stdClass Object ( [id] => 1160681 [title] => Velika priča: kad je ekstremna sekta prisilila 15-godišnjaka da se oženi rodicom (12), nije mu bilo druge nego da pobjegne, u strahu za život. Evo kako mu je to uspjelo.... [alias] => velika-prica-kad-je-ekstremna-sekta-prisilila-15-godisnjaka-da-se-ozeni-rodicom-12-nije-mu-bilo-druge-nego-da-pobjegne-u-strah-za-zivot-evo-kako-mu-je-to-uspjelo [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je Mendy Levy napunio 15 godina, taj mladi američki Židov još nikad nije bacio bejzbolsku lopticu, kao mali nije vidio nijednu plišanu životinju, niti će kasnije gledati televiziju ili imati mobitel u ruci.

Rođen u krajnje fundamentalističkoj židovskoj sekti Lev Tahor, bio je, kako je rekao za američki "The Post", odgojen da ne vjeruje ljudima iz "vanjskog svijeta". Rečeno mu je kako Služba za zaštitu djece želi oteti židovsku djecu iz njihovih obitelji i odgajati ih kao pagane.

---

image
Mendy Levy kao dječak
PRIVATNI ALBUM
---

Tinejdžer je to stoički podnosio sve dok mu u rujnu 2018. vođa Lev Tahora, Nachman Helbrans (čiji je pokojni otac, Shlomo Helbrans, osnovao tu vjersku skupinu), nije zapovjedio da se oženi svojom 12-godišnjom rodicom. “Znao sam da to nije u redu. Nakon bogoslužja u petak navečer, Nachman nas je pozvao da se zaručimo”, rekao je Levy, kojem je sada 18, za američki "The Post". Lice njegove rodice bilo je pokriveno, što je pravilo Lev Tahora za žene, koje inače nose duge, crne haljine. “Glasno je plakala, a ni ja to nisam želio uraditi. Konačno, u sedam ujutro, bili smo zaručeni – riječju, ali ne i emocionalno. Rabin je umočio komad kruha u boršč, dao mi ga i rekao: 'Mazel tov, zaručen si’.”

Levy je znao da ne smije reći ne. “Bojao sam se da ću biti izopćen, da bi me mogli zatvoriti i čak pretući.”

Osnovani u Izraelu

Sekta Lev Tahor je osnovana u Izraelu 1980-ih s namjerom da prakticira judaizam kakav je bio prije 5000 godina. Levy nije jedini član koji tvrdi da je bio prisiljen na brak u ranoj mladosti.

Prošlog studenog, porota u New Yorku osudila je Nachmana Helbransa i Mayera Rosnera zbog optužbi koje uključuju i podvođenje maloljetnika. Čeka se izricanje presude. Ministarstvo pravosuđa navodi da je Helbrans dogovorio da se njegova 13-godišnja nećakinja uda za 19-godišnjaka i upusti se u seksualni odnos s njim s ciljem da mu rodi potomke. Premlade majke u Lev Tahoru bile su prinuđene da rađaju bebe kod kuće, kako u rodilištu ne bi otkrili njihovu dob.

Odvjetnik Nachmana Helbransa odbio je komentirati ovaj slučaj. Čelnici Lev Tahora još ranije su odbacili optužbe za ova nedjela i druga zlostavljanja svojih članova. Jedan neimenovani izvor, koji je ranije radio na oslobađanju sljedbenika iz Lev Tahora, rekao je za "The Post" da grupa ima “osebujnu interpretaciju judaizma, po kojoj se dječak ili djevojčica, kada po njima dosegnu zrelost s 12 ili 13 godina, imaju obavezu vjenčati. “Ništa u vezi s ovim kultom nije novo, ali postalo je problematičnije otkako je Nachman preuzeo vlast. On je potpuni sociopat”, rekao je izvor, koji je zamolio da ostane anoniman jer se boji da bi ga otkrivanje identiteta omelo u budućem radu na spašavanju članova kulta.

