StoryEditorOCM
Svijetradioaktivno

Virusi zarobljeni u arktičkom ledu možda nisu najveći problem: od ovoga strahuju znanstvenici, pozivaju na testiranje

Piše Vijesti SD
25. veljače 2024. - 22:21

Znanstvenici upozoravaju kako bi topljenje permafrosta na Arktiku moglo osloboditi radon, radioaktivni plin koji može uzrokovati rak - prenosi Oslobođenje

Permafrost, koji tlo na Arktiku drži smrznutim tijekom cijele godine, djeluje poput poklopca koji sprječava isparavanje raznih plinova u atmosferu. Najpoznatiji od njih je metan, snažan staklenički plin koji se oslobađa otapanjem permafrosta, čime se ubrzavaju klimatske promjene.

No, u novoj studiji objavljenoj u ožujku u časopisu Earth-Science Reviews, istraživači primjećuju kako još jedan opasni plin vreba ispod arktičkog permafrosta, a to je radon. Taj plin bez boje i mirisa dio je radioaktivnog raspada prirodnog urana. Poznato je da se nakuplja u domovima, posebno u podrumima, povećavajući dugoročni rizik od raka pluća za stanovnike. Prema Agenciji za zaštitu okoliša, radon je drugi vodeći uzrok raka pluća u Sjedinjenim Državama, odgovoran za 21 tisuću smrti godišnje.

Trenutačno radon nije žuran problem u arktičkim regijama gdje tlo ostaje zamrznuto tijekom cijele godine jer permafrost sprječava izlazak plina iz zemlje, rekao je za Live Science Paul Goodfellow, stručnjak za ekološki program za geoopasnosti pri Odjelu za geološka i geofizička istraživanja Aljaske. Ali kako se permafrost topi, ovaj zaštitni štit nestaje.

- Provodi se istraživanje koje pokazuje kako bi permafrost potencijalno mogao izložiti vlasnike kuća radonu - rekao je Goodfellow koji nije bio uključen u novu studiju. Goodfellowov posao uključuje potaknuti stanovnike Aljaske na testiranje na radon, što može biti izazov s obzirom na nisku gustoću naseljenosti države. Udaljene zajednice imaju ograničenu poštu, rekao je, što otežava slanje testnih setova u laboratorije na analizu.

- Pokušavamo dobiti dovoljno testova za identificiranje vrućih točaka - rekao je za Live Science.

Art Nash, stručnjak za energetiku na Sveučilištu Alaska Cooperative Extension Service u Fairbanksu, kazao je da se permafrost neravnomjerno otapa, otvarajući pukotine. Seizmička aktivnost, koja je uobičajena na Aljasci, također može stvoriti nove grebene kroz koje radon može putovati.

Postoje pitanja o tome kako će radon reagirati s drugim plinovima zarobljenim ispod permafrosta, rekao je Nash. Najalarmantniji od njih je metan, snažan staklenički plin koji, ako se oslobodi u velikim količinama, može ubrzati globalno zatopljenje. Drugi problem je metil živa, kemikalija koja remeti živčani sustav i može se nakupljati u vodi i životinjskim tkivima u prehrambenom lancu - prenosi Oslobođenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:45