stdClass Object ( [id] => 1272168 [title] => Sveta Stolica posluje s gubitkom, Papa Frane naredio uvođenje reda! Mukte korišteni stanovi od 900 kvadrata, neće više [alias] => sveta-stolica-posluje-s-gubitkom-papa-frane-naredio-uvodenje-reda-mukte-koristeni-stanovi-od-900-kvadrata-nece-vise [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poglavar Katoličke crkve, papa Frane, naredio je da ubuduće i kardinali zaposleni u Rimskoj kuriji i ini dužnosnici i dostojnici moraju plaćati stanove po tržišnim cijenama. To se ne odnosi na ugovore koji su sada na snazi, ali samo dok ne isteknu.

Razlog? Sveta Stolica posluje i dalje s gubitkom. Naravno da razlog njezina poslovanja nije profit, nego evangelizacija – ali gubici ugrožavaju i tu glavnu svrhu.

Konsolidirana zajednička bilanca Svete Stolice (bez Guvernerata koji vodi Državu Vatikanskoga Grada i bez Zavoda za religijska djela) iskazala je u 2019. gubitak od 11,1 milijun eura, u covidskoj 2020. rekordnih 66,3 milijuna (tada su i stanarine, radi pandemije, privremeno srezane za 30-50 posto), a u 2021. samo 3,3 milijuna (premda je plan predvidio 33 milijuna; poslovalo se uistinu štedljivo). Naime, prihodi su 2021. iznosili 769,6 milijuna eura, a rashodi 803,4 milijuna.

Za usporedbu, u istoj godini je hrvatska INA d.d. ostvarila prihod od 2.973.018.632,67 eura, gotovo četiri puta više od Svete Stolice. Pa je jasno da je njezin godišnji promet zapravo sićušan.

Isusovac o. Juan Antonio Guerrero Alves, prefekt Tajništva za ekonomiju, naglasio je da se svake godine vatikanski imutak smanjuje za 20-25 milijuna. Prodaje se da bi se smanjio gubitak. Ali time se pili grana ekonomske održivosti. Treba naći “unutrašnje rezerve”, kako se nekada govorilo.

---

image

Opravdano se valja pitati: je li čudno što papa Frane zahtijeva da se tržišna cijena ište i za kardinale - korisnike prostora od po gotovo tisuće metara četvornih, uistinu kneževskih po prostranosti, ili je čudno što su dodjeljivani mukte i doživotno

Tiziana Fabi/Afp
---

Postoje samo procjene imutka Katoličke crkve po svemu svijetu: govori se o više od 2000 milijardi eura

Pa zar Vatikan nije bogat? Ne postoji ekonomska statistika imutka Katoličke crkve po svemu svijetu, nego samo procjene, takoreći “od oka”, ali se najčešće navodi da imutak svih biskupija, svih vjerskih redova, ženskih i muških, svih zdravstvenih i obrazovnih crkvenih ustanova, dosiže više od 2000 milijardi eura.

Golemom većinom spomenutoga crkvenog imutka autonomno raspolažu biskupije i nadbiskupije po svijetu, redovi, odnosno ine pravne osobe crkvenog prava. Svetoj Stolici, njezinoj Rimskoj kuriji i njezinoj Državi Vatikanskoga Grada – što sve kolokvijalno objedinjujemo imenicom Vatikan – pripada imutak procijenjen na oko 1,6 milijardi eura u 2021., posljednjoj godini za koju je objavljena bilanca Svete Stolice i pripadajućih joj tijela.

Naravno, Sveta Stolica ima u Vatikanu neprocjenjivo bogatstvo u umjetninama, u izlošcima u Vatikanskim muzejima, oltarskim slikama i kipovima, među kojima je i Michelangelova Pietà. Nikome razboritome ne pada na pamet monetizirati te umjetnine. One u muzejima rentiraju kroz ulaznice, ali treba ih i održavati, restaurirati. I zato ostaju izvan bilance.

Agencija France Presse je u veljači 2021. intervjuirala mons. Nunzija Galantina, predsjednika Uprave imutka Apostolske Stolice (APSA), koga je papa Frane imenovao na tu dužnost dvije godine ranije, baš sa zadaćom da popiše, centralizira i dovede u red ponajprije nekretnine kojima upravlja APSA.

