stdClass Object ( [id] => 1159679 [title] => Ubojstvo koje je šokiralo Ameriku: zaluđeni tinejdžer ubio je 13-godišnjaka na spavanju, u ruci je držao nož, snimao selfije nad žrtvom i slao ih djevojci. Evo zbog čega je to učinio... [alias] => velika-prica-o-ubojstvu-koje-je-sokiralo-ameriku-trazeci-smisao-zivota-na-internetu-zaludeni-tinejdzer-ubio-je-13-godisnjaka-na-spavanju-jer-je-uvrijedio-njegovu-vjeru-u-jednoj-ruci-je-drzao-noz-i-snimao-selfije [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mladi Amerikanac Corey Johnson ispričao se prošlog četvrtka na sudu zbog ubojstva 13-godišnjeg Jovannija Sierre 2018. godine, dok je ovaj spavao. Na izricanju presude za svoj čin odgovornom je proglasio militantnu islamsku skupinu ISIL, za koju njegovi odvjetnici kažu da je snažno utjecala na njega.

"Znam da sam pridonio širenju zla u ovom svijetu", rekao je Johnson (21), "U jednoj jedinoj noći uništio sam živote svojih prijatelja, njihove obitelji. Napao sam one koji su mi bili kao druga obitelj", rekao je.

Ali, to kajanje, pa bilo ono i iskreno, nije bilo dovoljno da rezultira blažom presudom: sutkinja Cheryl Caracuzzo osudila je Johnsona na doživotni zatvor, napominjući kako misli da se ne može očekivati njegova "rehabilitacija". Odbila je njegovu molbu da umjesto toga dobije kaznu od 40 godina. Naglasila je njegovu spremnost da ubije samo zbog svojih ekstremističkih stavova.

Još u studenom 2020. porota je proglasila Johnsona krivim za ubojstvo prvog stupnja te za dva pokušaja ubojstva 12. ožujka 2018., u kući njegova najboljeg prijatelja u Palm Beach Gardensu.

Baš na rođendan, trinaesti

"Oduzeo sam život nedužnom 13-godišnjem dječaku na najgnusniji i najkukavičkiji mogući način", rekao je Johnson prije nego što mu je izrečena presuda. Tužitelji su naveli da je Johnson, koji je u vrijeme napada imao 17 godina, ubio Sierru nakon što je 13-godišnjak izrekao jednu primjedbu koju je Johnson smatrao uvredljivom za svoju muslimansku vjeru. Također je izbo i Elaine Simon, vlasnicu kuće, i Danea Bancrofta, njenog mlađeg sina (tada 13-godišnjaka) i svog najboljeg prijatelja.

Johnsonovi odvjetnici nisu osporili da je njihov branjenik počinio "neopisivu štetu". Objasnili su kako su teški napadi depresije, lijekovi poput Zolofta i gledanje ISIL-ovih videa na internetu potaknuli takvo Johnsonovo ponašanje i naveli ga da postane "psihotičan". Tražili su od porote da ga proglasi nevinim zbog neuračunljivosti odnosno ludila. Sierrina majka i baka, međutim, koje su bile na izricanju presude, tražile su od sutkinje da Johnsona osudi na doživotni zatvor.

Sierraina obitelj je tijekom saslušanja podijelila sjećanja na nesretnog dječaka koji je preminuo upravo na svoj 13. rođendan, koji su slavili prethodne večeri. Karen Sierra Velez, Sierrina majka, taj sinovljev rođendan – eto, baš trinaesti – nazvala je najnesretnijim danom u svom životu. Prije nego je svjedočila, pustila je slideshow s fotografijama svog sina.

Incident se dogodio u nedjelju navečer, u kući unutar elitnog zatvorenog naselja, gdje je Elaine Simon  živjela sa svoja dva sina. Prije toga bili su na proslavi rođendana nesretnog Jovannija u jednom restoranu. Ubojica Johnson je policiji rekao da je prvi put sreo Sierru upravo na toj zabavi, na koju je "naletio" sa svojim prijateljem Kyleom Bancroftom, Daneovim starijim bratom. A Dane i Jovanni Sierra bili su kolege iz škole. Pao je dogovor da kasnije svi prenoće u kući Elaine Simon, koju je Johnson još i prije često posjećivao, rekla je ona policiji.