A sve je počelo sa samo šest članova — uključujući Levyjevu baku i djeda, koji su bili sljedbenici Shlome Helbransa — koji su se oko 1990. preselili iz Izraela u SAD. Četiri godine kasnije, Shlomo je osuđen i odslužio je dvije godine zatvora zbog otmice 13-godišnjeg dječaka. Kasnije je otišao u Kanadu, gdje se sekta "pregrupirala" u planinama sjeverno od Montreala. Tamo je Levy rođen 2003. godine, dakle nikako nije postao član po svojoj volji.

'X' znači da ćeš dobiti batine

“Ustajali bismo ujutro i učili vjeronauk do osam navečer. Mama bi ispunila obrazac koji smo svaki dan nosili u školu rabinu”, prisjetio se Levy. “Ako si doma nešto 'zgriješio', stavila bi X. Ako je na tvom obrascu bio X, učitelji bi te udarili... Uživali su u tome. Ako bih se nasmijao tijekom nastave, dobio bih pljusku. Natjerali bi te da staneš ispred razreda s dječjom dudom u ustima, tako da te ponize. “Govorili su da ćeš radi takvih 'grijeha' u pakao, a grijesi bi bili 'otklonjeni' kad bi te oni udarili.”

Godine 2014. svjetovne vlasti u Quebeca uočile su manjak sekularnog obrazovanja unutar sekte pa je to, prema Levyju, dovelo do toga da je 300 članova jedne noći noćni preseljeno u Ontario. “Bio sam tako uzbuđen tada”, rekao je Levy, koji je putovao u jednom od tri autobusa puna vjernika. "Rezervirali smo dva kata hotela u Torontu. Televizori su bili isključeni, kablovi izvučeni. Oni nisu bili "židovski", znao sam po tome da prikazuju stvari koje ne bih smio vidjeti.” Nakon godinu dana, grupa se preselila čak u Gvatemalu, gdje su, rekao je Levy, vjerovali da mogu slobodnije prakticirati svoju vjeru.

Putovali su avionom, a djeca su po prvi put nosila modernu odjeću, u nastojanju da se uklope. "Rečeno nam je da nikome ne govorimo ništa o fizičkom kažnjavanju s kojim smo bili stalno suočeni", rekao je Levy, koji se sjeća kako mu je naloženo da sakrije svoje kovrče ispod kape. “Počeo sam upoznavati i razumjeti vanjski svijet.”

U Gvatemali su živjeli u šatorima na zemljištu bez drveća, koje je kupio Lev Tahor. "Bilo je užasno", rekao je Levy. “Naokolo su hodale trudne 14-godišnjakinje i naoružani zaštitari. Ubio sam kamenom nekoliko zmija.” Život mu je tamo bio težak, pogotovo nakon što mu je bolesni otac umro 2016. godine. Pritom je bio toliko tajnovit da Levy niti ne zna točan uzrok njegove smrti, ali pripisuje ga odbojnosti koju su članovi sekte imali prema bolnicama. U tom trenutku, rekao je, on i devetoro njegovih braće i sestara, osim jednog novorođenčeta, bili su prisiljeni živjeti s drugim obiteljima u kampu. “Rekli su nam da nas naša majka sama neće moći disciplinirati u vjerskom duhu”, sjeća se Levy.

Ne smiješ zagrliti majku

Zatim je jednom pozvan da dođe kod vođa sekte, zajedno sa svojom rodicom. Rečeno mu je da je ne mora oženiti tamo. Prvo ćemo te poslati u Kanadu, pa onda i nju za tobom. Tamo ćete imati lijep život.” Dali su mu  putnu isprava koju je potpisala njegova majka, s privolom da putuje sam. Proveo je noć u "praznoj kući bez prozora sa zaštitarima ispred nje, tako da nisam mogao pobjeći”. Posljednji je put vidio svoju majku. “Plakala je jer nije znala što će biti sa mnom, ali nismo se zagrlili. Nije nam bilo dozvoljeno grliti svoju majku.”

