investitora no nije jasno zašto ste mu vi omogućili da taj cilj ostvari - zaključila je Mišković. 

Dožupan Šime Vicković (HDZ) kazao je kako će oporbena vijećnica odgovor na svoje pitanje dobiti u pisanoj formi.

image

Poduzetnik Jako Andabak

Dragan Matić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:37