stdClass Object ( [id] => 644723 [title] => VIDEO / GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Pogrešna je predodžba da smo neka hrvatska verzija Eldorada. Ovogodišnji proračun jest najveći u povijesti, no ni tako rekordan, nije dostatan za sve što trebamo napraviti<br />   [alias] => video-gradonacelnik-mato-frankovic-pogresna-je-predodzba-da-smo-neka-hrvatska-verzija-eldorada-ovogodisnji-proracun-jest-najveci-u-povijesti-no-ni-tako-rekordan-nije-dostatan-za-sve-sto-trebamo-napraviti-br-nbsp [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>


Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je na Kandeloru u Kazalištu Marina Držića. Uz domaćine, gradonačelnika Mata Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu i gradske vijećnike, nazočili su joj brojni visoki uzvanici.

Uz premijera Andreja Plenkovića, stigli su i izaslanik predsjednika Sabora Branko Bačić, povjerenica i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras dubrovački biskup mons Mate Uzinić i brojni drugi uzvanici koje je u ime Gradskog vijeća pozdravio Marko Potrebica, zahvalivši Vladi na potpori Dubrovniku.

Zauzimajući se za poštovanje javnog interesa, čelnik Gradskog vijeća najavio je do kraja godine izmjene GUP-a Grada Dubrovnika radi eliminiranja negativnih učinaka na prostor iz 2014.

Uz pozdrave uzvanicima i hrvatskim braniteljima, gradonačelnik je pozdravio i predstavnike gradova prijatelja Dubrovnika, među njima i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu koji je najavio ulazak u utrku za zamjenika predsjednika RH na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

U trećem obraćanju nazočnima u ulozi gradonačelnika nakon prikazanog filma o projektima aktualne gradske uprave, Franković je istaknuo interes Grada i njegovih građana kao sveti postulat. Istaknuo je kako su u prošloj godini izborili dugo očekivanu koncesijsku naknadu i uplatu višegodišnjih dugova Excelsa nekretnina za žičaru:

-Ovo je grad kojeg neizmjerno volimo, kojeg zovemo domom, čiju povijest poštujemo, baštinu čuvamo i čiju tradiciju živimo. To radimo i danas, uoči dana ki dohodi nami jednom na godište, kada se 1048. put spremamo slaviti našeg nebeskog zaštitnika - svetoga Vlaha. Na nama je danas da ovaj drevni grad s naslijeđem države uistinu učinimo mjestom za kvalitetan i ispunjen život, vodeći se pritom samo jednom niti vodiljom – da u svemu što radimo uvijek na prvom mjestu ističemo interese Grada i građana.
Na taj sveti postulat brige o javnom obvezuju nas naši potomci kojima ćemo Grad ostaviti, ali i svi naši pali anđeli, hrabri hrvatski branitelji i oni koji su ovaj grad u Domovinskom ratu obranili, bilo aktivno ili ostankom na svojim kućnim pragovima. Neka nas na tom putu vodi požrtvovnost i providnost svetoga Vlaha, ali i državničko umijeće naših predaka - rekao je gradonačelnik i referirao se na značaj projekata započetih od prethodne Feste prikazanih u videu.

- Taj popis nije kratak, i u tome nalazim ohrabrenje. Znači to da smo na dobrom putu ostvarenja svega onoga za što su nas naši građani na izborima ovlastili. Ne zovemo to vladanjem, nego dobrim gospodarenjem i služenjem. A pravilno služiti možemo jedino razboritim upravljanjem i odgovornim trošenjem javnog novca. Nažalost, u javnosti je prisutna posve pogrešna predodžba kako je Dubrovnik grad izobilja, kao neka hrvatska verzija Eldorada, pa nam se često zbrajaju grijesi i predbacuju nam se propusti koji niti nisu naši. Činjenica jest da je ovogodišnji proračun najveći u povijesti, međutim ni tako rekordan, on nije dostatan za realizaciju svega onoga što je potrebno napraviti kako bismo u svakom kutku ovog grada izjednačili kvalitetu života i kako bismo desetljećima zapostavljani komunalni standard uskladili sa zahtjevima suvremenog života. A upravo to je posao koji nam je povjeren - izjavio je Mato Franković.

Napomenuo je kako je  uspješnim završetkom izgradnje pročistača i njegovim puštanjem u rad riješen višedesetljetni problem ovog grada.

- Saniramo odlagalište otpada na Grabovici kako bismo ga konačno zatvorili, a zahvaljujući dostupnim europskim, nacionalnim i vlastitim sredstvima pokrećemo brojne investicije u mrežu vodoopskrbe i odvodnje.Sve su to pitanja koja su godinama dio javno-političkog narativa, a upravo će ih ova gradska uprava iznijeti na svojim leđima.Pokrenuli smo velike i značajne kapitalne projekte, stvaramo preduvjete za širenje zone stanovanja na prigradska područja. Prvi stanovi za mlade obitelji, izgrađeni prema vlastitom modelu poticane stanogradnje, već niču u Mokošici. Nepravednosti koje su obilježile sve prethodne modele POS-a želimo izbjeći pod svaku cijenu i biti sigurni da će stanovi pripasti samo onima kojima su zaista i potrebni.

U obrazovanje i osnovnoškolske kapacitete samo u protekloj godini investirali smo 100 milijuna kuna. Sustavno ulažemo u kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu skrb, a te donacije mjere se u milijunima kuna - naglasio je dubrovački gradonačelnik i dodao kako su na temelju Strategije razvoja sporta definirali prioritete i pokrenuli ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu koji se više ne može zaustaviti.

- Štitimo vrijednu spomeničku baštinu i postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom. Od destinacije koju je turizam skoro pregazio, postali smo promotori održivosti i odgovornosti. Naše napore sve više prepoznaje svjetska turistička javnost i mediji. Nije to slučajno, ma što o tome neki mislili. Znamo iskoristiti sredstva EU fondova. Posve ignoriran od prethodnih uprava, taj vid financiranja osigurao nam je preko 100 milijuna kuna bespovratnih vanproračunskih sredstava. Priznanje za najbolji hrvatski grad u kategoriji Pametnog grada opravdamo projektima baziranim na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja - izdvojio je govornik, uz napomenu kako su približili rad gradske uprave građanima:

- Vodimo računa o svim društvenim skupinama: o gospodarstvenicima, ženama poduzetnicima, o udrugama mladih, braniteljima, učenicima, djeci, roditeljima, osobama s invaliditetom, potrebitima i našim građanima treće životne dobi.
2020. godinu obilježit će kulminacija svih nabrojenih aktivnosti, a ono što smo unijeli u naše planove možemo realno i ostvariti
I zato sve vas koji kao odabrani predstavnici građana sudjelujete u političkom životu Grada pozivam da izbjegavamo sitne antagonizme i da uvijek ustrajavamo na afirmativnom i konstruktivnom radu za opće dobro. Od našeg Parca tražimo nebeski zagovor i zaštitu, istu ona koju nam je vjerno pružao, uvijek kada je to bilo potrebno. Neka nas i dalje vodi naprijed svojom čvrstom rukom, krepošću duha i blagošću srca - kazao je Franković i u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika čestitao blagdan parca.


U ime Vlade RH premijer Andrej Plenković domaćinima je čestitao 1048. Festu svetog Vlaha. Rekao je kako će Grad uvijek imati podršku od središnje vlasti.

- Razmišljajući što kazati nakon što su mi moji suradnici pripremili 30 strana konkretnih aktivnosti i projekata koji se odnose u mandatu naše Vlade na Grad Dubrovnik i Dubrovačko - neretvansku županiju, nakon što smo pogledali i film koji nam je gradonačelnik pripremio, rekao bih nekoliko bitnih poruka. Čestitam na brojnim postignućima u vašem mandatu, vidi se koliko ste angažirani i koliko ste učinili za kvalitetniji život Dubrovčana i svih vaših gosdtiju. To se po brojnim infrastrukturnim projektima može prepoznati - poručio je predsjednik Vlade RH.

-Ostvarili smo sinergiju između vaše ambicije i želje da Grad Dubrovnik bude u ovome novome modernom vremenu „smart city“ u pogledu održivosti i razvoja, kao što su i vaši pretci znali opstati i sačuvati slobodu. Ono što je sloboda značila za Dubrovačku Republiku danas znači jednako mudro pozicioniranje u novim okolnistima. Važno je dobro upravljati turizmom koji je i ove godine bio rekordan, i u pogledu dolazaka i noćenja, smanjivati nezaposlenost, voditi računa o onima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu, zato mi je drago da gradimo stanove u Mokošici. Ta činjenica motivira nas da zajednički radimo dalje. Završetak projekta Pelješkog mosta je jako važan i pohvaljujem župana Dobroslavića koji je bio najveći odvjetnik za ovaj projekt. Taj projekt je strateški, eurospki i državnički projekt. U prometnom smislu drago mi je da se gradi cesta prema Gornjim selima, koja će rastereti cesta prema Zračnoj luci - ocijenio je Andrej Plenković.

