stdClass Object ( [id] => 42870 [title] => Uhidbeni nalog za sudanskim predsjednikom zbog Darfura - Omar al-Bašir, vojnik i islamist [alias] => uhidbeni-nalog-za-sudanskim-predsjednikom-zbog-darfura-omar-al-basir-vojnik-i-islamist [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir, prvi predsjednik države za kojim je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbeni nalog u srijedu, školovani je vojnik pod utjecajem islamizma koji 20 godina vodi najveću afričku državu.

Al-Bašir će sudjelovati na arapskome sastanku na vrhu u Dohi potkraj ožujka i uhidbeni sudski nalog "ni u čemu neće utjecati na redovite dužnosti" koje obavlja predsjednik, rekao je ministar vanjskih poslova Ali Karti i poručio da će stranci, diplomati i udruge i dalje uživati imunitet u Sudanu.

Njegova vladavina obilježena je građanskim ratovima, ponajprije na jugu do 2005., a zatim u zapadnoj pokrajini Darfuru od 2003., u kojoj je ubijeno 300.000 ljudi, po procjeni Ujedinjenih naroda, iako Kartum tvrdi da žrtava nije bilo više od 10.000.

"Al-Bašir je poznat po tome da silom odgovara na uvrede i čini se da je opsjednut teorijom urote iz inozemstva koje planira njegov pad. Njegove su reakcije nepredvidive", ocjenjuje analitičar Alex de Waal.

Rođen 1944. u seoskoj obitelji u Hoše Banagi, stotinjak kilometara sjeverno od Kartuma, Omar Hasan Al-Bašir fasciniran je od rane mladosti vojnom karijerom.

Bio je u skupini vojnih časnika koji su državnim udarom 30. lipnja 1989. svrgnuli demokratski izabranu vladu Sadika el-Mahdija. U tome ih je poduprla Islamska nacionalna fronta, stranka koju je vodio Hasan Al-Turabi, isprva Al-Baširov mentor, zatim najljući protivnik.

Pod Turabijevim utjecajem Al-Bašir vodi Sudan po radikalnom islamu, no ta zemlja s 40 milijuna stanovnika razbijena je u plemena i podijeljena na pretežito muslimanski sjever i jug gdje žive kršćani i animisti.

Snage narodne obrane, osnovane ad hoc nakon državnog udara, raspoređene su na jugu sa zadaćom da se bore protiv "nevjernika" i nametnu šerijat (islamsko pravo) te otvaraju novo poglavlje u građanskom ratu započetu 1983., s dva milijuna mrtvih do 2005.

Kartum 90-ih godina postaje prekretnicom za međunarodni terorizam jer pruža gostoprimstvo brojnim islamističkim borcima koji su ratovali u Afganistanu, a među njima je i Osama bin Laden, vođa terorističke mreže Al-Kaide, koji ipak biva protjeran pod pritiskom SAD-a.

Odnosi "vojnika Bašira" i "islamista Turabija" zaoštravaju se i Turabi 1999. predlaže zakonsko ograničenje predsjedničkih ovlasti, a Al-Bašir šalje vojsku koja opkoljuje i raspušta Nacionalnu skupštinu.

Poslije se predsjednik pokušao ograditi od radikalnog islamizma i poboljšati odnose sa susjedima i međunarodnom zajednicom. Njegova vlada potpisala je mirovni sporazum s pobunjenicima na jugu Sudana, čime je otvoren put za podjelu vlasti i referendum 2001. o neovisnosti juga, inače područja s ležištima nafte.

U Sudanu se šest godina vodi rat u zapadnoj pokrajini Darfuru i zbog tog sukoba ICC je već nekoliko istaknutih dužnosnika središnje vlade u Kartumu optužio za ratni zločin, čak i zločin genocida.

Al-Bašir pak svoju dugu vladavinu, najdulju otkako je Sudan proglasio neovisnost 1956., može zahvaliti tijesnim vezama s vojskom jer "nikad nije zaboravio da je ponajprije vojnik, a zatim političar", piše američki povjesničar Robert O. Collins.

