stdClass Object ( [id] => 1385999 [title] => Velika čast u Švicarskoj: alkarska povorka s hrvatskom zastavom defilirala ženevskim ulicama [alias] => velika-cast-u-svicarskoj-alkarska-povorka-s-hrvatskom-zastavom-defilirala-zenevskim-ulicama [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Viteška postrojba ženevski Stari grenadiri u subotu je velikim defileom ulicama svoga grada obilježila 275. godišnjicu osnutka i kontinuiranog djelovanja.

Njihovo slavlje su, uz skupinu od desetak viteških postrojbi s područja Švicarske Konfederacije, uveličali i sinjski alkari kojima su domaćini iskazali posebnu čast. Unatoč kiši, koja se poslije višednevnog lijepog vremena sručila na dio Ženeve neposredno poslije početka defilea, alkarska povorka u kojoj su bili alkarski momci u svojoj živopisnoj odjeći sa starim oružjem i alkari koji su jahali na konjima s kopljima u rukama, a pratili su ih članovi alkarske uprave predvođeni predsjednikom dr. Stipom Jukićem, članovi Časnog suda i Nadzornog odbora, privukla je najveću pozornost Ženevljana i njihovih gostiju. Tijekom tri kilometra duge trase defilea pri nailasku alkarske povorke odjekivao je pljesak i prema njima su bili upereni objektivi fotoaparata i mobitela. Tomu je zasigurno doprinijela i najava u ženevskom dnevnom listu "24 sata" koji je na naslovnici objavio "Sinjski alkari danas u Ženevi".

---

image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
---

Već poslije 12 sati u subotu na glavni ženevskom trgu Plaine de Plainpalais počeli su se okupljati sudionici defilea. U 13,30 sati krenuli su u ophod uže gradske jezgre Ženeve, trasom dugom oko tri kilometra.

Na čelu defilea bili su domaćini, skupina od stotinjak Starih Grenadira. Za njima su stupali pripadnici još šest pješačkih viteških postrojbi. Alkarska povorka na čijem čelu je stupao harambaša Ivo Vukasović Parin, a u kojoj se, uz alkarski barjak sa znakom Viteškog alkarskog društva i slikom Gospe Sinjske, vijorila i zastava Republike Hrvatske, predvodila je četiri konjičke postrojbe. Dok su alkari prolazili ženevskim ulicama uz pljesak domaćina čuli su se i povici ushićenja i odobravanja na hrvatskom jeziku, koji su stizali od Hrvata koji žive i rade u Ženevi i u Švicarskoj, a mnogi su stigli i iz Francuske i Njemačke.

Cijeli defile, i u njemu posebnu povorku sinjskih alkara, sa suzama radosnicama u očima pratio je Eugen Burhan, član slavljeničke udruge i njezin nekadašnji aktivni vitez, koji je bio pokretač uspostave prvog kontakta Starih Grenadira i Viteškog alkarskog društva.

---

image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
---

- Ja ne mogu opisati koliku radost osjećam danas kada su naš veliki jubilej svojim sudjelovanjem uveličali alkari i alkarski momci. Malo je reći da sam sretan. Taj osjećaj je još veći kada sam vidio na koji su način moji sugrađani pozdravili alkarsku povorku koja je stvarno nenedmašna. Ja vjerujem da niti jedan član naše udruge Starih Grenadira nije kroz minulih petnaestak godina posjetio Sinj i uživo gledao Sinjsku alku. Uvjeren sam da će poslije ovakvog predstavljanja alkara Stari Grenadiri, članovi njihovih obitelji i svi Ženevljani kojima su se alkari predstavili za svoju prvu inozemnu destinaciju odabrati Sinj – kazao je oduševljeni Burkan.

---

image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
---

Svojim doprinosom jubilarnom slavlju Starih Grenadira bili su zadovoljni i u VAD-u.

- Pečat naše suradnje sa Starim Grenadirima bilo je potpisivanje povelje o bratimljenju prije dvije godine. Ponosni smo što smo prva i jedina udruga s kojom su se ženevski Grenadiri bratimili od svojega osnutka prije 275 godine. Za ovaj posjet i nastup alkarske povorke rekao bih da je biser u našoj zajedničkoj kruni. Posebno smo počašćeni što nam je dodijeljena čast da naša alkarska povorka predvodi konjičke postrojbe koje su sudjelovale u defileu. I kroz ovaj događaj Alka se kroz projekt svoje internacionalizacije potvrdila velikim promotorom hrvatske kulture uz nemale efekte u hrvatskom turističkom gospodarstvu. Nažalost, neki u Hrvatskoj to još nisu osvijestili. Dok je u švicarskim medijima naš posjet i nastup u Ženevi objavljen na naslovnicama, hrvatski mediji nisu pokazali ni približno toliki interes. Zato koristim priliku posebno zahvaliti Slobodnoj Dalmaciji kao jedinoj regionalno-nacionalnoj medijskoj kući na izvještavanju i s ovoga događaja – kazao je dr. Stipe Jukić, predsjednik VAD-a.

---

image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
---

- Mi smo, kako ste i sami mogli zamijetiti, iznimno zadovoljni, ali i ponosni što smo sudjelovali u ovome prekrasnom defileu i predstavili se građanima Ženeve i svima koji su danas došli u ovaj prekrasni grad. Ponosni smo kao jedina postrojba izvan Švicvarske kojoj je pripala čast da u defileu u kojemu je sudjelovalo više od 100 konjanika i preko 600 drugih vitezova predvodimo konjanike. Moja je ocjena da su alkari i alkarski momci odradili defile na vrhunskoj razini, a čemu su sve vrijeme dok smo prolazili ženevskim ulicama svjedočili neumorni pljesak i oduševljenje građana. Posebno bih pohvalio alkare. Ovdje smo iznajmili konje i prvi put smo se sat prije početka defilea susreli s njima. Sretan sam što je sve skupa prošlo iznimno dobro, što smo poslije svega ponosni i zadovoljni jer smo još jednom pokazali, prezentirali i potvrdili da Sinjska alka pripada u sami vrh ne samo hrvatske već i europske kulture i povijesti – kazao nam je alkarski vojvoda Mario Šušnjara.

- Zahvalan sam što su na našoj velikoj svečanosti sudjelovali sinjski alkari koji su svoj dio odradili uobičajeno vrhunski. I mi domaćini, sudionici ostalih postrojbi u defileu i publika bili smo impresionirani. Mi smo u Sinju i Hrvatskoj bili dva puta pa se veselimo što smo sada mogli ugostiti njih i sretni smo zbog toga – kazao nam je Georges Abbondioli, zapovjednik Starih Grenadira.