Dodao je kako će Hrvatska predsjedanje Vijećem EU iskoristiti da dio aktivnosti bude i u Dubrovniku.

- Ministrica kulture imati će uskoro konferenciju koja će se baviti rizicima kulturne baštine, teme s kojom se i vi suočavate, a to je još jedna poruka koliko nam je Dubrovnik bitan. U našoj Vladi imamo troje ministara iz Dubrovačko-neretvanske županije, imamo i potpredsjenicu Europske komisije Dubravku Šuicu. To je ogromno postignuće za Grad. Izrazito mi je drago da će se baviti temom demografije koja je egzistencijalna za Hrvatsku. U idućih pet godina će pomoći državama članicama da preuzimaju pakete i poticat će demografske mjere -  kazao je čelnik Vlade.

-Upravo Grad Dubrovnik, ali i mnoge druge jedinice lokalne samouprave kojima je ova Vlada dala ruku, tu ćemo politiku nastaviti, jer jedino decentralizacijom možemo ostvariti uspješan i ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Ova županija premda je malo u podređenom prometnom položaju, gledao sam podatke kako ste dobro organizirali letove i po kojim cijenama, primjerice Zagreb - Dubrovnik i obrnuto, koji su subvencionirani i omogućuju da premostimo ovo vrijeme dok cestovna infrastruktura ne omogući ono što praktički svi dijelovi RH imaju. Zauzimat ćemo se da ta politika sinergije između središnje razine vlasti i svega onoga što vi radite koji znate lokalne probleme nastojite učiniti kvalitetniji život za sve sugrađane. U Vladi ćete i dalje imati i prijatelja i partnera, živio sveti Vlaho i hvala na gostoprimstvu - poručio je premijer Plenković.

Uz čestitke za Festu, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je na strateške infrastrukturne projekte, poput Pelješkog mosta i brze ceste, te zahvalio aktualnoj Vladi na potpori u njihovu ostvarenju.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić pohvalio je gradonačelnika Frankovića zbog korištenja sredstava iz EU fondova zbog čega je, rekao je, Dubrovnik postao veliko gradilište.

Podsjetio je Bačić na privrženost Dubrovčana parcu i pozvao gradonačelnika da zadrži sklad kakav kroz povijest odlikuje Grad iz kojeg se očitava vrijednost i značaj Dubrovnika.

- U projektima koje smo maloprije vidjeli jasno je da ništa što se danas radi ne iskače iz okvira Grada koji poštuje nasljeđe i baštinu. Temelj upravljanja ovim Gradom mora biti sintagma uklesana u dubrovački kamen, zaboravimo privatno, posvetimo se javnom - rekao je Bačić i čestitao blagdan.

Na današnjoj sjednici uručene su i Nagrade Grada Dubrovnika ovogodišnjim laureatima.

Nagrada Grada Dubrovnika postumno je pripala fotoreporteru Slobodne Dalmacije Milu Kovaču te dugogodišnjem predsjedniku Jedriličarskog kluba Orsan Marinku Mikulandri.

Dobitnici godišnjih Nagrada Grada Dubrovnika su: novinar Dubrovačke televizije Mario Bukvić, dopredsjednik VK Jug AO Željan Konsuo, novinar, književnik, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca i ravnatelj Muškog učeničkog doma Dubrovnik Boris Njavro, talijanski odvjetnik i veliki zaljubljenik u Dubrovnik i Hrvatsku Cristiano Pambianchi te Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku.

U ime nagrađenih, na nagradama je zahvalio dobitnik priznanja za životno djelo Marinko Mikulandra, spomenuvši njemu dva najdraža sporta - nogomet i jedrenje:

- Živim u dva najljepša grada za mene. Moj Dubrovnik i moj Šibenik. Želio bih zahvaliti mojoj djeci, mojoj supruzi koja nas je prerano napustila a bila mi je najveća potpora, hvala Gradskom vijeću na najvećem priznanju koje jedan građanin može dobiti. Hvala svima i živio Sveti Vlaho! - rekao je laureat.


