stdClass Object ( [id] => 1314359 [title] => U Nigeru je moguć meč stoljeća: Legija stranaca protiv Wagnera! Vojni udar može prerasti u svjetski rat Istoka i Zapada [alias] => u-nigeru-je-moguc-mec-stoljeca-legija-stranaca-protiv-wagnera-vojni-udar-moze-prerasti-u-svjetski-rat-istoka-i-zapada [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ratni bubnjevi odjekuju zapadnom Afrikom, a jeka tog smrtonosnog tam-tama čuje se na više kontinenata. Vojni udar koji se prije dva tjedna dogodio u Nigeru prijeti eskalacijom koja može zahvatiti ne samo susjedne afričke zemlje, nego i glavne sile Istoka i Zapada. U zadnjih 60 godina Afriku su pogodili deseci državnih udara, ali možda nijedan nije u sebi nosio ovoliku magnitudu potencijalnog nasilja.

- Sada smo pred vratima svjetskog afričkog rata – ocijenio je nekidan predsjednik Afričkog instituta za slobodu Franklin Nyamsi, upozorivši da bi vojni odgovor na puč u Nigeru mogao prerasti u “širi sukob koji bi NATO snage suprotstavio Rusiji i Kini”.

Podsjetimo, nigerska drama počela je 26. srpnja, kada je tamošnja predsjednička garda uhapsila prozapadnog predsjednika zemlje Mohameda Bazouma. Dva dana potom komandant predsjedničke garde, general Abdourahamane Tchiani, proglasio se novim šefom države.

Reakcija je stigla 30. srpnja: lideri regionalnog bloka ECOWAS (Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država), koji okuplja 15 zemalja zapadne Afrike, uveli su Nigeru sankcije i pučistima dali ultimatum da u roku od sedam dana vrate na vlast svrgnutog predsjednika Bazouma, inače će se suočiti s vojnom intervencijom ECOWAS-a.

Moguća agresija na Niger odmah je dobila blagoslov SAD-a, čiji je državni tajnik Antony Blinken pozdravio ratne namjere ECOWAS-a, dok je francuska ministrica Europe i vanjskih poslova Catherine Colonna poručila nigerskoj hunti da prijetnju vojne intervencije mora shvatiti “vrlo ozbiljno”.

Hunta je isti dan odbacila ultimatum i upozorila “sve strane države” - kako u Africi, tako i na Zapadu - da se ne miješaju u unutarnje stvari Nigera, dok je tisuće građana Niameya izašlo na ulice glavnog grada kako bi podržali pučiste: skandiralo se protiv bivšeg kolonizatora Francuske, čije su zastave spaljivane, a kamenovana je i francuska ambasada.

Bratska solidarnost

Već sutradan, 31. srpnja, pojavile su se prve pukotine unutar ECOWAS-a: dvije članice bloka, Mali i Burkina Faso – koje su nedavno i same doživjele vojne udare, te i njima vladaju vojne hunte - najavile su da će svaki napad ECOWAS-a na Niger smatrati “objavom rata” i protiv njih, te da će oružano braniti Niger.

“Vlade Burkine Faso i Malija izražavaju bratsku solidarnost narodu Nigera, koji je odlučio uzeti sudbinu u svoje ruke. Bilo kakva vojna intervencija protiv Nigera bila bi ravna objavi rata protiv Burkine Faso i Malija”, stoji u zajedničkoj izjavi dviju vlada, koje čine okosnicu antifrancuske pobune koja zadnjih godina tutnja zemljama centralne i zapadne Afrike.

Obje zemlje u proteklih su godinu dana protjerale francuske vojne snage koje su tu bile stacionirane od 2013. godine, boreći se protiv islamističkih grupa povezanih s al Qa’idom i ISIL-om, koje su nastale nakon NATO-ova razaranja Libije 2011. godine. Također, obje su hunte - kao zamjenu za Francuze u borbi protiv islamista - pozvale rusku privatnu vojsku Wagner. Uz to, Mali je nedavno ukinuo službeni status francuskog jezika.

---

image

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin

 

Handout/Afp
---

Ovu antifrancusku kampanju neki nazivaju “afričkim buđenjem”: bivše kolonije žele se riješiti neokolonijalne ovisnosti o Parizu. A ta golema geopolitička promjena odvija se uz vojno pokroviteljstvo Rusije, odnosno ruske Wagner grupe, koja se već nalazi u više afričkih zemalja (Mali, Burkina Faso, Gvineja, Čad, Centralnoafrička Republika, Sudan, Mozambik, Libija...). Čini se da će ruski plaćenici uskoro stići i u Niger, ako već nisu.

Naime, 1. kolovoza delegacija pučista iz Nigera stigla je u Mali, gdje ih je primio ministar obrane Sadio Camara, kojeg je SAD sankcionirao zbog “bliske i direktne suradnje s Wagnerom”, odnosno zbog organizacije dolaska Wagnerovih boraca u Mali (smatra se da se u Maliju danas nalazi oko 1500 pripadnika Wagnera), što je potaknulo nagađanja da su nigerski generali s njim dogovorili angažman ruskih plaćenika u Nigeru, kako bi se hunta obranila od prijeteće vojne intervencije ECOWAS-a.

Nove antifrancuske poteze nigerska hunta je povukla 3. kolovoza, na 63. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Nigera od Pariza. Ujutro je suspendirala rad francuskih državnih medija France 24 i Radio France Internationale (RFI), a navečer objavila da raskida sve vojne ugovore s Francuskom, uključujući i sporazum prema kojem je Pariz lani prebacio svojih protjeranih 1500 vojnika iz Malija u Niger.

Dan kasnije, u petak 4. kolovoza, ministri obrane zemalja ECOWAS-a objavili su da su dovršili plan vojne intervencije u Nigeru, no od 15 ministara obrane okupilo ih se samo deset: osim Nigera, odsutni su bili i Mali, Burkina Faso, Gvineja i Čad, koji je u međuvremenu proglasio neutralnost u odnosu na nigersku krizu. Tako je već na početku krize trećina članica bloka stala protiv intervencije.

Prekrižene zastave Francuske

Ali možda i najteži udarac za ratne namjere ECOWAS-a došao je prošlog vikenda iz najveće i vojno najjače članice bloka, 230-milijunske Nigerije, čiji je parlament 5. kolovoza glasao protiv ulaska nigerijske vojske u rat. Time je Francuska ostala bez ključnog lokalnog saveznika pri mogućem napadu na Niger, budući da Nigerija ima daleko najveću vojsku u ECOWAS-u, odnosno više vojnika nego sve ostale članice bloka zajedno.