Nisu posrijedi neprocjenjiva arhitektonska bogatstva kao što su papinske bazilike (Sv. Petar u Vatikanu, Sv. Ivan u Lateranu itd.), Kancelarijska palača i slična zdanja, nego samo stambene i komercijalne jedinice.

U Rimu, ali unutar talijanskih a ne svojih granica, Vatikan ima dva prostrana bloka koji zatvaraju Trg Pija XII. u nastavku Trga sv. Petra, te nekoliko palača duž Ulice pomirbe, avenije koja vodi od Tibra ravno do Vatikanske bazilike sv. Petra. Ta je avenija probijena nakon pomirbe Italije i Svete Stolice 1928., po kojoj je i nazvana.

Toga nekretninskog blaga kojim APSA raspolaže ima još kojegdje po drugim državama. Pa je tako golem skandal izbio oko bivše Harrod’sove zgrade u Sloaneovoj aveniji u londonskome Kensingtonu, jer su njezina nabavka i upravljanje povjereni brokeru koji je Svetu Stolicu ucjenjivao upravljačkim pravima i iznudio 15 milijuna eura da joj prepusti što je bilo njeno. U tu je palaču utučen i dio Petrova novčića, koji vjernici po svijetu sabiru osobno za Papu i njegove milodare. Taj je podatak opravdano izazvao sablazan, pa je zbog toga APSA od kraja 2020. preuzela upravljanje Papinim osobnim fondovima, kojima je dotad raspolagalo papinsko Državno tajništvo.

U Londonu, kako je naveo mons. Galantino, APSA ima 27 zgrada, neke na prestižnim adresama kao što su St James’s Square, Kensington, odnosno New Bond Street. Površina im je oko 4600 četvornih metara, a vrijednost oko 108,5 milijuna eura.

Mnogo se manje govori o Parizu, gdje APSA ima čak 737 zgrada odnosno stanova, u ukupnoj vrijednosti od 595,5 milijuna eura. Površina im je oko 56.000 četvornih metara. Adrese su im u srcu Pariza: Boulevard Saint-Michel, Odeon ili Avenija Elizejskih polja, na primjer.

Još 91 milijun eura vrijede nekretnine u Švicarskoj, njih 140 rasprostrtih na 16.000 četvornih metara u Genèvi i Lausannei.

---

image

Svake godine vatikanski imutak smanjuje se za 20-25 milijuna

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Besplatno su iznajmljivani stanovi od prosječno oko 900 četvornih metara, a po tržišnoj cijeni oni od dvjestotinjak ‘kvadrata‘

Ukupna tržišna vrijednost tih nekretnina u vlasništvu Svete Stolice je oko devet milijardi eura. Prodaja donosi utržak jednom i nikad više, a iznajmljivanje – ako nije besplatno – jamči stalan dotok kapitala. Ali ni taj dotok nije više dovoljan.

Sveta Stolica nekretnine ne kani prodavati, osim iznimno. Tako je bivšemu talijanskom ministru u Berlusconijevim vladama Pietru Lunardiju prodala trokatnicu u Ulici prefekata, nije objavljeno pošto.

Nisu posrijedi samo stanovi. Iznajmljuje se poslovni prostor: i uredski, a i trgovinski. Razglašen je prije nekoliko godina bio slučaj kada je APSA jedan velik ulični lokal blizu Vatikana iznajmila McDonald’su, pa su kardinali nastanjeni na gornjim katovima prosvjedovali zbog mirisâ silnih hamburgera, tvrdeći kako je “fast food” nespojiv s kulturalnim dostojanstvom baštine. Nisu se bunili što je bivši crkveni prostor iznajmljen za disko: nije njima bučio. Sveta Stolica ima više od 5000 nekretnina, obznanila je APSA 2020. Najveći dio ih je u Italiji: 4051 jedinica u godini 2020., a 4086 u 2021. Od toga ih je 92 posto na području Metropolitanskoga glavnoga grada Rima (64 posto u dijelovima grada Rima u blizini Vatikanskoga Grada), 2 posto u ostalim kotarima u Laciju, 6 posto izvan Lacija.

