StoryEditorOCM
DalmacijaSRITNO, GABRIJELE!

Dobri ljudi uplatili 200.000 kuna - mali Kaštelanin leti na operaciju u München

Piše PSD.
6. rujna 2013. - 00:31
Nakon točno mjesec dana završena je velika humanitarna akcija koju smo prije mjesec dana pokrenuli u “Slobodnoj”, zajedno s Udrugom “Naša dica”, za operaciju malenoga Gabrijela Pervana u kojoj je prikupljeno 200.000 kuna. U 30 dana, na posebni račun Udruge “Naša dica” namijenjenom za Pervanove, izvršeno je više od 450 uplata građana, župa, tvrtki, političkih stranaka, Grada Kaštela...

Akcija je uspjela, a maleni Gabrijel 16. rujna u Münchenu ima prvu operaciju bolesne noge. No, krenimo redom. Samozatajni Gabrijelovi roditelji, veliki borci Daliborka i Jozo Pervan, koji su se prije desetak godina doselili iz okolice Livna u Kaštela, došli su pred zid.

Za ozdravljenje njihova osmogodišnjeg sina Gabrijela, odličnog učenika Osnovne škole “Bijaći” iz Kaštel Novoga, potrebno je bilo sakupiti 25 tisuća eura. Godinama su troškove svoje troje bolesne djece snosili sami, nisu htjeli u javnost, no više nisu mogli. Novca jednostavno nema i zato su smogli snage obratiti se medijima koji su za ovu potrebitu obitelj pokrenuli veliku humanitarnu akciju, koja je završila i više nego uspješno.

Daliborka i Jozo Pervan prije 12 godina dobili su prvo dijete. Mihael je rođen s cerebralnom paralizom koja mu onemogućava samostalno kretanje. Vezan je uz majku gotovo 24 sata na dan. Nakon godinu i pol od Mihaelova rođenja na svijet je došla Ivana, koja uskoro kreće u peti razred. Na svu sreću, potpuno zdrava.

Naravno, odlikašica. Uz Mihaela, bolesna su i dva mlađa sina, osmogodišnji Gabrijel, “zvijezda” naše priče, te četverogodišnji Ilija, koji imaju istue dijagnozu. Naime, rođeni su s medicinskom dijagnozom “Pes eqinovarus”, odnosno deformitetom stopala.

Kada se oporavi prva noga, na operaciju će i druga

Zahvaljujući donatoru, kojemu se Pervani ovim putem toplo zahvaljuju, najmlađi Ilija operiran je u dječjoj ortopedskoj klinici Aschau u Münchenu, u Njemačkoj. U klinici je uspješno operirano njegovo stopalo i čeka ga još jedna operacija koljena. I tu operaciju platit će njegov donator. Sada nakon Ilije, ista operacija čeka i Gabrijela.

- Najprije će operirati jednu nogu, nakon čega ga čeka oporavak od šest tjedana. Odlučili smo da nakon operacije on ipak ide u školu. Iako će mu noga biti u gipsu, mi ćemo ga voziti u kolicima kako ne bi izostajao s nastave. Kada se oporavi prva noga, na operaciju ide i druga, a nakon dvije operacije, više od dvije godine nosit će ortoze - kažu nam Gabrijelovi roditelji. Gabrijelu će iz kuka uzeti dio kosti koji bi se presadio u obje noge.

Liječnici su Pervanima preporučili kako bi ga sada, s obzirom na njegovu dob, bilo najbolje operirati.

- Odlučili smo se na taj korak. Sve nam se okrenulo u glavi, oni njegovi prvi dani kada se rodio, kada su mu nakon šestoga dana njegova života stavili gips na obje noge. Njegova stopala kada se rodio umjesto ravno, stajala su okrenuta potpuno u drugom smjeru. On se danas razvija kao normalno dijete, odlikaš je u školi, ima sve petice.

‘Nismo mogli više’

- Nismo mogli više, liječenje troje djece jako je skupo. Ja imam primanja kao majka njegovateljica, Jozo je zaposlen u HEP-u, živimo kao podstanari i jednostavno više ne možemo. Samo su Ilijine ortoze, pomagala za hodanje, nakon operacije koštale 5000 eura, a druge koje je morao zamijeniti ovim prvima stoje 2000 eura. Njihovo održavanje je 1000 eura. A sve to čeka nas i sada s Gabrijelom nakon operacije - kaže nam brižna majka Daliborka koja po cijele dane provodi sa svojom djecom.

- Ovim putem od srca zahvaljujemo vama, vašoj redakciji koja nam je u “Slobodnoj” dala puno prostora, portalu grada Kaštela, koji je zajedno s vama pratio akciju, svim donatorima koji su nam omogućili da naše dijete ozdravi, svima onima koji su nam pružili podršku. Bog je uslišio sve naše molitve. Vama još jednom veliko hvala, od prvog dana kada ste došli napisati priču o nama, doživjeli smo vas kao da se znamo cijeli život - kažu Daliborka i Jozo.

Za kraj, što reći nego da Gabrijelu zaželimo uspješnu operaciju i brz i sretan oporavak.

JAKOV ŽARKO
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 23:35