 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2020-02-02 14:23:24 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => bLU/GB [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-02 21:23:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-02-02 14:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2365 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/15813593356.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596211.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596362.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596443.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596524.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596595.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596676.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596747.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596828.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/158141596909.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415969710.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415970911.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415971912.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415973113.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415974214.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415975315.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415976416.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415977517.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415978618.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415979819.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415980920.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415982021.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415983122.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415984223.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415985424.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415986525.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415987626.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415988727.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415989828.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/02\/WEB\/1581415991029.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1431x954","k_15813593356_1280.jpg":"1280x1280","k_15813593356_1024.jpg":"1024x1024","k_15813593356_640.jpg":"640x640","k_15813593356_480.jpg":"480x480","k_15813593356_340.jpg":"340x340","k_15813593356_220.jpg":"220x220","o_15813593356_1280.jpg":"1280x853","o_15813593356_1024.jpg":"1024x682","o_15813593356_640.jpg":"640x426","o_15813593356_480.jpg":"480x320","o_15813593356_340.jpg":"340x226","o_15813593356_220.jpg":"220x146","h_15813593356_1280.jpg":"1280x854","h_15813593356_1024.jpg":"1024x683","h_15813593356_640.jpg":"640x427","h_15813593356_480.jpg":"480x320","h_15813593356_340.jpg":"340x227","h_15813593356_220.jpg":"220x147","pp_15813593356_1280.jpg":"1006x1280","pp_15813593356_1024.jpg":"805x1024","pp_15813593356_640.jpg":"503x640","pp_15813593356_480.jpg":"377x480","pp_15813593356_340.jpg":"267x340","pp_15813593356_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_158141596211_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596211_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596211_640.jpg":"640x640","k_158141596211_480.jpg":"480x480","k_158141596211_340.jpg":"340x340","k_158141596211_220.jpg":"220x220","o_158141596211_1280.jpg":"1280x854","o_158141596211_1024.jpg":"1024x683","o_158141596211_640.jpg":"640x427","o_158141596211_480.jpg":"480x320","o_158141596211_340.jpg":"340x227","o_158141596211_220.jpg":"220x146","h_158141596211_1280.jpg":"1280x854","h_158141596211_1024.jpg":"1024x683","h_158141596211_640.jpg":"640x427","h_158141596211_480.jpg":"480x320","h_158141596211_340.jpg":"340x227","h_158141596211_220.jpg":"220x147","pp_158141596211_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596211_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596211_640.jpg":"503x640","pp_158141596211_480.jpg":"377x480","pp_158141596211_340.jpg":"267x340","pp_158141596211_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x565","k_158141596362_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596362_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596362_640.jpg":"640x640","k_158141596362_480.jpg":"480x480","k_158141596362_340.jpg":"340x340","k_158141596362_220.jpg":"220x220","o_158141596362_1280.jpg":"1280x852","o_158141596362_1024.jpg":"1024x682","o_158141596362_640.jpg":"640x426","o_158141596362_480.jpg":"480x319","o_158141596362_340.jpg":"340x226","o_158141596362_220.jpg":"220x146","h_158141596362_1280.jpg":"1280x854","h_158141596362_1024.jpg":"1024x683","h_158141596362_640.jpg":"640x427","h_158141596362_480.jpg":"480x320","h_158141596362_340.jpg":"340x227","h_158141596362_220.jpg":"220x147","pp_158141596362_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596362_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596362_640.jpg":"503x640","pp_158141596362_480.jpg":"377x480","pp_158141596362_340.jpg":"267x340","pp_158141596362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x565","k_158141596443_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596443_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596443_640.jpg":"640x640","k_158141596443_480.jpg":"480x480","k_158141596443_340.jpg":"340x340","k_158141596443_220.jpg":"220x220","o_158141596443_1280.jpg":"1280x852","o_158141596443_1024.jpg":"1024x682","o_158141596443_640.jpg":"640x426","o_158141596443_480.jpg":"480x319","o_158141596443_340.jpg":"340x226","o_158141596443_220.jpg":"220x146","h_158141596443_1280.jpg":"1280x854","h_158141596443_1024.jpg":"1024x683","h_158141596443_640.jpg":"640x427","h_158141596443_480.jpg":"480x320","h_158141596443_340.jpg":"340x227","h_158141596443_220.jpg":"220x147","pp_158141596443_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596443_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596443_640.jpg":"503x640","pp_158141596443_480.jpg":"377x480","pp_158141596443_340.jpg":"267x340","pp_158141596443_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x565","k_158141596524_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596524_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596524_640.jpg":"640x640","k_158141596524_480.jpg":"480x480","k_158141596524_340.jpg":"340x340","k_158141596524_220.jpg":"220x220","o_158141596524_1280.jpg":"1280x852","o_158141596524_1024.jpg":"1024x682","o_158141596524_640.jpg":"640x426","o_158141596524_480.jpg":"480x319","o_158141596524_340.jpg":"340x226","o_158141596524_220.jpg":"220x146","h_158141596524_1280.jpg":"1280x854","h_158141596524_1024.jpg":"1024x683","h_158141596524_640.jpg":"640x427","h_158141596524_480.jpg":"480x320","h_158141596524_340.jpg":"340x227","h_158141596524_220.jpg":"220x147","pp_158141596524_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596524_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596524_640.jpg":"503x640","pp_158141596524_480.jpg":"377x480","pp_158141596524_340.jpg":"267x340","pp_158141596524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x565","k_158141596595_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596595_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596595_640.jpg":"640x640","k_158141596595_480.jpg":"480x480","k_158141596595_340.jpg":"340x340","k_158141596595_220.jpg":"220x220","o_158141596595_1280.jpg":"1280x852","o_158141596595_1024.jpg":"1024x682","o_158141596595_640.jpg":"640x426","o_158141596595_480.jpg":"480x319","o_158141596595_340.jpg":"340x226","o_158141596595_220.jpg":"220x146","h_158141596595_1280.jpg":"1280x854","h_158141596595_1024.jpg":"1024x683","h_158141596595_640.jpg":"640x427","h_158141596595_480.jpg":"480x320","h_158141596595_340.jpg":"340x227","h_158141596595_220.jpg":"220x147","pp_158141596595_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596595_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596595_640.jpg":"503x640","pp_158141596595_480.jpg":"377x480","pp_158141596595_340.jpg":"267x340","pp_158141596595_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x565","k_158141596676_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596676_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596676_640.jpg":"640x640","k_158141596676_480.jpg":"480x480","k_158141596676_340.jpg":"340x340","k_158141596676_220.jpg":"220x220","o_158141596676_1280.jpg":"1280x852","o_158141596676_1024.jpg":"1024x682","o_158141596676_640.jpg":"640x426","o_158141596676_480.jpg":"480x319","o_158141596676_340.jpg":"340x226","o_158141596676_220.jpg":"220x146","h_158141596676_1280.jpg":"1280x854","h_158141596676_1024.jpg":"1024x683","h_158141596676_640.jpg":"640x427","h_158141596676_480.jpg":"480x320","h_158141596676_340.jpg":"340x227","h_158141596676_220.jpg":"220x147","pp_158141596676_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596676_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596676_640.jpg":"503x640","pp_158141596676_480.jpg":"377x480","pp_158141596676_340.jpg":"267x340","pp_158141596676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x565","k_158141596747_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596747_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596747_640.jpg":"640x640","k_158141596747_480.jpg":"480x480","k_158141596747_340.jpg":"340x340","k_158141596747_220.jpg":"220x220","o_158141596747_1280.jpg":"1280x852","o_158141596747_1024.jpg":"1024x682","o_158141596747_640.jpg":"640x426","o_158141596747_480.jpg":"480x319","o_158141596747_340.jpg":"340x226","o_158141596747_220.jpg":"220x146","h_158141596747_1280.jpg":"1280x854","h_158141596747_1024.jpg":"1024x683","h_158141596747_640.jpg":"640x427","h_158141596747_480.jpg":"480x320","h_158141596747_340.jpg":"340x227","h_158141596747_220.jpg":"220x147","pp_158141596747_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596747_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596747_640.jpg":"503x640","pp_158141596747_480.jpg":"377x480","pp_158141596747_340.jpg":"267x340","pp_158141596747_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x565","k_158141596828_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596828_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596828_640.jpg":"640x640","k_158141596828_480.jpg":"480x480","k_158141596828_340.jpg":"340x340","k_158141596828_220.jpg":"220x220","o_158141596828_1280.jpg":"1280x852","o_158141596828_1024.jpg":"1024x682","o_158141596828_640.jpg":"640x426","o_158141596828_480.jpg":"480x319","o_158141596828_340.jpg":"340x226","o_158141596828_220.jpg":"220x146","h_158141596828_1280.jpg":"1280x854","h_158141596828_1024.jpg":"1024x683","h_158141596828_640.jpg":"640x427","h_158141596828_480.jpg":"480x320","h_158141596828_340.jpg":"340x227","h_158141596828_220.jpg":"220x147","pp_158141596828_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596828_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596828_640.jpg":"503x640","pp_158141596828_480.jpg":"377x480","pp_158141596828_340.jpg":"267x340","pp_158141596828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"848x565","k_158141596909_1280.jpg":"1280x1280","k_158141596909_1024.jpg":"1024x1024","k_158141596909_640.jpg":"640x640","k_158141596909_480.jpg":"480x480","k_158141596909_340.jpg":"340x340","k_158141596909_220.jpg":"220x220","o_158141596909_1280.jpg":"1280x852","o_158141596909_1024.jpg":"1024x682","o_158141596909_640.jpg":"640x426","o_158141596909_480.jpg":"480x319","o_158141596909_340.jpg":"340x226","o_158141596909_220.jpg":"220x146","h_158141596909_1280.jpg":"1280x854","h_158141596909_1024.jpg":"1024x683","h_158141596909_640.jpg":"640x427","h_158141596909_480.jpg":"480x320","h_158141596909_340.jpg":"340x227","h_158141596909_220.jpg":"220x147","pp_158141596909_1280.jpg":"1006x1280","pp_158141596909_1024.jpg":"805x1024","