APSA je tada izvijestila da je ukupna komercijalna površina tog prostora 1,5 milijuna metara četvornih. Neto prihod odatle iznosio je 8,11 milijuna eura u godini 2021. Po slobodnim tržišnim cijenama bilo je iznajmljeno 1866 stanova ili inih prostora (391.360 metara četvornih, tj. 27 posto ukupnog prostora), po povlaštenim cijenama 1249 jedinica (195.074 mč, tj. 13 posto), besplatno 971 jedinica (čak 876.630 mč, tj. 60 posto). Očito su stanovi iznajmljeni besplatno u prosjeku imali 902,8 četvornih metara, te su bili četiri i pô puta prostraniji od onih iznajmljenih po tržišnoj cijeni, sa 209,7 četvornih metara u prosjeku.

Najbolje stanove, uistinu kneževske, dobili su kardinali, njih 41, svi na domak Vatikana. Ali besplatno su, do Franina reskripta, stanovali i još neki javni poslenici – pravnici, književnici, liječnici itd. – za koje je Vatikan nalazio da mu koriste. Među stanarima u zgradama u vatikanskom vlasništvu nađu se i javne ličnosti od čije sklonosti Crkva zna imati koristi, barem indirektne. Nisu javni podaci plaćaju li tržišnu ili povlaštenu stanarinu. APSA je iznajmila stanove u kojima stanuju bivši zamjenik Raijeva glavnog urednika Antonio Marano, pa šef Civilne zaštite Mauro Della Giovampaola, bivši glavni državni knjigovođa Andrea Monorchio. “Propaganda Fide” (sadašnji Dikasterij za evangelizaciju narodâ) iznajmila je penthouse utjecajnome demokršćanskom novinaru Brunu Vespi, velikom sponzoru Silvija Berlusconija.

Opravdano se valja pitati: je li čudno što papa Frane zahtijeva da se tržišna cijena ište i za članove prostora gotovo tisuće metara četvornih, uistinu kneževskih po prostranosti, ili je čudno što su dodjeljivani mukte i doživotno.

Neki samostani koji su ostali bez redovnica ili redovnika, a i još neke zgrade, preuređeni su u hotele ili u gostinjce tipa “bed and breakfast”. U njima je – ali manjim dijelom u vatikanskome, a mnogo više u raznolikome dijecezanskom vlasništvu – oko 200.000 ležaja u vrijednosti od, kažu, 4,5 milijardi eura u funkciji sve snažnijega i unosnijega religijskog turizma.

U Rimu se godišnje registrira između 8000 i 10.000 testamenata u korist klera; nisu to uvijek stanovi ili kuće, i samo manji dio je u korist Svete Stolice, ali joj i to povećava stambenu masu

Taj imutak raste. Rimska la Repubblica tvrdi da se samo u gradu Rimu svake godine registrira između 8000 i 10.000 testamenata u korist klera. Nisu to uvijek stanovi ili kuće, samo manji dio je u korist Svete Stolice. Ali ponešto od toga ipak povećava stambenu masu Svete Stolice.

Vatikan navodno ima i više od 60 tona zlata. Smiješno malo u usporedbi s najbogatijima u zlatu, naime USA (8133 tone), pa sljedeće Njemačke (3359 tona). Ali šiša i jednu i drugu po količini zlata po glavi stanovnika.

---

image

Sveta Stolica ima u Vatikanu neprocjenjivo bogatstvo u umjetninama, u izlošcima u Vatikanskim muzejima, oltarskim slikama i kipovima, među kojima je i Michelangelova Pietà. Nikome razboritome ne pada na pamet monetizirati te umjetnine

Mattes Rene/Hemis.fr/Hemis Via Afp
---

Kad se sabere ono čime Guvernerat raspolaže unutar vatikanskih zidina i ono čime APSA raspolaže izvan vatikanskih zidina, uključujući nekretnine, dionice, zlato, devizne pričuve – može se reći da Vatikan ukupno ima oko 11 milijardi eura. Za usporedbu, Elon Musk ukupno ima oko 160 milijardi dolara, dakle oko 152 milijarde eura. Ta usporedba možda ilustrira u kojoj mjeri vatikanski imutak smijemo smatrati bogatstvom.