---

image
Samo nekoliko sati prije nego će ubiti Sierru (zaokružen lijevo) Corey Johnson (zaokružen desno) slavio je s ostalima žrtvin rođendan
SCREENSHOT/FACEBOOK
---

Jovanni je u restoranu sa svojom obitelji i prijateljima slavio rođendan dan ranije i pozvao je Johnsona i njegovu ekipu da sjednu s njima, kako se vidi na fotografiji s Facebooka. Jovanni je planirao prenoćiti u kući svog prijatelja Danea, a Johnson je također bio pozvan kao gost Daneova starijeg brata. Jovannijeva majka rekla je za novine kako je zamolila sina da se predomisli, kako bi mogli sutra mogli nastaviti slaviti. “Rekla sam mu: ‘Molim te, 'ajmo kući! Sutra ti je rođendan, želim te zagrliti i poljubiti'", ispričala je Palm Beach Postu. “Odgovorio mi je: ‘Mama, volim te, ali želim se družiti sa svojim prijateljima.’ Moje posljednje riječi upućene sinu bile su: ‘Volim te i dobro se provedi.’ Nisam znala da je to zadnji put da ga vidim.”

Prema sudskim zapisima, Johnson je krenuo u krvavi pohod nakon što su svi pozaspali, a krenuo je od Sierre. Policiji je kasnije rekao da je bio iziritiran time što je Jovanni idolizirao neke slavne ljude i nazivao ih "bogovima", što je ovaj smatrao uvredom za svoju novopronađenu vjeru.  Također se navodno i njegov prijatelj Dane "rugao" tome što Johnson "ljubi zemlju” dok se moli.

Selfie s nožem

Nekoliko minuta prije nego će ubiti, Corey Johnson snimio je dvije fotografije usnulog 13-godišnjaka i jedan svoj selfie dok u drugoj ruci drži kuhinjski nož. Napisao je poruku svojoj bivšoj djevojci muslimanki. "Hafsa", napisao joj je, "molim te, ovo je važno..." Poslao joj je tri fotografije i krenuo ubijati. Prethodno je još i čitao Kuran sa svog telefona, kako bi mu dao hrabrosti da izvrši svoje ubilačke namjere.

Sierrin hropac kad ga je Johnson ubo i još prerezao grlo čula je vlasnica kuće, koja se popela na kat iz svoje spavaće sobe da bi vidjela što se događa. Johnson je tada nožem nasrnuo i na nju, ubovši je nekoliko puta, prije nego što je napao i svog prijatelja Danea, dok je ovaj pokušavao spasiti majku. Dane, koji sada ima 17 godina, rekao je poroti kako je njegov bivši prijatelj izgledao "gotovo sretan" kad ga je uspio ubosti nožem.

Ubojica Johnson je tada probudio Kylea Bancrofta i rekao mu da je ubio njegova brata i Sierru. Brat Dane ipak nije smrtno stradao. Kyle je tijekom svjedočenja rekao da se kao u magli sjeća Johnsona kako sumanuto skakuće na mjestu s krvavim nožem u rukama. “Bio sam bunovan i nisam odmah bio siguran je li to nekakva njegova psina ili možda sanjam”, prisjetio se Kyle.

Policija je nakon dolaska koristila suzavac da bi svladala Johnsona, koji se sakrio u ormar nakon što je završio svoj sumanuti napad.

Na suđenju se raspravljalo o tome je li Johnson bio pri zdravoj pameti u trenutku kad je ubio Sierru. Obrana je tvrdila da je Johnson bio izmanipuliran ekstremističkim porukama, uključujući propagandne videozapise Islamske države koji su objavljeni na internetu. Forenzičari su nakon uhićenja pronašli snimke eksplicitno nasilnog sadržaja u Johnsonovu mobitelu.

Njegovi branitelji rekli su da je te snimke otkrio dok je pokušavao saznati više o islamu, vjeri kojoj se okrenuo nekoliko mjeseci prije ubojstava, a da je on osobno – prema vještačenju jednog psihijatra – naprosto bio "prazna ploča" u potrazi za sadržajem. Imao je snažnu potrebu da pripada nečemu.

---

image
Corey Johnson na policijskoj fotografiji nakon uhićenja
---

'Znao je razliku između dobra i zla'

Tužitelji su pak uzvratili da je Johnson namjerno tražio ekstremistički sadržaj i želio nauditi onima za koje je vjerovao da su mu inferiorni. Psihijatar koji je svjedočio za državno tužiteljstvo rekao je da je Johnson, prema njegovom mišljenju, znao jako dobro razliku između dobra i zla kada je napao. Zaključeno je da je Johnson natprosječno inteligentan, ali krajnje nezreo. Možda o tome govori i činjenica da mu je najbolji prijatelj bio četiri godine mlađi, u dobi kad je to velika razlika (13 –17).

