StoryEditorOCM
Dalmacijai bi svitlo

Klis i njegova tvrđava zasjat će 2016.

Piše PSD.
26. studenog 2015. - 16:37

Klišku tvrđavu ste do sada mogli obići šetnjom, mogli ste staru utvrdu upoznati virtualnom šetnjom, a uskoro će tvrđavu predstavljati hologrami i posebna rasvjeta na pročeljima kuća s motivima kliške povijesti. Hologrami i vanjska rasvjeta dio su projekta interpretacijskog centra Klis koji će Općina Klis predstaviti u Ministarstvu turizma, a novi Klis mogao bi zasvijetliti već u ljeto sljedeće godine.

Hologrami su slike koje izgledaju kao da imaju dubinu poput pravih predmeta, a izrađuju se uz pomoć lasera te nastaju obasjavanjem predmeta laserskom zrakom.

Tada se svjetlost odbija o predmet i pada na obližnju fotografsku ploču, a istodobno se laserska zraka dijeli, tako da se također odbija od zrcala i izravno pada na ploču. Ploča se tada razvija, te se na njoj pojavljuje crno-bijela slika. Kad se jedna strana hologramske ploče ponovno osvijetli laserskom svjetlošću, iza ploče se ukazuje slika predmeta.

Prikaz baštine

Na ovakav prikaz povijesne baštine Klisa odlučili su se nedavno, a sve pripreme obavljaju uz značajnu pomoć Poduzetničkog inkubatora Klis i Poduzetničkog centra u Solinu, kaže kliški načelnik Jakov Vetma, a sve kako bi vrijedno zdanje, ali i sam Klis, približili domaćima, ali i turistima.

– Ovakva ideja nastala je po uzoru na francuske manje gradove, a nadam se da će Klis i po tome postati jedinstven na turističkoj karti Europe, poput zadarskog Pozdrava suncu. Vrijednost projekta je više od 500 tisuća kuna, a uključuje renoviranje zgrade u kojoj je trenutno Turistička zajednica i smještanje takvog centra u kojemu će svi posjetitelji, kroz hologramski prikaz, moći doznati sve o općini Klis i samoj tvrđavi – kaže Vetma.

Projekt uključuje i vanjsko osvjetljenje zgrada u samom središtu mjesta s prikazom poznatih lokacija, koje bi Klis po noći učinilo atraktivnim, posebno za one goste koji borave na području cijele općine, a takvih je svake godine tri puta više, kaže Vetma.

Spoj starog i modernog

– Očekujem da će Ministarstvo turizma podržati i ovaj projekt, čime će se, uz trenutna ulaganja od tri milijuna kuna u tvrđavu, zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županijii, na najljepši način zaokružiti priča o obnovi Kliške tvrđave – ističe načelnik Vetma.

Na Kliškoj tvrđavi su otprije na najbolji način spojili staro i moderno, primjenjujući suvremenu tehnologiju u prikazu bogate povijesne baštine, želeći na taj način oživiti priče, legende o slavnom Petru Kružiću na inovativan, zanimljiv i atraktivan način, a sada su otišli korak dalje uvođenjem holograma i vanjskog osvjetljenja na pročeljima, do sada neviđenim kod nas, i tako stvoriti novu vizuru znamenitog Klisa.

Piše Ojdana Koharević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:52