Odakle Vatikanu imutak? Ostavši bez Papinske Države u rujnu 1870., stjeran u granice Vatikanskoga Grada, papa je ostao – figurativno rečeno – siromašan kao crkveni miš. Italija je Lateranskim ugovorima 1929. Svetoj Stolici priznala suverenu teritorijalnost Države Vatikanskoga Grada i isplatila 2 milijarde tadašnjih lira u novcu odnosno dionicama, obeštetivši je tako, makar djelomično, za golemu vrijednost imutka koji je Kraljevina Italija zaplijenila univerzalnoj Katoličkoj crkvi na teritoriju bivše Papinske Države (među inim: Kvirinalsku palaču u kojoj je predsjednik Republike, palače Montecitorio i Madama gdje su parlamentarni domovi, Palaču Chigi u kojoj je predsjedništvo Vlade i sve tako dalje). Tada je rimska bankarska obitelj Pacelli (stariji brat Francesco bio je pravni savjetnik u pregovorima s Italijom, mlađi mons. Eugenio je 1939. postao Pio XII.) sugerirala papi Piju XI. da se taj novac investira u raznim državama i u različite tipove investicija kako bi mu vrijednost rasla, a prihodi jamčili financijsku samostalnost Svete Stolice.

Neovisno od toga pojedini kurijalni dikasteriji raspolagali su do ove godine autonomno svojim imutkom stečenim kroz stoljeća. Ekonomski dnevnik Il Sole – 24 Ore smatrao je da između tri i četiri milijarde eura vrijede nekretnine kojima je vlasnik tadašnja Kongregacija za evangelizaciju naroda (nekadašnja Propaganda fide). U njenoj je palači i hrvatsko Veleposlanstvo pri Svetoj Stolici, i Eurovizija sa svojim studijima, te se s njezine terase javljaju novinari iz raznih država, pa i iz Hrvatske. Papa Frane je naredio da se uvede red. Ne samo zato da prestane učestala privatizacija i rasipanje tih resursa dok je Sveta Stolica u deficitu, nego još i više da se odustane od ulaganja u tržišne pothvate koji nemaju veze s evangelizacijskom svrhom Katoličke crkve i ugrožavaju njezinu etičku reputaciju.

---

image

Vatikan navodno ima i više od 60 tona zlata. Smiješno malo u usporedbi s najbogatijima u zlatu - SAD-om (8133 tone) i Njemačkom (3359 tona). Ali šiša i jednu i drugu po količini zlata po glavi stanovnika

Alberto Pizzoli/Afp
---

Obično se ‘vatikanskom bankom‘ naziva Zavod za religijska djela (IOR), gdje račune imaju pojedine crkvene ustanove te pojedini crkveni ljudi

Kako utvrđuje nova apostolska konstitucija pape Frane Praedicate evangelium (preuzimajući doslovce ono što je odredila apostolska konstitucija sv. Ivana Pavla II. Pastor bonus), APSA – koju je 1967. osnovao sv. Pavao VI. – raspolaže svim imutkom Svete Stolice izvan zidina Vatikanskoga Grada. Papa Frane je lani dodao da APSA objedinjeno vodi i knjigovodstvo i drži račune svih tijela Rimske kurije, naglasivši da tu nema nikakva privatnog vlasništva i da je sve što posjeduje Sveta Stolica ili neko njezino tijelo, neka njezina ustanova, u funkciji evangelizatorskog poslanja Katoličke crkve.

APSA mora jamčiti da Sveta Stolica i Rimska kurija budu ekonomski neovisne i stoga materijalno neucjenjive, da pravodobno imaju dovoljno novca za redovito odvijanje svojih funkcija. U tom pogledu ona je istinska središnja banka Svete Stolice i Vatikanske Države.

Obično se “vatikanskom bankom” naziva Zavod za religijska djela (IOR), gdje “pozicije” (da se ne bi reklo: račune) imaju pojedine crkvene ustanove, uključujući dijeceze, te pojedini crkveni ljudi. IOR bi zapravo morao biti samo jedna filijala, štedionica, ali je u prošlosti znatno, katkad i skandalozno, iskakao iz toga kolosijeka. On zavređuje poseban opis, za koji nema mjesta u opsegu ovoga novinskog članka. Recimo samo da IOR barata ulozima od oko pet milijardi eura, ali to nije njegova imovina, nego ulagača koji je mogu povući.

Eto, ti podaci, još nekompletni, možda mogu pomoći da se stekne realna slika o bogatstvu Vatikana.