Johnsonova baka s majčine strane, Joanne DiCocco, svjedočila je da se Johnson kao dječak nagledao obiteljskog nasilja između oca i majke, koji su se oboje teško nosili sa svojim mentalnim problemima. Coreyja i njegovog oca povezivalo je samo zajedničko igranje videoigrica, rekla je, a sin je oca vidio još samo jednom nakon što se njegova majka vratila u okrug Palm Beach nakon razvoda. Otac mu je umro prije desetak godina od predoziranja drogom.

Baka je opisala unuka kao dijete puno ljubavi koje je željelo provoditi vrijeme s obitelji, ali je rekla da je, kako je rastao s majkom koja je više puta hospitalizirana zbog depresije i predoziranja drogom, postao "povučen". Njegovi problemi su se pojavili godinama prije napada. Školske kolege su primijetile da ih "uhodi" na društvenim mrežama i da se čudno ponaša. Takvo njegovo ponašanje eskaliralo je do internetskih prijetnji i privuklo pozornost FBI-ja.

Johnson je bio osumnjičen da je 2016. uputio prijetnju jednoj katoličkoj srednjoj školi u Engleskoj, zbog čega je gotovo stotinu roditelja povuklo svoju djecu iz nastave.

Johnsonova majka, Jennifer Johnson, svjedočila je da je njezin Corey postajao sve nesretniji u tjednima koji su prethodili napadu, a u jednom trenutku joj je rekao i da razmišlja o samoubojstvu. U tom je razdoblju napustio školu, a njegova online veza s muslimanskom djevojkom prekinuta je tek nekoliko dana prije krvave noći. Prepisan mu je lijek Zoloft, ali tužitelji kažu da ga je prestao uzimati prije napada.

Žudio je za moralnom čistoćom

U potrazi za smislom života, Johnson se okrenuo internetu, rekla je porotnicima javna braniteljica okruga Palm Beach, Carey Haughwout. "Surfanjem" je došao do toga da prigrli islam. Iako je u početku bio oduševljen obećanjima te vjere o bratstvu, rekla je Haughwout, ta ga je potraga na kraju dovela do ekstremnih stavova ISIL-ovaca. Njegova je pak  baka rekla kako ga je pokušala nagovoriti da ode u džamiju umjesto da uči o vjeri iz videa na internetu.

Paradoksalno, Johnson je još prije toga bio pokazao interes za bijele suprematističke i neonacističke skupine, ali je odustao od toga jer one nisu slijedile njegove stavove u pogledu pušenja, pijenje alkohola i predbračnog seksa. U jednom razdoblju svojim uzorima smatrao je Hitlera, Staljina i Kim Jong Una, a bio je poznat po omalovažavajućim primjedbama o Židovima i homoseksualcima, te je izražavao podršku KKK-u.

Corey Johnson zapravo je žudio za čistoćom. Stoga ju je tražio na internetu i tako došao do ekstremističkih skupina. Kada se pokazalo da one u tom smislu nude manje od onoga što on želi, Johnson se okrenuo radikalnom islamu, rekao je psiholog koji ga je vještačio.

Ubojica Johnson je sada na sudu rekao da ga je dublje istraživanje islama tijekom boravka u zatvoru nakon zločina naučilo "svetosti ljudskog života" i dovelo do osude ISIL-a. To "preobraćenje", međutim, nije mu pomoglo da dobije oslobađajuću presudu ili bar "samo" 40 godina zatvora. U njemu će, danas još jako mlad, dočekati kraj svojeg života.