(H)

U Sudanu je sve moguće

Nakon uhidbenog naloga protiv sudanskog predsjednika Omara al-Bašira, koji je u srijedu izdao Međunarodni kazneni sud (ICC), u najvećoj afričkoj zemlji mogući su svi scenariji - od državnog udara, nove ofenzive pobunjenika u Darfuru, još strožega vojnog režima do toga da se ništa ne promijeni, procjenjuju analitičari.

ICC je izdao uhidbeni nalog protiv Bašira zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Darfuru, području na istoku Sudana u kojem je u građanskom ratu od 2003. poginulo 300 tisuća ljudi, a 2,7 milijuna je bilo prisiljeno napustiti svoje domove.

"Prva je mogućnost državni udar unutar vladajuće Baširove Stranke nacionalnog kongresa (NCP), a izvele bi ga osobe koje nemaju veze s ICC-em", procijenio je za AFP analitičar francuskog Nacionalnog centra za istraživanja Gerard Prunier.

Već mjesecima u kartumskim diplomatskim krugovima kruže glasine da bi Bašira mogao zamijeniti njegov potpredsjednik Ali Osman Taha ili savjetnik Nafi Ali Nafi, pri čemu se smatra kako bi glavnu ulogu u prijenosu vlasti trebao odigrati prvi čovjek obavještajnog sektora Sala Goš.

No u mogućnost takva raspleta događaja ne vjeruju baš mnogi, jer procjenjuju da Bašir, koji je u gotovo 20 godina na vlasti izdržao mnoge izazove, neće otići mirno. Navodno su svi visoki dužnosnici NCP-a na izvanrednom sastanku u siječnju već obećali punu potporu predsjedniku nakon odluke ICC-a.

Moguće je da u tom slučaju vojni režim postane još stroži i svim sredstvima udari na oporbene skupine i svjesno se povuče u izolaciju, što bi moglo pogoršati stanje u Darfuru i ugroziti ionako krhak mirovni sporazum s južnim, nemuslimanskim dijelom Sudana.

Baširu ostaje i mogućnost pobjede na izborima, predviđenim za ovu godinu, koji bi pokazali kako je popularan političar s demokratskim mandatom koji su mu dali birači.

Uz to, analitičari smatraju da će se mogući urotnici iz NCP-a i skupine koje su protiv Bašira pritajiti i čekati razvoj događaja te će reagirati samo ako predsjednik iskaže određenu slabost ili da Zapad posegne za oštrijim mjerama poput strožih sankcija i snažnije izolacije Sudana, što bi pogoršalo unutarnje stanje.

"Pravo je pitanje tko će poštivati nalog ICC-a. Lopta je na neki način u našem dvorištu", rekao je neimenovani zapadni diplomat.

"Ako se međunarodna zajednica ozbiljno postavi prema novonastaloj situaciji i ako važnije političke snage u Sudanu podupru ICC, NCP i sigurnosni aparat naći će se u borbi na život i smrt u kojoj se ne može isključiti nijedan ishod", dodao je.

No ako reakcija svijeta i unutarnjih čimbenika u Sudanu izostane, sve bi moglo završiti statusom quo, ocijenio je.

U tom bi slučaju Sudan mogao početi tražiti snažnije veze s Kinom, Rusijom i članicama Arapske unije, koje su se protivile odluci ICC-a, te s Iranom.

Mogućnost vojnog udara u Sudanu postoji, ali je poznavatelji smatraju tek teoretskom, budući da vojni i sigurnosni sustav čvrsto nadzire predsjednik Bašir, koji je na vlast 1989. došao upravo vojnim udarom.

Izglednim razvojem događaja smatra se jačanje aktivnosti pobunjenika Pokreta za pravdu i jednakost (JEM) u Darfuru, unatoč potpisanu sporazumu o prekidu neprijateljstava s vladom u Kartumu.

Pripadnici JEM-a su u svibnju 2008. napali Omdurman, grad kod Kartuma, ali su ih sudanske snage nakon krvavih bitaka ipak uspjele zaustaviti.

Analitičar Alex de Waal samtra da bi ta, najratobornija od svih pobunjeničkih skupina u Darfuru, mogla početi novu ofenzivu, iako ne bi pokušala ići na glavni grad.