pp_158141596909_640.jpg":"503x640","pp_158141596909_480.jpg":"377x480","pp_158141596909_340.jpg":"267x340","pp_158141596909_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415969710_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415969710_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415969710_640.jpg":"640x640","k_1581415969710_480.jpg":"480x480","k_1581415969710_340.jpg":"340x340","k_1581415969710_220.jpg":"220x220","o_1581415969710_1280.jpg":"1280x853","o_1581415969710_1024.jpg":"1024x682","o_1581415969710_640.jpg":"640x426","o_1581415969710_480.jpg":"480x320","o_1581415969710_340.jpg":"340x226","o_1581415969710_220.jpg":"220x146","h_1581415969710_1280.jpg":"1280x854","h_1581415969710_1024.jpg":"1024x683","h_1581415969710_640.jpg":"640x427","h_1581415969710_480.jpg":"480x320","h_1581415969710_340.jpg":"340x227","h_1581415969710_220.jpg":"220x147","pp_1581415969710_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415969710_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415969710_640.jpg":"503x640","pp_1581415969710_480.jpg":"377x480","pp_1581415969710_340.jpg":"267x340","pp_1581415969710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415970911_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415970911_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415970911_640.jpg":"640x640","k_1581415970911_480.jpg":"480x480","k_1581415970911_340.jpg":"340x340","k_1581415970911_220.jpg":"220x220","o_1581415970911_1280.jpg":"1280x853","o_1581415970911_1024.jpg":"1024x682","o_1581415970911_640.jpg":"640x426","o_1581415970911_480.jpg":"480x320","o_1581415970911_340.jpg":"340x226","o_1581415970911_220.jpg":"220x146","h_1581415970911_1280.jpg":"1280x854","h_1581415970911_1024.jpg":"1024x683","h_1581415970911_640.jpg":"640x427","h_1581415970911_480.jpg":"480x320","h_1581415970911_340.jpg":"340x227","h_1581415970911_220.jpg":"220x147","pp_1581415970911_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415970911_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415970911_640.jpg":"503x640","pp_1581415970911_480.jpg":"377x480","pp_1581415970911_340.jpg":"267x340","pp_1581415970911_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1699x954","k_1581415971912_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415971912_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415971912_640.jpg":"640x640","k_1581415971912_480.jpg":"480x480","k_1581415971912_340.jpg":"340x340","k_1581415971912_220.jpg":"220x220","o_1581415971912_1280.jpg":"1280x718","o_1581415971912_1024.jpg":"1024x574","o_1581415971912_640.jpg":"640x359","o_1581415971912_480.jpg":"480x269","o_1581415971912_340.jpg":"340x190","o_1581415971912_220.jpg":"220x123","h_1581415971912_1280.jpg":"1280x854","h_1581415971912_1024.jpg":"1024x683","h_1581415971912_640.jpg":"640x427","h_1581415971912_480.jpg":"480x320","h_1581415971912_340.jpg":"340x227","h_1581415971912_220.jpg":"220x147","pp_1581415971912_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415971912_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415971912_640.jpg":"503x640","pp_1581415971912_480.jpg":"377x480","pp_1581415971912_340.jpg":"267x340","pp_1581415971912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415973113_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415973113_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415973113_640.jpg":"640x640","k_1581415973113_480.jpg":"480x480","k_1581415973113_340.jpg":"340x340","k_1581415973113_220.jpg":"220x220","o_1581415973113_1280.jpg":"1280x853","o_1581415973113_1024.jpg":"1024x682","o_1581415973113_640.jpg":"640x426","o_1581415973113_480.jpg":"480x320","o_1581415973113_340.jpg":"340x226","o_1581415973113_220.jpg":"220x146","h_1581415973113_1280.jpg":"1280x854","h_1581415973113_1024.jpg":"1024x683","h_1581415973113_640.jpg":"640x427","h_1581415973113_480.jpg":"480x320","h_1581415973113_340.jpg":"340x227","h_1581415973113_220.jpg":"220x147","pp_1581415973113_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415973113_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415973113_640.jpg":"503x640","pp_1581415973113_480.jpg":"377x480","pp_1581415973113_340.jpg":"267x340","pp_1581415973113_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415974214_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415974214_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415974214_640.jpg":"640x640","k_1581415974214_480.jpg":"480x480","k_1581415974214_340.jpg":"340x340","k_1581415974214_220.jpg":"220x220","o_1581415974214_1280.jpg":"1280x853","o_1581415974214_1024.jpg":"1024x682","o_1581415974214_640.jpg":"640x426","o_1581415974214_480.jpg":"480x320","o_1581415974214_340.jpg":"340x226","o_1581415974214_220.jpg":"220x146","h_1581415974214_1280.jpg":"1280x854","h_1581415974214_1024.jpg":"1024x683","h_1581415974214_640.jpg":"640x427","h_1581415974214_480.jpg":"480x320","h_1581415974214_340.jpg":"340x227","h_1581415974214_220.jpg":"220x147","pp_1581415974214_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415974214_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415974214_640.jpg":"503x640","pp_1581415974214_480.jpg":"377x480","pp_1581415974214_340.jpg":"267x340","pp_1581415974214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415975315_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415975315_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415975315_640.jpg":"640x640","k_1581415975315_480.jpg":"480x480","k_1581415975315_340.jpg":"340x340","k_1581415975315_220.jpg":"220x220","o_1581415975315_1280.jpg":"1280x853","o_1581415975315_1024.jpg":"1024x682","o_1581415975315_640.jpg":"640x426","o_1581415975315_480.jpg":"480x320","o_1581415975315_340.jpg":"340x226","o_1581415975315_220.jpg":"220x146","h_1581415975315_1280.jpg":"1280x854","h_1581415975315_1024.jpg":"1024x683","h_1581415975315_640.jpg":"640x427","h_1581415975315_480.jpg":"480x320","h_1581415975315_340.jpg":"340x227","h_1581415975315_220.jpg":"220x147","pp_1581415975315_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415975315_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415975315_640.jpg":"503x640","pp_1581415975315_480.jpg":"377x480","pp_1581415975315_340.jpg":"267x340","pp_1581415975315_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415976416_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415976416_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415976416_640.jpg":"640x640","k_1581415976416_480.jpg":"480x480","k_1581415976416_340.jpg":"340x340","k_1581415976416_220.jpg":"220x220","o_1581415976416_1280.jpg":"1280x853","o_1581415976416_1024.jpg":"1024x682","o_1581415976416_640.jpg":"640x426","o_1581415976416_480.jpg":"480x320","o_1581415976416_340.jpg":"340x226","o_1581415976416_220.jpg":"220x146","h_1581415976416_1280.jpg":"1280x854","h_1581415976416_1024.jpg":"1024x683","h_1581415976416_640.jpg":"640x427","h_1581415976416_480.jpg":"480x320","h_1581415976416_340.jpg":"340x227","h_1581415976416_220.jpg":"220x147","pp_1581415976416_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415976416_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415976416_640.jpg":"503x640","pp_1581415976416_480.jpg":"377x480","pp_1581415976416_340.jpg":"267x340","pp_1581415976416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415977517_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415977517_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415977517_640.jpg":"640x640","k_1581415977517_480.jpg":"480x480","k_1581415977517_340.jpg":"340x340","k_1581415977517_220.jpg":"220x220","o_1581415977517_1280.jpg":"1280x853","o_1581415977517_1024.jpg":"1024x682","o_1581415977517_640.jpg":"640x426","o_1581415977517_480.jpg":"480x320","o_1581415977517_340.jpg":"340x226","o_1581415977517_220.jpg":"220x146","h_1581415977517_1280.jpg":"1280x854","h_1581415977517_1024.jpg":"1024x683","h_1581415977517_640.jpg":"640x427","h_1581415977517_480.jpg":"480x320","h_1581415977517_340.jpg":"340x227","h_1581415977517_220.jpg":"220x147","pp_1581415977517_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415977517_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415977517_640.jpg":"503x640","pp_1581415977517_480.jpg":"377x480","pp_1581415977517_340.jpg":"267x340","pp_1581415977517_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415978618_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415978618_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415978618_640.jpg":"640x640","k_1581415978618_480.jpg":"480x480","k_1581415978618_340.jpg":"340x340","k_1581415978618_220.jpg":"220x220","o_1581415978618_1280.jpg":"1280x853","o_1581415978618_1024.jpg":"1024x682","o_1581415978618_640.jpg":"640x426","o_1581415978618_480.jpg":"480x320","o_1581415978618_340.jpg":"340x226","o_1581415978618_220.jpg":"220x146","h_1581415978618_1280.jpg":"1280x854","h_1581415978618_1024.jpg":"1024x683","h_1581415978618_640.jpg":"640x427","h_1581415978618_480.jpg":"480x320","h_1581415978618_340.jpg":"340x227","h_1581415978618_220.jpg":"220x147","pp_1581415978618_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415978618_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415978618_640.jpg":"503x640","pp_1581415978618_480.jpg":"377x480","pp_1581415978618_340.jpg":"267x340","pp_1581415978618_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415979819_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415979819_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415979819_640.jpg":"640x640","k_1581415979819_480.jpg":"480x480","k_1581415979819_340.jpg":"340x340","k_1581415979819_220.jpg":"220x220","o_1581415979819_1280.jpg":"1280x853","o_1581415979819_1024.jpg":"1024x682","o_1581415979819_640.jpg":"640x426","o_1581415979819_480.jpg":"480x320","o_1581415979819_340.jpg":"340x226","o_1581415979819_220.jpg":"220x146","h_1581415979819_1280.jpg":"1280x854","h_1581415979819_1024.jpg":"1024x683","h_1581415979819_640.jpg":"640x427","h_1581415979819_480.jpg":"480x320","h_1581415979819_340.jpg":"340x227","h_1581415979819_220.jpg":"220x147","pp_1581415979819_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415979819_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415979819_640.jpg":"503x640","pp_1581415979819_480.jpg":"377x480","pp_1581415979819_340.jpg":"267x340","pp_1581415979819_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415980920_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415980920_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415980920_640.jpg":"640x640","k_1581415980920_480.jpg":"480x480","k_1581415980920_340.jpg":"340x340","k_1581415980920_220.jpg":"220x220","o_1581415980920_1280.jpg":"1280x853","o_1581415980920_1024.jpg":"1024x682","o_1581415980920_640.jpg":"640x426","o_1581415980920_480.jpg":"480x320","o_1581415980920_340.jpg":"340x226","o_1581415980920_220.jpg":"220x146","h_1581415980920_1280.jpg":"1280x854","h_1581415980920_1024.jpg":"1024x683","h_1581415980920_640.jpg":"640x427","h_1581415980920_480.jpg":"480x320","h_1581415980920_340.jpg":"340x227","h_1581415980920_220.jpg":"220x147","pp_1581415980920_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415980920_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415980920_640.jpg":"503x640","pp_1581415980920_480.jpg":"377x480","pp_1581415980920_340.jpg":"267x340","pp_1581415980920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415982021_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415982021_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415982021_640.jpg":"640x640","k_1581415982021_480.jpg":"480x480","k_1581415982021_340.jpg":"340x340","k_1581415982021_220.jpg":"220x220","o_1581415982021_1280.jpg":"1280x853","o_1581415982021_1024.jpg":"1024x682","o_1581415982021_640.jpg":"640x426","o_1581415982021_480.jpg":"480x320","o_1581415982021_340.jpg":"340x226","o_1581415982021_220.jpg":"220x146","h_1581