StoryEditorOCM
Arhivabračni par anja mučić i vittorio ceccarini u dubrovniku privlače pažnju turista svojim kreacijama

Ogrlica od koralja i do 80 tisuća kuna

Piše PSD.
8. rujna 2011. - 20:01

Bilo da se radi o povijesnom ili pak religijskom značenju, crveni koralj sve do danas ostao je dijelom ponajprije obiteljskog nakita koji se nasljeđuje. Čarobnu snagu, koju po vjerovanju posjeduje koralj u zaštiti od zla, nevremena, mržnje i uroka, kreativni tim “Clara Stones” utkao je u prekrasne komade unikatnog nakita koje prezentira u svojoj troetažnoj simpatičnoj butigici u Nalješkovićevoj ulici unutar dubrovačke povijesne jezgre.

Nije riječ o još jednoj u nizu suvenirnica koje pod koraljima prodaju sve i svašta. Dapače, vlasnici su zanimljive butige s koraljima mladi par Anja Mučić i Vittorio Ceccarini, Talijan s velikim iskustvom u pretvaranju neuglednih grančica koralja u ispolirane bobice koje nizanjem tvore nakit što ostavlja bez daha.

- Koralji su velikim dijelom iz Jadrana, koji su inače jako cijenjeni, i imamo nešto japanskih koralja iz Pacifika. Usmjereni smo na naš crveni jadranski koralj, izronjen na području od Šibenika do Dubrovnika. Dubrovnik je, naime, naše prvo maloprodajno mjesto u Hrvatskoj - kaže Mato Radoš, koji nam pokazuje kakvi se sve koralji pod krinkom jadranskog koralja prodaju kod nas.

Sve faze obrade

Ono što je, naime, posebnost trgovine “Clara Stones” njezin je prezentacijski dio u kojemu svi zainteresirani mogu vidjeti kako se obrađuje grančica koralja izvađenog sa stotinjak metara dubine, kao i sve faze obrade koralja dok on ne postane ukras. Prezentacijski dio ima i svoju edukativnu stranu: kupcima će se razotkriti mistifikacija što je zapravo koralj koji je na cijeni. Ugodan mladenački tim “Clara Stonesa” pokazat će kupcima što sve, i to vrlo uspješno, može “glumiti” cijenjeni jadranski crveni koralj.

- U jedinstveni dizajn nakita za koji je najviše zaslužan Vittorio ugrađen je najkvalitetniji materijal iz cijelog svijeta i zaista bezuvjetna ljubav prema nakitu. U nizanju jadranskog koralja koristimo i naše tradicionalne elemente, pa tako surađujemo s filigranarima i zlatarima koji nam izrađuju neke dijelove zlatnog, odnosno srebrnog nakita.

Kupci jako cijene kvalitetu, a kada je ona kombinirana s jedinstvenim Vittorijevim dizajnom, tada su spremni izdvojiti i do 80 tisuća kuna, koliko je koštala jedna naša ogrlica, izložbeni primjerak koji je prodan ovoga ljeta - kaže vlasnica “Clara Stones” Anja Mučić. Zanimljivo je pogledati prezentacijski dio u kojemu će vam Nikola Mučić ili Mato Radoš pokazati kako se izronjeni narančasti jadranski koralj čišćenjem i poliranjem pretvara u crveni.
Prema grčkoj legendi, koralj je nastao nakon što je Perzej odsjekao Meduzinu glavu i bacio je u more. Krv je prekrila morske alge koje su se okamenile i postale - koralj. Zimsko razdoblje, kaže nam vlasnica Anja Mučić, uglavnom je aktivnije u kreiranju i nizanju nakita. Naravno, koralji se obrađuju u radionicama na strojevima koji su prilično bučni i veliki te traže stalni dotok vode.

Čim zahladi, prva i jedina dubrovačka maloprodaja “Clara Stones” svoju će aktivnost prenijeti na kontinent, u njihovu kreativnu radionicu nove kolekcije nakita za sljedeću godinu.

paulina peko šalja
Snimili željko tutnjević i zoran kusalo /cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:36