stdClass Object ( [id] => 149296 [title] => VLADARI IZ SJENE Tko stoji iza dvojice novih premijera? [alias] => vladari-iz-sjene-tko-stoji-iza-dvojice-novih-premijera [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Novi premijeri Italije i Grčke Mario Monti i Lucas Papademos, ili Lukas Papadimos, uzburkali su svojom pojavom javnost, koja njihovo imenovanje vidi kao pobjedu bankokracije nad demokracijom ili, još gore, kao zavjeru masonskih i ostalih tajnih skupina kojima pripadaju. Teorija konspiracije u stanju je sve objasniti osim razloga ekonomske krize i načina kako se iz nje cjelovito izvući.

Ovim čiribu-čiriba aspektima tih zatvorenih građanskih udruga poput Trilateralne komisije i Bilderberške skupine bavila se kontroverzna srbijanska znanstvenica Smilja Avramov. Nju su uz Dobricu Ćosića smatrali mozgom Slobodana Miloševića, a bila je poznata i po tezama da je idejni začetnik rata u bivšoj Jugoslaviji bio papa Ivan Pavao II.

Njena knjiga “Trilateralna komisija” puna je kratomanskih fantazija o vladanju, odnosno tiraniji te komisije nad čitavim svijetom, a koja se u međunarodnoj javnosti inače i okrivljuje za NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999.

U knjizi, po lošoj tradiciji ciljanoga generaliziranja, sve vrvi od antisemitizma, budući da je, naime, Židov David Rockefeller u srpnju 1973. osnovao ovu nevladinu i nestranačku skupinu s ciljem da se prodiskutiraju načini poboljšanja ekonomske suradnje između SAD-a, Europe i Japana.

Gotovo dvadeset godina starija je udruga Bilderberška skupina, čija se prva konferencija održala u hotelu “Bilderberg” u Arnhemu u Nizozemskoj još 1954., a koju je inicirao poljski politički mislilac i emigrant Józef Retinger. On je bio savjetnik poljskog premijera u izbjeglištvu generala Władysława Sikorskog.

Retinger je pored toga bio i osnivač Europskog pokreta, iz kojeg je izrasla i današnja Europska unija, što govori da se ideatori takvih udruga bore za bolji, a ne lošiji svijet, jednako kao i članovi manje utjecajnijih Rotary ili Lions klubova.

Prvotna ideja osnivanja Bilderberške konferencije, koja se saziva jednom godišnje i gdje se neformalno okuplja do 140-ak njenih članova, bila je zaustavljanje rastućeg antiamerikanizma u Zapadnoj Europi, promoviranje atlantizma i njegovanje zajedničkih civilizacijskih korijena SAD-a i Europe.

Logika zavjereništva

Po logici zavjereništva obično se smatra da takve skupine po svijetu pronalaze svoje ljude koje kasnije promoviraju u lidere pojedinih zemalja ili postavljaju na visoka politička, bankarska i gospodarska mjesta, čime se zaobilaze demokratski procesi. Jasno da to nije istina. I kada bi takve ad hoc skupine bile u stanju to raditi, trebale bi imati ogromnu administraciju i moć da izbjegnu najveću prepreku takvom tihom djelovanju – medije i demokraciju!

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt se, na primjer, najprije afirmirao u svom djelokrugu rada i tek potom bio pozvan u Bilderberšku skupinu. Međutim, Bildt je član i jednog od najznačajnijeg američkog i svjetskog think tanka RAND korporacije i Trilateralne komisije.

U nju je kao mlad znanstvenik bio uključen i Henry Kissinger, budući da je napisao vrlo važnu knjigu “Nuklearna oružja i vanjska politika” i jer je zaista imao što reći o svijetu koji dolazi. Međutim, njega za savjetnika Nixonu nije nametnula ova skupina, već njegov osobni angažman.

Slična je stvar i s Mariom Montijem, koji je član ne samo Bilderberške skupine i europski predsjednik Trilateralne komisije, već i niza drugih think tankova poput Europskog građanskog foruma Etats Généraux de l’Europe, koji je inicirala EuropaNova. Bio je predsjednik SUERF-a (The European Money and Finance Forum) Europskog foruma za novac i financije. Također je član i predsjedništva Prijatelji Europe, kojega se smatra vodećim europskim think tankom, a bio je prvi predsjednik europskog think tanka Breugel.