415982021_1280.jpg":"1280x854","h_1581415982021_1024.jpg":"1024x683","h_1581415982021_640.jpg":"640x427","h_1581415982021_480.jpg":"480x320","h_1581415982021_340.jpg":"340x227","h_1581415982021_220.jpg":"220x147","pp_1581415982021_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415982021_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415982021_640.jpg":"503x640","pp_1581415982021_480.jpg":"377x480","pp_1581415982021_340.jpg":"267x340","pp_1581415982021_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415983122_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415983122_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415983122_640.jpg":"640x640","k_1581415983122_480.jpg":"480x480","k_1581415983122_340.jpg":"340x340","k_1581415983122_220.jpg":"220x220","o_1581415983122_1280.jpg":"1280x853","o_1581415983122_1024.jpg":"1024x682","o_1581415983122_640.jpg":"640x426","o_1581415983122_480.jpg":"480x320","o_1581415983122_340.jpg":"340x226","o_1581415983122_220.jpg":"220x146","h_1581415983122_1280.jpg":"1280x854","h_1581415983122_1024.jpg":"1024x683","h_1581415983122_640.jpg":"640x427","h_1581415983122_480.jpg":"480x320","h_1581415983122_340.jpg":"340x227","h_1581415983122_220.jpg":"220x147","pp_1581415983122_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415983122_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415983122_640.jpg":"503x640","pp_1581415983122_480.jpg":"377x480","pp_1581415983122_340.jpg":"267x340","pp_1581415983122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415984223_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415984223_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415984223_640.jpg":"640x640","k_1581415984223_480.jpg":"480x480","k_1581415984223_340.jpg":"340x340","k_1581415984223_220.jpg":"220x220","o_1581415984223_1280.jpg":"1280x853","o_1581415984223_1024.jpg":"1024x682","o_1581415984223_640.jpg":"640x426","o_1581415984223_480.jpg":"480x320","o_1581415984223_340.jpg":"340x226","o_1581415984223_220.jpg":"220x146","h_1581415984223_1280.jpg":"1280x854","h_1581415984223_1024.jpg":"1024x683","h_1581415984223_640.jpg":"640x427","h_1581415984223_480.jpg":"480x320","h_1581415984223_340.jpg":"340x227","h_1581415984223_220.jpg":"220x147","pp_1581415984223_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415984223_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415984223_640.jpg":"503x640","pp_1581415984223_480.jpg":"377x480","pp_1581415984223_340.jpg":"267x340","pp_1581415984223_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415985424_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415985424_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415985424_640.jpg":"640x640","k_1581415985424_480.jpg":"480x480","k_1581415985424_340.jpg":"340x340","k_1581415985424_220.jpg":"220x220","o_1581415985424_1280.jpg":"1280x853","o_1581415985424_1024.jpg":"1024x682","o_1581415985424_640.jpg":"640x426","o_1581415985424_480.jpg":"480x320","o_1581415985424_340.jpg":"340x226","o_1581415985424_220.jpg":"220x146","h_1581415985424_1280.jpg":"1280x854","h_1581415985424_1024.jpg":"1024x683","h_1581415985424_640.jpg":"640x427","h_1581415985424_480.jpg":"480x320","h_1581415985424_340.jpg":"340x227","h_1581415985424_220.jpg":"220x147","pp_1581415985424_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415985424_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415985424_640.jpg":"503x640","pp_1581415985424_480.jpg":"377x480","pp_1581415985424_340.jpg":"267x340","pp_1581415985424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415986525_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415986525_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415986525_640.jpg":"640x640","k_1581415986525_480.jpg":"480x480","k_1581415986525_340.jpg":"340x340","k_1581415986525_220.jpg":"220x220","o_1581415986525_1280.jpg":"1280x853","o_1581415986525_1024.jpg":"1024x682","o_1581415986525_640.jpg":"640x426","o_1581415986525_480.jpg":"480x320","o_1581415986525_340.jpg":"340x226","o_1581415986525_220.jpg":"220x146","h_1581415986525_1280.jpg":"1280x854","h_1581415986525_1024.jpg":"1024x683","h_1581415986525_640.jpg":"640x427","h_1581415986525_480.jpg":"480x320","h_1581415986525_340.jpg":"340x227","h_1581415986525_220.jpg":"220x147","pp_1581415986525_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415986525_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415986525_640.jpg":"503x640","pp_1581415986525_480.jpg":"377x480","pp_1581415986525_340.jpg":"267x340","pp_1581415986525_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415987626_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415987626_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415987626_640.jpg":"640x640","k_1581415987626_480.jpg":"480x480","k_1581415987626_340.jpg":"340x340","k_1581415987626_220.jpg":"220x220","o_1581415987626_1280.jpg":"1280x853","o_1581415987626_1024.jpg":"1024x682","o_1581415987626_640.jpg":"640x426","o_1581415987626_480.jpg":"480x320","o_1581415987626_340.jpg":"340x226","o_1581415987626_220.jpg":"220x146","h_1581415987626_1280.jpg":"1280x854","h_1581415987626_1024.jpg":"1024x683","h_1581415987626_640.jpg":"640x427","h_1581415987626_480.jpg":"480x320","h_1581415987626_340.jpg":"340x227","h_1581415987626_220.jpg":"220x147","pp_1581415987626_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415987626_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415987626_640.jpg":"503x640","pp_1581415987626_480.jpg":"377x480","pp_1581415987626_340.jpg":"267x340","pp_1581415987626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415988727_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415988727_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415988727_640.jpg":"640x640","k_1581415988727_480.jpg":"480x480","k_1581415988727_340.jpg":"340x340","k_1581415988727_220.jpg":"220x220","o_1581415988727_1280.jpg":"1280x853","o_1581415988727_1024.jpg":"1024x682","o_1581415988727_640.jpg":"640x426","o_1581415988727_480.jpg":"480x320","o_1581415988727_340.jpg":"340x226","o_1581415988727_220.jpg":"220x146","h_1581415988727_1280.jpg":"1280x854","h_1581415988727_1024.jpg":"1024x683","h_1581415988727_640.jpg":"640x427","h_1581415988727_480.jpg":"480x320","h_1581415988727_340.jpg":"340x227","h_1581415988727_220.jpg":"220x147","pp_1581415988727_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415988727_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415988727_640.jpg":"503x640","pp_1581415988727_480.jpg":"377x480","pp_1581415988727_340.jpg":"267x340","pp_1581415988727_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415989828_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415989828_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415989828_640.jpg":"640x640","k_1581415989828_480.jpg":"480x480","k_1581415989828_340.jpg":"340x340","k_1581415989828_220.jpg":"220x220","o_1581415989828_1280.jpg":"1280x853","o_1581415989828_1024.jpg":"1024x682","o_1581415989828_640.jpg":"640x426","o_1581415989828_480.jpg":"480x320","o_1581415989828_340.jpg":"340x226","o_1581415989828_220.jpg":"220x146","h_1581415989828_1280.jpg":"1280x854","h_1581415989828_1024.jpg":"1024x683","h_1581415989828_640.jpg":"640x427","h_1581415989828_480.jpg":"480x320","h_1581415989828_340.jpg":"340x227","h_1581415989828_220.jpg":"220x147","pp_1581415989828_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415989828_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415989828_640.jpg":"503x640","pp_1581415989828_480.jpg":"377x480","pp_1581415989828_340.jpg":"267x340","pp_1581415989828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1431x954","k_1581415991029_1280.jpg":"1280x1280","k_1581415991029_1024.jpg":"1024x1024","k_1581415991029_640.jpg":"640x640","k_1581415991029_480.jpg":"480x480","k_1581415991029_340.jpg":"340x340","k_1581415991029_220.jpg":"220x220","o_1581415991029_1280.jpg":"1280x853","o_1581415991029_1024.jpg":"1024x682","o_1581415991029_640.jpg":"640x426","o_1581415991029_480.jpg":"480x320","o_1581415991029_340.jpg":"340x226","o_1581415991029_220.jpg":"220x146","h_1581415991029_1280.jpg":"1280x854","h_1581415991029_1024.jpg":"1024x683","h_1581415991029_640.jpg":"640x427","h_1581415991029_480.jpg":"480x320","h_1581415991029_340.jpg":"340x227","h_1581415991029_220.jpg":"220x147","pp_1581415991029_1280.jpg":"1006x1280","pp_1581415991029_1024.jpg":"805x1024","pp_1581415991029_640.jpg":"503x640","pp_1581415991029_480.jpg":"377x480","pp_1581415991029_340.jpg":"267x340","pp_1581415991029_220.jpg":"173x220"}],"is_newer_import":true} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15322939 Threads: 2 Questions: 3182726793 Slow queries: 7141274 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235629945 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/video-gradonacelnik-mato-frankovic-pogresna-je-predodzba-da-smo-neka-hrvatska-verzija-eldorada-ovogodisnji-proracun-jest-najveci-u-povijesti-no-ni-tako-rekordan-nije-dostatan-za-sve-sto-trebamo-napraviti-br-nbsp-644723 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/video-gradonacelnik-mato-frankovic-pogresna-je-predodzba-da-smo-neka-hrvatska-verzija-eldorada-ovogodisnji-proracun-jest-najveci-u-povijesti-no-ni-tako-rekordan-nije-dostatan-za-sve-sto-trebamo-napraviti-br-nbsp-644723?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601085 [name] => Kandelora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kandelora [link] => /tag/kandelora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => VIDEO / GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Pogrešna je predodžba da smo neka hrvatska verzija Eldorada. Ovogodišnji proračun jest najveći u povijesti, no ni tako rekordan, nije dostatan za sve što trebamo napraviti
  [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-17-33-14-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/15813593356.jpg [galleryCount] => 30 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/15813593356.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596211.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596362.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596443.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596524.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596595.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596676.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596747.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596828.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/158141596909.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415969710.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415970911.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415971912.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415973113.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415974214.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415975315.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415976416.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415977517.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415978618.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415979819.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415980920.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415982021.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415983122.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415984223.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415985424.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415986525.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415987626.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415988727.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415989828.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/02/WEB/1581415991029.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}


Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je na Kandeloru u Kazalištu Marina Držića. Uz domaćine, gradonačelnika Mata Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu i gradske vijećnike, nazočili su joj brojni visoki uzvanici.

Uz premijera Andreja Plenkovića, stigli su i izaslanik predsjednika Sabora Branko Bačić, povjerenica i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras dubrovački biskup mons Mate Uzinić i brojni drugi uzvanici koje je u ime Gradskog vijeća pozdravio Marko Potrebica, zahvalivši Vladi na potpori Dubrovniku.

Zauzimajući se za poštovanje javnog interesa, čelnik Gradskog vijeća najavio je do kraja godine izmjene GUP-a Grada Dubrovnika radi eliminiranja negativnih učinaka na prostor iz 2014.

Uz pozdrave uzvanicima i hrvatskim braniteljima, gradonačelnik je pozdravio i predstavnike gradova prijatelja Dubrovnika, među njima i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu koji je najavio ulazak u utrku za zamjenika predsjednika RH na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

U trećem obraćanju nazočnima u ulozi gradonačelnika nakon prikazanog filma o projektima aktualne gradske uprave, Franković je istaknuo interes Grada i njegovih građana kao sveti postulat. Istaknuo je kako su u prošloj godini izborili dugo očekivanu koncesijsku naknadu i uplatu višegodišnjih dugova Excelsa nekretnina za žičaru:

-Ovo je grad kojeg neizmjerno volimo, kojeg zovemo domom, čiju povijest poštujemo, baštinu čuvamo i čiju tradiciju živimo. To radimo i danas, uoči dana ki dohodi nami jednom na godište, kada se 1048. put spremamo slaviti našeg nebeskog zaštitnika - svetoga Vlaha. Na nama je danas da ovaj drevni grad s naslijeđem države uistinu učinimo mjestom za kvalitetan i ispunjen život, vodeći se pritom samo jednom niti vodiljom – da u svemu što radimo uvijek na prvom mjestu ističemo interese Grada i građana.
Na taj sveti postulat brige o javnom obvezuju nas naši potomci kojima ćemo Grad ostaviti, ali i svi naši pali anđeli, hrabri hrvatski branitelji i oni koji su ovaj grad u Domovinskom ratu obranili, bilo aktivno ili ostankom na svojim kućnim pragovima. Neka nas na tom putu vodi požrtvovnost i providnost svetoga Vlaha, ali i državničko umijeće naših predaka - rekao je gradonačelnik i referirao se na značaj projekata započetih od prethodne Feste prikazanih u videu.

- Taj popis nije kratak, i u tome nalazim ohrabrenje. Znači to da smo na dobrom putu ostvarenja svega onoga za što su nas naši građani na izborima ovlastili. Ne zovemo to vladanjem, nego dobrim gospodarenjem i služenjem. A pravilno služiti možemo jedino razboritim upravljanjem i odgovornim trošenjem javnog novca. Nažalost, u javnosti je prisutna posve pogrešna predodžba kako je Dubrovnik grad izobilja, kao neka hrvatska verzija Eldorada, pa nam se često zbrajaju grijesi i predbacuju nam se propusti koji niti nisu naši. Činjenica jest da je ovogodišnji proračun najveći u povijesti, međutim ni tako rekordan, on nije dostatan za realizaciju svega onoga što je potrebno napraviti kako bismo u svakom kutku ovog grada izjednačili kvalitetu života i kako bismo desetljećima zapostavljani komunalni standard uskladili sa zahtjevima suvremenog života. A upravo to je posao koji nam je povjeren - izjavio je Mato Franković.

Napomenuo je kako je  uspješnim završetkom izgradnje pročistača i njegovim puštanjem u rad riješen višedesetljetni problem ovog grada.

- Saniramo odlagalište otpada na Grabovici kako bismo ga konačno zatvorili, a zahvaljujući dostupnim europskim, nacionalnim i vlastitim sredstvima pokrećemo brojne investicije u mrežu vodoopskrbe i odvodnje.Sve su to pitanja koja su godinama dio javno-političkog narativa, a upravo će ih ova gradska uprava iznijeti na svojim leđima.Pokrenuli smo velike i značajne kapitalne projekte, stvaramo preduvjete za širenje zone stanovanja na prigradska područja. Prvi stanovi za mlade obitelji, izgrađeni prema vlastitom modelu poticane stanogradnje, već niču u Mokošici. Nepravednosti koje su obilježile sve prethodne modele POS-a želimo izbjeći pod svaku cijenu i biti sigurni da će stanovi pripasti samo onima kojima su zaista i potrebni.

U obrazovanje i osnovnoškolske kapacitete samo u protekloj godini investirali smo 100 milijuna kuna. Sustavno ulažemo u kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu skrb, a te donacije mjere se u milijunima kuna - naglasio je dubrovački gradonačelnik i dodao kako su na temelju Strategije razvoja sporta definirali prioritete i pokrenuli ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu koji se više ne može zaustaviti.

- Štitimo vrijednu spomeničku baštinu i postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom. Od destinacije koju je turizam skoro pregazio, postali smo promotori održivosti i odgovornosti. Naše napore sve više prepoznaje svjetska turistička javnost i mediji. Nije to slučajno, ma što o tome neki mislili. Znamo iskoristiti sredstva EU fondova. Posve ignoriran od prethodnih uprava, taj vid financiranja osigurao nam je preko 100 milijuna kuna bespovratnih vanproračunskih sredstava. Priznanje za najbolji hrvatski grad u kategoriji Pametnog grada opravdamo projektima baziranim na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja - izdvojio je govornik, uz napomenu kako su približili rad gradske uprave građanima:

- Vodimo računa o svim društvenim skupinama: o gospodarstvenicima, ženama poduzetnicima, o udrugama mladih, braniteljima, učenicima, djeci, roditeljima, osobama s invaliditetom, potrebitima i našim građanima treće životne dobi.
2020. godinu obilježit će kulminacija svih nabrojenih aktivnosti, a ono što smo unijeli u naše planove možemo realno i ostvariti
I zato sve vas koji kao odabrani predstavnici građana sudjelujete u političkom životu Grada pozivam da izbjegavamo sitne antagonizme i da uvijek ustrajavamo na afirmativnom i konstruktivnom radu za opće dobro. Od našeg Parca tražimo nebeski zagovor i zaštitu, istu ona koju nam je vjerno pružao, uvijek kada je to bilo potrebno. Neka nas i dalje vodi naprijed svojom čvrstom rukom, krepošću duha i blagošću srca - kazao je Franković i u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika čestitao blagdan parca.


U ime Vlade RH premijer Andrej Plenković domaćinima je čestitao 1048. Festu svetog Vlaha. Rekao je kako će Grad uvijek imati podršku od središnje vlasti.

- Razmišljajući što kazati nakon što su mi moji suradnici pripremili 30 strana konkretnih aktivnosti i projekata koji se odnose u mandatu naše Vlade na Grad Dubrovnik i Dubrovačko - neretvansku županiju, nakon što smo pogledali i film koji nam je gradonačelnik pripremio, rekao bih nekoliko bitnih poruka. Čestitam na brojnim postignućima u vašem mandatu, vidi se koliko ste angažirani i koliko ste učinili za kvalitetniji život Dubrovčana i svih vaših gosdtiju. To se po brojnim infrastrukturnim projektima može prepoznati - poručio je predsjednik Vlade RH.

-Ostvarili smo sinergiju između vaše ambicije i želje da Grad Dubrovnik bude u ovome novome modernom vremenu „smart city“ u pogledu održivosti i razvoja, kao što su i vaši pretci znali opstati i sačuvati slobodu. Ono što je sloboda značila za Dubrovačku Republiku danas znači jednako mudro pozicioniranje u novim okolnistima. Važno je dobro upravljati turizmom koji je i ove godine bio rekordan, i u pogledu dolazaka i noćenja, smanjivati nezaposlenost, voditi računa o onima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu, zato mi je drago da gradimo stanove u Mokošici. Ta činjenica motivira nas da zajednički radimo dalje. Završetak projekta Pelješkog mosta je jako važan i pohvaljujem župana Dobroslavića koji je bio najveći odvjetnik za ovaj projekt. Taj projekt je strateški, eurospki i državnički projekt. U prometnom smislu drago mi je da se gradi cesta prema Gornjim selima, koja će rastereti cesta prema Zračnoj luci - ocijenio je Andrej Plenković.

Dodao je kako će Hrvatska predsjedanje Vijećem EU iskoristiti da dio aktivnosti bude i u Dubrovniku.