U ponekim zemljama je tamošnja Katolička crkva znatno imućnija od svoje Svete Stolice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALEKO OD MUSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DALEKO OD MUSKA 2 0 12932 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-09 01:31:08 [created_by] => 3128 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-12 19:47:30 [modified_by] => 3128 [publish_up] => 2023-03-12 19:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2009 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sveta Stolica posluje s gubitkom, Papa Frane naredio uvođenje reda! Mukte korišteni stanovi od 900 kvadrata, neće više [metakey] => katolička crkva, Vatikan, sveta stolica, Inoslav Bešker [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24494455.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24468840.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24491994.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24276945.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/23885712.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24468838.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Barbara Castello\/godong\/Photononstop Via Afp","Mattes Rene\/Hemis.fr\/Hemis Via Afp","Alberto Pizzoli\/Afp","Tiziana Fabi\/Afp","Massimo Valicchia\/Nurphoto Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Sveta Stolica ima u Vatikanu neprocjenjivo bogatstvo u umjetninama, u izlo\u0161cima u Vatikanskim muzejima, oltarskim slikama i kipovima, me\u0111u kojima je i Michelangelova Piet\u00e0<\/em>. Nikome razboritome ne pada na pamet monetizirati te umjetnine<\/p>","

Vatikan navodno ima i vi\u0161e od 60 tona zlata. Smije\u0161no malo u usporedbi s najbogatijima u zlatu - SAD-om (8133 tone) i Njema\u010dkom (3359 tona). Ali \u0161i\u0161a i jednu i drugu po koli\u010dini zlata po glavi stanovnika<\/p>","

Opravdano se valja pitati: je li \u010dudno \u0161to papa Frane zahtijeva da se tr\u017ei\u0161na cijena i\u0161te i za kardinale - korisnike prostora od po gotovo tisu\u0107e metara \u010detvornih, uistinu kne\u017eevskih po prostranosti, ili je \u010dudno \u0161to su dodjeljivani mukte i do\u017eivotno<\/p>","