Među brojnim gostima i uzvanicima u Ženevi je u ulozi sudomaćina alkarima bila hrvatska veleposlanica u Švicarskoj Andrea Bekić, a alkare je došla pozdraviti i Lara Romano, šefica kabineta ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Alkarima su došli dati potporu gradonačelnik Trilja i novoizabrani saborski zastupnik Ivan Bugarin, zamjenik gradonačelnika Sinja Denis Bobeta, načelnik Dicma Petar Maretić i drugi dužnosnici cetinskih gradova i općina.

- Ovo danas je jako važan događaj za Ženevu i Švicarsku kojima su slavlje Starih Grenadira uveličali alkari i alkarski momci. Meni je izuzetno draga i važna suradnja koju su ostvarili alkari i ženevski Grenadiri, a koji su tu suradnju okrunili današnjim nastupom alkara. Oni su pokazali kolikim i kakvim bogatstvom kulturno-povijesne baštine raspolaže Hrvatska. Svakom Hrvatu danas je bio veliki ponos vidjeti alkare i hrvatsku zastavu u ovom velikom defileu ulicama Ženeve – kazala nam je veleposlanica Bekić.

Poslije defilea na glavnom ženevskom trgu Stari Grenadiri su se na tradicionalni način predstavili građanima Ženeve. Alkari su tijekom boravka u Ženevi obišli i razgledali kulturno-povijesne znamenitosti grada.