---

image
Corey Johnson bio je zaluđen propagandom Islamske države (na fotografiji 'regruti' ISIL-a pored oružja)
AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VELIKA PRIČA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-15 09:43:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S. Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-16 20:19:21 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-16 13:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2037 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/15\/20586944.png","\/images\/slike\/2022\/01\/15\/20587498.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/15\/20587200.png","\/images\/slike\/2022\/01\/15\/20587202.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SCREENSHOT","AFP","","SCREENSHOT\/FACEBOOK"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Corey Johnson na izricanju presude","Corey Johnson bio je zalu\u0111en propagandom Islamske dr\u017eave (na fotografiji 'regruti' ISIL-a pored oru\u017eja)","Corey Johnson na policijskoj fotografiji nakon uhi\u0107enja","Samo nekoliko sati prije nego \u0107e ubiti Sierru (zaokru\u017een lijevo) Corey Johnson (zaokru\u017een desno) slavio je s ostalima \u017ertvin ro\u0111endan"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1138x575","hd_20586944_1920.png":"1920x1080","k_20586944_1280.png":"1280x1280","k_20586944_1024.png":"1024x1024","k_20586944_640.png":"640x640","k_20586944_480.png":"480x480","k_20586944_340.png":"340x340","k_20586944_220.png":"220x220","o_20586944_1280.png":"1280x646","o_20586944_1024.png":"1024x517","o_20586944_640.png":"640x323","o_20586944_480.png":"480x242","o_20586944_340.png":"340x171","o_20586944_220.png":"220x111","h_20586944_1280.png":"1280x854","h_20586944_1024.png":"1024x683","h_20586944_640.png":"640x427","h_20586944_480.png":"480x320","h_20586944_340.png":"340x227","h_20586944_220.png":"220x147","pp_20586944_1280.png":"1006x1280","pp_20586944_1024.png":"805x1024","pp_20586944_640.png":"503x640","pp_20586944_480.png":"377x480","pp_20586944_340.png":"267x340","pp_20586944_220.png":"173x220"},{"size0":"1024x673","hd_20587498_1920.jpg":"1920x1080","k_20587498_1280.jpg":"1280x1280","k_20587498_1024.jpg":"1024x1024","k_20587498_640.jpg":"640x640","k_20587498_480.jpg":"480x480","k_20587498_340.jpg":"340x340","k_20587498_220.jpg":"220x220","o_20587498_1280.jpg":"1280x841","o_20587498_1024.jpg":"1024x673","o_20587498_640.jpg":"640x420","o_20587498_480.jpg":"480x315","o_20587498_340.jpg":"340x223","o_20587498_220.jpg":"220x144","h_20587498_1280.jpg":"1280x854","h_20587498_1024.jpg":"1024x683","h_20587498_640.jpg":"640x427","h_20587498_480.jpg":"480x320","h_20587498_340.jpg":"340x227","h_20587498_220.jpg":"220x147","pp_20587498_1280.jpg":"1006x1280","pp_20587498_1024.jpg":"805x1024","pp_20587498_640.jpg":"503x640","pp_20587498_480.jpg":"377x480","pp_20587498_340.jpg":"267x340","pp_20587498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"804x1049","hd_20587200_1920.png":"1920x1080","k_20587200_1280.png":"1280x1280","k_20587200_1024.png":"1024x1024","k_20587200_640.png":"640x640","k_20587200_480.png":"480x480","k_20587200_340.png":"340x340","k_20587200_220.png":"220x220","o_20587200_1280.png":"1280x1670","o_20587200_1024.png":"1024x1336","o_20587200_640.png":"640x835","o_20587200_480.png":"480x626","o_20587200_340.png":"340x443","o_20587200_220.png":"220x287","h_20587200_1280.png":"1280x854","h_20587200_1024.png":"1024x683","h_20587200_640.png":"640x427","h_20587200_480.png":"480x320","h_20587200_340.png":"340x227","h_20587200_220.png":"220x147","pp_20587200_1280.png":"1006x1280","pp_20587200_1024.png":"805x1024","pp_20587200_640.png":"503x640","pp_20587200_480.png":"377x480","pp_20587200_340.png":"267x340","pp_20587200_220.png":"173x220"},{"size0":"1500x1033","hd_20587202_1920.png":"1920x1080","k_20587202_1280.png":"1280x1280","k_20587202_1024.png":"1024x1024","k_20587202_640.png":"640x640","k_20587202_480.png":"480x480","k_20587202_340.png":"340x340","k_20587202_220.png":"220x220","o_20587202_1280.png":"1280x881","o_20587202_1024.png":"1024x705","o_20587202_640.png":"640x440","o_20587202_480.png":"480x330","o_20587202_340.png":"340x234","o_20587202_220.png":"220x151","h_20587202_1280.png":"1280x854","h_20587202_1024.png":"1024x683","h_20587202_640.png":"640x427","h_20587202_480.png":"480x320","h_20587202_340.png":"340x227","h_20587202_220.png":"220x147","pp_20587202_1280.png":"1006x1280","pp_20587202_1024.png":"805x1024","pp_20587202_640.png":"503x640","pp_20587202_480.png":"377x480","pp_20587202_340.png":"267x340","pp_20587202_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7465506 Threads: 2 Questions: 1601764391 Slow queries: 4754917 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110562253 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/velika-prica-o-ubojstvu-koje-je-sokiralo-ameriku-trazeci-smisao-zivota-na-internetu-zaludeni-tinejdzer-ubio-je-13-godisnjaka-na-spavanju-jer-je-uvrijedio-njegovu-vjeru-u-jednoj-ruci-je-drzao-noz-i-snimao-selfije-1159679 [printLink] => /vijesti/svijet/velika-prica-o-ubojstvu-koje-je-sokiralo-ameriku-trazeci-smisao-zivota-na-internetu-zaludeni-tinejdzer-ubio-je-13-godisnjaka-na-spavanju-jer-je-uvrijedio-njegovu-vjeru-u-jednoj-ruci-je-drzao-noz-i-snimao-selfije-1159679?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 444797 [name] => ISIL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => isil [link] => /tag/isil ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ubojstvo koje je šokiralo Ameriku: zaluđeni tinejdžer ubio je 13-godišnjaka na spavanju, u ruci je držao nož, snimao selfije nad žrtvom i slao ih djevojci. Evo zbog čega je to učinio... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-17-35-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20586944.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SCREENSHOT [mainImageDesc] => Corey Johnson na izricanju presude [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20586944.png [title] => Corey Johnson na izricanju presude SCREENSHOT ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20587498.jpg [title] => Corey Johnson bio je zaluđen propagandom Islamske države (na fotografiji 'regruti' ISIL-a pored oružja) AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20587200.png [title] => Corey Johnson na policijskoj fotografiji nakon uhićenja ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20587202.png [title] => Samo nekoliko sati prije nego će ubiti Sierru (zaokružen lijevo) Corey Johnson (zaokružen desno) slavio je s ostalima žrtvin rođendan SCREENSHOT/FACEBOOK ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mladi Amerikanac Corey Johnson ispričao se prošlog četvrtka na sudu zbog ubojstva 13-godišnjeg Jovannija Sierre 2018. godine, dok je ovaj spavao. Na izricanju presude za svoj čin odgovornom je proglasio militantnu islamsku skupinu ISIL, za koju njegovi odvjetnici kažu da je snažno utjecala na njega.