- Ministrica kulture imati će uskoro konferenciju koja će se baviti rizicima kulturne baštine, teme s kojom se i vi suočavate, a to je još jedna poruka koliko nam je Dubrovnik bitan. U našoj Vladi imamo troje ministara iz Dubrovačko-neretvanske županije, imamo i potpredsjenicu Europske komisije Dubravku Šuicu. To je ogromno postignuće za Grad. Izrazito mi je drago da će se baviti temom demografije koja je egzistencijalna za Hrvatsku. U idućih pet godina će pomoći državama članicama da preuzimaju pakete i poticat će demografske mjere -  kazao je čelnik Vlade.

-Upravo Grad Dubrovnik, ali i mnoge druge jedinice lokalne samouprave kojima je ova Vlada dala ruku, tu ćemo politiku nastaviti, jer jedino decentralizacijom možemo ostvariti uspješan i ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Ova županija premda je malo u podređenom prometnom položaju, gledao sam podatke kako ste dobro organizirali letove i po kojim cijenama, primjerice Zagreb - Dubrovnik i obrnuto, koji su subvencionirani i omogućuju da premostimo ovo vrijeme dok cestovna infrastruktura ne omogući ono što praktički svi dijelovi RH imaju. Zauzimat ćemo se da ta politika sinergije između središnje razine vlasti i svega onoga što vi radite koji znate lokalne probleme nastojite učiniti kvalitetniji život za sve sugrađane. U Vladi ćete i dalje imati i prijatelja i partnera, živio sveti Vlaho i hvala na gostoprimstvu - poručio je premijer Plenković.

Uz čestitke za Festu, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je na strateške infrastrukturne projekte, poput Pelješkog mosta i brze ceste, te zahvalio aktualnoj Vladi na potpori u njihovu ostvarenju.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić pohvalio je gradonačelnika Frankovića zbog korištenja sredstava iz EU fondova zbog čega je, rekao je, Dubrovnik postao veliko gradilište.

Podsjetio je Bačić na privrženost Dubrovčana parcu i pozvao gradonačelnika da zadrži sklad kakav kroz povijest odlikuje Grad iz kojeg se očitava vrijednost i značaj Dubrovnika.

- U projektima koje smo maloprije vidjeli jasno je da ništa što se danas radi ne iskače iz okvira Grada koji poštuje nasljeđe i baštinu. Temelj upravljanja ovim Gradom mora biti sintagma uklesana u dubrovački kamen, zaboravimo privatno, posvetimo se javnom - rekao je Bačić i čestitao blagdan.

Na današnjoj sjednici uručene su i Nagrade Grada Dubrovnika ovogodišnjim laureatima.

Nagrada Grada Dubrovnika postumno je pripala fotoreporteru Slobodne Dalmacije Milu Kovaču te dugogodišnjem predsjedniku Jedriličarskog kluba Orsan Marinku Mikulandri.

Dobitnici godišnjih Nagrada Grada Dubrovnika su: novinar Dubrovačke televizije Mario Bukvić, dopredsjednik VK Jug AO Željan Konsuo, novinar, književnik, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca i ravnatelj Muškog učeničkog doma Dubrovnik Boris Njavro, talijanski odvjetnik i veliki zaljubljenik u Dubrovnik i Hrvatsku Cristiano Pambianchi te Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku.

U ime nagrađenih, na nagradama je zahvalio dobitnik priznanja za životno djelo Marinko Mikulandra, spomenuvši njemu dva najdraža sporta - nogomet i jedrenje:

- Živim u dva najljepša grada za mene. Moj Dubrovnik i moj Šibenik. Želio bih zahvaliti mojoj djeci, mojoj supruzi koja nas je prerano napustila a bila mi je najveća potpora, hvala Gradskom vijeću na najvećem priznanju koje jedan građanin može dobiti. Hvala svima i živio Sveti Vlaho! - rekao je laureat.


 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/video-gradonacelnik-mato-frankovic-pogresna-je-predodzba-da-smo-neka-hrvatska-verzija-eldorada-ovogodisnji-proracun-jest-najveci-u-povijesti-no-ni-tako-rekordan-nije-dostatan-za-sve-sto-trebamo-napraviti-br-nbsp-644723 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=37c5c20150d9503af3d68bd955a5b33d776511eb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=VIDEO+%2F+GRADONA%C4%8CELNIK+MATO+FRANKOVI%C4%86+Pogre%C5%A1na+je+predod%C5%BEba+da+smo+neka+hrvatska+verzija+Eldorada.+Ovogodi%C5%A1nji+prora%C4%8Dun+jest+najve%C4%87i+u+povijesti%2C+no+ni+tako+rekordan%2C+nije+dostatan+za+sve+%C5%A1to+trebamo+napraviti%26lt%3Bbr+%2F%26gt%3B+%C2%A0&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fvideo-gradonacelnik-mato-frankovic-pogresna-je-predodzba-da-smo-neka-hrvatska-verzija-eldorada-ovogodisnji-proracun-jest-najveci-u-povijesti-no-ni-tako-rekordan-nije-dostatan-za-sve-sto-trebamo-napraviti-br-nbsp-644723 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fvideo-gradonacelnik-mato-frankovic-pogresna-je-predodzba-da-smo-neka-hrvatska-verzija-eldorada-ovogodisnji-proracun-jest-najveci-u-povijesti-no-ni-tako-rekordan-nije-dostatan-za-sve-sto-trebamo-napraviti-br-nbsp-644723 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

VIDEO / GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Pogrešna je predodžba da smo neka hrvatska verzija Eldorada. Ovogodišnji proračun jest najveći u povijesti, no ni tako rekordan, nije dostatan za sve što trebamo napraviti<br />  

Piše bLU/GB
2. veljače 2020. - 15:23


Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je na Kandeloru u Kazalištu Marina Držića. Uz domaćine, gradonačelnika Mata Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu i gradske vijećnike, nazočili su joj brojni visoki uzvanici.

Uz premijera Andreja Plenkovića, stigli su i izaslanik predsjednika Sabora Branko Bačić, povjerenica i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras dubrovački biskup mons Mate Uzinić i brojni drugi uzvanici koje je u ime Gradskog vijeća pozdravio Marko Potrebica, zahvalivši Vladi na potpori Dubrovniku.

Zauzimajući se za poštovanje javnog interesa, čelnik Gradskog vijeća najavio je do kraja godine izmjene GUP-a Grada Dubrovnika radi eliminiranja negativnih učinaka na prostor iz 2014.

Uz pozdrave uzvanicima i hrvatskim braniteljima, gradonačelnik je pozdravio i predstavnike gradova prijatelja Dubrovnika, među njima i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu koji je najavio ulazak u utrku za zamjenika predsjednika RH na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

U trećem obraćanju nazočnima u ulozi gradonačelnika nakon prikazanog filma o projektima aktualne gradske uprave, Franković je istaknuo interes Grada i njegovih građana kao sveti postulat. Istaknuo je kako su u prošloj godini izborili dugo očekivanu koncesijsku naknadu i uplatu višegodišnjih dugova Excelsa nekretnina za žičaru:

-Ovo je grad kojeg neizmjerno volimo, kojeg zovemo domom, čiju povijest poštujemo, baštinu čuvamo i čiju tradiciju živimo. To radimo i danas, uoči dana ki dohodi nami jednom na godište, kada se 1048. put spremamo slaviti našeg nebeskog zaštitnika - svetoga Vlaha. Na nama je danas da ovaj drevni grad s naslijeđem države uistinu učinimo mjestom za kvalitetan i ispunjen život, vodeći se pritom samo jednom niti vodiljom – da u svemu što radimo uvijek na prvom mjestu ističemo interese Grada i građana.
Na taj sveti postulat brige o javnom obvezuju nas naši potomci kojima ćemo Grad ostaviti, ali i svi naši pali anđeli, hrabri hrvatski branitelji i oni koji su ovaj grad u Domovinskom ratu obranili, bilo aktivno ili ostankom na svojim kućnim pragovima. Neka nas na tom putu vodi požrtvovnost i providnost svetoga Vlaha, ali i državničko umijeće naših predaka - rekao je gradonačelnik i referirao se na značaj projekata započetih od prethodne Feste prikazanih u videu.

- Taj popis nije kratak, i u tome nalazim ohrabrenje. Znači to da smo na dobrom putu ostvarenja svega onoga za što su nas naši građani na izborima ovlastili. Ne zovemo to vladanjem, nego dobrim gospodarenjem i služenjem. A pravilno služiti možemo jedino razboritim upravljanjem i odgovornim trošenjem javnog novca. Nažalost, u javnosti je prisutna posve pogrešna predodžba kako je Dubrovnik grad izobilja, kao neka hrvatska verzija Eldorada, pa nam se često zbrajaju grijesi i predbacuju nam se propusti koji niti nisu naši. Činjenica jest da je ovogodišnji proračun najveći u povijesti, međutim ni tako rekordan, on nije dostatan za realizaciju svega onoga što je potrebno napraviti kako bismo u svakom kutku ovog grada izjednačili kvalitetu života i kako bismo desetljećima zapostavljani komunalni standard uskladili sa zahtjevima suvremenog života. A upravo to je posao koji nam je povjeren - izjavio je Mato Franković.