---

Vidjeli ih sat prije defilea
Konje osigurao
uzgajivač Francois Duvillard

Za nastup u defileu ulicama Ženeve alkari su dobili na raspolaganje 25 konja koje su prvi put vidjeli i na njih uzjahali sat prije početka defilea. Konje im je osigurao uzgajivač Francois Duvillard koji u štali ima gotovo 200 konja koje koristi za turistička jahanja ili vožnje kočija. Francois je šesta generacija obitelji Duvillard koja se bavi konjogojstvom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stari Grenadiri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Stari Grenadiri 2 0 7246 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-04 15:17:46 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar
Snimio: Joško Ponoš/Cropix [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-04 15:50:11 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2024-05-04 15:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Velika čast u Švicarskoj: alkarska povorka s hrvatskom zastavom defilirala ženevskim ulicama page_title=Velika čast u Švicarskoj: alkarska povorka s hrvatskom zastavom defilirala ženevskim ulicama [metakey] => ženevski Stari grenadiri, sinjski alkari, Alka, ženeva, Sinjska alka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028693.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028695.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028696.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028697.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028698.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028699.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028700.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028701.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028702.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028703.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028704.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028705.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028706.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028707.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028708.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028709.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028710.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028711.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028713.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028694.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028692.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028691.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/04\/27028690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Pono\u0161\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix","Josko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27028693_1920.jpg":"1920x1080","k_27028693_1280.jpg":"1280x1280","k_27028693_1024.jpg":"1024x1024","k_27028693_640.jpg":"640x640","k_27028693_480.jpg":"480x480","k_27028693_340.jpg":"340x340","k_27028693_220.jpg":"220x220","o_27028693_1280.jpg":"1280x853","o_27028693_1024.jpg":"1024x682","o_27028693_640.jpg":"640x426","o_27028693_480.jpg":"480x320","o_27028693_340.jpg":"340x226","o_27028693_220.jpg":"220x146","h_27028693_1280.jpg":"1280x854","h_27028693_1024.jpg":"1024x683","h_27028693_640.jpg":"640x427","h_27028693_480.jpg":"480x320","h_27028693_340.jpg":"340x227","h_27028693_220.jpg":"220x147","pp_27028693_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028693_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028693_640.jpg":"640x814","pp_27028693_480.jpg":"480x611","pp_27028693_340.jpg":"340x432","pp_27028693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27028695_1920.jpg":"1920x1080","k_27028695_1280.jpg":"1280x1280","k_27028695_1024.jpg":"1024x1024","k_27028695_640.jpg":"640x640","k_27028695_480.jpg":"480x480","k_27028695_340.jpg":"340x340","k_27028695_220.jpg":"220x220","o_27028695_1280.jpg":"1280x853","o_27028695_1024.jpg":"1024x682","o_27028695_640.jpg":"640x426","o_27028695_480.jpg":"480x320","o_27028695_340.jpg":"340x226","o_27028695_220.jpg":"220x146","h_27028695_1280.jpg":"1280x854","h_27028695_1024.jpg":"1024x683","h_27028695_640.jpg":"640x427","h_27028695_480.jpg":"480x320","h_27028695_340.jpg":"340x227","h_27028695_220.jpg":"220x147","pp_27028695_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028695_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028695_640.jpg":"640x814","pp_27028695_480.jpg":"480x611","pp_27028695_340.jpg":"340x432","pp_27028695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x705","hd_27028696_1920.jpg":"1920x1080","k_27028696_1280.jpg":"1280x1280","k_27028696_1024.jpg":"1024x1024","k_27028696_640.jpg":"640x640","k_27028696_480.jpg":"480x480","k_27028696_340.jpg":"340x340","k_27028696_220.jpg":"220x220","o_27028696_1280.jpg":"1280x470","o_27028696_1024.jpg":"1024x376","o_27028696_640.jpg":"640x235","o_27028696_480.jpg":"480x176","o_27028696_340.jpg":"340x124","o_27028696_220.jpg":"220x80","h_27028696_1280.jpg":"1280x854","h_27028696_1024.jpg":"1024x683","h_27028696_640.jpg":"640x427","h_27028696_480.jpg":"480x320","h_27028696_340.jpg":"340x227","h_27028696_220.jpg":"220x147","pp_27028696_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028696_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028696_640.jpg":"640x814","pp_27028696_480.jpg":"480x611","pp_27028696_340.jpg":"340x432","pp_27028696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_27028697_1920.jpg":"1920x1080","k_27028697_1280.jpg":"1280x1280","k_27028697_1024.jpg":"1024x1024","k_27028697_640.jpg":"640x640","k_27028697_480.jpg":"480x480","k_27028697_340.jpg":"340x340","k_27028697_220.jpg":"220x220","o_27028697_1280.jpg":"1280x776","o_27028697_1024.jpg":"1024x621","o_27028697_640.jpg":"640x388","o_27028697_480.jpg":"480x291","o_27028697_340.jpg":"340x206","o_27028697_220.jpg":"220x133","h_27028697_1280.jpg":"1280x854","h_27028697_1024.jpg":"1024x683","h_27028697_640.jpg":"640x427","h_27028697_480.jpg":"480x320","h_27028697_340.jpg":"340x227","h_27028697_220.jpg":"220x147","pp_27028697_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028697_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028697_640.jpg":"640x814","pp_27028697_480.jpg":"480x611","pp_27028697_340.jpg":"340x432","pp_27028697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27028698_1920.jpg":"1920x1080","k_27028698_1280.jpg":"1280x1280","k_27028698_1024.jpg":"1024x1024","k_27028698_640.jpg":"640x640","k_27028698_480.jpg":"480x480","k_27028698_340.jpg":"340x340","k_27028698_220.jpg":"220x220","o_27028698_1280.jpg":"1280x853","o_27028698_1024.jpg":"1024x682","o_27028698_640.jpg":"640x426","o_27028698_480.jpg":"480x320","o_27028698_340.jpg":"340x226","o_27028698_220.jpg":"220x146","h_27028698_1280.jpg":"1280x854","h_27028698_1024.jpg":"1024x683","h_27028698_640.jpg":"640x427","h_27028698_480.jpg":"480x320","h_27028698_340.jpg":"340x227","h_27028698_220.jpg":"220x147","pp_27028698_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028698_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028698_640.jpg":"640x814","pp_27028698_480.jpg":"480x611","pp_27028698_340.jpg":"340x432","pp_27028698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27028699_1920.jpg":"1920x1080","k_27028699_1280.jpg":"1280x1280","k_27028699_1024.jpg":"1024x1024","k_27028699_640.jpg":"640x640","k_27028699_480.jpg":"480x480","k_27028699_340.jpg":"340x340","k_27028699_220.jpg":"220x220","o_27028699_1280.jpg":"1280x853","o_27028699_1024.jpg":"1024x682","o_27028699_640.jpg":"640x426","o_27028699_480.jpg":"480x320","o_27028699_340.jpg":"340x226","o_27028699_220.jpg":"220x146","h_27028699_1280.jpg":"1280x854","h_27028699_1024.jpg":"1024x683","h_27028699_640.jpg":"640x427","h_27028699_480.jpg":"480x320","h_27028699_340.jpg":"340x227","h_27028699_220.jpg":"220x147","pp_27028699_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028699_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028699_640.jpg":"640x814","pp_27028699_480.jpg":"480x611","pp_27028699_340.jpg":"340x432","pp_27028699_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_27028700_1920.jpg":"1920x1080","k_27028700_1280.jpg":"1280x1280","k_27028700_1024.jpg":"1024x1024","k_27028700_640.jpg":"640x640","k_27028700_480.jpg":"480x480","k_27028700_340.jpg":"340x340","k_27028700_220.jpg":"220x220","o_27028700_1280.jpg":"1280x792","o_27028700_1024.jpg":"1024x633","o_27028700_640.jpg":"640x396","o_27028700_480.jpg":"480x297","o_27028700_340.jpg":"340x210","o_27028700_220.jpg":"220x136","h_27028700_1280.jpg":"1280x854","h_27028700_1024.jpg":"1024x683","h_27028700_640.jpg":"640x427","h_27028700_480.jpg":"480x320","h_27028700_340.jpg":"340x227","h_27028700_220.jpg":"220x147","pp_27028700_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028700_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028700_640.jpg":"640x814