"Znam da sam pridonio širenju zla u ovom svijetu", rekao je Johnson (21), "U jednoj jedinoj noći uništio sam živote svojih prijatelja, njihove obitelji. Napao sam one koji su mi bili kao druga obitelj", rekao je.

Ali, to kajanje, pa bilo ono i iskreno, nije bilo dovoljno da rezultira blažom presudom: sutkinja Cheryl Caracuzzo osudila je Johnsona na doživotni zatvor, napominjući kako misli da se ne može očekivati njegova "rehabilitacija". Odbila je njegovu molbu da umjesto toga dobije kaznu od 40 godina. Naglasila je njegovu spremnost da ubije samo zbog svojih ekstremističkih stavova.

Još u studenom 2020. porota je proglasila Johnsona krivim za ubojstvo prvog stupnja te za dva pokušaja ubojstva 12. ožujka 2018., u kući njegova najboljeg prijatelja u Palm Beach Gardensu.

Baš na rođendan, trinaesti

"Oduzeo sam život nedužnom 13-godišnjem dječaku na najgnusniji i najkukavičkiji mogući način", rekao je Johnson prije nego što mu je izrečena presuda. Tužitelji su naveli da je Johnson, koji je u vrijeme napada imao 17 godina, ubio Sierru nakon što je 13-godišnjak izrekao jednu primjedbu koju je Johnson smatrao uvredljivom za svoju muslimansku vjeru. Također je izbo i Elaine Simon, vlasnicu kuće, i Danea Bancrofta, njenog mlađeg sina (tada 13-godišnjaka) i svog najboljeg prijatelja.

Johnsonovi odvjetnici nisu osporili da je njihov branjenik počinio "neopisivu štetu". Objasnili su kako su teški napadi depresije, lijekovi poput Zolofta i gledanje ISIL-ovih videa na internetu potaknuli takvo Johnsonovo ponašanje i naveli ga da postane "psihotičan". Tražili su od porote da ga proglasi nevinim zbog neuračunljivosti odnosno ludila. Sierrina majka i baka, međutim, koje su bile na izricanju presude, tražile su od sutkinje da Johnsona osudi na doživotni zatvor.