Kao iskusni financijaš postao je i savjetnik Godman Sachsa i Coca-Cole, jer je iza sebe imao rezultate, budući da je kao europski povjerenik natjerao Microsoft na plaćanje 500 milijuna eura kazne za monopol na tržištu.

Kako je to moguće, ako ga se smatra “američkim čovjekom” i europskim predsjednikom Trilateralne komisije, ako se sudbina svijeta rješava iza zatvorenih vrata ove ili one “tajne” komisije o kojoj se sve može pročitati na internetu?

Monti je i veliki fan nogometnog kluba Milano, ali je unatoč tome s premijerskog mjesta izbacio njegova vlasnika Silvija Berlusconija.

Slično je u velikoj mjeri i s novim grčkim premijerom Lucasom Papademosom, čije prezime ima prihvatljiv sufiks, ali ga Smilja Avramović valjda neće zbog prefiksa optužiti za trilateralno zavjereništvo protiv Srbije i izdaju pravoslavlja.

On je bio guverner središnje Grčke banke, angažiran na poslovima napuštanja drahme i prihvaćanje eura, a europsku reputaciju stekao je kao potpredsjednik Europske središnje banke.

Njihovo imenovanje za premijera pokazuje kako su komplicirani odnosi u monetarnoj sferi Europske unije koji zahtijevaju mobilizaciju vrhunske financijske tehnokracije, budući da se od brojki koje su u igri prosječnom čovjeku vrti u glavi.

Njihovo imenovanje indicira visoku razinu i kompleksnu interakciju ekonomske krize i zapravo suspendira demokratsko odlučivanje naroda, jer se sve prepušta međustranačkim dogovorima i zaobilaze izbori.

2011-11-16T165208Z_01_KAR03.1
Lucas Papademos / REUTERS

Financijski oligarsi izbore i vide kao nepotrebno trošenje novca, u situaciji kada se javna potrošnja mora pod hitno srezati na najmanju moguću mjeru, a oni ionako ne bi mogli utjecati na dužničku agregaciju u Italiji i Grčkoj i novonastale odnose u samoj eurozoni kojoj prijeti degradacija eura i eventualno raspadanje.

Kao nikad dosad, Europi su toliko potrebni stručnjaci, budući da je i Europska unija u vrtlogu globalne međuovisnosti. U njih se polaže nada da mogu spasiti ekonomsku situaciju na partikularan način u svojim zemljama, a da se u isto vrijeme ne može razvidno utvrditi odgovornost za njeno nastajanje jer je uvijek kriva pohlepa banaka iz drugih država.

Banke se spašavaju

U velikoj ekonomskoj krizi koncem 20-ih godina 20. stoljeća sve je bilo mnogo jasnije, banke su propadale, a s njima i gospodarstva. Danas je drugačije, banke se spašavaju od propasti, ali gospodarstva i dalje propadaju, što za posljedicu ima povećano proračunsko zaduživanje s jedne strane, a s druge strane oštro rezanje proračunskog rashoda.

Rezultati su pogubni: povećanje nezaposlenosti, smanjenje prihoda i pad socijalnog standarda, pa su se mnogi europski građani našli u čudu jer demokracija kojom raspolažu jednostavno nije u stanju utjecati na promjenu stvari.

Oni u principu ne vjeruju tehnokratima, birokratima, eurokratima jer najavljuju mjere rezanja koje uvijek i jedino pogađaju njih, bez obzira na to što Monti najavljuje da će za nekoliko dana donijeti mjere koje će biti pravedne. Primanja radnika i umirovljenika premala su da bi pratila uvijek opravdavano dizanje cijena, kroz koje profit mora stalno rasti.

Došlo je vrijeme da nikakvi “masoni” ili zatvorene skupine genijalaca i intelektualaca, stručnjaka i moćnika više ne mogu izvesti neki spasonosni trik ili sročiti epohalnu viziju kojima bi se nadvladala sva proturječja sustava.

Zbog toga lijekove treba tražiti upravo u povećanju, a ne suspendiranju demokracije, u proširivanju ekonomske i socijalne pravednosti na čitav svijet. Jer, kao što ni socijalizam nije mogao opstati u izoliranim nišama, tako se ni kapitalizam ne može spasiti žrtvovanjem čitavih nacija, čije ekonomske sisteme eurokriza ruši po redu poput domina.