Stoga neki drže da bi se Francuska mogla aktivnije uključiti s vlastitim snagama, a budući da Pariz često za svoje afričke vojne avanture koristi Legiju stranaca, nagađa se da bi u Nigeru moglo doći do epskog okršaja između dviju kontroverznih vojski koje su jednako poznate po vojnom umijeću i ratnim zločinima: Legija stranaca protiv Wagnera.

---

image

Parada fracuske Legije stranaca u Parizu

Maurizio Orlando/Hans Lucas Via Afp
---

U kompleksnu “nigersku jednadžbu” treba ukalkulirati i Alžir, koji ne pripada ECOWAS-u, ali graniči s Nigerom sa sjevera, te uz Egipat ima najjaču vojsku u Africi (520.000 pripadnika), a uz to je i ključni partner Rusije u sjevernoj Africi. Indikativno je da se odmah po ECOWAS-ovu ultimatumu nigerskoj hunti načelnik stožera alžirske vojske, general Said Chengrih 1. kolovoza zaputio u Moskvu, gdje ga je primio ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

A da Alžir zaista stoji uz nove nigerske vlasti, potvrdio je alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune, koji je u intervjuu za televiziju Ennahar 5. kolovoza objavio da je Alžir “kategorički protiv bilo kakve vojne intervencije u Nigeru”.

Ultimatum je istekao u nedjelju 6. kolovoza. Kako je izvijestio Reuters, tog dana je više od trideset tisuća pristaša hunte ispunilo stadion u glavnom gradu Niameyu - uz brojne zastave Nigera i Rusije, te prekrižene zastave Francuske - dajući podršku hunti u odbijanju ultimatuma. Navečer je hunta objavila da zbog opasnosti od vojne intervencije zatvara zračni prostor iznad zemlje: sve je bilo spremno da u ponedjeljak ujutro započne rat.

Međutim, po isteku ultimatuma ECOWAS nije pokrenuo agresiju na Niger. Umjesto toga, čelnici bloka zakazali su samit za četvrtak 10. kolovoza, kada su razmotrili novonastalu situaciju, te su donijeli dvosmislene i međusobno proturječne odluke: s jedne strane su zaključili da bi se kriza trebala riješiti “diplomatskim sredstvima”, dok su paralelno s time naredili hitno aktiviranje svojih snaga za moguću intervenciju protiv Nigera.

Kako su poručili, “na stolu su sve opcije, uključujući vojna”.

Keksi za pučiste

Dok čekamo početak “vojne opcije”, možemo povući analogiju između vojnog udara u Nigeru i državnog udara u Ukrajini 2014. godine (u kojem su sudjelovale i paravojne formacije Desnog sektora i drugih ukrajinskih neonacističkih organizacija), te uočiti zanimljiv paradoks: upravo one zemlje koje su prije devet godina podržale – pače: djelomično i organizirale državni udar u Ukrajini, sada najžešće kritiziraju državni udar u Nigeru.

Tako američki državni tajnik Blinken sada hitro osuđuje puč u Nigeru, za razliku od svoje demokratske prethodnice Victorije Nuland, koja je 2014. pučistima na Majdanu dijelila kekse. Amerika sada traži vraćanje na vlast nasilno svrgnutog, a demokratski izabranog i legitimnog nigerskog predsjednika Mohameda Bazouma, dok 2014. nije tražila da se na vlast u Ukrajini vrati nasilno svrgnuti, a demokratski izabrani i legitimni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Ova storija o dvostrukim kriterijima svjetskih sila samo ilustrira već notornu činjenicu da je međunarodni poredak u raspadu i da međunarodno pravo više i ne postoji, već ga svaka velika sila tumači sukladno svojim geopolitičkim ambicijama i ciljevima.

Usput, kad smo kod Victorije Nuland – koja u ovoj američkoj administraciji obavlja dužnost podtajnice za politička pitanja – valja reći da je početkom ovog tjedna, u ponedjeljak 7. kolovoza, ona posjetila nigersku prijestolnicu Niamey kako bi razgovarala s višim dužnosnicima hunte.

- Prilično su čvrsti u svom stavu o tome kako žele nastaviti (vladati), a to nije u skladu s Ustavom Nigera – rekla je nakon razgovora novinarima Reutersa.

Pariz bez urana

Prije devet godina u ukrajinskom državnom udaru nije vidjela ništa neustavno. A sada nije donijela kekse pučistima u Niameyu: zli jezici kažu da su joj svi keksi ostali u Kijevu.

Rekosmo već da je širom Afrike zadnjih desetljeća bilo mnoštvo državnih udara. Zašto je baš ovaj u Nigeru izazvao ovako dramatične reakcije ECOWAS-a i zapadnih sila? Po čemu je to Niger poseban, osim što je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta?

Prije svega, nakon što su u Burkini Faso i Maliju vojnim pučevima srušene prozapadne vlade, i nakon što su francuski vojnici istjerani iz tih zemalja, gubitkom Nigera Zapad bi ostao i bez posljednjeg uporišta u tom dijelu Afrike, koji bi prešao u rusku orbitu (zapravo rusko-kinesku).

---

image

Transparent koji poziva na odlazak francuske vojske iz Nigera viđen je za protesta pristaša nigerskog CNSP-a

-/Afp
---

Uz to, dobar dio zapadnog interesa leži u činjenici da je Niger po svojim rudno-mineralnim resursima zapravo jedna od najbogatijih zemalja svijeta, s mnoštvom dragocjenih i rijetkih metala, od zlata do urana. Baš zato on ima stratešku važnost za zapadne sile. I baš zato odluka nigerske hunte da obustavi izvoz urana u Francusku – što je bila jedna od prvih huntinih dekreta – dovodi Pariz u energetski neugodnu situaciju, jer Francuska živi na nuklearnoj energiji za koju je nužan uran (Niger proizvodi gotovo petinu urana potrebnog za proizvodnju električne energije u Francuskoj).

Naravno, može se postaviti pitanje kako je moguće da u zemlji tako bogatoj vrijednim resursima većina od 25 milijuna stanovnika živi u bijedi siromaštva. Odgovor je preklani u Glasu Slavonije dao ing. Hassane Ganda Abdel-Kader, službenik ministarstva rudarstva Nigera:

“Niger je bogat - kaže kolonizator - pa ćemo se mi pobrinuti za njega i nikad nećemo dići ruke od toga! Preciznije, u Nigeru vođe bira i nameće Francuska. Oni imaju obavezu apsolutno se podvrgnuti njezinoj volji, djelujući odlučno u smjeru francuskih interesa. Zauzvrat, Francuska ih podržava i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini te postaju visoki uglednici, a zemlja postaje njihovo vlasništvo. Ostali, koji su odbili krenuti u tako izdajnički pothvat, slomljeni su. Francuska Niger nikad nije smatrala slobodnom zemljom, nego golemim rudnikom.”