"Iznenadilo bi me da (JEM) pokuša ono što je učinio prošli put, ali bih bio jednako iznenađen kad ne bi pojačao svoje djelovanje", rekao je de Waal.

Postoji još scenarija po kojima bi se Sudan dodatno destabilizirao, poput mogućnosti da stanje zloporabe protuzapadne skupine koje se smatra odgovornima za planirane bombaške napade na zapadna veleposlanstva 2007. i ubojstvo američkog diplomata 2008.

Veleposlanstva, agencije UN-a, mirovne snage i dobrotvorne udruge već su u najvišem stupnju pripravnosti zbog straha od napada na strane državljane u Sudanu.

"Nitko ne zna što će se dogoditi. Sudan je već ionako jako nestabilan", rekao je jedan diplomat, koji je želio ostati neimenovan.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-03-04 18:18:08 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-03-04 18:25:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-03-04 18:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2268 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15060642 Threads: 4 Questions: 3156227407 Slow queries: 7052544 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235078503 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/uhidbeni-nalog-za-sudanskim-predsjednikom-zbog-darfura-omar-al-basir-vojnik-i-islamist-42870 [printLink] => /vijesti/svijet/uhidbeni-nalog-za-sudanskim-predsjednikom-zbog-darfura-omar-al-basir-vojnik-i-islamist-42870?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 45409 [name] => OmaralBašir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omaralbasir [link] => /tag/omaralbasir ) [1] => stdClass Object ( [id] => 165402 [name] => darfur [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darfur [link] => /tag/darfur ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uhidbeni nalog za sudanskim predsjednikom zbog Darfura - Omar al-Bašir, vojnik i islamist [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-16-41-38-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir, prvi predsjednik države za kojim je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbeni nalog u srijedu, školovani je vojnik pod utjecajem islamizma koji 20 godina vodi najveću afričku državu.

Al-Bašir će sudjelovati na arapskome sastanku na vrhu u Dohi potkraj ožujka i uhidbeni sudski nalog "ni u čemu neće utjecati na redovite dužnosti" koje obavlja predsjednik, rekao je ministar vanjskih poslova Ali Karti i poručio da će stranci, diplomati i udruge i dalje uživati imunitet u Sudanu.

Njegova vladavina obilježena je građanskim ratovima, ponajprije na jugu do 2005., a zatim u zapadnoj pokrajini Darfuru od 2003., u kojoj je ubijeno 300.000 ljudi, po procjeni Ujedinjenih naroda, iako Kartum tvrdi da žrtava nije bilo više od 10.000.

"Al-Bašir je poznat po tome da silom odgovara na uvrede i čini se da je opsjednut teorijom urote iz inozemstva koje planira njegov pad. Njegove su reakcije nepredvidive", ocjenjuje analitičar Alex de Waal.

Rođen 1944. u seoskoj obitelji u Hoše Banagi, stotinjak kilometara sjeverno od Kartuma, Omar Hasan Al-Bašir fasciniran je od rane mladosti vojnom karijerom.

Bio je u skupini vojnih časnika koji su državnim udarom 30. lipnja 1989. svrgnuli demokratski izabranu vladu Sadika el-Mahdija. U tome ih je poduprla Islamska nacionalna fronta, stranka koju je vodio Hasan Al-Turabi, isprva Al-Baširov mentor, zatim najljući protivnik.

Pod Turabijevim utjecajem Al-Bašir vodi Sudan po radikalnom islamu, no ta zemlja s 40 milijuna stanovnika razbijena je u plemena i podijeljena na pretežito muslimanski sjever i jug gdje žive kršćani i animisti.

Snage narodne obrane, osnovane ad hoc nakon državnog udara, raspoređene su na jugu sa zadaćom da se bore protiv "nevjernika" i nametnu šerijat (islamsko pravo) te otvaraju novo poglavlje u građanskom ratu započetu 1983., s dva milijuna mrtvih do 2005.