Put nije pretvaranje demokracije u anarhiju, kako se to s dosta opravdanog bijesa na političare − koji uvijek sve znaju, samo nikad ne znaju tko je odgovoran za propast − čini u Grčkoj te dijelom u Italiji, već pretvaranje demokracije u ekonomsko-socijalni konsenzus, kako je to nakon svjetske krize učinjeno u skandinavskim zemljama.

Zapadna, srednja i južna Europa moraju naučiti zbog čega je sjeverna Europa, koja ima najveću ekonomsku i socijalnu jednakost, pakt između poslodavaca i radnika, korporacija i sindikata, puno konkurentnija.

 Danko Plevnik  

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove premijere  Italije i Grčke Marija Montija i Lucasa Papademosa javnost doživljava kao zavjeru masonskih i ostalih tajnih skupina kojima pripadaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postavljanje novih premijera u dvjema krizom pogođenim zemljama izaziva sumnje u snagu građanskih prava na izbor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-11-20 16:44:23 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-11-20 16:51:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-11-20 16:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6071 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/11/20/Panorama/2011-11-16T182705Z_01_MXR18.2.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x470" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4263297 Threads: 3 Questions: 131334315 Slow queries: 56488 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3957750 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/vladari-iz-sjene-tko-stoji-iza-dvojice-novih-premijera-149296 [printLink] => /vijesti/svijet/vladari-iz-sjene-tko-stoji-iza-dvojice-novih-premijera-149296?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327883 [name] => grčka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grcka [link] => /tag/grcka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 170980 [name] => MarioMonti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mariomonti [link] => /tag/mariomonti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 136732 [name] => LucasPapademos [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lucaspapademos [link] => /tag/lucaspapademos ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove premijere  Italije i Grčke Marija Montija i Lucasa Papademosa javnost doživljava kao zavjeru masonskih i ostalih tajnih skupina kojima pripadaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postavljanje novih premijera u dvjema krizom pogođenim zemljama izaziva sumnje u snagu građanskih prava na izbor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => VLADARI IZ SJENE Tko stoji iza dvojice novih premijera? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-10-43-00-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/11/20/Panorama/2011-11-16T182705Z_01_MXR18.2.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/11/20/Panorama/2011-11-16T182705Z_01_MXR18.2.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Novi premijeri Italije i Grčke Mario Monti i Lucas Papademos, ili Lukas Papadimos, uzburkali su svojom pojavom javnost, koja njihovo imenovanje vidi kao pobjedu bankokracije nad demokracijom ili, još gore, kao zavjeru masonskih i ostalih tajnih skupina kojima pripadaju. Teorija konspiracije u stanju je sve objasniti osim razloga ekonomske krize i načina kako se iz nje cjelovito izvući.

Ovim čiribu-čiriba aspektima tih zatvorenih građanskih udruga poput Trilateralne komisije i Bilderberške skupine bavila se kontroverzna srbijanska znanstvenica Smilja Avramov. Nju su uz Dobricu Ćosića smatrali mozgom Slobodana Miloševića, a bila je poznata i po tezama da je idejni začetnik rata u bivšoj Jugoslaviji bio papa Ivan Pavao II.

Njena knjiga “Trilateralna komisija” puna je kratomanskih fantazija o vladanju, odnosno tiraniji te komisije nad čitavim svijetom, a koja se u međunarodnoj javnosti inače i okrivljuje za NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999.

U knjizi, po lošoj tradiciji ciljanoga generaliziranja, sve vrvi od antisemitizma, budući da je, naime, Židov David Rockefeller u srpnju 1973. osnovao ovu nevladinu i nestranačku skupinu s ciljem da se prodiskutiraju načini poboljšanja ekonomske suradnje između SAD-a, Europe i Japana.

Gotovo dvadeset godina starija je udruga Bilderberška skupina, čija se prva konferencija održala u hotelu “Bilderberg” u Arnhemu u Nizozemskoj još 1954., a koju je inicirao poljski politički mislilac i emigrant Józef Retinger. On je bio savjetnik poljskog premijera u izbjeglištvu generala Władysława Sikorskog.

Retinger je pored toga bio i osnivač Europskog pokreta, iz kojeg je izrasla i današnja Europska unija, što govori da se ideatori takvih udruga bore za bolji, a ne lošiji svijet, jednako kao i članovi manje utjecajnijih Rotary ili Lions klubova.

Prvotna ideja osnivanja Bilderberške konferencije, koja se saziva jednom godišnje i gdje se neformalno okuplja do 140-ak njenih članova, bila je zaustavljanje rastućeg antiamerikanizma u Zapadnoj Europi, promoviranje atlantizma i njegovanje zajedničkih civilizacijskih korijena SAD-a i Europe.