Kao rezultat toga, piše Abdel-Kader, “stanovništvo Nigera u stanju je krajnjeg siromaštva koje ga uništava”:

“Dokaz tome je indeks ljudskog razvoja od 0,394, što zemlju svrstava na zadnje mjesto u svijetu. Činjenica je da tri od četiri stanovnika Nigera žive na granici krajnjeg siromaštva, odnosno s jedva 400 eura godišnje. Od prirodnih resursa Nigera - urana, nafte, plina, ugljena, zlata i dr. - koristi ima samo Francuska”, zaključio je nigerski dužnosnik.

To je suština nigerske i afričke priče: nije kolonijalizam, već neokolonijalizam.

Svjetski afrički rat

No, situacija se mijenja. Nove afričke generacije sve jasnije shvaćaju (neo)kolonijalne razloge svoje bijede, što je 3. kolovoza u razgovoru za Euroactiv priznao i francuski diplomat Gerard Araud, bivši ambasador Pariza u SAD-u. Ocijenivši da puč u Nigeru predstavlja “naknadni potres neokolonijalnih odnosa između Francuske i afričkih zemalja”, odnosno “odbijanje francuskog prisustva u zemlji”, Araud je rekao da je kolonijalna prošlost Francuske dovela do “pobune mladih” u subsaharskoj regiji, koji svoje vlade doživljavaju kao “marionete Pariza u Africi”.

---

image

Nove afričke generacije sve jasnije shvaćaju (neo)kolonijalne razloge svoje bijede

Afp
---

Sada je vrijeme da se vratimo na čelnika Afričkog instituta za slobodu Franklina Nyamsija, koji je na početku ovog teksta izjavio da bi vojni odgovor na puč u Nigeru mogao eskalirati u “svjetski afrički rat”. U razgovoru za RT Nyamsi je ustvrdio da se unutar ECOWAS-a sukobljavaju dvije frakcije – pro-NATO protiv panafričke – te da šefovi država koji se zalažu za vojnu intervenciju djeluju “u ime interesa SAD-a i NATO-a”.

- Oni rade za strane interese, imperijalističke neokolonijalne interese. Nevjerojatno je da se ECOWAS, na inspiraciju NATO-a, uključuje u novi napad protiv afričkih interesa samo zato što kapitalistička oligarhija na čelu NATO-a želi zadržati šapu na prirodnim resursima Afrike – rekao je Nyamsi.

Šef Afričkog instituta je ustvrdio da je zapadna vojna prisutnost u Africi zbog borbe protiv islamista samo “dodatno destabilizirala kontinent”, te da bi vojna intervencija ECOWAS-a bila “objava rata” ne samo protiv Nigera, već i protiv Burkine Faso, Malija “i možda Gvineje”:

- Te zemlje su jasno izjavile da su protiv ponavljanja onoga što se dogodilo 2011. u Libiji, kada je NATO zbacio vladu, ubio predsjednika Muammara Gaddafija i naoružao islamske teroriste. Nema povjerenja da se oni koji su uništili Libiju, koji su ubili Gadafija, ozbiljno bore protiv terorizma”, rekao je Nyamsi, upozorivši da rat u Nigeru može izazvati globalni sukob.

Naime, kako je rekao, dvije sukobljene frakcije ECOWAS-a mogle bi ne samo zaratiti međusobno, već i uključiti svoje moćne saveznike, pa bi pristaše intervencije pozvale SAD, Francusku i ine zapadne sile, dok bi pristaše hunte vjerojatno pozvale Rusiju, Kinu i Iran.

- Možda netko želi izvesti svjetski rat u Afriku, kako bi se vodio između dva glavna bloka starog Hladnog rata. Ne treba nam to u Africi – zaključio je Nyamsi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Širom Afrike zadnjih desetljeća bilo je mnoštvo vojnih udara. Zašto je baš ovaj u Nigeru izazvao ovako dramatične reakcije ECOWAS-a i Zapada? Po čemu je to Niger poseban, osim što je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta? Dobar dio odgovora leži u činjenici da je Niger po svojim rudno-mineralnim resursima zapravo jedna od najbogatijih zemalja svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Afričko buđenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Širom Afrike zadnjih desetljeća bilo je mnoštvo vojnih udara. Zašto je baš ovaj u Nigeru izazvao ovako dramatične reakcije ECOWAS-a i Zapada? Po čemu je to Niger poseban, osim što je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta? Dobar dio odgovora leži u činjenici da je Niger po svojim rudno-mineralnim resursima zapravo jedna od najbogatijih zemalja svijeta Afričko buđenje 2 0 13902 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-11 07:11:19 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-12 13:53:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-12 13:53:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Širom Afrike zadnjih desetljeća bilo je mnoštvo vojnih udara. Zašto je baš ovaj u Nigeru izazvao ovako dramatične reakcije ECOWAS-a i Zapada? Po čemu je to Niger poseban, osim što je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta? Dobar dio odgovora leži u [metadata] => robots= author= title=U Nigeru je moguć meč stoljeća: Legija stranaca protiv Wagnera! Vojni udar može prerasti u svjetski rat Istoka i Zapada [metakey] => Niger, vojni udar, Wagner, Legija stranaca, svjetski rat [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422854.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25418769.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25418738.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25418722.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417864.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25345593.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25421892.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422804.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","-\/Afp","-\/Afp","Kola Sulaimon\/Afp","Handout\/Afp","Maurizio Orlando\/Hans Lucas Via Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prista\u0161e nigerskog Nacionalnog vije\u0107a za za\u0161titu domovine (CNSP) ma\u0161u ruskom i nigerskom zastavom\u00a0 na prosvjedima u Niameyu, u blizini francuske zra\u010dne baze\u00a0<\/p>","

Nove afri\u010dke generacije sve jasnije shva\u0107aju (neo)kolonijalne razloge svoje bijede<\/p>","

Transparent koji poziva na odlazak francuske vojske iz Nigera vi\u0111en je za protesta prista\u0161a nigerskog CNSP-a<\/p>","

Supporters of Niger\u2018s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) demonstrate in Niamey on August 10, 2023. West African leaders on Thursday increased their threat of imminent military action against Niger after the country\u2018s coup\u2018s leaders moved to consolidate their control two weeks after seizing power. At an emergency summit of the Economic Community of West African States (ECOWAS), members decided \u201dto order the deployment of the ECOWAS standby force to restore constitutional order in Niger\u201d, its Commission President Omar Touray said. (Photo by AFP)<\/p>","

Members of the Armed Forces of Senegal discuss on the sidelines of the Economic Community of West African States (ECOWAS) Head of States and Government extraordinary session in Abuja, on August 10, 2023. West African leaders came together Thursday for an emergency summit on the coup in Niger, whose new military rulers have defied an ultimatum -- backed by the threat of force -- to restore the elected president and pressed ahead with appointing a new government. (Photo by KOLA SULAIMON\/AFP)<\/p>","

