StoryEditorOCM
Dalmacijagradski vijećnici danas potvrđuju izbor ‘panoramabusa’ za obavljanje javnog linijskog prijevoza

Vrgorački školarci više neće morati pješačiti

Piše PSD.
9. siječnja 2012. - 09:59

Gotovo puna četiri mjeseca od početka školske godine trebala su da bi se napokon riješio problem prijevoza svih srednjoškolaca na području Vrgoračke krajine.

Naime, “Panoramabus”, sestrinska tvrtka “Globtura” iz Međugorja, poslala je najpovoljniju ponudu za obavljanje javnog linijskog prijevoza na području grada Vrgorca, a danas, 9. siječnja, Gradsko vijeće Vrgorca trebalo bi na svojoj 20. sjednici potvrditi njezin izbor.

Osim “Panoramabusa”, na natječaj se javio i “Autoherc” iz Metkovića, međutim ponuda zagrebačke tvrtke bila je povoljnija. Podsjetimo, problemi s prijevozom učenika Srednje škole na vrgoračkom području počeli su nakon što je “Promet Makarska”, u vlasništvu Mate Jujnovića, dobio na županijskom natječaju prijevoz učenika osnovnih škola, kao prijevoznik s najboljom ponudom. Jujnović je na tom natječaju poslao znatno nižu ponudu od svih ostalih ponuđača, i tako dobio posao, a razliku u cijeni očito je namjeravao nadoknaditi paprenim cijenama putnih karata srednjoškolaca, koje su tada na većini linija poskupjele i do 100 posto. Vlasnik “Prometa Makarska” to je pravdao poskupljenjem goriva i amortizacije.

‘Promet’ se nije prijavio

Mnogi roditelji jednostavno to nisu mogli priuštiti svojoj djeci i nastao je potpuni kolaps, brojna sela su bila prometno izolirana, a učenici su stopirali ili pješačili do škole. Najteža situacija je bila u brdsko-planinskim selima, posebno u 30 kilometara udaljenim Mijacima i Poljicima, gdje su učenike svakoga dana na nastavu vozili roditelji ili prijatelji.

Umjesto da pokušaju problem što prije riješiti, vrgorački gradonačelnik Boris Matković i Mate Jujnović počeli su se prepucavati i optuživati tko je odgovoran za nastalu situaciju. Krajem listopada, odlukom Gradskog vijeća, raspisan je natječaj za javni linijski prijevoz kako bi se napokon riješio ovaj problem, te omogućilo starijim i nemoćnim osobama iz udaljenih vrgoračkih sela da ne strahuju hoće li moći doći autobusom do liječnika. Zanimljivo je da se na natječaj nije javio “Promet Makarska”.

- Pa nisam ni znao za natječaj. Kako ću se javiti na natječaj kad nigdje nije bio objavljen – kazao je Jujnović. Tako će do svakog vrgoračkog sela voziti dva autobusa, s “Prometom” će se voziti osnovnoškolci, a s “Panoramabusom” srednjoškolci.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:51