Sierraina obitelj je tijekom saslušanja podijelila sjećanja na nesretnog dječaka koji je preminuo upravo na svoj 13. rođendan, koji su slavili prethodne večeri. Karen Sierra Velez, Sierrina majka, taj sinovljev rođendan – eto, baš trinaesti – nazvala je najnesretnijim danom u svom životu. Prije nego je svjedočila, pustila je slideshow s fotografijama svog sina.

Incident se dogodio u nedjelju navečer, u kući unutar elitnog zatvorenog naselja, gdje je Elaine Simon  živjela sa svoja dva sina. Prije toga bili su na proslavi rođendana nesretnog Jovannija u jednom restoranu. Ubojica Johnson je policiji rekao da je prvi put sreo Sierru upravo na toj zabavi, na koju je "naletio" sa svojim prijateljem Kyleom Bancroftom, Daneovim starijim bratom. A Dane i Jovanni Sierra bili su kolege iz škole. Pao je dogovor da kasnije svi prenoće u kući Elaine Simon, koju je Johnson još i prije često posjećivao, rekla je ona policiji.

---

image
Samo nekoliko sati prije nego će ubiti Sierru (zaokružen lijevo) Corey Johnson (zaokružen desno) slavio je s ostalima žrtvin rođendan
SCREENSHOT/FACEBOOK
---

Jovanni je u restoranu sa svojom obitelji i prijateljima slavio rođendan dan ranije i pozvao je Johnsona i njegovu ekipu da sjednu s njima, kako se vidi na fotografiji s Facebooka. Jovanni je planirao prenoćiti u kući svog prijatelja Danea, a Johnson je također bio pozvan kao gost Daneova starijeg brata. Jovannijeva majka rekla je za novine kako je zamolila sina da se predomisli, kako bi mogli sutra mogli nastaviti slaviti. “Rekla sam mu: ‘Molim te, 'ajmo kući! Sutra ti je rođendan, želim te zagrliti i poljubiti'", ispričala je Palm Beach Postu. “Odgovorio mi je: ‘Mama, volim te, ali želim se družiti sa svojim prijateljima.’ Moje posljednje riječi upućene sinu bile su: ‘Volim te i dobro se provedi.’ Nisam znala da je to zadnji put da ga vidim.”

Prema sudskim zapisima, Johnson je krenuo u krvavi pohod nakon što su svi pozaspali, a krenuo je od Sierre. Policiji je kasnije rekao da je bio iziritiran time što je Jovanni idolizirao neke slavne ljude i nazivao ih "bogovima", što je ovaj smatrao uvredom za svoju novopronađenu vjeru.  Također se navodno i njegov prijatelj Dane "rugao" tome što Johnson "ljubi zemlju” dok se moli.

Selfie s nožem

Nekoliko minuta prije nego će ubiti, Corey Johnson snimio je dvije fotografije usnulog 13-godišnjaka i jedan svoj selfie dok u drugoj ruci drži kuhinjski nož. Napisao je poruku svojoj bivšoj djevojci muslimanki. "Hafsa", napisao joj je, "molim te, ovo je važno..." Poslao joj je tri fotografije i krenuo ubijati. Prethodno je još i čitao Kuran sa svog telefona, kako bi mu dao hrabrosti da izvrši svoje ubilačke namjere.

Sierrin hropac kad ga je Johnson ubo i još prerezao grlo čula je vlasnica kuće, koja se popela na kat iz svoje spavaće sobe da bi vidjela što se događa. Johnson je tada nožem nasrnuo i na nju, ubovši je nekoliko puta, prije nego što je napao i svog prijatelja Danea, dok je ovaj pokušavao spasiti majku. Dane, koji sada ima 17 godina, rekao je poroti kako je njegov bivši prijatelj izgledao "gotovo sretan" kad ga je uspio ubosti nožem.

Ubojica Johnson je tada probudio Kylea Bancrofta i rekao mu da je ubio njegova brata i Sierru. Brat Dane ipak nije smrtno stradao. Kyle je tijekom svjedočenja rekao da se kao u magli sjeća Johnsona kako sumanuto skakuće na mjestu s krvavim nožem u rukama. “Bio sam bunovan i nisam odmah bio siguran je li to nekakva njegova psina ili možda sanjam”, prisjetio se Kyle.

