StoryEditorOCM
ZagoraGDJE SI BIO 17.?

Izbori prošli, a SDP-ovac i HDZ-ovac u dalmatinskom gradu nemilo zaratili: ‘Mislio si uzeti onih 200 eura? E, nećeš!‘

Piše Mate Primorac
26. travnja 2024. - 15:40

Ovih dana krenula je isplata novca članovima biračkih odbora koji su dežurali uz glasačke kutije i sjedili u povjerenstvima za vrijeme parlamentarnih izbora.

Međutim, prije toga na vrgorskoj političkoj sceni zbog toga je izbio žestok sukob između predsjednika lokalnog SDP-a Saše Šimunovića i njegovog mlađeg kolege iz redova HDZ-a Marka Kalajžića.

Proteklih mjeseci na udaru Saše Šimunovića bio je vrgorski gradonačelnik Mile Herceg iz Nezavisne liste mladih, no sad je čelnik socijaldemokrata oštricu mača odlučio okrenuti prema predsjedniku HDZ-a. Razlog? Mjesto u proširenom Gradskom izbornom povjerenstvu i naknada od 200 eura.

Podnio žalbu

- Ispred SDP-a Vrgorac podnio sam žalbu Gradskom izbornom povjerenstvu Vrgorac (GIP) na moguće nezakonito i nemoralno ponašanje člana Proširenog izbornog povjerenstva, a ujedno i predsjednika HDZ-a Vrgorac Marka Kalajžića, te sam zatražio da mu se uskrati isplata 200 eura dnevnice kao članu tog tijela.

Za one koji ne znaju, Prošireno izborno povjerenstvo je produžena ruka GIP-u, u svakim izborima i u svakom gradu, pa tako i u Vrgorcu u zakonitoj provedbi i nadzoru izbornog procesa - napisao je Šimunović na društvenim mrežama, te nastavio objašnjavati zašto se odlučio na taj korak.

image

Saša Šimunović na čelu je Gradske organizacije SDP-a Vrgorac

Branko Radonić

- To je posao koji iziskuje ogroman rad i trud svih članova od rane zore do kasnih noćnih sati i to nakon zatvaranja svih birališta, tu svaka politička stranka postavlja svoje najiskusnije, najstručnije i najmoralnije ljude kako bi izborni proces prošao u svim zakonskim okvirima.

Osim što je Kalajžić valjda prvi predsjednik neke stranke u povijesti RH koji je sam sebe stavio u to povjerenstvo na dan izbora, Kalajžić se, naravno, nije pojavio cijeli izborni dan na svom "poslu" i tako je ostavio na cjedilu sve ostale kolege - navodi čelnik SDP-a i pojašnjava što ga je posebno razljutilo.

- Dotični se lukavo debelo iza ponoći ušuljao u prostorije GIP-a kad su već umorni članovi GIP-a i Proširenog povjerenstva završavali izuzetno stresan i težak cjelodnevni izborni posao sa sebičnom i licemjernom namjerom da sa svojim potpisom u Zapisnik preuzme dio zasluga za svoj neodrađeni, a njihov odrađeni posao, te da na kraju nemoralno i moguće nezakonito uzme 200 eura dnevnice koje svakom članu tog povjerenstva pripada.

Naravno, na odgovor nije trebao puno čekati, mladi HDZ-ovac tvrdi da je svoj posao odgovorno obavljao, a da je čelnik SDP-a frustriran jer su Rijeke pravde "presušile" u Tinovu gradu.

- Vidim da me samoimenovani predsjednik SDP-a prozvao kao člana proširenog gradskog izbornog povjerenstva. Dok sam osobno obilazio većinu birališta na području grada kao član i predano radio kako bi izbori prošli u najboljem redu, dotična prosvjetna djelatnica uz predsjednikove nakaradne stranke, u isto je vrijeme ispravljala testove iz matematike.

Svojim obiteljskim pričama, opisivanjem kvaliteta i nedostataka djece iz pojedinih odjeljenja (što je zabranjeno iznositi) ometala je rad ostalih članova koji su imenovani ured zamijenili hodnikom same zgrade.

‘Ispravljala tekstove‘

Dok je dotična sjedila u uredu izbornog povjerenstva, ispravljala je školske testove iz matematike i sve što je doprinijela je bilo crtanje tablice sa abecednim redom birališta na području grada Vrgorca. Ovim putem pozivam i ravnatelja OŠ "Vrgorac" da obrati pažnju na kvalitetu ispravaka i ocjenjivanja navedenih testova.

Kada je došlo vrijeme zatvaranja birališta i predaje zapisnika, dotična gospođa je izgubila balans i čudnim komentarima ometala sve prisutne, pa i mene osobno - odgovorio je Kalajžić na prozivanja.

Neslužbeno doznajemo kako to nije bila žalba u pravnom smislu, nego više mišljenje koje je ispred Gradskog izbornog povjerenstva Vrgorac poslano Županijskom i Državnom izbornom povjerenstvu. Međutim, kako doznajemo od naših izvora oni su se o tome očitovali, s naglaskom da u biti ništa nije pogrešno napravljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:49