Levyja su potom odveli u hotel i dali su mu mobitel, uz uputu kako se javiti na poziv, "da bi me mogli nazvati u slučaju nužde", rekao je. Vođa ga je prijavio u sobu. “Prije nego što me ostavio samog”, rekao je Levy, “rekao mi je da nikako ne smijem izaći iz sobe. I uvjeren sam da je bio sigran da se neću usuditi.” Tinejdžer se doista bojao premlaćivanja, zaključavanja ili, ako pokuša pobjeći, čak i najgoreg: “Bojao sam se da će me možda ubiti.”

No, prvi put sam s mobitelom, 15-godišnjak je odlučio iskoristiti ga. "U njemu su bili neki memorirani kontakti", rekao je. “Pritisnuo sam jedan, ali nije bilo odgovora. Na drugi broj javio se neki muškarac iz druge zemlje. Rekao mi je da je ranije donirao novac Levu Tahoru. Rekao sam mu tko sam, u kakvoj sam situaciji i da moram izići.”

Čovjek ga je upitao za njegovu lokaciju. Ali Levy – koji sada vjeruje da su u telefonu bili stari kontakti koje se netko nije sjetio obrisati – nije imao pojma. Čovjek je obećao da će pronaći nekoga tko bi mu mogao pomoći.

Nekoliko minuta kasnije javio se bivši simpatizer Lev Tahora. “Htio je doći po mene, ali mu je trebala moja adresa; nisam je imao. Rekao mi je da idem na recepciju. Bio sam jako uplašen, srce mi je lupalo ko ludo”, sjeća se Levy. “Polako sam otvorio vrata da vidim ima li koga u hodniku. Bojao sam se da će tamo biti netko iz Lev Tahora.”

Ogledavajući se oko sebe, sišao je i predao telefon recepcioneru, koji je dao adresu čovjeku s druge strane linije.

'Isprali su mi mozak'

Ubrzo nakon toga, po Levyja je stigao taksi. Odveo ga je do kuće tog čovjeka, u kojoj je tinejdžer ostao čak nekoliko mjeseci. Ipak, trebalo je neko vrijeme da se prilagodi. “Bojao sam se jesti kod svog spasitelja. Hrana je bila košer, ali sam mislio da nije dovoljno košer; isprali su mi mozak”, rekao je.

