StoryEditorOCM
DalmacijaOBNOVLJEN STALNI POSTAV ORUŽJA

Dođite na Klišku tvrđavu vidjeti čime je Kružić potukao dušmane

Piše PSD.
5. travnja 2014. - 00:38
Kako je počelo, Dioklecijanova palača mogla bi po broju posjetitelja za koju godinu dobiti ozbiljnu konkurenciju. Na Kliškoj tvrđavi obnovljen je stalni postav uskočke oružarnice, pa se putnici namjernici mogu diviti kuburama iz sedamnaestog stoljeća ili odori uskočkog časnika, a takvih će znatiželjnika, zaključio je i kliški (grado)načelnik Jakov Vetma, nakon što „Igra prijestolja“ opet obigra svijet, biti sve više.

I zato će Klis sigurno dobiti status grada! – uvjeren je načelnik Vetma, a pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić podsjetio je da je u povijesti Klis to i bio; dapače, za dinastije Trpimirovića čak i prijestolnicom, i sad recite da je „Game od thrones“ slučajno snimana tu.

Do pada Hrvatske pod Turke ovo je bio glavni grad, pa je tu i i mnogo vrijednog arheološkog materijala. Za godinu dvije projekt ovog postava će biti okončan – najavio je Bužančić, a uskok nad uskocima – veliki entuzijast i lokalpatriot Damir Žura, predsjednik povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, potvrdio njegove riječi kazavši da je obnavljanje postava samo još jedna od zadaća koju su izvršili zahvaljujući svima koji su oružje donirali ili radili na njegovoj restauraciji.

Uskoci su muška priča, a za obnovu ovog oružja najzaslužnije su žene – nasmijao je Žura publiku, ali baš je tako i bilo, jer, naglasio je, sve je započela Ivana Svedružić, nastavila Valentina Ljubić Tobisch, a finalizirala Sagita Sunara i studentice s Umjetničke akademije koje su vrijedno čistile oružje, izrađivale replike.

Nakon što konačno formiramo postav, na Tvrđavi ćemo napraviti i radionice za izradu oružja, kovačije, jer pravog ratnika, uskoka, bez toga nije bilo – poručio je Žura.

Petar Škorić, koji je govorio u ime župana splitsko dalmatinskog Zlatka Ževrnje, obećao je Klišanima, kao ravnatelj Županijske uprave za ceste, što drugo nego rekonstrukciju stare kliške ceste da se turisti ne bi truckali i čekali u kolonama kad Žura i njegovi uprizore boj protiv osmanlija ljutih.

Škorić je napomenuo da tvrđava ima status rezidencijalnog kulturnog objekta, a Vetma da će sredstva za njenu obnovu i dalje stizati.

Kad su još zaorili pučki pjevači Gospe od otoka, novinar se naježio; jer u eri instant klapa čula se pisma pradidovska, ona prava, iz duše.

Kapa do poda Klišanima, bez silne ljubavi koju su uložili u obnovu sav novac ovog svijeta tvrđavi ne bi vratio ljude, a uskoro bi ih, vidjeti ćete, moglo dolaziti tisuće; što u čast Kružiću i oružju kojim je potukao dušmane, što prekrasnom pogledu na splitski poluotok.

Na pomolu je, okladio bih se, velika turistička priča.

Saša Ljubičić 
Foto: Duje Klarić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 13:00