StoryEditorOCM
Dubrovniktreba raditi, ali...

Je li ovo prvobitno stanje? Više je odgovornih adresa za nemar nakon građevinskih radova

Piše Silvia Rudinović
26. travnja 2024. - 18:09

Od Kantafiga do Argentine, Dubrovnik je trenutačno jedno veliko gradilište. Uz dizalice i silnu mehanizaciju, kamione miješalice betona i ostala vozila, neminovna su oštećenja cesta i ostalih javnih površina. Tko to popravlja?

Odluka o komunalnom redu propisuje da se prekopavanja, istovar i utovar građevinskog materijala, postavljanje skela i ostali građevinski radovi na javnim površinama i zemljištu u vlasništvu Grada Dubrovnika mogu obavljati samo uz dozvolu resornog odjela. Iznimke su samo hitne intervencije radi saniranja kvarova na vodovodnim, elektroenergetskim i dugim sustavima, vitalnima za normalno funkcioniranje grada ili građana.

image

Ilustracija

Bozo Radic/Cropix

Jednako tako, gradska uprava dopušta da se unutar javne zelene površine postavljaju električni, telefonski, vodovodni, kanalizacijski i plinski vodovi, samo uz odobrenje upravnog odjela nadležnog za komunalne djelatnosti. Pritom, onaj tko izvodi radove javnu zelenu površinu mora vratiti u prvobitno stanje.

Kada se grade zgrade ili obavlja rekonstrukcija postojećih objekata, građevinske tvrtke često nemaju izbora nego prekopavanja, istovar i utovar građevinskog materijala, postavljanje skela, dizalice i ograda, obavljati na površinama javne namjene i zemljištu u gradskom vlasništvu. Nije izgrađena nijedna zgrada da nije bar jedan dan ili bar jednog susjeda ‘diskomodala‘.

image

Oštećeni zid u Bogišićevom parku

Čitatelj

Investitor, odnosno izvođač radova dužan je nakon izvršenih radova na površinama javne namjene i zemljištu u vlasništvu Grada sve vratiti u prvobitno stanje. I to u roku od osam dana! U suprotnom, Grad ili druga osoba koju gradska uprava ovlasti, odradit će taj posao o trošku investitora, odnosno izvođača radova. Događa li se to uistinu i koliko često, odgovorit će iz komunalnog odjela.

Svojedobno je tjednima jednom od teleoperatera trebalo da popravi šaht u Zrinsko-frankopanskoj ulici. Evo još jednog primjera: u Bogišićevom parku, u proteklih nekoliko godina, kamioni niza investiora kojima se dovozi građevinski materijal oštećuju kameni zid koji omeđuje parkovni prostor, a nikako da ga se vrati u prvobitno stanje.

image

Krpanje rupa

Silvia Rudinović/Silvia Rudinović

Ni pokušaji vraćanja u prvobitno stanje nisu svugdje uspješni pa se novouređeni nogostupi krpaju tek toliko da se popune rupe. Sve se to događa unatoč propisu koji nalaže da je investitor, odnosno izvođač radova dužan prije i nakon završetka radova o tome obavijestiti Odsjek komunalnog redarstva.

06. svibanj 2024 00:52