Konačno, dogovoreno je da ga kanadsko veleposlanstvo pošalje u Quebec. Levy sada završava srednju školu u Quebecu i živi kod udomiteljske židovske obitelji. On je danas DJ, bavi se fotografijom i svira klavijature. Voli jesti pizzu, bio je na spojevima sa sekularnim Židovkama. Objavljuje motivacijske video zapise na Instagramu. U sinagogu ide svojom voljom. “Idem iz zabave. Tamo imam prijatelje, ali živim sekularnim životom, otvorenog uma”, kaže danas zadovoljni bjegunac iz Lev Tahora, Mendy Levy.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FANATIZAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => FANATIZAM 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-19 14:17:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S. P.g. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-20 09:29:41 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-19 20:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1643 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20619704.png","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20621714.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mendy Levy danas je sretni, mladi sekularni \u017didov, radi kao DJ, bavi se fotografijom, svira klavijature, a u sinagogu ide 'iz zabave'","Mendy Levy kao dje\u010dak<\/strong>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1585x1080","hd_20619704_1920.png":"1920x1080","k_20619704_1280.png":"1280x1280","k_20619704_1024.png":"1024x1024","k_20619704_640.png":"640x640","k_20619704_480.png":"480x480","k_20619704_340.png":"340x340","k_20619704_220.png":"220x220","o_20619704_1280.png":"1280x872","o_20619704_1024.png":"1024x697","o_20619704_640.png":"640x436","o_20619704_480.png":"480x327","o_20619704_340.png":"340x231","o_20619704_220.png":"220x149","h_20619704_1280.png":"1280x854","h_20619704_1024.png":"1024x683","h_20619704_640.png":"640x427","h_20619704_480.png":"480x320","h_20619704_340.png":"340x227","h_20619704_220.png":"220x147","pp_20619704_1280.png":"1006x1280","pp_20619704_1024.png":"805x1024","pp_20619704_640.png":"503x640","pp_20619704_480.png":"377x480","pp_20619704_340.png":"267x340","pp_20619704_220.png":"173x220"},{"size0":"363x544","hd_20621714_1920.jpg":"1920x1080","k_20621714_1280.jpg":"1280x1280","k_20621714_1024.jpg":"1024x1024","k_20621714_640.jpg":"640x640","k_20621714_480.jpg":"480x480","k_20621714_340.jpg":"340x340","k_20621714_220.jpg":"220x220","o_20621714_1280.jpg":"1280x1918","o_20621714_1024.jpg":"1024x1534","o_20621714_640.jpg":"640x959","o_20621714_480.jpg":"480x719","o_20621714_340.jpg":"340x509","o_20621714_220.jpg":"220x329","h_20621714_1280.jpg":"1280x854","h_20621714_1024.jpg":"1024x683","h_20621714_640.jpg":"640x427","h_20621714_480.jpg":"480x320","h_20621714_340.jpg":"340x227","h_20621714_220.jpg":"220x147","pp_20621714_1280.jpg":"1006x1280","pp_20621714_1024.jpg":"805x1024","pp_20621714_640.jpg":"503x640","pp_20621714_480.jpg":"377x480","pp_20621714_340.jpg":"267x340","pp_20621714_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38367655 Threads: 3 Questions: 7095954432 Slow queries: 3299889 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608294152 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/velika-prica-kad-je-ekstremna-sekta-prisilila-15-godisnjaka-da-se-ozeni-rodicom-12-nije-mu-bilo-druge-nego-da-pobjegne-u-strah-za-zivot-evo-kako-mu-je-to-uspjelo-1160681 [printLink] => /vijesti/svijet/velika-prica-kad-je-ekstremna-sekta-prisilila-15-godisnjaka-da-se-ozeni-rodicom-12-nije-mu-bilo-druge-nego-da-pobjegne-u-strah-za-zivot-evo-kako-mu-je-to-uspjelo-1160681?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663774 [name] => Mendy Levy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 21:01:56 [main_article_id] => 0 [alias] => mendy-levy [link] => /tag/mendy-levy ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663775 [name] => Lev Tahor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 21:01:56 [main_article_id] => 0 [alias] => lev-tahor [link] => /tag/lev-tahor ) [2] => stdClass Object ( [id] => 122148 [name] => sekta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sekta [link] => /tag/sekta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 230372 [name] => židovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zidovi [link] => /tag/zidovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FANATIZAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika priča: kad je ekstremna sekta prisilila 15-godišnjaka da se oženi rodicom (12), nije mu bilo druge nego da pobjegne, u strahu za život. Evo kako mu je to uspjelo.... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-13-12-54-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20619704.png [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATNI ALBUM [mainImageDesc] => Mendy Levy danas je sretni, mladi sekularni Židov, radi kao DJ, bavi se fotografijom, svira klavijature, a u sinagogu ide 'iz zabave' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20619704.png [title] => Mendy Levy danas je sretni, mladi sekularni Židov, radi kao DJ, bavi se fotografijom, svira klavijature, a u sinagogu ide 'iz zabave' PRIVATNI ALBUM ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20621714.jpg [title] => Mendy Levy kao dječak PRIVATNI ALBUM ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je Mendy Levy napunio 15 godina, taj mladi američki Židov još nikad nije bacio bejzbolsku lopticu, kao mali nije vidio nijednu plišanu životinju, niti će kasnije gledati televiziju ili imati mobitel u ruci.

Rođen u krajnje fundamentalističkoj židovskoj sekti Lev Tahor, bio je, kako je rekao za američki "The Post", odgojen da ne vjeruje ljudima iz "vanjskog svijeta". Rečeno mu je kako Služba za zaštitu djece želi oteti židovsku djecu iz njihovih obitelji i odgajati ih kao pagane.