","pp_27028700_480.jpg":"480x611","pp_27028700_340.jpg":"340x432","pp_27028700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_27028701_1920.jpg":"1920x1080","k_27028701_1280.jpg":"1280x1280","k_27028701_1024.jpg":"1024x1024","k_27028701_640.jpg":"640x640","k_27028701_480.jpg":"480x480","k_27028701_340.jpg":"340x340","k_27028701_220.jpg":"220x220","o_27028701_1280.jpg":"1280x1920","o_27028701_1024.jpg":"1024x1536","o_27028701_640.jpg":"640x960","o_27028701_480.jpg":"480x720","o_27028701_340.jpg":"340x510","o_27028701_220.jpg":"220x330","h_27028701_1280.jpg":"1280x854","h_27028701_1024.jpg":"1024x683","h_27028701_640.jpg":"640x427","h_27028701_480.jpg":"480x320","h_27028701_340.jpg":"340x227","h_27028701_220.jpg":"220x147","pp_27028701_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028701_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028701_640.jpg":"640x814","pp_27028701_480.jpg":"480x611","pp_27028701_340.jpg":"340x432","pp_27028701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_27028702_1920.jpg":"1920x1080","k_27028702_1280.jpg":"1280x1280","k_27028702_1024.jpg":"1024x1024","k_27028702_640.jpg":"640x640","k_27028702_480.jpg":"480x480","k_27028702_340.jpg":"340x340","k_27028702_220.jpg":"220x220","o_27028702_1280.jpg":"1280x1920","o_27028702_1024.jpg":"1024x1536","o_27028702_640.jpg":"640x960","o_27028702_480.jpg":"480x720","o_27028702_340.jpg":"340x510","o_27028702_220.jpg":"220x330","h_27028702_1280.jpg":"1280x854","h_27028702_1024.jpg":"1024x683","h_27028702_640.jpg":"640x427","h_27028702_480.jpg":"480x320","h_27028702_340.jpg":"340x227","h_27028702_220.jpg":"220x147","pp_27028702_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028702_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028702_640.jpg":"640x814","pp_27028702_480.jpg":"480x611","pp_27028702_340.jpg":"340x432","pp_27028702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1121","hd_27028703_1920.jpg":"1920x1080","k_27028703_1280.jpg":"1280x1280","k_27028703_1024.jpg":"1024x1024","k_27028703_640.jpg":"640x640","k_27028703_480.jpg":"480x480","k_27028703_340.jpg":"340x340","k_27028703_220.jpg":"220x220","o_27028703_1280.jpg":"1280x747","o_27028703_1024.jpg":"1024x597","o_27028703_640.jpg":"640x373","o_27028703_480.jpg":"480x280","o_27028703_340.jpg":"340x198","o_27028703_220.jpg":"220x128","h_27028703_1280.jpg":"1280x854","h_27028703_1024.jpg":"1024x683","h_27028703_640.jpg":"640x427","h_27028703_480.jpg":"480x320","h_27028703_340.jpg":"340x227","h_27028703_220.jpg":"220x147","pp_27028703_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028703_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028703_640.jpg":"640x814","pp_27028703_480.jpg":"480x611","pp_27028703_340.jpg":"340x432","pp_27028703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1000","hd_27028704_1920.jpg":"1920x1080","k_27028704_1280.jpg":"1280x1280","k_27028704_1024.jpg":"1024x1024","k_27028704_640.jpg":"640x640","k_27028704_480.jpg":"480x480","k_27028704_340.jpg":"340x340","k_27028704_220.jpg":"220x220","o_27028704_1280.jpg":"1280x666","o_27028704_1024.jpg":"1024x533","o_27028704_640.jpg":"640x333","o_27028704_480.jpg":"480x250","o_27028704_340.jpg":"340x177","o_27028704_220.jpg":"220x114","h_27028704_1280.jpg":"1280x854","h_27028704_1024.jpg":"1024x683","h_27028704_640.jpg":"640x427","h_27028704_480.jpg":"480x320","h_27028704_340.jpg":"340x227","h_27028704_220.jpg":"220x147","pp_27028704_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028704_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028704_640.jpg":"640x814","pp_27028704_480.jpg":"480x611","pp_27028704_340.jpg":"340x432","pp_27028704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3158","hd_27028705_1920.jpg":"1920x1080","k_27028705_1280.jpg":"1280x1280","k_27028705_1024.jpg":"1024x1024","k_27028705_640.jpg":"640x640","k_27028705_480.jpg":"480x480","k_27028705_340.jpg":"340x340","k_27028705_220.jpg":"220x220","o_27028705_1280.jpg":"1280x2105","o_27028705_1024.jpg":"1024x1684","o_27028705_640.jpg":"640x1052","o_27028705_480.jpg":"480x789","o_27028705_340.jpg":"340x559","o_27028705_220.jpg":"220x361","h_27028705_1280.jpg":"1280x854","h_27028705_1024.jpg":"1024x683","h_27028705_640.jpg":"640x427","h_27028705_480.jpg":"480x320","h_27028705_340.jpg":"340x227","h_27028705_220.jpg":"220x147","pp_27028705_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028705_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028705_640.jpg":"640x814","pp_27028705_480.jpg":"480x611","pp_27028705_340.jpg":"340x432","pp_27028705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27028706_1920.jpg":"1920x1080","k_27028706_1280.jpg":"1280x1280","k_27028706_1024.jpg":"1024x1024","k_27028706_640.jpg":"640x640","k_27028706_480.jpg":"480x480","k_27028706_340.jpg":"340x340","k_27028706_220.jpg":"220x220","o_27028706_1280.jpg":"1280x853","o_27028706_1024.jpg":"1024x682","o_27028706_640.jpg":"640x426","o_27028706_480.jpg":"480x320","o_27028706_340.jpg":"340x226","o_27028706_220.jpg":"220x146","h_27028706_1280.jpg":"1280x854","h_27028706_1024.jpg":"1024x683","h_27028706_640.jpg":"640x427","h_27028706_480.jpg":"480x320","h_27028706_340.jpg":"340x227","h_27028706_220.jpg":"220x147","pp_27028706_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028706_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028706_640.jpg":"640x814","pp_27028706_480.jpg":"480x611","pp_27028706_340.jpg":"340x432","pp_27028706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1060","hd_27028707_1920.jpg":"1920x1080","k_27028707_1280.jpg":"1280x1280","k_27028707_1024.jpg":"1024x1024","k_27028707_640.jpg":"640x640","k_27028707_480.jpg":"480x480","k_27028707_340.jpg":"340x340","k_27028707_220.jpg":"220x220","o_27028707_1280.jpg":"1280x706","o_27028707_1024.jpg":"1024x565","o_27028707_640.jpg":"640x353","o_27028707_480.jpg":"480x265","o_27028707_340.jpg":"340x187","o_27028707_220.jpg":"220x121","h_27028707_1280.jpg":"1280x854","h_27028707_1024.jpg":"1024x683","h_27028707_640.jpg":"640x427","h_27028707_480.jpg":"480x320","h_27028707_340.jpg":"340x227","h_27028707_220.jpg":"220x147","pp_27028707_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028707_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028707_640.jpg":"640x814","pp_27028707_480.jpg":"480x611","pp_27028707_340.jpg":"340x432","pp_27028707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1113","hd_27028708_1920.jpg":"1920x1080","k_27028708_1280.jpg":"1280x1280","k_27028708_1024.jpg":"1024x1024","k_27028708_640.jpg":"640x640","k_27028708_480.jpg":"480x480","k_27028708_340.jpg":"340x340","k_27028708_220.jpg":"220x220","o_27028708_1280.jpg":"1280x742","o_27028708_1024.jpg":"1024x593","o_27028708_640.jpg":"640x371","o_27028708_480.jpg":"480x278","o_27028708_340.jpg":"340x197","o_27028708_220.jpg":"220x127","h_27028708_1280.jpg":"1280x854","h_27028708_1024.jpg":"1024x683","h_27028708_640.jpg":"640x427","h_27028708_480.jpg":"480x320","h_27028708_340.jpg":"340x227","h_27028708_220.jpg":"220x147","pp_27028708_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028708_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028708_640.jpg":"640x814","pp_27028708_480.jpg":"480x611","pp_27028708_340.jpg":"340x432","pp_27028708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x930","hd_27028709_1920.jpg":"1920x1080","k_27028709_1280.jpg":"1280x1280","k_27028709_1024.jpg":"1024x1024","k_27028709_640.jpg":"640x640","k_27028709_480.jpg":"480x480","k_27028709_340.jpg":"340x340","k_27028709_220.jpg":"220x220","o_27028709_1280.jpg":"1280x620","o_27028709_1024.jpg":"1024x496","o_27028709_640.jpg":"640x310","o_27028709_480.jpg":"480x232","o_27028709_340.jpg":"340x164","o_27028709_220.jpg":"220x106","h_27028709_1280.jpg":"1280x854","h_27028709_1024.jpg":"1024x683","h_27028709_640.jpg":"640x427","h_27028709_480.jpg":"480x320","h_27028709_340.jpg":"340x227","h_27028709_220.jpg":"220x147","pp_27028709_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028709_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028709_640.jpg":"640x814","pp_27028709_480.jpg":"480x611","pp_27028709_340.jpg":"340x432","pp_27028709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_27028710_1920.jpg":"1920x1080","k_27028710_1280.jpg":"1280x1280","k_27028710_1024.jpg":"1024x1024","k_27028710_640.jpg":"640x640","k_27028710_480.jpg":"480x480","k_27028710_340.jpg":"340x340","k_27028710_220.jpg":"220x220","o_27028710_1280.jpg":"1280x1920","o_27028710_1024.jpg":"1024x1536","o_27028710_640.jpg":"640x960","o_27028710_480.jpg":"480x720","o_27028710_340.jpg":"340x510","o_27028710_220.jpg":"220x330","h_27028710_1280.jpg":"1280x854","h_27028710_1024.jpg":"1024x683","h_27028710_640.jpg":"640x427","h_27028710_480.jpg":"480x320","h_27028710_340.jpg":"340x227","h_27028710_220.jpg":"220x147","pp_27028710_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028