StoryEditorOCM
DubrovnikŽupa Presvetoga Spasitelja u Mokošici

Kandelora u Mokošici - djeca vrtića Pčelica i Sunce na misu došli u konavoskoj narodnoj nošnji

Piše Maja Rilović Koprivec
2. veljače 2024. - 12:18
Kandelora u Župi u Mokošici s dječijim vrtićima Pčelica i Sunce koji su, zajedno sa svojim odgojiteljicama, došli u konavoskoj narodnoj nošnji.župa Mokošica/

Na svetkovinu Prikazanja Gospodinova, jutros je bilo  prelijepo u župi Presvetoga Spasitelja u Mokošici, odakle nam stižu i fotografije mise koju su uveličala djeca iz Dječjih vrtića Pčelica i Sunce koji su, zajedno sa svojim odgojiteljicama, došli u konavoskoj narodnoj nošnji.  

Misu u župnoj crkvi predvodio je don Mario Karatović, župnik župe Mokošica, zajedno s don Ivom Zečevićem, sadašnjim župnikom župe sv. Ane iz Rudeša u Zagrebu, a nekoć župnik župe sv. Obitelji u N. Mokošici.

 

Župnik Karatović u svojoj je propovijedi istaknuo kako nas svaki blagdan, pa tako i Kandelora, mora potaknuti na produbljivanje vjere. Dotaknuo se i sakramenta krštenja i podsjetio na zanimljivosti kako u "ono vrijeme" žena smjela ući u hram tek nakon 40 dana po porodu. Kandelora nam, naglašava župnik, želi produbiti smisao našeg krštenja te da time postajemo djeca Božja.  Zanimljivo je da je Blažena Djevica Marija, iako je imala Sina kao Dijete Božje, isto Isusa htjela prikazati u hramu.

U propovijedi je pohvalio i odgojiteljice u vjeri iz DV Mala kuća, inače organizatorice programa "Ususret Festi sv. Vlaha" koji se posljednja 4 dana održavao u župnim prostorima župe Mokošice, kako djecu dovode u hram Božji na Kandeloru te time potvrđuju odgoj koji je potreban djetetu te će se na taj način djeci ukazati kako ne smiju zaboraviti da su djeca Božja. 

"Neka nam svjetlost Kandelore bude svjetlost u našim životima koje ćemo jedno drugima donositi i neka nam Djevica Marija bude uzor kao vrsna odgojiteljica vjere koja je uvijek imala pouzdanja u Boga!", zaključio je župnik svoju propovijed.

Po završetku mise, blagoslova i grličanja, ispred župne crkve je uslijedio nastup vrtićke djece koji su otplesali prikladne konavoske plesove, a popraćeni zvukom lijerice.  

Foto: Ivan Jadrušić/Župa Mokošica

29. travanj 2024 05:43