---

image
Mendy Levy kao dječak
PRIVATNI ALBUM
---

Tinejdžer je to stoički podnosio sve dok mu u rujnu 2018. vođa Lev Tahora, Nachman Helbrans (čiji je pokojni otac, Shlomo Helbrans, osnovao tu vjersku skupinu), nije zapovjedio da se oženi svojom 12-godišnjom rodicom. “Znao sam da to nije u redu. Nakon bogoslužja u petak navečer, Nachman nas je pozvao da se zaručimo”, rekao je Levy, kojem je sada 18, za američki "The Post". Lice njegove rodice bilo je pokriveno, što je pravilo Lev Tahora za žene, koje inače nose duge, crne haljine. “Glasno je plakala, a ni ja to nisam želio uraditi. Konačno, u sedam ujutro, bili smo zaručeni – riječju, ali ne i emocionalno. Rabin je umočio komad kruha u boršč, dao mi ga i rekao: 'Mazel tov, zaručen si’.”

Levy je znao da ne smije reći ne. “Bojao sam se da ću biti izopćen, da bi me mogli zatvoriti i čak pretući.”

Osnovani u Izraelu

Sekta Lev Tahor je osnovana u Izraelu 1980-ih s namjerom da prakticira judaizam kakav je bio prije 5000 godina. Levy nije jedini član koji tvrdi da je bio prisiljen na brak u ranoj mladosti.

Prošlog studenog, porota u New Yorku osudila je Nachmana Helbransa i Mayera Rosnera zbog optužbi koje uključuju i podvođenje maloljetnika. Čeka se izricanje presude. Ministarstvo pravosuđa navodi da je Helbrans dogovorio da se njegova 13-godišnja nećakinja uda za 19-godišnjaka i upusti se u seksualni odnos s njim s ciljem da mu rodi potomke. Premlade majke u Lev Tahoru bile su prinuđene da rađaju bebe kod kuće, kako u rodilištu ne bi otkrili njihovu dob.

Odvjetnik Nachmana Helbransa odbio je komentirati ovaj slučaj. Čelnici Lev Tahora još ranije su odbacili optužbe za ova nedjela i druga zlostavljanja svojih članova. Jedan neimenovani izvor, koji je ranije radio na oslobađanju sljedbenika iz Lev Tahora, rekao je za "The Post" da grupa ima “osebujnu interpretaciju judaizma, po kojoj se dječak ili djevojčica, kada po njima dosegnu zrelost s 12 ili 13 godina, imaju obavezu vjenčati. “Ništa u vezi s ovim kultom nije novo, ali postalo je problematičnije otkako je Nachman preuzeo vlast. On je potpuni sociopat”, rekao je izvor, koji je zamolio da ostane anoniman jer se boji da bi ga otkrivanje identiteta omelo u budućem radu na spašavanju članova kulta.

A sve je počelo sa samo šest članova — uključujući Levyjevu baku i djeda, koji su bili sljedbenici Shlome Helbransa — koji su se oko 1990. preselili iz Izraela u SAD. Četiri godine kasnije, Shlomo je osuđen i odslužio je dvije godine zatvora zbog otmice 13-godišnjeg dječaka. Kasnije je otišao u Kanadu, gdje se sekta "pregrupirala" u planinama sjeverno od Montreala. Tamo je Levy rođen 2003. godine, dakle nikako nije postao član po svojoj volji.

'X' znači da ćeš dobiti batine

“Ustajali bismo ujutro i učili vjeronauk do osam navečer. Mama bi ispunila obrazac koji smo svaki dan nosili u školu rabinu”, prisjetio se Levy. “Ako si doma nešto 'zgriješio', stavila bi X. Ako je na tvom obrascu bio X, učitelji bi te udarili... Uživali su u tome. Ako bih se nasmijao tijekom nastave, dobio bih pljusku. Natjerali bi te da staneš ispred razreda s dječjom dudom u ustima, tako da te ponize. “Govorili su da ćeš radi takvih 'grijeha' u pakao, a grijesi bi bili 'otklonjeni' kad bi te oni udarili.”

Godine 2014. svjetovne vlasti u Quebeca uočile su manjak sekularnog obrazovanja unutar sekte pa je to, prema Levyju, dovelo do toga da je 300 članova jedne noći noćni preseljeno u Ontario. “Bio sam tako uzbuđen tada”, rekao je Levy, koji je putovao u jednom od tri autobusa puna vjernika. "Rezervirali smo dva kata hotela u Torontu. Televizori su bili isključeni, kablovi izvučeni. Oni nisu bili "židovski", znao sam po tome da prikazuju stvari koje ne bih smio vidjeti.” Nakon godinu dana, grupa se preselila čak u Gvatemalu, gdje su, rekao je Levy, vjerovali da mogu slobodnije prakticirati svoju vjeru.