710_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028710_640.jpg":"640x814","pp_27028710_480.jpg":"480x611","pp_27028710_340.jpg":"340x432","pp_27028710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_27028711_1920.jpg":"1920x1080","k_27028711_1280.jpg":"1280x1280","k_27028711_1024.jpg":"1024x1024","k_27028711_640.jpg":"640x640","k_27028711_480.jpg":"480x480","k_27028711_340.jpg":"340x340","k_27028711_220.jpg":"220x220","o_27028711_1280.jpg":"1280x1920","o_27028711_1024.jpg":"1024x1536","o_27028711_640.jpg":"640x960","o_27028711_480.jpg":"480x720","o_27028711_340.jpg":"340x510","o_27028711_220.jpg":"220x330","h_27028711_1280.jpg":"1280x854","h_27028711_1024.jpg":"1024x683","h_27028711_640.jpg":"640x427","h_27028711_480.jpg":"480x320","h_27028711_340.jpg":"340x227","h_27028711_220.jpg":"220x147","pp_27028711_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028711_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028711_640.jpg":"640x814","pp_27028711_480.jpg":"480x611","pp_27028711_340.jpg":"340x432","pp_27028711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x909","hd_27028713_1920.jpg":"1920x1080","k_27028713_1280.jpg":"1280x1280","k_27028713_1024.jpg":"1024x1024","k_27028713_640.jpg":"640x640","k_27028713_480.jpg":"480x480","k_27028713_340.jpg":"340x340","k_27028713_220.jpg":"220x220","o_27028713_1280.jpg":"1280x606","o_27028713_1024.jpg":"1024x484","o_27028713_640.jpg":"640x303","o_27028713_480.jpg":"480x227","o_27028713_340.jpg":"340x160","o_27028713_220.jpg":"220x104","h_27028713_1280.jpg":"1280x854","h_27028713_1024.jpg":"1024x683","h_27028713_640.jpg":"640x427","h_27028713_480.jpg":"480x320","h_27028713_340.jpg":"340x227","h_27028713_220.jpg":"220x147","pp_27028713_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028713_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028713_640.jpg":"640x814","pp_27028713_480.jpg":"480x611","pp_27028713_340.jpg":"340x432","pp_27028713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x945","hd_27028694_1920.jpg":"1920x1080","k_27028694_1280.jpg":"1280x1280","k_27028694_1024.jpg":"1024x1024","k_27028694_640.jpg":"640x640","k_27028694_480.jpg":"480x480","k_27028694_340.jpg":"340x340","k_27028694_220.jpg":"220x220","o_27028694_1280.jpg":"1280x630","o_27028694_1024.jpg":"1024x504","o_27028694_640.jpg":"640x315","o_27028694_480.jpg":"480x236","o_27028694_340.jpg":"340x167","o_27028694_220.jpg":"220x108","h_27028694_1280.jpg":"1280x854","h_27028694_1024.jpg":"1024x683","h_27028694_640.jpg":"640x427","h_27028694_480.jpg":"480x320","h_27028694_340.jpg":"340x227","h_27028694_220.jpg":"220x147","pp_27028694_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028694_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028694_640.jpg":"640x814","pp_27028694_480.jpg":"480x611","pp_27028694_340.jpg":"340x432","pp_27028694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27028692_1920.jpg":"1920x1080","k_27028692_1280.jpg":"1280x1280","k_27028692_1024.jpg":"1024x1024","k_27028692_640.jpg":"640x640","k_27028692_480.jpg":"480x480","k_27028692_340.jpg":"340x340","k_27028692_220.jpg":"220x220","o_27028692_1280.jpg":"1280x853","o_27028692_1024.jpg":"1024x682","o_27028692_640.jpg":"640x426","o_27028692_480.jpg":"480x320","o_27028692_340.jpg":"340x226","o_27028692_220.jpg":"220x146","h_27028692_1280.jpg":"1280x854","h_27028692_1024.jpg":"1024x683","h_27028692_640.jpg":"640x427","h_27028692_480.jpg":"480x320","h_27028692_340.jpg":"340x227","h_27028692_220.jpg":"220x147","pp_27028692_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028692_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028692_640.jpg":"640x814","pp_27028692_480.jpg":"480x611","pp_27028692_340.jpg":"340x432","pp_27028692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27028691_1920.jpg":"1920x1080","k_27028691_1280.jpg":"1280x1280","k_27028691_1024.jpg":"1024x1024","k_27028691_640.jpg":"640x640","k_27028691_480.jpg":"480x480","k_27028691_340.jpg":"340x340","k_27028691_220.jpg":"220x220","o_27028691_1280.jpg":"1280x853","o_27028691_1024.jpg":"1024x682","o_27028691_640.jpg":"640x426","o_27028691_480.jpg":"480x320","o_27028691_340.jpg":"340x226","o_27028691_220.jpg":"220x146","h_27028691_1280.jpg":"1280x854","h_27028691_1024.jpg":"1024x683","h_27028691_640.jpg":"640x427","h_27028691_480.jpg":"480x320","h_27028691_340.jpg":"340x227","h_27028691_220.jpg":"220x147","pp_27028691_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028691_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028691_640.jpg":"640x814","pp_27028691_480.jpg":"480x611","pp_27028691_340.jpg":"340x432","pp_27028691_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27028690_1920.jpg":"1920x1080","k_27028690_1280.jpg":"1280x1280","k_27028690_1024.jpg":"1024x1024","k_27028690_640.jpg":"640x640","k_27028690_480.jpg":"480x480","k_27028690_340.jpg":"340x340","k_27028690_220.jpg":"220x220","o_27028690_1280.jpg":"1280x853","o_27028690_1024.jpg":"1024x682","o_27028690_640.jpg":"640x426","o_27028690_480.jpg":"480x320","o_27028690_340.jpg":"340x226","o_27028690_220.jpg":"220x146","h_27028690_1280.jpg":"1280x854","h_27028690_1024.jpg":"1024x683","h_27028690_640.jpg":"640x427","h_27028690_480.jpg":"480x320","h_27028690_340.jpg":"340x227","h_27028690_220.jpg":"220x147","pp_27028690_1280.jpg":"1280x1628","pp_27028690_1024.jpg":"1024x1303","pp_27028690_640.jpg":"640x814","pp_27028690_480.jpg":"480x611","pp_27028690_340.jpg":"340x432","pp_27028690_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7884241 Threads: 6 Questions: 1581052170 Slow queries: 4824943 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112040309 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/velika-cast-u-svicarskoj-alkarska-povorka-s-hrvatskom-zastavom-defilirala-zenevskim-ulicama-1385999 [printLink] => /vijesti/svijet/velika-cast-u-svicarskoj-alkarska-povorka-s-hrvatskom-zastavom-defilirala-zenevskim-ulicama-1385999?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757884 [name] => ženevski Stari grenadiri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-04 17:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => zenevski-stari-grenadiri [link] => /tag/zenevski-stari-grenadiri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757885 [name] => sinjski alkari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-04 17:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => sinjski-alkari [link] => /tag/sinjski-alkari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 403751 [name] => alka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alka [link] => /tag/alka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 373783 [name] => ženeva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeneva [link] => /tag/zeneva ) [4] => stdClass Object ( [id] => 404130 [name] => Sinjska alka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinjska-alka [link] => /tag/sinjska-alka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stari Grenadiri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika čast u Švicarskoj: alkarska povorka s hrvatskom zastavom defilirala ženevskim ulicama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028693.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Ponoš/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028693.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028695.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028696.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028697.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028698.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028699.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028700.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028701.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028702.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028703.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028704.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028705.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028706.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028707.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028708.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028709.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028710.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028711.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028713.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028694.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028692.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028691.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/04/27028690.jpg [title] => Josko Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Viteška postrojba ženevski Stari grenadiri u subotu je velikim defileom ulicama svoga grada obilježila 275. godišnjicu osnutka i kontinuiranog djelovanja.