\u0160ef Wagnera Jevgenij Prigo\u017ein<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Parada fracuske Legije stranaca u Parizu<\/p>","

Prista\u0161e nigerskog Nacionalnog vije\u0107a za za\u0161titu domovine (CNSP) na prosvjedu u Niameyu, u blizini francuske zra\u010dne baze\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_25422854_1920.jpg":"1920x1080","k_25422854_1280.jpg":"1280x1280","k_25422854_1024.jpg":"1024x1024","k_25422854_640.jpg":"640x640","k_25422854_480.jpg":"480x480","k_25422854_340.jpg":"340x340","k_25422854_220.jpg":"220x220","o_25422854_1280.jpg":"1280x852","o_25422854_1024.jpg":"1024x682","o_25422854_640.jpg":"640x426","o_25422854_480.jpg":"480x319","o_25422854_340.jpg":"340x226","o_25422854_220.jpg":"220x146","h_25422854_1280.jpg":"1280x854","h_25422854_1024.jpg":"1024x683","h_25422854_640.jpg":"640x427","h_25422854_480.jpg":"480x320","h_25422854_340.jpg":"340x227","h_25422854_220.jpg":"220x147","pp_25422854_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422854_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422854_640.jpg":"640x814","pp_25422854_480.jpg":"480x611","pp_25422854_340.jpg":"340x432","pp_25422854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25418769_1920.jpg":"1920x1080","k_25418769_1280.jpg":"1280x1280","k_25418769_1024.jpg":"1024x1024","k_25418769_640.jpg":"640x640","k_25418769_480.jpg":"480x480","k_25418769_340.jpg":"340x340","k_25418769_220.jpg":"220x220","o_25418769_1280.jpg":"1280x853","o_25418769_1024.jpg":"1024x682","o_25418769_640.jpg":"640x426","o_25418769_480.jpg":"480x320","o_25418769_340.jpg":"340x226","o_25418769_220.jpg":"220x146","h_25418769_1280.jpg":"1280x854","h_25418769_1024.jpg":"1024x683","h_25418769_640.jpg":"640x427","h_25418769_480.jpg":"480x320","h_25418769_340.jpg":"340x227","h_25418769_220.jpg":"220x147","pp_25418769_1280.jpg":"1280x1628","pp_25418769_1024.jpg":"1024x1303","pp_25418769_640.jpg":"640x814","pp_25418769_480.jpg":"480x611","pp_25418769_340.jpg":"340x432","pp_25418769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25418738_1920.jpg":"1920x1080","k_25418738_1280.jpg":"1280x1280","k_25418738_1024.jpg":"1024x1024","k_25418738_640.jpg":"640x640","k_25418738_480.jpg":"480x480","k_25418738_340.jpg":"340x340","k_25418738_220.jpg":"220x220","o_25418738_1280.jpg":"1280x853","o_25418738_1024.jpg":"1024x682","o_25418738_640.jpg":"640x426","o_25418738_480.jpg":"480x320","o_25418738_340.jpg":"340x226","o_25418738_220.jpg":"220x146","h_25418738_1280.jpg":"1280x854","h_25418738_1024.jpg":"1024x683","h_25418738_640.jpg":"640x427","h_25418738_480.jpg":"480x320","h_25418738_340.jpg":"340x227","h_25418738_220.jpg":"220x147","pp_25418738_1280.jpg":"1280x1628","pp_25418738_1024.jpg":"1024x1303","pp_25418738_640.jpg":"640x814","pp_25418738_480.jpg":"480x611","pp_25418738_340.jpg":"340x432","pp_25418738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25418722_1920.jpg":"1920x1080","k_25418722_1280.jpg":"1280x1280","k_25418722_1024.jpg":"1024x1024","k_25418722_640.jpg":"640x640","k_25418722_480.jpg":"480x480","k_25418722_340.jpg":"340x340","k_25418722_220.jpg":"220x220","o_25418722_1280.jpg":"1280x853","o_25418722_1024.jpg":"1024x682","o_25418722_640.jpg":"640x426","o_25418722_480.jpg":"480x320","o_25418722_340.jpg":"340x226","o_25418722_220.jpg":"220x146","h_25418722_1280.jpg":"1280x854","h_25418722_1024.jpg":"1024x683","h_25418722_640.jpg":"640x427","h_25418722_480.jpg":"480x320","h_25418722_340.jpg":"340x227","h_25418722_220.jpg":"220x147","pp_25418722_1280.jpg":"1280x1628","pp_25418722_1024.jpg":"1024x1303","pp_25418722_640.jpg":"640x814","pp_25418722_480.jpg":"480x611","pp_25418722_340.jpg":"340x432","pp_25418722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1335","hd_25417864_1920.jpg":"1920x1080","k_25417864_1280.jpg":"1280x1280","k_25417864_1024.jpg":"1024x1024","k_25417864_640.jpg":"640x640","k_25417864_480.jpg":"480x480","k_25417864_340.jpg":"340x340","k_25417864_220.jpg":"220x220","o_25417864_1280.jpg":"1280x890","o_25417864_1024.jpg":"1024x712","o_25417864_640.jpg":"640x445","o_25417864_480.jpg":"480x333","o_25417864_340.jpg":"340x236","o_25417864_220.jpg":"220x152","h_25417864_1280.jpg":"1280x854","h_25417864_1024.jpg":"1024x683","h_25417864_640.jpg":"640x427","h_25417864_480.jpg":"480x320","h_25417864_340.jpg":"340x227","h_25417864_220.jpg":"220x147","pp_25417864_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417864_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417864_640.jpg":"640x814","pp_25417864_480.jpg":"480x611","pp_25417864_340.jpg":"340x432","pp_25417864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25345593_1920.jpg":"1920x1080","k_25345593_1280.jpg":"1280x1280","k_25345593_1024.jpg":"1024x1024","k_25345593_640.jpg":"640x640","k_25345593_480.jpg":"480x480","k_25345593_340.jpg":"340x340","k_25345593_220.jpg":"220x220","o_25345593_1280.jpg":"1280x852","o_25345593_1024.jpg":"1024x682","o_25345593_640.jpg":"640x426","o_25345593_480.jpg":"480x319","o_25345593_340.jpg":"340x226","o_25345593_220.jpg":"220x146","h_25345593_1280.jpg":"1280x854","h_25345593_1024.jpg":"1024x683","h_25345593_640.jpg":"640x427","h_25345593_480.jpg":"480x320","h_25345593_340.jpg":"340x227","h_25345593_220.jpg":"220x147","pp_25345593_1280.jpg":"1280x1628","pp_25345593_1024.jpg":"1024x1303","pp_25345593_640.jpg":"640x814","pp_25345593_480.jpg":"480x611","pp_25345593_340.jpg":"340x432","pp_25345593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25421892_1920.jpg":"1920x1080","k_25421892_1280.jpg":"1280x1280","k_25421892_1024.jpg":"1024x1024","k_25421892_640.jpg":"640x640","k_25421892_480.jpg":"480x480","k_25421892_340.jpg":"340x340","k_25421892_220.jpg":"220x220","o_25421892_1280.jpg":"1280x854","o_25421892_1024.jpg":"1024x683","o_25421892_640.jpg":"640x427","o_25421892_480.jpg":"480x320","o_25421892_340.jpg":"340x227","o_25421892_220.jpg":"220x146","h_25421892_1280.jpg":"1280x854","h_25421892_1024.jpg":"1024x683","h_25421892_640.jpg":"640x427","h_25421892_480.jpg":"480x320","h_25421892_340.jpg":"340x227","h_25421892_220.jpg":"220x147","pp_25421892_1280.jpg":"1280x1628","pp_25421892_1024.jpg":"1024x1303","pp_25421892_640.jpg":"640x814","pp_25421892_480.jpg":"480x611","pp_25421892_340.jpg":"340x432","pp_25421892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25422804_1920.jpg":"1920x1080","k_25422804_1280.jpg":"1280x1280","k_25422804_1024.jpg":"1024x1024","k_25422804_640.jpg":"640x640","k_25422804_480.jpg":"480x480","k_25422804_340.jpg":"340x340","k_25422804_220.jpg":"220x220","o_25422804_1280.jpg":"1280x852","o_25422804_1024.jpg":"1024x682","o_25422804_640.jpg":"640x426","o_25422804_480.jpg":"480x319","o_25422804_340.jpg":"340x226","o_25422804_220.jpg":"220x146","h_25422804_1280.jpg":"1280x854","h_25422804_1024.jpg":"1024x683","h_25422804_640.jpg":"640x427","h_25422804_480.jpg":"480x320","h_25422804_340.jpg":"340x227","h_25422804_220.jpg":"220x147","pp_25422804_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422804_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422804_640.jpg":"640x814","pp_25422804_480.jpg":"480x611","pp_25422804_340.jpg":"340x432","pp_25422804_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7563898 Threads: 2 Questions: 1545434122 Slow queries: 4706355 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111060391 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/u-nigeru-je-moguc-mec-stoljeca-legija-stranaca-protiv-wagnera-vojni-udar-moze-prerasti-u-svjetski-rat-istoka-i-zapada-1314359 [printLink] => /vijesti/svijet/u-nigeru-je-moguc-mec-stoljeca-legija-stranaca-protiv-wagnera-vojni-udar-moze-prerasti-u-svjetski-rat-istoka-i-zapada-1314359?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310797 [name] => Niger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => niger [link] => /tag/niger ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250131 [name] => vojni udar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojni-udar [link] => /tag/vojni-udar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 609807 [name] => Wagner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-05 11:26:36 [main_article_id] => 0 [alias] => wagner [link] => /tag/wagner ) [3] => stdClass Object ( [id] => 375303 [name] => legija stranaca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => legija-stranaca [link] => /tag/legija-stranaca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 619984 [name] => svjetski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-09 19:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetski-rat [link] => /tag/svjetski-rat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Širom Afrike zadnjih desetljeća bilo je mnoštvo vojnih udara. Zašto je baš ovaj u Nigeru izazvao ovako dramatične reakcije ECOWAS-a i Zapada? Po čemu je to Niger poseban, osim što je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta? Dobar dio odgovora leži u činjenici da je Niger po svojim rudno-mineralnim resursima zapravo jedna od najbogatijih zemalja svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Afričko buđenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Nigeru je moguć meč stoljeća: Legija stranaca protiv Wagnera! Vojni udar može prerasti u svjetski rat Istoka i Zapada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422854.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Pristaše nigerskog Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP) mašu ruskom i nigerskom zastavom  na prosvjedima u Niameyu, u blizini francuske zračne baze 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422854.jpg [title] =>