Policija je nakon dolaska koristila suzavac da bi svladala Johnsona, koji se sakrio u ormar nakon što je završio svoj sumanuti napad.

Na suđenju se raspravljalo o tome je li Johnson bio pri zdravoj pameti u trenutku kad je ubio Sierru. Obrana je tvrdila da je Johnson bio izmanipuliran ekstremističkim porukama, uključujući propagandne videozapise Islamske države koji su objavljeni na internetu. Forenzičari su nakon uhićenja pronašli snimke eksplicitno nasilnog sadržaja u Johnsonovu mobitelu.

Njegovi branitelji rekli su da je te snimke otkrio dok je pokušavao saznati više o islamu, vjeri kojoj se okrenuo nekoliko mjeseci prije ubojstava, a da je on osobno – prema vještačenju jednog psihijatra – naprosto bio "prazna ploča" u potrazi za sadržajem. Imao je snažnu potrebu da pripada nečemu.

---

image
Corey Johnson na policijskoj fotografiji nakon uhićenja
---

'Znao je razliku između dobra i zla'

Tužitelji su pak uzvratili da je Johnson namjerno tražio ekstremistički sadržaj i želio nauditi onima za koje je vjerovao da su mu inferiorni. Psihijatar koji je svjedočio za državno tužiteljstvo rekao je da je Johnson, prema njegovom mišljenju, znao jako dobro razliku između dobra i zla kada je napao. Zaključeno je da je Johnson natprosječno inteligentan, ali krajnje nezreo. Možda o tome govori i činjenica da mu je najbolji prijatelj bio četiri godine mlađi, u dobi kad je to velika razlika (13 –17).

Johnsonova baka s majčine strane, Joanne DiCocco, svjedočila je da se Johnson kao dječak nagledao obiteljskog nasilja između oca i majke, koji su se oboje teško nosili sa svojim mentalnim problemima. Coreyja i njegovog oca povezivalo je samo zajedničko igranje videoigrica, rekla je, a sin je oca vidio još samo jednom nakon što se njegova majka vratila u okrug Palm Beach nakon razvoda. Otac mu je umro prije desetak godina od predoziranja drogom.

Baka je opisala unuka kao dijete puno ljubavi koje je željelo provoditi vrijeme s obitelji, ali je rekla da je, kako je rastao s majkom koja je više puta hospitalizirana zbog depresije i predoziranja drogom, postao "povučen". Njegovi problemi su se pojavili godinama prije napada. Školske kolege su primijetile da ih "uhodi" na društvenim mrežama i da se čudno ponaša. Takvo njegovo ponašanje eskaliralo je do internetskih prijetnji i privuklo pozornost FBI-ja.

Johnson je bio osumnjičen da je 2016. uputio prijetnju jednoj katoličkoj srednjoj školi u Engleskoj, zbog čega je gotovo stotinu roditelja povuklo svoju djecu iz nastave.

Johnsonova majka, Jennifer Johnson, svjedočila je da je njezin Corey postajao sve nesretniji u tjednima koji su prethodili napadu, a u jednom trenutku joj je rekao i da razmišlja o samoubojstvu. U tom je razdoblju napustio školu, a njegova online veza s muslimanskom djevojkom prekinuta je tek nekoliko dana prije krvave noći. Prepisan mu je lijek Zoloft, ali tužitelji kažu da ga je prestao uzimati prije napada.

Žudio je za moralnom čistoćom

U potrazi za smislom života, Johnson se okrenuo internetu, rekla je porotnicima javna braniteljica okruga Palm Beach, Carey Haughwout. "Surfanjem" je došao do toga da prigrli islam. Iako je u početku bio oduševljen obećanjima te vjere o bratstvu, rekla je Haughwout, ta ga je potraga na kraju dovela do ekstremnih stavova ISIL-ovaca. Njegova je pak  baka rekla kako ga je pokušala nagovoriti da ode u džamiju umjesto da uči o vjeri iz videa na internetu.

Paradoksalno, Johnson je još prije toga bio pokazao interes za bijele suprematističke i neonacističke skupine, ali je odustao od toga jer one nisu slijedile njegove stavove u pogledu pušenja, pijenje alkohola i predbračnog seksa. U jednom razdoblju svojim uzorima smatrao je Hitlera, Staljina i Kim Jong Una, a bio je poznat po omalovažavajućim primjedbama o Židovima i homoseksualcima, te je izražavao podršku KKK-u.

