StoryEditorOCM
Svijetkriminal na mreži

Sveučilišni trener tajno snimao i krao golišave fotografije atletičarki pa ih maltretirao; Ovo mu nije prvi put

Piše vijesti sd
23. studenog 2023. - 10:43
Trener Steve Waithe snimao je atletičarke njihovim mobitelima, koje je pretraživao, a zatim bi potajno te fotografije poslao sebi (ilustracija)Mauro Pimentel/Afp

S razvojem intereneta razvija se i kriminalno ponašanje na internetu. pa i kod onih od kojih bi se to najmanje očekivalo, od onih koji rade s mladima.

Trener atletičarki na Sveučilištu Northeastern Steve Waithe, 30, na saveznom sudu u Bostonu izjasnio se krivim za optužbe za internetsku prijevaru povezanu s golemim naporima da se prevare deseci sportašica i drugih mladih žena iz SAD-a da mu pošalju kompromitirajuće fotografije.

Waithe je radio u Northeasternu od listopada 2018. do veljače 2019., kada ga je sveučilište otpustilo, a prethodno je bio trener na Sveučilištu Penn State, Institutu za tehnologiju Illinoisa, Sveučilištu Tennessee i Sveučilištu Concordia u Chicagu.

Pomoćnik američkog državnog odvjetnika Adam Deitch rekao je na sudu da je Waitheov plan viktimizirao najmanje 50 žena. Deitch je rekao da planira tražiti više od tri godine i 10 mjeseci zatvora za Waithea, piše Daily Mail.

Tužitelji su rekli da je Waithe, dok je bio u Northeasternu, pitao sportašice smije li koristiti njihove mobitele kako bi ih snimio tijekom treninga i susreta, a zatim bi potajno te fotografije poslao sebi.

Nakon što je napustio Northeastern, Waithe je kontaktirao šestero sportašica koristeći Instagram račune s imenima poput ‘Zaštitnik privatnosti‘ rekavši da je pronašao njihove kompromitirajuće fotografije na internetu i želi ‘pomoći‘ da ih uklone s interneta, rekli su tužitelji.

‘pošalji svoj mi foto‘

Tužitelji su rekli da je Waithe poslao ženama gole ili polugole fotografije koje je ukrao i zatražio da pošalju dodatne kako bi mogao provesti ‘obrnutu pretragu slika‘.

Nitko nije dao fotografije, rekao je Deitch. No, uz pomoć hakera, Waithe je ukrao obnažene fotografije jedne od sportašica sa sjeveroistoka pohranjene na njezinom Snapchat računu i kibernetički ju je uhodio, rekao je Deitch. Optužen je i da je njenom dečku slao golišave fotografije.

Pod lažnim imenima, Waithe je također slao e-mailove ženama u raznim američkim državama za lažnu studiju ‘razvoja tijela‘ i tražio njihove fotografije u ‘uniformi ili kupaćem kostimu kako bi se vidjelo što više kože‘, rekli su tužitelji.

image

Waithe je kontaktirao šestero sportašica koristeći Instagram račune s imenima poput ‘Zaštitnik privatnosti‘ rekavši da je pronašao njihove kompromitirajuće fotografije na internetu i želi ‘pomoći‘ (ilustracija)

/Shutterstock

Waithe je pod ženskim imenom slao e-mailove tražeći podatke o visini, težini i prehrambenim navikama te tražio fotografije u ‘uniformi ili kupaćem kostimu kako bi se vidjelo što više kože‘, rekli su tužitelji. E-poruke su često uključivale privitke eksplicitnih fotografija njegove lažne osobe kao vodiča i obećanja slanja darovnih kartica žrtvi na kraju studije, rekle su vlasti.

Dok su neki ignorirali njegove e-mailove, najmanje 17 žena je odgovorilo, poslavši mu 350 golih ili polugolih fotografija, navodi se u optužnici.

Googleovi zapisi pokazuju da je Waithe pretraživao, između ostalog, ‘može li se ući u trag Instagramu‘ i posjetio web stranicu pod naslovom ‘Može li itko ući u trag mom lažnom Instagram računu natrag do mene?‘

Američka okružna sutkinja Patti Saris trebala bi izreći kaznu Waitheu 6. ožujka, a mnoge žrtve planiraju doći na izricanje presude. Odvjetnica obrane Jane Peachy procijenila je da, prema saveznim smjernicama o kazni, njezin klijent zaslužuje samo dvije godine i tri mjeseca zatvora. Waitheu, koji je prvi put optužen 2021., uračunat će se 14 mjeseci koje je već proveo u pritvoru, piše Daily Mail.

Neovisno o visini kazne koja će mu biti izrečena, zabludjeli trener nekoliko će godina biti bez mogućnosti da se koristi mobitel i svojim interenetskim prevarama uznemirava žene.

image

Sutkinja Patti Saris trebala bi izreći kaznu Waitheu 6. ožujka, a mnoge žrtve planiraju doći na izricanje presude

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:00