StoryEditorOCM
Dalmacijadevastacija na hvaru

Vlasnik "Venerande": Odnio sam ono što sam ugradio mimo ugovora o najmu

Piše PSD.
24. srpnja 2014. - 17:04
Grad Hvar pokrenuo je tužbu protiv vlasnika diskoteke “Veneranda” zbog oštećenja u prostoru u kojem je klub poslovao 20 godina, nastalih nakon što im je krajem prošle godine otkazan daljnji najam.

Upravljanje nad klubom od kraja prošle godine ponovno je preuzeo Grad Hvar. Ako je suditi po pokrenutoj tužbi, prostor je devastiran i trebat će dodatna ulaganja kako bi se vratio u prvotno stanje, odnosno kako bi se opet mogao koristiti.

U 20 godina uloženi su milijuni maraka i eura’

Najam “Venerande” godinama je bio kamen spoticanja u lokalnoj politici. Godišnji najam iznosio je samo 500 eura, dok se prihod samo od ulaznica procjenjivao na oko tri milijuna kuna. Dio ugovora o najmu bila je obveza najmoprimca o ulaganjima u prostor u iznosu od oko 800.000 eura, a to je uključivalo obvezu obnove instalacija, vodovoda i kanalizacije, obnovu zvonika, stražarnice, restorana i šetališta.

Kazimir Markić, vlasnik kluba, tvrdi kako nikakvih oštećenja na objektu – nema.

– Odnio sam ono što sam ugradio mimo ugovora o najmu, nikakva oštećenja zbog toga nisu nastala. To su insinuacije – kaže Markić, napominjući kako dobro surađuje s Gradom te je, ako su neka oštećenja i nastala, spreman sve to popraviti, bez tužbi i suda.

– U posljednjih 20 godina u “Venerandu” je, prije mene, uloženo više od milijun i pol maraka, a ja sam u 10 godina uložio još milijun i pol do dva milijuna eura, sve, naravno, po projektima jedne tvrtke iz Zagreba. Veneranda je bila ruševina, 10 kamiona smeća odvezeno je iz nje, a sada je opet pustopoljina – kaže Markić, koji posebno žali što su iz prostora uklonjene montažne konstrukcije koje su mogle poslužiti Hvaru za daljnju namjenu prostora.

– Riječ je o projektu koji je 2010. godine u Pekingu bio deseti na svijetu po uspješnosti i kvaliteti izvedbe – napominje Markić, koji je želio nastaviti s poslovanjem u prostoru, no njegovu ponudu odbili su gradski vijećnici.

Prostor za kulturu

Na pitanje za što će se ovaj prostor koristiti, u Gradu Hvaru još nemaju definitivnog odgovora. Gradonačelnik Rino Budrović zalagao se na Gradskom vijeću u raspravi o Venerandi da se prostor opet iznajmi, no uz bolje financijske uvjete.

Gradsko vijeće, pak, odbilo je taj prijedlog, tražeći da se prostor koristi za kulturne svrhe, no nije jasno kako će Grad upravljati prostorom koji, uz Arsenal i Forticu, zahtijeva dodatna ulaganja. Trenutno je stanje takvo da Veneranda ostaje u nadležnosti gradskih službi, a u ovogodišnjoj sezoni već su održane neke priredbe u sklopu Hvarskih ljetnih priredbi.

Marijo Kavain
Snimio Damjan Tadić / Cropix

Budrović: Taj prostor Hvaru mora donositi zaradu

Kolika je šteta počinjena na objektu, utvrdit će sudski vještak, kaže hvarski poteštat Rino Budrović.

- Sud je napravio očevid i evidentirao stanje na objektu, a Grad je potom sanirao oštećenja i priveo objekt svrsi, pa su tako ovoga ljeta već održani For festival i još neka događanja. No, fali dio koji se odnosi na ugostiteljsku ponudu - kaže Budrović koji napominje kako njegov prijedlog da se prostor iznajmi nije prošao na Gradskom vijeću, ali ga namjerava opet uputiti nakon proteka roka od tri mjeseca, kako je to uređeno zakonima.

- Grad teško može voditi ugostiteljski posao u objektu, kontrolirati konobare i slično. Moj je prijedlog da se raspiše natječaj pa da zakupac preuzme i program kulturnih događanja koja utvrdi Grad, dakle da prostor zadrži kulturnu namjenu, ali i da donosi određenu zaradu.

Zaštićeni spomenik kulture

Prostor u kojem je godinama poslovao disko-klub zapravo je prostor pravoslavne crkve i hospicija sv. Venerande, koje je za potrebe svojih mornara pravoslavne vjere 1561. godine podignula Mletačka Republika. Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture. Srpska pravoslavna crkva zatražila je povrat tog prostora od RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:53