Pristaše nigerskog Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP) mašu ruskom i nigerskom zastavom  na prosvjedima u Niameyu, u blizini francuske zračne baze 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25418769.jpg [title] =>

Nove afričke generacije sve jasnije shvaćaju (neo)kolonijalne razloge svoje bijede

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25418738.jpg [title] =>

Transparent koji poziva na odlazak francuske vojske iz Nigera viđen je za protesta pristaša nigerskog CNSP-a

-/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25418722.jpg [title] =>

Supporters of Niger‘s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) demonstrate in Niamey on August 10, 2023. West African leaders on Thursday increased their threat of imminent military action against Niger after the country‘s coup‘s leaders moved to consolidate their control two weeks after seizing power. At an emergency summit of the Economic Community of West African States (ECOWAS), members decided ”to order the deployment of the ECOWAS standby force to restore constitutional order in Niger”, its Commission President Omar Touray said. (Photo by AFP)

-/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417864.jpg [title] =>

Members of the Armed Forces of Senegal discuss on the sidelines of the Economic Community of West African States (ECOWAS) Head of States and Government extraordinary session in Abuja, on August 10, 2023. West African leaders came together Thursday for an emergency summit on the coup in Niger, whose new military rulers have defied an ultimatum -- backed by the threat of force -- to restore the elected president and pressed ahead with appointing a new government. (Photo by KOLA SULAIMON/AFP)

Kola Sulaimon/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25345593.jpg [title] =>

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin

 

Handout/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25421892.jpg [title] =>

Parada fracuske Legije stranaca u Parizu

Maurizio Orlando/Hans Lucas Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422804.jpg [title] =>

Pristaše nigerskog Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP) na prosvjedu u Niameyu, u blizini francuske zračne baze 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ratni bubnjevi odjekuju zapadnom Afrikom, a jeka tog smrtonosnog tam-tama čuje se na više kontinenata. Vojni udar koji se prije dva tjedna dogodio u Nigeru prijeti eskalacijom koja može zahvatiti ne samo susjedne afričke zemlje, nego i glavne sile Istoka i Zapada. U zadnjih 60 godina Afriku su pogodili deseci državnih udara, ali možda nijedan nije u sebi nosio ovoliku magnitudu potencijalnog nasilja.

- Sada smo pred vratima svjetskog afričkog rata – ocijenio je nekidan predsjednik Afričkog instituta za slobodu Franklin Nyamsi, upozorivši da bi vojni odgovor na puč u Nigeru mogao prerasti u “širi sukob koji bi NATO snage suprotstavio Rusiji i Kini”.