Logika zavjereništva

Po logici zavjereništva obično se smatra da takve skupine po svijetu pronalaze svoje ljude koje kasnije promoviraju u lidere pojedinih zemalja ili postavljaju na visoka politička, bankarska i gospodarska mjesta, čime se zaobilaze demokratski procesi. Jasno da to nije istina. I kada bi takve ad hoc skupine bile u stanju to raditi, trebale bi imati ogromnu administraciju i moć da izbjegnu najveću prepreku takvom tihom djelovanju – medije i demokraciju!

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt se, na primjer, najprije afirmirao u svom djelokrugu rada i tek potom bio pozvan u Bilderberšku skupinu. Međutim, Bildt je član i jednog od najznačajnijeg američkog i svjetskog think tanka RAND korporacije i Trilateralne komisije.

U nju je kao mlad znanstvenik bio uključen i Henry Kissinger, budući da je napisao vrlo važnu knjigu “Nuklearna oružja i vanjska politika” i jer je zaista imao što reći o svijetu koji dolazi. Međutim, njega za savjetnika Nixonu nije nametnula ova skupina, već njegov osobni angažman.

Slična je stvar i s Mariom Montijem, koji je član ne samo Bilderberške skupine i europski predsjednik Trilateralne komisije, već i niza drugih think tankova poput Europskog građanskog foruma Etats Généraux de l’Europe, koji je inicirala EuropaNova. Bio je predsjednik SUERF-a (The European Money and Finance Forum) Europskog foruma za novac i financije. Također je član i predsjedništva Prijatelji Europe, kojega se smatra vodećim europskim think tankom, a bio je prvi predsjednik europskog think tanka Breugel.

Kao iskusni financijaš postao je i savjetnik Godman Sachsa i Coca-Cole, jer je iza sebe imao rezultate, budući da je kao europski povjerenik natjerao Microsoft na plaćanje 500 milijuna eura kazne za monopol na tržištu.

Kako je to moguće, ako ga se smatra “američkim čovjekom” i europskim predsjednikom Trilateralne komisije, ako se sudbina svijeta rješava iza zatvorenih vrata ove ili one “tajne” komisije o kojoj se sve može pročitati na internetu?

Monti je i veliki fan nogometnog kluba Milano, ali je unatoč tome s premijerskog mjesta izbacio njegova vlasnika Silvija Berlusconija.

Slično je u velikoj mjeri i s novim grčkim premijerom Lucasom Papademosom, čije prezime ima prihvatljiv sufiks, ali ga Smilja Avramović valjda neće zbog prefiksa optužiti za trilateralno zavjereništvo protiv Srbije i izdaju pravoslavlja.

On je bio guverner središnje Grčke banke, angažiran na poslovima napuštanja drahme i prihvaćanje eura, a europsku reputaciju stekao je kao potpredsjednik Europske središnje banke.

Njihovo imenovanje za premijera pokazuje kako su komplicirani odnosi u monetarnoj sferi Europske unije koji zahtijevaju mobilizaciju vrhunske financijske tehnokracije, budući da se od brojki koje su u igri prosječnom čovjeku vrti u glavi.

Njihovo imenovanje indicira visoku razinu i kompleksnu interakciju ekonomske krize i zapravo suspendira demokratsko odlučivanje naroda, jer se sve prepušta međustranačkim dogovorima i zaobilaze izbori.

2011-11-16T165208Z_01_KAR03.1
Lucas Papademos / REUTERS

Financijski oligarsi izbore i vide kao nepotrebno trošenje novca, u situaciji kada se javna potrošnja mora pod hitno srezati na najmanju moguću mjeru, a oni ionako ne bi mogli utjecati na dužničku agregaciju u Italiji i Grčkoj i novonastale odnose u samoj eurozoni kojoj prijeti degradacija eura i eventualno raspadanje.

Kao nikad dosad, Europi su toliko potrebni stručnjaci, budući da je i Europska unija u vrtlogu globalne međuovisnosti. U njih se polaže nada da mogu spasiti ekonomsku situaciju na partikularan način u svojim zemljama, a da se u isto vrijeme ne može razvidno utvrditi odgovornost za njeno nastajanje jer je uvijek kriva pohlepa banaka iz drugih država.