Njihovo slavlje su, uz skupinu od desetak viteških postrojbi s područja Švicarske Konfederacije, uveličali i sinjski alkari kojima su domaćini iskazali posebnu čast. Unatoč kiši, koja se poslije višednevnog lijepog vremena sručila na dio Ženeve neposredno poslije početka defilea, alkarska povorka u kojoj su bili alkarski momci u svojoj živopisnoj odjeći sa starim oružjem i alkari koji su jahali na konjima s kopljima u rukama, a pratili su ih članovi alkarske uprave predvođeni predsjednikom dr. Stipom Jukićem, članovi Časnog suda i Nadzornog odbora, privukla je najveću pozornost Ženevljana i njihovih gostiju. Tijekom tri kilometra duge trase defilea pri nailasku alkarske povorke odjekivao je pljesak i prema njima su bili upereni objektivi fotoaparata i mobitela. Tomu je zasigurno doprinijela i najava u ženevskom dnevnom listu "24 sata" koji je na naslovnici objavio "Sinjski alkari danas u Ženevi".

---

image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
---

Već poslije 12 sati u subotu na glavni ženevskom trgu Plaine de Plainpalais počeli su se okupljati sudionici defilea. U 13,30 sati krenuli su u ophod uže gradske jezgre Ženeve, trasom dugom oko tri kilometra.

Na čelu defilea bili su domaćini, skupina od stotinjak Starih Grenadira. Za njima su stupali pripadnici još šest pješačkih viteških postrojbi. Alkarska povorka na čijem čelu je stupao harambaša Ivo Vukasović Parin, a u kojoj se, uz alkarski barjak sa znakom Viteškog alkarskog društva i slikom Gospe Sinjske, vijorila i zastava Republike Hrvatske, predvodila je četiri konjičke postrojbe. Dok su alkari prolazili ženevskim ulicama uz pljesak domaćina čuli su se i povici ushićenja i odobravanja na hrvatskom jeziku, koji su stizali od Hrvata koji žive i rade u Ženevi i u Švicarskoj, a mnogi su stigli i iz Francuske i Njemačke.

Cijeli defile, i u njemu posebnu povorku sinjskih alkara, sa suzama radosnicama u očima pratio je Eugen Burhan, član slavljeničke udruge i njezin nekadašnji aktivni vitez, koji je bio pokretač uspostave prvog kontakta Starih Grenadira i Viteškog alkarskog društva.

---

image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
---

- Ja ne mogu opisati koliku radost osjećam danas kada su naš veliki jubilej svojim sudjelovanjem uveličali alkari i alkarski momci. Malo je reći da sam sretan. Taj osjećaj je još veći kada sam vidio na koji su način moji sugrađani pozdravili alkarsku povorku koja je stvarno nenedmašna. Ja vjerujem da niti jedan član naše udruge Starih Grenadira nije kroz minulih petnaestak godina posjetio Sinj i uživo gledao Sinjsku alku. Uvjeren sam da će poslije ovakvog predstavljanja alkara Stari Grenadiri, članovi njihovih obitelji i svi Ženevljani kojima su se alkari predstavili za svoju prvu inozemnu destinaciju odabrati Sinj – kazao je oduševljeni Burkan.

---

image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
---

Svojim doprinosom jubilarnom slavlju Starih Grenadira bili su zadovoljni i u VAD-u.

- Pečat naše suradnje sa Starim Grenadirima bilo je potpisivanje povelje o bratimljenju prije dvije godine. Ponosni smo što smo prva i jedina udruga s kojom su se ženevski Grenadiri bratimili od svojega osnutka prije 275 godine. Za ovaj posjet i nastup alkarske povorke rekao bih da je biser u našoj zajedničkoj kruni. Posebno smo počašćeni što nam je dodijeljena čast da naša alkarska povorka predvodi konjičke postrojbe koje su sudjelovale u defileu. I kroz ovaj događaj Alka se kroz projekt svoje internacionalizacije potvrdila velikim promotorom hrvatske kulture uz nemale efekte u hrvatskom turističkom gospodarstvu. Nažalost, neki u Hrvatskoj to još nisu osvijestili. Dok je u švicarskim medijima naš posjet i nastup u Ženevi objavljen na naslovnicama, hrvatski mediji nisu pokazali ni približno toliki interes. Zato koristim priliku posebno zahvaliti Slobodnoj Dalmaciji kao jedinoj regionalno-nacionalnoj medijskoj kući na izvještavanju i s ovoga događaja – kazao je dr. Stipe Jukić, predsjednik VAD-a.