Kartum 90-ih godina postaje prekretnicom za međunarodni terorizam jer pruža gostoprimstvo brojnim islamističkim borcima koji su ratovali u Afganistanu, a među njima je i Osama bin Laden, vođa terorističke mreže Al-Kaide, koji ipak biva protjeran pod pritiskom SAD-a.

Odnosi "vojnika Bašira" i "islamista Turabija" zaoštravaju se i Turabi 1999. predlaže zakonsko ograničenje predsjedničkih ovlasti, a Al-Bašir šalje vojsku koja opkoljuje i raspušta Nacionalnu skupštinu.

Poslije se predsjednik pokušao ograditi od radikalnog islamizma i poboljšati odnose sa susjedima i međunarodnom zajednicom. Njegova vlada potpisala je mirovni sporazum s pobunjenicima na jugu Sudana, čime je otvoren put za podjelu vlasti i referendum 2001. o neovisnosti juga, inače područja s ležištima nafte.

U Sudanu se šest godina vodi rat u zapadnoj pokrajini Darfuru i zbog tog sukoba ICC je već nekoliko istaknutih dužnosnika središnje vlade u Kartumu optužio za ratni zločin, čak i zločin genocida.

Al-Bašir pak svoju dugu vladavinu, najdulju otkako je Sudan proglasio neovisnost 1956., može zahvaliti tijesnim vezama s vojskom jer "nikad nije zaboravio da je ponajprije vojnik, a zatim političar", piše američki povjesničar Robert O. Collins.

(H)

U Sudanu je sve moguće

Nakon uhidbenog naloga protiv sudanskog predsjednika Omara al-Bašira, koji je u srijedu izdao Međunarodni kazneni sud (ICC), u najvećoj afričkoj zemlji mogući su svi scenariji - od državnog udara, nove ofenzive pobunjenika u Darfuru, još strožega vojnog režima do toga da se ništa ne promijeni, procjenjuju analitičari.

ICC je izdao uhidbeni nalog protiv Bašira zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Darfuru, području na istoku Sudana u kojem je u građanskom ratu od 2003. poginulo 300 tisuća ljudi, a 2,7 milijuna je bilo prisiljeno napustiti svoje domove.

"Prva je mogućnost državni udar unutar vladajuće Baširove Stranke nacionalnog kongresa (NCP), a izvele bi ga osobe koje nemaju veze s ICC-em", procijenio je za AFP analitičar francuskog Nacionalnog centra za istraživanja Gerard Prunier.

Već mjesecima u kartumskim diplomatskim krugovima kruže glasine da bi Bašira mogao zamijeniti njegov potpredsjednik Ali Osman Taha ili savjetnik Nafi Ali Nafi, pri čemu se smatra kako bi glavnu ulogu u prijenosu vlasti trebao odigrati prvi čovjek obavještajnog sektora Sala Goš.

No u mogućnost takva raspleta događaja ne vjeruju baš mnogi, jer procjenjuju da Bašir, koji je u gotovo 20 godina na vlasti izdržao mnoge izazove, neće otići mirno. Navodno su svi visoki dužnosnici NCP-a na izvanrednom sastanku u siječnju već obećali punu potporu predsjedniku nakon odluke ICC-a.

Moguće je da u tom slučaju vojni režim postane još stroži i svim sredstvima udari na oporbene skupine i svjesno se povuče u izolaciju, što bi moglo pogoršati stanje u Darfuru i ugroziti ionako krhak mirovni sporazum s južnim, nemuslimanskim dijelom Sudana.

Baširu ostaje i mogućnost pobjede na izborima, predviđenim za ovu godinu, koji bi pokazali kako je popularan političar s demokratskim mandatom koji su mu dali birači.

Uz to, analitičari smatraju da će se mogući urotnici iz NCP-a i skupine koje su protiv Bašira pritajiti i čekati razvoj događaja te će reagirati samo ako predsjednik iskaže određenu slabost ili da Zapad posegne za oštrijim mjerama poput strožih sankcija i snažnije izolacije Sudana, što bi pogoršalo unutarnje stanje.

"Pravo je pitanje tko će poštivati nalog ICC-a. Lopta je na neki način u našem dvorištu", rekao je neimenovani zapadni diplomat.