Putovali su avionom, a djeca su po prvi put nosila modernu odjeću, u nastojanju da se uklope. "Rečeno nam je da nikome ne govorimo ništa o fizičkom kažnjavanju s kojim smo bili stalno suočeni", rekao je Levy, koji se sjeća kako mu je naloženo da sakrije svoje kovrče ispod kape. “Počeo sam upoznavati i razumjeti vanjski svijet.”

U Gvatemali su živjeli u šatorima na zemljištu bez drveća, koje je kupio Lev Tahor. "Bilo je užasno", rekao je Levy. “Naokolo su hodale trudne 14-godišnjakinje i naoružani zaštitari. Ubio sam kamenom nekoliko zmija.” Život mu je tamo bio težak, pogotovo nakon što mu je bolesni otac umro 2016. godine. Pritom je bio toliko tajnovit da Levy niti ne zna točan uzrok njegove smrti, ali pripisuje ga odbojnosti koju su članovi sekte imali prema bolnicama. U tom trenutku, rekao je, on i devetoro njegovih braće i sestara, osim jednog novorođenčeta, bili su prisiljeni živjeti s drugim obiteljima u kampu. “Rekli su nam da nas naša majka sama neće moći disciplinirati u vjerskom duhu”, sjeća se Levy.

Ne smiješ zagrliti majku

Zatim je jednom pozvan da dođe kod vođa sekte, zajedno sa svojom rodicom. Rečeno mu je da je ne mora oženiti tamo. Prvo ćemo te poslati u Kanadu, pa onda i nju za tobom. Tamo ćete imati lijep život.” Dali su mu  putnu isprava koju je potpisala njegova majka, s privolom da putuje sam. Proveo je noć u "praznoj kući bez prozora sa zaštitarima ispred nje, tako da nisam mogao pobjeći”. Posljednji je put vidio svoju majku. “Plakala je jer nije znala što će biti sa mnom, ali nismo se zagrlili. Nije nam bilo dozvoljeno grliti svoju majku.”

Levyja su potom odveli u hotel i dali su mu mobitel, uz uputu kako se javiti na poziv, "da bi me mogli nazvati u slučaju nužde", rekao je. Vođa ga je prijavio u sobu. “Prije nego što me ostavio samog”, rekao je Levy, “rekao mi je da nikako ne smijem izaći iz sobe. I uvjeren sam da je bio sigran da se neću usuditi.” Tinejdžer se doista bojao premlaćivanja, zaključavanja ili, ako pokuša pobjeći, čak i najgoreg: “Bojao sam se da će me možda ubiti.”

No, prvi put sam s mobitelom, 15-godišnjak je odlučio iskoristiti ga. "U njemu su bili neki memorirani kontakti", rekao je. “Pritisnuo sam jedan, ali nije bilo odgovora. Na drugi broj javio se neki muškarac iz druge zemlje. Rekao mi je da je ranije donirao novac Levu Tahoru. Rekao sam mu tko sam, u kakvoj sam situaciji i da moram izići.”

Čovjek ga je upitao za njegovu lokaciju. Ali Levy – koji sada vjeruje da su u telefonu bili stari kontakti koje se netko nije sjetio obrisati – nije imao pojma. Čovjek je obećao da će pronaći nekoga tko bi mu mogao pomoći.

Nekoliko minuta kasnije javio se bivši simpatizer Lev Tahora. “Htio je doći po mene, ali mu je trebala moja adresa; nisam je imao. Rekao mi je da idem na recepciju. Bio sam jako uplašen, srce mi je lupalo ko ludo”, sjeća se Levy. “Polako sam otvorio vrata da vidim ima li koga u hodniku. Bojao sam se da će tamo biti netko iz Lev Tahora.”

Ogledavajući se oko sebe, sišao je i predao telefon recepcioneru, koji je dao adresu čovjeku s druge strane linije.

