StoryEditorOCM
Arhivažičara za Srđ postala jedna od najvećih gradskih atrakcija

Dubrovnik iz ptičje perspektive

Piše PSD.
7. rujna 2011. - 22:45

Za samo godinu dana dubrovačka žičara koja vodi na Srđ postala je treća gradska atrakcija, nakon šetnje Stradunom i obilaska gradskih zidina.Na žičari sve vrvi od turista koji za boravka u Dubrovniku, bilo da su došli samo na jedan dan brodovima na kružnim putovanjima ili su tu na višednevnu odmoru, ne propuštaju priliku uvjeriti se kako pogled na Grad iz ptičje perspektive pruža zaista jedinstven doživljaj. - Tu smo već dva sata, stigli smo jutros prvom žičarom i ne možemo se nadiviti. Prelijepo, što drugo reći - komentiraju tiho, naslonjeni na ogradu, s nezaboravnim pogledom na skladnu „škatulicu od Grada“ John i Chris iz Birminghema koji su u Dubrovnik stigli na sedmodnevni odmor. Za Dubrovnik su se odlučili na preporuku prijatelja.

- Svi, ali baš svi, puni su hvale za ovaj grad... Prekjučer smo obilazili zidine, jučer barkom plovili oko Grada, u Lapad, a danas smo tu - kazuje nam britanski dvojac kojega se na Srđu posebno dojmio Muzej Domovinskoga rata. Otkrili su ga sami, kažu, nisu prije dolaska na Srđ ni znali da postoji.

Terasasti vidikovci

Između gornje postaje žičare i Križa uređena je velika taraca. Restoran se proširio i na vanjski dio pa sada posjetitelji uživaju u ispijanju osvježavajućih pića za stolovima pod zaštitom suncobrana, i ponad ljepote od Grada koja se pruža ispod njih. Grupe šetaju uokolo i premda ima još posla na sređivanju okoliša, turisti se, kako se čini, ne zamaraju sitnicama.

Zgrada žičare, s nekoliko terasastih vidikovaca, do kojih se može i liftom, klimatiziranih prostora caffe i snack bara ili suvenirnice u kojoj se, kako nam kaže prodavačica, kupuje sve što nosi natpis „Hrvatska“ i „Dubrovnik“, gostima pruža sasvim dovoljno. A kako bi pogled obuhvatio što širu perspektivu, svi prostori, umjesto ograda ili zidova, omeđeni su staklenim stijenkama zahvaljujući kojima je otvoren vidik na Grad, Lapad, Lokrum, Župski zaljev... Pred gondolom od žičare red. Unatoč paklenoj vrućini, turisti opušteno čekaju spuštanje u Grad.

- Ovako je cijeli dan. Od početka srpnja broj posjetitelja je izrazito povećan i svi su jako zadovoljni, puni hvale za žičaru i ljepotu Grada - govori Petra koja je tu zaposlena sezonski. Sve više posjetitelja stiže i u večernjim satima kada je pogled na Grad, kaže Petra, još ljepši.

- Žičara je počela raditi sve do pola noći, a navečer, kad se upale svjetla Grada, sve je kao bajka - kažu na Srđu. Grupi za vožnju prema Gradu pridružuje se i obitelj Lyon s juga Velike Britanije, iz Kenta. - Stigli smo brodom na kružnom putovanju na jedan dan i Dubrovnik je daleko najljepši od svih gradova koje su na ovom putu vidjeli - kaže Katharine Lyon. Sa suprugom Clintonom i sinovima Maxwellom i Oliverom sigurno opet dolazi u Dubrovnik. Idući put na višednevni odmor, najavljuje nam.
Novi vidici

Cijena vožnje 10 eura

Žičara je zaštitni znak Dubrovnika bila još od 70-ih godina prošloga stoljeća. Izgrađena 1969. godine, vrlo je brzo postala pravi mamac za turiste, no u Domovinskom ratu postrojenje je potpuno uništeno. Dva desetljeća poslije Grupacija Lukšić, u čijem je vlasništvu i žičara kao dio tvrtke Excelsa nekretnine, otvara novu uspinjaču, naručenu i „po mjeri iskrojenu“ u Švicarskoj, u tvrtki “Garaventa”. Vožnja žičarom od povijesne jezgre Grada do Srđa traje tek četiri minute, a visinska razlika između donje i gornje postaje je 405 metara.

Putnici se prevoze u dvije kabine kojima je kapacitet 30 osoba, a cijena povratne vožnje je u vrijednosti 10 eura. Dubrovačka žičara jedinstvena je na hrvatskoj obali, no nije malo onih koji bi žarko željeli takvu atrakciju imati i na svom području, od Opatijaca koji bi žičarom na Učku, do Makarana koji bi željeli graditi žičaru za Biokovo.

olivija gustin čujak
Snimio Zoran kusalo / cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 21:30