"Ako se međunarodna zajednica ozbiljno postavi prema novonastaloj situaciji i ako važnije političke snage u Sudanu podupru ICC, NCP i sigurnosni aparat naći će se u borbi na život i smrt u kojoj se ne može isključiti nijedan ishod", dodao je.

No ako reakcija svijeta i unutarnjih čimbenika u Sudanu izostane, sve bi moglo završiti statusom quo, ocijenio je.

U tom bi slučaju Sudan mogao početi tražiti snažnije veze s Kinom, Rusijom i članicama Arapske unije, koje su se protivile odluci ICC-a, te s Iranom.

Mogućnost vojnog udara u Sudanu postoji, ali je poznavatelji smatraju tek teoretskom, budući da vojni i sigurnosni sustav čvrsto nadzire predsjednik Bašir, koji je na vlast 1989. došao upravo vojnim udarom.

Izglednim razvojem događaja smatra se jačanje aktivnosti pobunjenika Pokreta za pravdu i jednakost (JEM) u Darfuru, unatoč potpisanu sporazumu o prekidu neprijateljstava s vladom u Kartumu.

Pripadnici JEM-a su u svibnju 2008. napali Omdurman, grad kod Kartuma, ali su ih sudanske snage nakon krvavih bitaka ipak uspjele zaustaviti.

Analitičar Alex de Waal samtra da bi ta, najratobornija od svih pobunjeničkih skupina u Darfuru, mogla početi novu ofenzivu, iako ne bi pokušala ići na glavni grad.

"Iznenadilo bi me da (JEM) pokuša ono što je učinio prošli put, ali bih bio jednako iznenađen kad ne bi pojačao svoje djelovanje", rekao je de Waal.

Postoji još scenarija po kojima bi se Sudan dodatno destabilizirao, poput mogućnosti da stanje zloporabe protuzapadne skupine koje se smatra odgovornima za planirane bombaške napade na zapadna veleposlanstva 2007. i ubojstvo američkog diplomata 2008.

Veleposlanstva, agencije UN-a, mirovne snage i dobrotvorne udruge već su u najvišem stupnju pripravnosti zbog straha od napada na strane državljane u Sudanu.

"Nitko ne zna što će se dogoditi. Sudan je već ionako jako nestabilan", rekao je jedan diplomat, koji je želio ostati neimenovan.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/uhidbeni-nalog-za-sudanskim-predsjednikom-zbog-darfura-omar-al-basir-vojnik-i-islamist-42870 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d9c363ed3841fe536d90ef7eb8ed0d72a2bbc627 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uhidbeni+nalog+za+sudanskim+predsjednikom+zbog+Darfura+-+Omar+al-Ba%C5%A1ir%2C+vojnik+i+islamist+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fuhidbeni-nalog-za-sudanskim-predsjednikom-zbog-darfura-omar-al-basir-vojnik-i-islamist-42870 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fuhidbeni-nalog-za-sudanskim-predsjednikom-zbog-darfura-omar-al-basir-vojnik-i-islamist-42870 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Uhidbeni nalog za sudanskim predsjednikom zbog Darfura - Omar al-Bašir, vojnik i islamist

Piše PSD.
4. ožujka 2009. - 19:14

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir, prvi predsjednik države za kojim je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbeni nalog u srijedu, školovani je vojnik pod utjecajem islamizma koji 20 godina vodi najveću afričku državu.

Al-Bašir će sudjelovati na arapskome sastanku na vrhu u Dohi potkraj ožujka i uhidbeni sudski nalog "ni u čemu neće utjecati na redovite dužnosti" koje obavlja predsjednik, rekao je ministar vanjskih poslova Ali Karti i poručio da će stranci, diplomati i udruge i dalje uživati imunitet u Sudanu.

Njegova vladavina obilježena je građanskim ratovima, ponajprije na jugu do 2005., a zatim u zapadnoj pokrajini Darfuru od 2003., u kojoj je ubijeno 300.000 ljudi, po procjeni Ujedinjenih naroda, iako Kartum tvrdi da žrtava nije bilo više od 10.000.

"Al-Bašir j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:41