---

image
Josko Ponoš/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
------
image
Josko Ponos/Cropix
---

- Mi smo, kako ste i sami mogli zamijetiti, iznimno zadovoljni, ali i ponosni što smo sudjelovali u ovome prekrasnom defileu i predstavili se građanima Ženeve i svima koji su danas došli u ovaj prekrasni grad. Ponosni smo kao jedina postrojba izvan Švicvarske kojoj je pripala čast da u defileu u kojemu je sudjelovalo više od 100 konjanika i preko 600 drugih vitezova predvodimo konjanike. Moja je ocjena da su alkari i alkarski momci odradili defile na vrhunskoj razini, a čemu su sve vrijeme dok smo prolazili ženevskim ulicama svjedočili neumorni pljesak i oduševljenje građana. Posebno bih pohvalio alkare. Ovdje smo iznajmili konje i prvi put smo se sat prije početka defilea susreli s njima. Sretan sam što je sve skupa prošlo iznimno dobro, što smo poslije svega ponosni i zadovoljni jer smo još jednom pokazali, prezentirali i potvrdili da Sinjska alka pripada u sami vrh ne samo hrvatske već i europske kulture i povijesti – kazao nam je alkarski vojvoda Mario Šušnjara.

- Zahvalan sam što su na našoj velikoj svečanosti sudjelovali sinjski alkari koji su svoj dio odradili uobičajeno vrhunski. I mi domaćini, sudionici ostalih postrojbi u defileu i publika bili smo impresionirani. Mi smo u Sinju i Hrvatskoj bili dva puta pa se veselimo što smo sada mogli ugostiti njih i sretni smo zbog toga – kazao nam je Georges Abbondioli, zapovjednik Starih Grenadira.

Među brojnim gostima i uzvanicima u Ženevi je u ulozi sudomaćina alkarima bila hrvatska veleposlanica u Švicarskoj Andrea Bekić, a alkare je došla pozdraviti i Lara Romano, šefica kabineta ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Alkarima su došli dati potporu gradonačelnik Trilja i novoizabrani saborski zastupnik Ivan Bugarin, zamjenik gradonačelnika Sinja Denis Bobeta, načelnik Dicma Petar Maretić i drugi dužnosnici cetinskih gradova i općina.

- Ovo danas je jako važan događaj za Ženevu i Švicarsku kojima su slavlje Starih Grenadira uveličali alkari i alkarski momci. Meni je izuzetno draga i važna suradnja koju su ostvarili alkari i ženevski Grenadiri, a koji su tu suradnju okrunili današnjim nastupom alkara. Oni su pokazali kolikim i kakvim bogatstvom kulturno-povijesne baštine raspolaže Hrvatska. Svakom Hrvatu danas je bio veliki ponos vidjeti alkare i hrvatsku zastavu u ovom velikom defileu ulicama Ženeve – kazala nam je veleposlanica Bekić.

Poslije defilea na glavnom ženevskom trgu Stari Grenadiri su se na tradicionalni način predstavili građanima Ženeve. Alkari su tijekom boravka u Ženevi obišli i razgledali kulturno-povijesne znamenitosti grada.

---

Vidjeli ih sat prije defilea
Konje osigurao
uzgajivač Francois Duvillard

Za nastup u defileu ulicama Ženeve alkari su dobili na raspolaganje 25 konja koje su prvi put vidjeli i na njih uzjahali sat prije početka defilea. Konje im je osigurao uzgajivač Francois Duvillard koji u štali ima gotovo 200 konja koje koristi za turistička jahanja ili vožnje kočija. Francois je šesta generacija obitelji Duvillard koja se bavi konjogojstvom.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Ponoš/Cropix Josko Ponoš/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponos/Cropix Josko Ponoš/Cropix Josko Ponoš/Cropix Josko Ponoš/Cropix Josko Ponoš/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/velika-cast-u-svicarskoj-alkarska-povorka-s-hrvatskom-zastavom-defilirala-zenevskim-ulicama-1385999 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e88498259f0420143def639c853137b8c74bc6ff [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+%C4%8Dast+u+%C5%A0vicarskoj%3A+alkarska+povorka+s+hrvatskom+zastavom+defilirala+%C5%BEenevskim+ulicama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-cast-u-svicarskoj-alkarska-povorka-s-hrvatskom-zastavom-defilirala-zenevskim-ulicama-1385999 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-cast-u-svicarskoj-alkarska-povorka-s-hrvatskom-zastavom-defilirala-zenevskim-ulicama-1385999 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stari Grenadiri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetStari Grenadiri

Velika čast u Švicarskoj: alkarska povorka s hrvatskom zastavom defilirala ženevskim ulicama

Piše Toni Paštar
Snimio: Joško Ponoš/Cropix
4. svibnja 2024. - 17:42

Viteška postrojba ženevski Stari grenadiri u subotu je velikim defileom ulicama svoga grada obilježila 275. godišnjicu osnutka i kontinuiranog djelovanja.

Njihovo slavlje su, uz skupinu od desetak viteških postrojbi s područja Švicarske Konfederacije, uveličali i sinjski alkari kojima su domaćini iskazali posebnu čast. Unatoč kiši, koja se poslije višednevnog lijepog vremena sručila na dio Ženeve neposredno poslije početka defilea, alkarska povorka u kojoj su bili alkarski momci u svojoj živopisnoj odjeći sa starim oružjem i alkari koji su jahali na konjima s kopljima u rukama, a pratili su ih članovi alkarske uprave predvođeni predsjednikom dr. Stipom Jukićem, članovi Časnog suda i Nadzornog odbora, privukla je najveću pozornost Ženevljana i njihovih gostiju. Tijekom tri kilometra duge trase defilea pri nailasku alkarske povorke odjekivao je pljesak i prema njima su bili upereni objektivi fotoaparata i mobitela. Tomu je zasigurno doprinijela i najava u ženevskom dnevnom listu "24 sata" koji je na naslovnici objavio "Sinjski alkari danas u Ženevi".

image
Josko Ponoš/Cropix
image
Josko Ponoš/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix

Već poslije 12 sati u subotu na glavni ženevskom trgu Plaine de Plainpalais počeli su se okupljati sudionici defilea. U 13,30 sati krenuli su u ophod uže gradske jezgre Ženeve, trasom dugom oko tri kilometra.