Napomenuo je kako je  uspješnim završetkom izgradnje pročistača i njegovim puštanjem u rad riješen višedesetljetni problem ovog grada.

- Saniramo odlagalište otpada na Grabovici kako bismo ga konačno zatvorili, a zahvaljujući dostupnim europskim, nacionalnim i vlastitim sredstvima pokrećemo brojne investicije u mrežu vodoopskrbe i odvodnje.Sve su to pitanja koja su godinama dio javno-političkog narativa, a upravo će ih ova gradska uprava iznijeti na svojim leđima.Pokrenuli smo velike i značajne kapitalne projekte, stvaramo preduvjete za širenje zone stanovanja na prigradska područja. Prvi stanovi za mlade obitelji, izgrađeni prema vlastitom modelu poticane stanogradnje, već niču u Mokošici. Nepravednosti koje su obilježile sve prethodne modele POS-a želimo izbjeći pod svaku cijenu i biti sigurni da će stanovi pripasti samo onima kojima su zaista i potrebni.

U obrazovanje i osnovnoškolske kapacitete samo u protekloj godini investirali smo 100 milijuna kuna. Sustavno ulažemo u kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu skrb, a te donacije mjere se u milijunima kuna - naglasio je dubrovački gradonačelnik i dodao kako su na temelju Strategije razvoja sporta definirali prioritete i pokrenuli ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu koji se više ne može zaustaviti.

- Štitimo vrijednu spomeničku baštinu i postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom. Od destinacije koju je turizam skoro pregazio, postali smo promotori održivosti i odgovornosti. Naše napore sve više prepoznaje svjetska turistička javnost i mediji. Nije to slučajno, ma što o tome neki mislili. Znamo iskoristiti sredstva EU fondova. Posve ignoriran od prethodnih uprava, taj vid financiranja osigurao nam je preko 100 milijuna kuna bespovratnih vanproračunskih sredstava. Priznanje za najbolji hrvatski grad u kategoriji Pametnog grada opravdamo projektima baziranim na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja - izdvojio je govornik, uz napomenu kako su približili rad gradske uprave građanima:

- Vodimo računa o svim društvenim skupinama: o gospodarstvenicima, ženama poduzetnicima, o udrugama mladih, braniteljima, učenicima, djeci, roditeljima, osobama s invaliditetom, potrebitima i našim građanima treće životne dobi.
2020. godinu obilježit će kulminacija svih nabrojenih aktivnosti, a ono što smo unijeli u naše planove možemo realno i ostvariti
I zato sve vas koji kao odabrani predstavnici građana sudjelujete u političkom životu Grada pozivam da izbjegavamo sitne antagonizme i da uvijek ustrajavamo na afirmativnom i konstruktivnom radu za opće dobro. Od našeg Parca tražimo nebeski zagovor i zaštitu, istu ona koju nam je vjerno pružao, uvijek kada je to bilo potrebno. Neka nas i dalje vodi naprijed svojom čvrstom rukom, krepošću duha i blagošću srca - kazao je Franković i u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika čestitao blagdan parca.


U ime Vlade RH premijer Andrej Plenković domaćinima je čestitao 1048. Festu svetog Vlaha. Rekao je kako će Grad uvijek imati podršku od središnje vlasti.

- Razmišljajući što kazati nakon što su mi moji suradnici pripremili 30 strana konkretnih aktivnosti i projekata koji se odnose u mandatu naše Vlade na Grad Dubrovnik i Dubrovačko - neretvansku županiju, nakon što smo pogledali i film koji nam je gradonačelnik pripremio, rekao bih nekoliko bitnih poruka. Čestitam na brojnim postignućima u vašem mandatu, vidi se koliko ste angažirani i koliko ste učinili za kvalitetniji život Dubrovčana i svih vaših gosdtiju. To se po brojnim infrastrukturnim projektima može prepoznati - poručio je predsjednik Vlade RH.

-Ostvarili smo sinergiju između vaše ambicije i želje da Grad Dubrovnik bude u ovome novome modernom vremenu „smart city“ u pogledu održivosti i razvoja, kao što su i vaši pretci znali opstati i sačuvati slobodu. Ono što je sloboda značila za Dubrovačku Republiku danas znači jednako mudro pozicioniranje u novim okolnistima. Važno je dobro upravljati turizmom koji je i ove godine bio rekordan, i u pogledu dolazaka i noćenja, smanjivati nezaposlenost, voditi računa o onima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu, zato mi je drago da gradimo stanove u Mokošici. Ta činjenica motivira nas da zajednički radimo dalje. Završetak projekta Pelješkog mosta je jako važan i pohvaljujem župana Dobroslavića koji je bio najveći odvjetnik za ovaj projekt. Taj projekt je strateški, eurospki i državnički projekt. U prometnom smislu drago mi je da se gradi cesta prema Gornjim selima, koja će rastereti cesta prema Zračnoj luci - ocijenio je Andrej Plenković.

Dodao je kako će Hrvatska predsjedanje Vijećem EU iskoristiti da dio aktivnosti bude i u Dubrovniku.

- Ministrica kulture imati će uskoro konferenciju koja će se baviti rizicima kulturne baštine, teme s kojom se i vi suočavate, a to je još jedna poruka koliko nam je Dubrovnik bitan. U našoj Vladi imamo troje ministara iz Dubrovačko-neretvanske županije, imamo i potpredsjenicu Europske komisije Dubravku Šuicu. To je ogromno postignuće za Grad. Izrazito mi je drago da će se baviti temom demografije koja je egzistencijalna za Hrvatsku. U idućih pet godina će pomoći državama članicama da preuzimaju pakete i poticat će demografske mjere -  kazao je čelnik Vlade.

-Upravo Grad Dubrovnik, ali i mnoge druge jedinice lokalne samouprave kojima je ova Vlada dala ruku, tu ćemo politiku nastaviti, jer jedino decentralizacijom možemo ostvariti uspješan i ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Ova županija premda je malo u podređenom prometnom položaju, gledao sam podatke kako ste dobro organizirali letove i po kojim cijenama, primjerice Zagreb - Dubrovnik i obrnuto, koji su subvencionirani i omogućuju da premostimo ovo vrijeme dok cestovna infrastruktura ne omogući ono što praktički svi dijelovi RH imaju. Zauzimat ćemo se da ta politika sinergije između središnje razine vlasti i svega onoga što vi radite koji znate lokalne probleme nastojite učiniti kvalitetniji život za sve sugrađane. U Vladi ćete i dalje imati i prijatelja i partnera, živio sveti Vlaho i hvala na gostoprimstvu - poručio je premijer Plenković.

Uz čestitke za Festu, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je na strateške infrastrukturne projekte, poput Pelješkog mosta i brze ceste, te zahvalio aktualnoj Vladi na potpori u njihovu ostvarenju.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić pohvalio je gradonačelnika Frankovića zbog korištenja sredstava iz EU fondova zbog čega je, rekao je, Dubrovnik postao veliko gradilište.

Podsjetio je Bačić na privrženost Dubrovčana parcu i pozvao gradonačelnika da zadrži sklad kakav kroz povijest odlikuje Grad iz kojeg se očitava vrijednost i značaj Dubrovnika.

- U projektima koje smo maloprije vidjeli jasno je da ništa što se danas radi ne iskače iz okvira Grada koji poštuje nasljeđe i baštinu. Temelj upravljanja ovim Gradom mora biti sintagma uklesana u dubrovački kamen, zaboravimo privatno, posvetimo se javnom - rekao je Bačić i čestitao blagdan.

Na današnjoj sjednici uručene su i Nagrade Grada Dubrovnika ovogodišnjim laureatima.

Nagrada Grada Dubrovnika postumno je pripala fotoreporteru Slobodne Dalmacije Milu Kovaču te dugogodišnjem predsjedniku Jedriličarskog kluba Orsan Marinku Mikulandri.

Dobitnici godišnjih Nagrada Grada Dubrovnika su: novinar Dubrovačke televizije Mario Bukvić, dopredsjednik VK Jug AO Željan Konsuo, novinar, književnik, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca i ravnatelj Muškog učeničkog doma Dubrovnik Boris Njavro, talijanski odvjetnik i veliki zaljubljenik u Dubrovnik i Hrvatsku Cristiano Pambianchi te Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku.

U ime nagrađenih, na nagradama je zahvalio dobitnik priznanja za životno djelo Marinko Mikulandra, spomenuvši njemu dva najdraža sporta - nogomet i jedrenje:

- Živim u dva najljepša grada za mene. Moj Dubrovnik i moj Šibenik. Želio bih zahvaliti mojoj djeci, mojoj supruzi koja nas je prerano napustila a bila mi je najveća potpora, hvala Gradskom vijeću na najvećem priznanju koje jedan građanin može dobiti. Hvala svima i živio Sveti Vlaho! - rekao je laureat.


 

16. svibanj 2024 19:33