Podsjetimo, nigerska drama počela je 26. srpnja, kada je tamošnja predsjednička garda uhapsila prozapadnog predsjednika zemlje Mohameda Bazouma. Dva dana potom komandant predsjedničke garde, general Abdourahamane Tchiani, proglasio se novim šefom države.

Reakcija je stigla 30. srpnja: lideri regionalnog bloka ECOWAS (Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država), koji okuplja 15 zemalja zapadne Afrike, uveli su Nigeru sankcije i pučistima dali ultimatum da u roku od sedam dana vrate na vlast svrgnutog predsjednika Bazouma, inače će se suočiti s vojnom intervencijom ECOWAS-a.

Moguća agresija na Niger odmah je dobila blagoslov SAD-a, čiji je državni tajnik Antony Blinken pozdravio ratne namjere ECOWAS-a, dok je francuska ministrica Europe i vanjskih poslova Catherine Colonna poručila nigerskoj hunti da prijetnju vojne intervencije mora shvatiti “vrlo ozbiljno”.

Hunta je isti dan odbacila ultimatum i upozorila “sve strane države” - kako u Africi, tako i na Zapadu - da se ne miješaju u unutarnje stvari Nigera, dok je tisuće građana Niameya izašlo na ulice glavnog grada kako bi podržali pučiste: skandiralo se protiv bivšeg kolonizatora Francuske, čije su zastave spaljivane, a kamenovana je i francuska ambasada.

Bratska solidarnost

Već sutradan, 31. srpnja, pojavile su se prve pukotine unutar ECOWAS-a: dvije članice bloka, Mali i Burkina Faso – koje su nedavno i same doživjele vojne udare, te i njima vladaju vojne hunte - najavile su da će svaki napad ECOWAS-a na Niger smatrati “objavom rata” i protiv njih, te da će oružano braniti Niger.

“Vlade Burkine Faso i Malija izražavaju bratsku solidarnost narodu Nigera, koji je odlučio uzeti sudbinu u svoje ruke. Bilo kakva vojna intervencija protiv Nigera bila bi ravna objavi rata protiv Burkine Faso i Malija”, stoji u zajedničkoj izjavi dviju vlada, koje čine okosnicu antifrancuske pobune koja zadnjih godina tutnja zemljama centralne i zapadne Afrike.

Obje zemlje u proteklih su godinu dana protjerale francuske vojne snage koje su tu bile stacionirane od 2013. godine, boreći se protiv islamističkih grupa povezanih s al Qa’idom i ISIL-om, koje su nastale nakon NATO-ova razaranja Libije 2011. godine. Također, obje su hunte - kao zamjenu za Francuze u borbi protiv islamista - pozvale rusku privatnu vojsku Wagner. Uz to, Mali je nedavno ukinuo službeni status francuskog jezika.

---

image

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin

 

Handout/Afp
---

Ovu antifrancusku kampanju neki nazivaju “afričkim buđenjem”: bivše kolonije žele se riješiti neokolonijalne ovisnosti o Parizu. A ta golema geopolitička promjena odvija se uz vojno pokroviteljstvo Rusije, odnosno ruske Wagner grupe, koja se već nalazi u više afričkih zemalja (Mali, Burkina Faso, Gvineja, Čad, Centralnoafrička Republika, Sudan, Mozambik, Libija...). Čini se da će ruski plaćenici uskoro stići i u Niger, ako već nisu.

Naime, 1. kolovoza delegacija pučista iz Nigera stigla je u Mali, gdje ih je primio ministar obrane Sadio Camara, kojeg je SAD sankcionirao zbog “bliske i direktne suradnje s Wagnerom”, odnosno zbog organizacije dolaska Wagnerovih boraca u Mali (smatra se da se u Maliju danas nalazi oko 1500 pripadnika Wagnera), što je potaknulo nagađanja da su nigerski generali s njim dogovorili angažman ruskih plaćenika u Nigeru, kako bi se hunta obranila od prijeteće vojne intervencije ECOWAS-a.

Nove antifrancuske poteze nigerska hunta je povukla 3. kolovoza, na 63. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Nigera od Pariza. Ujutro je suspendirala rad francuskih državnih medija France 24 i Radio France Internationale (RFI), a navečer objavila da raskida sve vojne ugovore s Francuskom, uključujući i sporazum prema kojem je Pariz lani prebacio svojih protjeranih 1500 vojnika iz Malija u Niger.

Dan kasnije, u petak 4. kolovoza, ministri obrane zemalja ECOWAS-a objavili su da su dovršili plan vojne intervencije u Nigeru, no od 15 ministara obrane okupilo ih se samo deset: osim Nigera, odsutni su bili i Mali, Burkina Faso, Gvineja i Čad, koji je u međuvremenu proglasio neutralnost u odnosu na nigersku krizu. Tako je već na početku krize trećina članica bloka stala protiv intervencije.

Prekrižene zastave Francuske

Ali možda i najteži udarac za ratne namjere ECOWAS-a došao je prošlog vikenda iz najveće i vojno najjače članice bloka, 230-milijunske Nigerije, čiji je parlament 5. kolovoza glasao protiv ulaska nigerijske vojske u rat. Time je Francuska ostala bez ključnog lokalnog saveznika pri mogućem napadu na Niger, budući da Nigerija ima daleko najveću vojsku u ECOWAS-u, odnosno više vojnika nego sve ostale članice bloka zajedno.

Stoga neki drže da bi se Francuska mogla aktivnije uključiti s vlastitim snagama, a budući da Pariz često za svoje afričke vojne avanture koristi Legiju stranaca, nagađa se da bi u Nigeru moglo doći do epskog okršaja između dviju kontroverznih vojski koje su jednako poznate po vojnom umijeću i ratnim zločinima: Legija stranaca protiv Wagnera.

---

image

Parada fracuske Legije stranaca u Parizu

Maurizio Orlando/Hans Lucas Via Afp
---

U kompleksnu “nigersku jednadžbu” treba ukalkulirati i Alžir, koji ne pripada ECOWAS-u, ali graniči s Nigerom sa sjevera, te uz Egipat ima najjaču vojsku u Africi (520.000 pripadnika), a uz to je i ključni partner Rusije u sjevernoj Africi. Indikativno je da se odmah po ECOWAS-ovu ultimatumu nigerskoj hunti načelnik stožera alžirske vojske, general Said Chengrih 1. kolovoza zaputio u Moskvu, gdje ga je primio ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

A da Alžir zaista stoji uz nove nigerske vlasti, potvrdio je alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune, koji je u intervjuu za televiziju Ennahar 5. kolovoza objavio da je Alžir “kategorički protiv bilo kakve vojne intervencije u Nigeru”.