Corey Johnson zapravo je žudio za čistoćom. Stoga ju je tražio na internetu i tako došao do ekstremističkih skupina. Kada se pokazalo da one u tom smislu nude manje od onoga što on želi, Johnson se okrenuo radikalnom islamu, rekao je psiholog koji ga je vještačio.

Ubojica Johnson je sada na sudu rekao da ga je dublje istraživanje islama tijekom boravka u zatvoru nakon zločina naučilo "svetosti ljudskog života" i dovelo do osude ISIL-a. To "preobraćenje", međutim, nije mu pomoglo da dobije oslobađajuću presudu ili bar "samo" 40 godina zatvora. U njemu će, danas još jako mlad, dočekati kraj svojeg života.

---

image
Corey Johnson bio je zaluđen propagandom Islamske države (na fotografiji 'regruti' ISIL-a pored oružja)
AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SCREENSHOT AFP SCREENSHOT/FACEBOOK
SCREENSHOT
Corey Johnson na izricanju presude
AFP
Corey Johnson bio je zaluđen propagandom Islamske države (na fotografiji 'regruti' ISIL-a pored oružja)

Corey Johnson na policijskoj fotografiji nakon uhićenja
SCREENSHOT/FACEBOOK
Samo nekoliko sati prije nego će ubiti Sierru (zaokružen lijevo) Corey Johnson (zaokružen desno) slavio je s ostalima žrtvin rođendan
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/velika-prica-o-ubojstvu-koje-je-sokiralo-ameriku-trazeci-smisao-zivota-na-internetu-zaludeni-tinejdzer-ubio-je-13-godisnjaka-na-spavanju-jer-je-uvrijedio-njegovu-vjeru-u-jednoj-ruci-je-drzao-noz-i-snimao-selfije-1159679 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc7333f05bc8b0a47caa69075a15bc9f15d97c6f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ubojstvo+koje+je+%C5%A1okiralo+Ameriku%3A+zalu%C4%91eni+tinejd%C5%BEer+ubio+je+13-godi%C5%A1njaka+na+spavanju%2C+u+ruci+je+dr%C5%BEao+no%C5%BE%2C+snimao+selfije+nad+%C5%BErtvom+i+slao+ih+djevojci.+Evo+zbog+%C4%8Dega+je+to+u%C4%8Dinio...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-prica-o-ubojstvu-koje-je-sokiralo-ameriku-trazeci-smisao-zivota-na-internetu-zaludeni-tinejdzer-ubio-je-13-godisnjaka-na-spavanju-jer-je-uvrijedio-njegovu-vjeru-u-jednoj-ruci-je-drzao-noz-i-snimao-selfije-1159679 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-prica-o-ubojstvu-koje-je-sokiralo-ameriku-trazeci-smisao-zivota-na-internetu-zaludeni-tinejdzer-ubio-je-13-godisnjaka-na-spavanju-jer-je-uvrijedio-njegovu-vjeru-u-jednoj-ruci-je-drzao-noz-i-snimao-selfije-1159679 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetVELIKA PRIČA

Ubojstvo koje je šokiralo Ameriku: zaluđeni tinejdžer ubio je 13-godišnjaka na spavanju, u ruci je držao nož, snimao selfije nad žrtvom i slao ih djevojci. Evo zbog čega je to učinio...

Piše S. Pg.
16. siječnja 2022. - 14:30

Mladi Amerikanac Corey Johnson ispričao se prošlog četvrtka na sudu zbog ubojstva 13-godišnjeg Jovannija Sierre 2018. godine, dok je ovaj spavao. Na izricanju presude za svoj čin odgovornom je proglasio militantnu islamsku skupinu ISIL, za koju njegovi odvjetnici kažu da je snažno utjecala na njega.

"Znam da sam pridonio širenju zla u ovom svijetu", rekao je Johnson (21), "U jednoj jedinoj noći uništio sam živote svojih prijatelja, njihove obitelji. Napao sam one koji su mi bili kao druga obitelj", rekao je.

Ali, to kajanje, pa bilo ono i iskreno, nije bilo dovoljno da rezultira blažom presudom: sutkinja Cheryl Caracuzzo osudila je Johnsona na doživotni zatvor, napominjući kako misli da se ne može očekivati njegova "rehabilitacija". Odbila je njegovu molbu da umjesto toga dobi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:35