Na čelu defilea bili su domaćini, skupina od stotinjak Starih Grenadira. Za njima su stupali pripadnici još šest pješačkih viteških postrojbi. Alkarska povorka na čijem čelu je stupao harambaša Ivo Vukasović Parin, a u kojoj se, uz alkarski barjak sa znakom Viteškog alkarskog društva i slikom Gospe Sinjske, vijorila i zastava Republike Hrvatske, predvodila je četiri konjičke postrojbe. Dok su alkari prolazili ženevskim ulicama uz pljesak domaćina čuli su se i povici ushićenja i odobravanja na hrvatskom jeziku, koji su stizali od Hrvata koji žive i rade u Ženevi i u Švicarskoj, a mnogi su stigli i iz Francuske i Njemačke.

Cijeli defile, i u njemu posebnu povorku sinjskih alkara, sa suzama radosnicama u očima pratio je Eugen Burhan, član slavljeničke udruge i njezin nekadašnji aktivni vitez, koji je bio pokretač uspostave prvog kontakta Starih Grenadira i Viteškog alkarskog društva.

image
Josko Ponoš/Cropix
image
Josko Ponoš/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix

- Ja ne mogu opisati koliku radost osjećam danas kada su naš veliki jubilej svojim sudjelovanjem uveličali alkari i alkarski momci. Malo je reći da sam sretan. Taj osjećaj je još veći kada sam vidio na koji su način moji sugrađani pozdravili alkarsku povorku koja je stvarno nenedmašna. Ja vjerujem da niti jedan član naše udruge Starih Grenadira nije kroz minulih petnaestak godina posjetio Sinj i uživo gledao Sinjsku alku. Uvjeren sam da će poslije ovakvog predstavljanja alkara Stari Grenadiri, članovi njihovih obitelji i svi Ženevljani kojima su se alkari predstavili za svoju prvu inozemnu destinaciju odabrati Sinj – kazao je oduševljeni Burkan.

image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix

Svojim doprinosom jubilarnom slavlju Starih Grenadira bili su zadovoljni i u VAD-u.

- Pečat naše suradnje sa Starim Grenadirima bilo je potpisivanje povelje o bratimljenju prije dvije godine. Ponosni smo što smo prva i jedina udruga s kojom su se ženevski Grenadiri bratimili od svojega osnutka prije 275 godine. Za ovaj posjet i nastup alkarske povorke rekao bih da je biser u našoj zajedničkoj kruni. Posebno smo počašćeni što nam je dodijeljena čast da naša alkarska povorka predvodi konjičke postrojbe koje su sudjelovale u defileu. I kroz ovaj događaj Alka se kroz projekt svoje internacionalizacije potvrdila velikim promotorom hrvatske kulture uz nemale efekte u hrvatskom turističkom gospodarstvu. Nažalost, neki u Hrvatskoj to još nisu osvijestili. Dok je u švicarskim medijima naš posjet i nastup u Ženevi objavljen na naslovnicama, hrvatski mediji nisu pokazali ni približno toliki interes. Zato koristim priliku posebno zahvaliti Slobodnoj Dalmaciji kao jedinoj regionalno-nacionalnoj medijskoj kući na izvještavanju i s ovoga događaja – kazao je dr. Stipe Jukić, predsjednik VAD-a.

image
Josko Ponoš/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix

- Mi smo, kako ste i sami mogli zamijetiti, iznimno zadovoljni, ali i ponosni što smo sudjelovali u ovome prekrasnom defileu i predstavili se građanima Ženeve i svima koji su danas došli u ovaj prekrasni grad. Ponosni smo kao jedina postrojba izvan Švicvarske kojoj je pripala čast da u defileu u kojemu je sudjelovalo više od 100 konjanika i preko 600 drugih vitezova predvodimo konjanike. Moja je ocjena da su alkari i alkarski momci odradili defile na vrhunskoj razini, a čemu su sve vrijeme dok smo prolazili ženevskim ulicama svjedočili neumorni pljesak i oduševljenje građana. Posebno bih pohvalio alkare. Ovdje smo iznajmili konje i prvi put smo se sat prije početka defilea susreli s njima. Sretan sam što je sve skupa prošlo iznimno dobro, što smo poslije svega ponosni i zadovoljni jer smo još jednom pokazali, prezentirali i potvrdili da Sinjska alka pripada u sami vrh ne samo hrvatske već i europske kulture i povijesti – kazao nam je alkarski vojvoda Mario Šušnjara.

- Zahvalan sam što su na našoj velikoj svečanosti sudjelovali sinjski alkari koji su svoj dio odradili uobičajeno vrhunski. I mi domaćini, sudionici ostalih postrojbi u defileu i publika bili smo impresionirani. Mi smo u Sinju i Hrvatskoj bili dva puta pa se veselimo što smo sada mogli ugostiti njih i sretni smo zbog toga – kazao nam je Georges Abbondioli, zapovjednik Starih Grenadira.

Među brojnim gostima i uzvanicima u Ženevi je u ulozi sudomaćina alkarima bila hrvatska veleposlanica u Švicarskoj Andrea Bekić, a alkare je došla pozdraviti i Lara Romano, šefica kabineta ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Alkarima su došli dati potporu gradonačelnik Trilja i novoizabrani saborski zastupnik Ivan Bugarin, zamjenik gradonačelnika Sinja Denis Bobeta, načelnik Dicma Petar Maretić i drugi dužnosnici cetinskih gradova i općina.

- Ovo danas je jako važan događaj za Ženevu i Švicarsku kojima su slavlje Starih Grenadira uveličali alkari i alkarski momci. Meni je izuzetno draga i važna suradnja koju su ostvarili alkari i ženevski Grenadiri, a koji su tu suradnju okrunili današnjim nastupom alkara. Oni su pokazali kolikim i kakvim bogatstvom kulturno-povijesne baštine raspolaže Hrvatska. Svakom Hrvatu danas je bio veliki ponos vidjeti alkare i hrvatsku zastavu u ovom velikom defileu ulicama Ženeve – kazala nam je veleposlanica Bekić.

Poslije defilea na glavnom ženevskom trgu Stari Grenadiri su se na tradicionalni način predstavili građanima Ženeve. Alkari su tijekom boravka u Ženevi obišli i razgledali kulturno-povijesne znamenitosti grada.

Vidjeli ih sat prije defilea
Konje osigurao
uzgajivač Francois Duvillard

Za nastup u defileu ulicama Ženeve alkari su dobili na raspolaganje 25 konja koje su prvi put vidjeli i na njih uzjahali sat prije početka defilea. Konje im je osigurao uzgajivač Francois Duvillard koji u štali ima gotovo 200 konja koje koristi za turistička jahanja ili vožnje kočija. Francois je šesta generacija obitelji Duvillard koja se bavi konjogojstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 15:19