'Isprali su mi mozak'

Ubrzo nakon toga, po Levyja je stigao taksi. Odveo ga je do kuće tog čovjeka, u kojoj je tinejdžer ostao čak nekoliko mjeseci. Ipak, trebalo je neko vrijeme da se prilagodi. “Bojao sam se jesti kod svog spasitelja. Hrana je bila košer, ali sam mislio da nije dovoljno košer; isprali su mi mozak”, rekao je.

Konačno, dogovoreno je da ga kanadsko veleposlanstvo pošalje u Quebec. Levy sada završava srednju školu u Quebecu i živi kod udomiteljske židovske obitelji. On je danas DJ, bavi se fotografijom i svira klavijature. Voli jesti pizzu, bio je na spojevima sa sekularnim Židovkama. Objavljuje motivacijske video zapise na Instagramu. U sinagogu ide svojom voljom. “Idem iz zabave. Tamo imam prijatelje, ali živim sekularnim životom, otvorenog uma”, kaže danas zadovoljni bjegunac iz Lev Tahora, Mendy Levy.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM
PRIVATNI ALBUM
Mendy Levy danas je sretni, mladi sekularni Židov, radi kao DJ, bavi se fotografijom, svira klavijature, a u sinagogu ide 'iz zabave'
PRIVATNI ALBUM
Mendy Levy kao dječak
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/velika-prica-kad-je-ekstremna-sekta-prisilila-15-godisnjaka-da-se-ozeni-rodicom-12-nije-mu-bilo-druge-nego-da-pobjegne-u-strah-za-zivot-evo-kako-mu-je-to-uspjelo-1160681 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c43de9a24ed478a1c29def78b319384f467918ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+pri%C4%8Da%3A+kad+je+ekstremna+sekta+prisilila+15-godi%C5%A1njaka+da+se+o%C5%BEeni+rodicom+%2812%29%2C+nije+mu+bilo+druge+nego+da+pobjegne%2C+u+strahu+za+%C5%BEivot.+Evo+kako+mu+je+to+uspjelo....&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-prica-kad-je-ekstremna-sekta-prisilila-15-godisnjaka-da-se-ozeni-rodicom-12-nije-mu-bilo-druge-nego-da-pobjegne-u-strah-za-zivot-evo-kako-mu-je-to-uspjelo-1160681 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-prica-kad-je-ekstremna-sekta-prisilila-15-godisnjaka-da-se-ozeni-rodicom-12-nije-mu-bilo-druge-nego-da-pobjegne-u-strah-za-zivot-evo-kako-mu-je-to-uspjelo-1160681 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FANATIZAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetFANATIZAM

Velika priča: kad je ekstremna sekta prisilila 15-godišnjaka da se oženi rodicom (12), nije mu bilo druge nego da pobjegne, u strahu za život. Evo kako mu je to uspjelo....

Piše S. P.g.
19. siječnja 2022. - 21:01
Mendy Levy danas je sretni, mladi sekularni Židov, radi kao DJ, bavi se fotografijom, svira klavijature, a u sinagogu ide 'iz zabave'PRIVATNI ALBUM

Kad je Mendy Levy napunio 15 godina, taj mladi američki Židov još nikad nije bacio bejzbolsku lopticu, kao mali nije vidio nijednu plišanu životinju, niti će kasnije gledati televiziju ili imati mobitel u ruci.

Rođen u krajnje fundamentalističkoj židovskoj sekti Lev Tahor, bio je, kako je rekao za američki "The Post", odgojen da ne vjeruje ljudima iz "vanjskog svijeta". Rečeno mu je kako Služba za zaštitu djece želi oteti židovsku djecu iz njihovih obitelji i odgajati ih kao pagane.

Tinejdžer je to stoički podnosio sve dok mu u rujnu 2018. vođa Lev Tahora, Nachman Helbrans (čiji je pokojni otac, Shlomo Helbrans, osnovao tu vjersku skupinu), nije zapovjedio da se oženi svojom 12-godišnjom rodicom. “Znao sam da to nije u redu. Nakon bogoslužja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:12