Ultimatum je istekao u nedjelju 6. kolovoza. Kako je izvijestio Reuters, tog dana je više od trideset tisuća pristaša hunte ispunilo stadion u glavnom gradu Niameyu - uz brojne zastave Nigera i Rusije, te prekrižene zastave Francuske - dajući podršku hunti u odbijanju ultimatuma. Navečer je hunta objavila da zbog opasnosti od vojne intervencije zatvara zračni prostor iznad zemlje: sve je bilo spremno da u ponedjeljak ujutro započne rat.

Međutim, po isteku ultimatuma ECOWAS nije pokrenuo agresiju na Niger. Umjesto toga, čelnici bloka zakazali su samit za četvrtak 10. kolovoza, kada su razmotrili novonastalu situaciju, te su donijeli dvosmislene i međusobno proturječne odluke: s jedne strane su zaključili da bi se kriza trebala riješiti “diplomatskim sredstvima”, dok su paralelno s time naredili hitno aktiviranje svojih snaga za moguću intervenciju protiv Nigera.

Kako su poručili, “na stolu su sve opcije, uključujući vojna”.

Keksi za pučiste

Dok čekamo početak “vojne opcije”, možemo povući analogiju između vojnog udara u Nigeru i državnog udara u Ukrajini 2014. godine (u kojem su sudjelovale i paravojne formacije Desnog sektora i drugih ukrajinskih neonacističkih organizacija), te uočiti zanimljiv paradoks: upravo one zemlje koje su prije devet godina podržale – pače: djelomično i organizirale državni udar u Ukrajini, sada najžešće kritiziraju državni udar u Nigeru.

Tako američki državni tajnik Blinken sada hitro osuđuje puč u Nigeru, za razliku od svoje demokratske prethodnice Victorije Nuland, koja je 2014. pučistima na Majdanu dijelila kekse. Amerika sada traži vraćanje na vlast nasilno svrgnutog, a demokratski izabranog i legitimnog nigerskog predsjednika Mohameda Bazouma, dok 2014. nije tražila da se na vlast u Ukrajini vrati nasilno svrgnuti, a demokratski izabrani i legitimni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Ova storija o dvostrukim kriterijima svjetskih sila samo ilustrira već notornu činjenicu da je međunarodni poredak u raspadu i da međunarodno pravo više i ne postoji, već ga svaka velika sila tumači sukladno svojim geopolitičkim ambicijama i ciljevima.

Usput, kad smo kod Victorije Nuland – koja u ovoj američkoj administraciji obavlja dužnost podtajnice za politička pitanja – valja reći da je početkom ovog tjedna, u ponedjeljak 7. kolovoza, ona posjetila nigersku prijestolnicu Niamey kako bi razgovarala s višim dužnosnicima hunte.

- Prilično su čvrsti u svom stavu o tome kako žele nastaviti (vladati), a to nije u skladu s Ustavom Nigera – rekla je nakon razgovora novinarima Reutersa.

Pariz bez urana

Prije devet godina u ukrajinskom državnom udaru nije vidjela ništa neustavno. A sada nije donijela kekse pučistima u Niameyu: zli jezici kažu da su joj svi keksi ostali u Kijevu.

Rekosmo već da je širom Afrike zadnjih desetljeća bilo mnoštvo državnih udara. Zašto je baš ovaj u Nigeru izazvao ovako dramatične reakcije ECOWAS-a i zapadnih sila? Po čemu je to Niger poseban, osim što je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta?

Prije svega, nakon što su u Burkini Faso i Maliju vojnim pučevima srušene prozapadne vlade, i nakon što su francuski vojnici istjerani iz tih zemalja, gubitkom Nigera Zapad bi ostao i bez posljednjeg uporišta u tom dijelu Afrike, koji bi prešao u rusku orbitu (zapravo rusko-kinesku).

---

image

Transparent koji poziva na odlazak francuske vojske iz Nigera viđen je za protesta pristaša nigerskog CNSP-a

-/Afp
---

Uz to, dobar dio zapadnog interesa leži u činjenici da je Niger po svojim rudno-mineralnim resursima zapravo jedna od najbogatijih zemalja svijeta, s mnoštvom dragocjenih i rijetkih metala, od zlata do urana. Baš zato on ima stratešku važnost za zapadne sile. I baš zato odluka nigerske hunte da obustavi izvoz urana u Francusku – što je bila jedna od prvih huntinih dekreta – dovodi Pariz u energetski neugodnu situaciju, jer Francuska živi na nuklearnoj energiji za koju je nužan uran (Niger proizvodi gotovo petinu urana potrebnog za proizvodnju električne energije u Francuskoj).

Naravno, može se postaviti pitanje kako je moguće da u zemlji tako bogatoj vrijednim resursima većina od 25 milijuna stanovnika živi u bijedi siromaštva. Odgovor je preklani u Glasu Slavonije dao ing. Hassane Ganda Abdel-Kader, službenik ministarstva rudarstva Nigera:

“Niger je bogat - kaže kolonizator - pa ćemo se mi pobrinuti za njega i nikad nećemo dići ruke od toga! Preciznije, u Nigeru vođe bira i nameće Francuska. Oni imaju obavezu apsolutno se podvrgnuti njezinoj volji, djelujući odlučno u smjeru francuskih interesa. Zauzvrat, Francuska ih podržava i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini te postaju visoki uglednici, a zemlja postaje njihovo vlasništvo. Ostali, koji su odbili krenuti u tako izdajnički pothvat, slomljeni su. Francuska Niger nikad nije smatrala slobodnom zemljom, nego golemim rudnikom.”

Kao rezultat toga, piše Abdel-Kader, “stanovništvo Nigera u stanju je krajnjeg siromaštva koje ga uništava”:

“Dokaz tome je indeks ljudskog razvoja od 0,394, što zemlju svrstava na zadnje mjesto u svijetu. Činjenica je da tri od četiri stanovnika Nigera žive na granici krajnjeg siromaštva, odnosno s jedva 400 eura godišnje. Od prirodnih resursa Nigera - urana, nafte, plina, ugljena, zlata i dr. - koristi ima samo Francuska”, zaključio je nigerski dužnosnik.

To je suština nigerske i afričke priče: nije kolonijalizam, već neokolonijalizam.

Svjetski afrički rat

No, situacija se mijenja. Nove afričke generacije sve jasnije shvaćaju (neo)kolonijalne razloge svoje bijede, što je 3. kolovoza u razgovoru za Euroactiv priznao i francuski diplomat Gerard Araud, bivši ambasador Pariza u SAD-u. Ocijenivši da puč u Nigeru predstavlja “naknadni potres neokolonijalnih odnosa između Francuske i afričkih zemalja”, odnosno “odbijanje francuskog prisustva u zemlji”, Araud je rekao da je kolonijalna prošlost Francuske dovela do “pobune mladih” u subsaharskoj regiji, koji svoje vlade doživljavaju kao “marionete Pariza u Africi”.