Banke se spašavaju

U velikoj ekonomskoj krizi koncem 20-ih godina 20. stoljeća sve je bilo mnogo jasnije, banke su propadale, a s njima i gospodarstva. Danas je drugačije, banke se spašavaju od propasti, ali gospodarstva i dalje propadaju, što za posljedicu ima povećano proračunsko zaduživanje s jedne strane, a s druge strane oštro rezanje proračunskog rashoda.

Rezultati su pogubni: povećanje nezaposlenosti, smanjenje prihoda i pad socijalnog standarda, pa su se mnogi europski građani našli u čudu jer demokracija kojom raspolažu jednostavno nije u stanju utjecati na promjenu stvari.

Oni u principu ne vjeruju tehnokratima, birokratima, eurokratima jer najavljuju mjere rezanja koje uvijek i jedino pogađaju njih, bez obzira na to što Monti najavljuje da će za nekoliko dana donijeti mjere koje će biti pravedne. Primanja radnika i umirovljenika premala su da bi pratila uvijek opravdavano dizanje cijena, kroz koje profit mora stalno rasti.

Došlo je vrijeme da nikakvi “masoni” ili zatvorene skupine genijalaca i intelektualaca, stručnjaka i moćnika više ne mogu izvesti neki spasonosni trik ili sročiti epohalnu viziju kojima bi se nadvladala sva proturječja sustava.

Zbog toga lijekove treba tražiti upravo u povećanju, a ne suspendiranju demokracije, u proširivanju ekonomske i socijalne pravednosti na čitav svijet. Jer, kao što ni socijalizam nije mogao opstati u izoliranim nišama, tako se ni kapitalizam ne može spasiti žrtvovanjem čitavih nacija, čije ekonomske sisteme eurokriza ruši po redu poput domina.

Put nije pretvaranje demokracije u anarhiju, kako se to s dosta opravdanog bijesa na političare − koji uvijek sve znaju, samo nikad ne znaju tko je odgovoran za propast − čini u Grčkoj te dijelom u Italiji, već pretvaranje demokracije u ekonomsko-socijalni konsenzus, kako je to nakon svjetske krize učinjeno u skandinavskim zemljama.

Zapadna, srednja i južna Europa moraju naučiti zbog čega je sjeverna Europa, koja ima najveću ekonomsku i socijalnu jednakost, pakt između poslodavaca i radnika, korporacija i sindikata, puno konkurentnija.

 Danko Plevnik  

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/vladari-iz-sjene-tko-stoji-iza-dvojice-novih-premijera-149296 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e37c4e9b4db1a6a5d94b03ab7a13cccf8abe7db8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=VLADARI+IZ+SJENE+Tko+stoji+iza+dvojice+novih+premijera%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvladari-iz-sjene-tko-stoji-iza-dvojice-novih-premijera-149296 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvladari-iz-sjene-tko-stoji-iza-dvojice-novih-premijera-149296 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nove premijere  Italije i Grčke Marija Montija i Lucasa Papademosa javnost doživljava kao zavjeru masonskih i ostalih tajnih skupina kojima pripadaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postavljanje novih premijera u dvjema krizom pogođenim zemljama izaziva sumnje u snagu građanskih prava na izbor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetpostavljanje novih premijera u dvjema krizom pogođenim zemljama izaziva sumnje u snagu građanskih prava na izbor

VLADARI IZ SJENE Tko stoji iza dvojice novih premijera?

Piše PSD.
20. studenog 2011. - 17:55

Novi premijeri Italije i Grčke Mario Monti i Lucas Papademos, ili Lukas Papadimos, uzburkali su svojom pojavom javnost, koja njihovo imenovanje vidi kao pobjedu bankokracije nad demokracijom ili, još gore, kao zavjeru masonskih i ostalih tajnih skupina kojima pripadaju. Teorija konspiracije u stanju je sve objasniti osim razloga ekonomske krize i načina kako se iz nje cjelovito izvući.

Ovim čiribu-čiriba aspektima tih zatvorenih građanskih udruga poput Trilateralne komisije i Bilderberške skupine bavila se kontroverzna srbijanska znanstvenica Smilja Avramov. Nju su uz Dobricu Ćosića smatrali mozgom Slobodana Miloševića, a bila je poznata i po tezama da je idejni začetnik rata u bivšoj Jugoslaviji bio papa Ivan Pavao II.

Njena knjiga “Trilateralna komisija” puna je kratoman...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:43