StoryEditorOCM
Dalmacijanakon akcije ‘slobodne’

Gabrijelov osmijeh: i s nogama u gipsu uživa u školi!

Piše PSD.
25. listopada 2013. - 16:40
Dobro je činiti dobro, izjavila je to tijekom našeg jučerašnjeg posjeta Osnovnoj školi “Bijaći” ravnateljica prof. Jadranka Šošić kada smo došli vidjeti malenog Gabrijela Pervana, zbog čijeg je liječenja “Slobodna” pokrenula veliku humanitarnu akciju u kojoj je u samo mjesec dana prikupljeno više od 200 tisuća kuna.

A da su u toj kaštelanskoj osmoljetki napravili puno toga dobrog kako bi malenom Gabrijelu, učeniku 2b razreda, olakšali svakodnevni boravak u školi, uvjerili smo se i sami. Toliko je dobrote i ljubavi oko njega, svi ga u razredu vole, pomažu mu, a u vrijeme kada je u Njemačkoj operirao obje noge, prijatelji iz razreda crtali su mu crteže i pisali riječi podrške.

Škola im izišla ususret

- Škola je malenom Gabrijelu i njegovim roditeljima izišla maksimalno ususret. Kako bi roditeljima koji ga u kolicima dovoze u školu olakšali, njegov razred smjestili smo odmah do samog ulaza u školsku zgradu. Jako nam je važno da se on privikao na nastavu u sadašnjim okolnostima, a i to da su ga svi u razredu prihvatili.

Da ga svi vole i pomažu mu koliko god treba. Njegov osmijeh na licu govori više od tisuću riječi. Cijeli je sretan - kazala nam je ravnateljica Šošić koja je jučer Gabrijelovim roditeljima Daliborki i Jozi Pervanu uručila financijsku donaciju od oko dvije tisuće eura.

-To je novac od akcije koju smo pokrenuli odmah po početku školske godine. U akciji su sudjelovali zaposlenici škole i učenici. Prikupili smo ovaj iznos i nadamo se kako će obitelji Pervan dobro doći pri daljnjem liječenju njihova sina. Uvijek smo, i do sada organizirali akcije za pomoć, a to smo učinili i ovoga puta - kazala je Šošić.

Inače, Gabrijel Pervan 16. rujna operiran je u Njemačkoj. Iako je plan bio obaviti operaciju samo na jednoj, liječnici su se odlučili za obje noge. Gabrijel je rođen s deformitetom stopala, baš kao i njegov mlađi brat Mihael.

Zahvaljujući donatoru Mihael je operiran u klinici Acshau u Muenchenu, na istome mjestu gdje i Gabrijel koji se još oporavlja od operacije, koja je prema riječima roditelja bila teška ali uspješna. Bez obzira na oporavak Gabrijel je odmah nakon povratka iz Njemačke krenuo u školu. Odličan je učenik drugog razreda.

- Izostanak iz škole za njega nije bio nikakav problem. Čak je jučer dobio peticu iz matematike - priča nam učiteljica Katja Bašić navodeći kako su ga sva djeca toplo dočekala.

Čeka ga dug oporavak

-Svima je drag, svi mu pomažu što god treba. Kada je bio na operaciji, u razredu smo mu crtali crteže i pisali riječi podrške, a to su mu roditelji i dali. On bez obzira na to što su mu noge u gipsu, ni u čemu ne zaostaje. Radi kao i sva druga djeca.

Puno je bolje za njega da je među djecom na nastavi, nego da je kući - priča nam učiteljica Bašić. Gabrijelovi roditelji sretni su što su imali priliku, zahvaljujući brojnim donatorima, kojima još jednom od srca zahvaljuju, svojem sinu omogućiti liječenje.

- Sve je prošlo u najboljem redu, operacija je trebala biti samo na jednoj nozi, ali eto, riješili smo i drugu. Možda je tako najbolje za njega. Uskoro idemo na pregled kada bi trebao skinuti gips i početi nositi ortoze, koje su mu zapravo pomagala pri hodanju.

Kao što vidite svaki dan ga vodimo u školu, dolazimo po njega. Puno su nam pomogli u školi, rade sve što treba za Gabrijela. Nakon ove operacije priča s njegovom bolešću je gotova. Svjesni smo da ga čeka dug oporavak, no vjerujemo da će na kraju biti sve u najboljem redu - kazali su Gabrijelovi roditelji Daliborka i Jozo zahvaljujući od srca svima koji su pomogli na bilo koji način da akcija za Gabrijela uspije, što se na kraju i dogodilo.

JAKOV ŽARKO
SNIMIO DUJE KLARIĆ /cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:28