---

image

Nove afričke generacije sve jasnije shvaćaju (neo)kolonijalne razloge svoje bijede

Afp
---

Sada je vrijeme da se vratimo na čelnika Afričkog instituta za slobodu Franklina Nyamsija, koji je na početku ovog teksta izjavio da bi vojni odgovor na puč u Nigeru mogao eskalirati u “svjetski afrički rat”. U razgovoru za RT Nyamsi je ustvrdio da se unutar ECOWAS-a sukobljavaju dvije frakcije – pro-NATO protiv panafričke – te da šefovi država koji se zalažu za vojnu intervenciju djeluju “u ime interesa SAD-a i NATO-a”.

- Oni rade za strane interese, imperijalističke neokolonijalne interese. Nevjerojatno je da se ECOWAS, na inspiraciju NATO-a, uključuje u novi napad protiv afričkih interesa samo zato što kapitalistička oligarhija na čelu NATO-a želi zadržati šapu na prirodnim resursima Afrike – rekao je Nyamsi.

Šef Afričkog instituta je ustvrdio da je zapadna vojna prisutnost u Africi zbog borbe protiv islamista samo “dodatno destabilizirala kontinent”, te da bi vojna intervencija ECOWAS-a bila “objava rata” ne samo protiv Nigera, već i protiv Burkine Faso, Malija “i možda Gvineje”:

- Te zemlje su jasno izjavile da su protiv ponavljanja onoga što se dogodilo 2011. u Libiji, kada je NATO zbacio vladu, ubio predsjednika Muammara Gaddafija i naoružao islamske teroriste. Nema povjerenja da se oni koji su uništili Libiju, koji su ubili Gadafija, ozbiljno bore protiv terorizma”, rekao je Nyamsi, upozorivši da rat u Nigeru može izazvati globalni sukob.

Naime, kako je rekao, dvije sukobljene frakcije ECOWAS-a mogle bi ne samo zaratiti međusobno, već i uključiti svoje moćne saveznike, pa bi pristaše intervencije pozvale SAD, Francusku i ine zapadne sile, dok bi pristaše hunte vjerojatno pozvale Rusiju, Kinu i Iran.

- Možda netko želi izvesti svjetski rat u Afriku, kako bi se vodio između dva glavna bloka starog Hladnog rata. Ne treba nam to u Africi – zaključio je Nyamsi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp -/Afp -/Afp Kola Sulaimon/Afp Handout/Afp Maurizio Orlando/Hans Lucas Via Afp Afp
Afp

Pristaše nigerskog Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP) mašu ruskom i nigerskom zastavom  na prosvjedima u Niameyu, u blizini francuske zračne baze 

Afp

Nove afričke generacije sve jasnije shvaćaju (neo)kolonijalne razloge svoje bijede

-/Afp

Transparent koji poziva na odlazak francuske vojske iz Nigera viđen je za protesta pristaša nigerskog CNSP-a

-/Afp

Supporters of Niger‘s National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP) demonstrate in Niamey on August 10, 2023. West African leaders on Thursday increased their threat of imminent military action against Niger after the country‘s coup‘s leaders moved to consolidate their control two weeks after seizing power. At an emergency summit of the Economic Community of West African States (ECOWAS), members decided ”to order the deployment of the ECOWAS standby force to restore constitutional order in Niger”, its Commission President Omar Touray said. (Photo by AFP)

Kola Sulaimon/Afp

Members of the Armed Forces of Senegal discuss on the sidelines of the Economic Community of West African States (ECOWAS) Head of States and Government extraordinary session in Abuja, on August 10, 2023. West African leaders came together Thursday for an emergency summit on the coup in Niger, whose new military rulers have defied an ultimatum -- backed by the threat of force -- to restore the elected president and pressed ahead with appointing a new government. (Photo by KOLA SULAIMON/AFP)

Handout/Afp

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin

 

Maurizio Orlando/Hans Lucas Via Afp

Parada fracuske Legije stranaca u Parizu

Afp

Pristaše nigerskog Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP) na prosvjedu u Niameyu, u blizini francuske zračne baze 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/u-nigeru-je-moguc-mec-stoljeca-legija-stranaca-protiv-wagnera-vojni-udar-moze-prerasti-u-svjetski-rat-istoka-i-zapada-1314359 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcdfbd04b3cfcf372a42b82b5a2764e3ea2f21c0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Nigeru+je+mogu%C4%87+me%C4%8D+stolje%C4%87a%3A+Legija+stranaca+protiv+Wagnera%21+Vojni+udar+mo%C5%BEe+prerasti+u+svjetski+rat+Istoka+i+Zapada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-nigeru-je-moguc-mec-stoljeca-legija-stranaca-protiv-wagnera-vojni-udar-moze-prerasti-u-svjetski-rat-istoka-i-zapada-1314359 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-nigeru-je-moguc-mec-stoljeca-legija-stranaca-protiv-wagnera-vojni-udar-moze-prerasti-u-svjetski-rat-istoka-i-zapada-1314359 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Širom Afrike zadnjih desetljeća bilo je mnoštvo vojnih udara. Zašto je baš ovaj u Nigeru izazvao ovako dramatične reakcije ECOWAS-a i Zapada? Po čemu je to Niger poseban, osim što je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta? Dobar dio odgovora leži u činjenici da je Niger po svojim rudno-mineralnim resursima zapravo jedna od najbogatijih zemalja svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Afričko buđenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetAfričko buđenje

U Nigeru je moguć meč stoljeća: Legija stranaca protiv Wagnera! Vojni udar može prerasti u svjetski rat Istoka i Zapada

Piše Damir Pilić
12. kolovoza 2023. - 15:53
Pristaše nigerskog Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP) mašu ruskom i nigerskom zastavom  na prosvjedima u Niameyu, u blizini francuske zračne baze Afp

Ratni bubnjevi odjekuju zapadnom Afrikom, a jeka tog smrtonosnog tam-tama čuje se na više kontinenata. Vojni udar koji se prije dva tjedna dogodio u Nigeru prijeti eskalacijom koja može zahvatiti ne samo susjedne afričke zemlje, nego i glavne sile Istoka i Zapada. U zadnjih 60 godina Afriku su pogodili deseci državnih udara, ali možda nijedan nije u sebi nosio ovoliku magnitudu potencijalnog nasilja.

- Sada smo pred vratima svjetskog afričkog rata – ocijenio je nekidan predsjednik Afričkog instituta za slobodu Franklin Nyamsi, upozorivši da bi vojni odgovor na puč u Nigeru mogao prerasti u “širi sukob koji bi NATO snage suprotstavio Rusiji i Kini”.

Podsjetimo, nigerska drama počela je 26. srpnja, kada je tamošnja predsjednička garda uhapsila prozapadnog predsjednika zemlj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:20