Svake godine vatikanski imutak smanjuje se za 20-25 milijuna<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["48:35","44:51","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1372","hd_24494455_1920.jpg":"1920x1080","k_24494455_1280.jpg":"1280x1280","k_24494455_1024.jpg":"1024x1024","k_24494455_640.jpg":"640x640","k_24494455_480.jpg":"480x480","k_24494455_340.jpg":"340x340","k_24494455_220.jpg":"220x220","o_24494455_1280.jpg":"1280x914","o_24494455_1024.jpg":"1024x731","o_24494455_640.jpg":"640x457","o_24494455_480.jpg":"480x343","o_24494455_340.jpg":"340x242","o_24494455_220.jpg":"220x157","h_24494455_1280.jpg":"1280x854","h_24494455_1024.jpg":"1024x683","h_24494455_640.jpg":"640x427","h_24494455_480.jpg":"480x320","h_24494455_340.jpg":"340x227","h_24494455_220.jpg":"220x147","pp_24494455_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494455_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494455_640.jpg":"640x814","pp_24494455_480.jpg":"480x611","pp_24494455_340.jpg":"340x432","pp_24494455_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24468840_1920.jpg":"1920x1080","k_24468840_1280.jpg":"1280x1280","k_24468840_1024.jpg":"1024x1024","k_24468840_640.jpg":"640x640","k_24468840_480.jpg":"480x480","k_24468840_340.jpg":"340x340","k_24468840_220.jpg":"220x220","o_24468840_1280.jpg":"1280x853","o_24468840_1024.jpg":"1024x682","o_24468840_640.jpg":"640x426","o_24468840_480.jpg":"480x320","o_24468840_340.jpg":"340x226","o_24468840_220.jpg":"220x146","h_24468840_1280.jpg":"1280x854","h_24468840_1024.jpg":"1024x683","h_24468840_640.jpg":"640x427","h_24468840_480.jpg":"480x320","h_24468840_340.jpg":"340x227","h_24468840_220.jpg":"220x147","pp_24468840_1280.jpg":"1280x1628","pp_24468840_1024.jpg":"1024x1303","pp_24468840_640.jpg":"640x814","pp_24468840_480.jpg":"480x611","pp_24468840_340.jpg":"340x432","pp_24468840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24491994_1920.jpg":"1920x1080","k_24491994_1280.jpg":"1280x1280","k_24491994_1024.jpg":"1024x1024","k_24491994_640.jpg":"640x640","k_24491994_480.jpg":"480x480","k_24491994_340.jpg":"340x340","k_24491994_220.jpg":"220x220","o_24491994_1280.jpg":"1280x853","o_24491994_1024.jpg":"1024x682","o_24491994_640.jpg":"640x426","o_24491994_480.jpg":"480x320","o_24491994_340.jpg":"340x226","o_24491994_220.jpg":"220x146","h_24491994_1280.jpg":"1280x854","h_24491994_1024.jpg":"1024x683","h_24491994_640.jpg":"640x427","h_24491994_480.jpg":"480x320","h_24491994_340.jpg":"340x227","h_24491994_220.jpg":"220x147","pp_24491994_1280.jpg":"1280x1628","pp_24491994_1024.jpg":"1024x1303","pp_24491994_640.jpg":"640x814","pp_24491994_480.jpg":"480x611","pp_24491994_340.jpg":"340x432","pp_24491994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_24276945_1920.jpg":"1920x1080","k_24276945_1280.jpg":"1280x1280","k_24276945_1024.jpg":"1024x1024","k_24276945_640.jpg":"640x640","k_24276945_480.jpg":"480x480","k_24276945_340.jpg":"340x340","k_24276945_220.jpg":"220x220","o_24276945_1280.jpg":"1280x857","o_24276945_1024.jpg":"1024x685","o_24276945_640.jpg":"640x428","o_24276945_480.jpg":"480x321","o_24276945_340.jpg":"340x227","o_24276945_220.jpg":"220x147","h_24276945_1280.jpg":"1280x854","h_24276945_1024.jpg":"1024x683","h_24276945_640.jpg":"640x427","h_24276945_480.jpg":"480x320","h_24276945_340.jpg":"340x227","h_24276945_220.jpg":"220x147","pp_24276945_1280.jpg":"1280x1628","pp_24276945_1024.jpg":"1024x1303","pp_24276945_640.jpg":"640x814","pp_24276945_480.jpg":"480x611","pp_24276945_340.jpg":"340x432","pp_24276945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_23885712_1920.jpg":"1920x1080","k_23885712_1280.jpg":"1280x1280","k_23885712_1024.jpg":"1024x1024","k_23885712_640.jpg":"640x640","k_23885712_480.jpg":"480x480","k_23885712_340.jpg":"340x340","k_23885712_220.jpg":"220x220","o_23885712_1280.jpg":"1280x916","o_23885712_1024.jpg":"1024x732","o_23885712_640.jpg":"640x458","o_23885712_480.jpg":"480x343","o_23885712_340.jpg":"340x243","o_23885712_220.jpg":"220x157","h_23885712_1280.jpg":"1280x854","h_23885712_1024.jpg":"1024x683","h_23885712_640.jpg":"640x427","h_23885712_480.jpg":"480x320","h_23885712_340.jpg":"340x227","h_23885712_220.jpg":"220x147","pp_23885712_1280.jpg":"1280x1628","pp_23885712_1024.jpg":"1024x1303","pp_23885712_640.jpg":"640x814","pp_23885712_480.jpg":"480x611","pp_23885712_340.jpg":"340x432","pp_23885712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24468838_1920.jpg":"1920x1080","k_24468838_1280.jpg":"1280x1280","k_24468838_1024.jpg":"1024x1024","k_24468838_640.jpg":"640x640","k_24468838_480.jpg":"480x480","k_24468838_340.jpg":"340x340","k_24468838_220.jpg":"220x220","o_24468838_1280.jpg":"1280x853","o_24468838_1024.jpg":"1024x682","o_24468838_640.jpg":"640x426","o_24468838_480.jpg":"480x320","o_24468838_340.jpg":"340x226","o_24468838_220.jpg":"220x146","h_24468838_1280.jpg":"1280x854","h_24468838_1024.jpg":"1024x683","h_24468838_640.jpg":"640x427","h_24468838_480.jpg":"480x320","h_24468838_340.jpg":"340x227","h_24468838_220.jpg":"220x147","pp_24468838_1280.jpg":"1280x1628","pp_24468838_1024.jpg":"1024x1303","pp_24468838_640.jpg":"640x814","pp_24468838_480.jpg":"480x611","pp_24468838_340.jpg":"340x432","pp_24468838_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7671604 Threads: 5 Questions: 1555593941 Slow queries: 4741872 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111343899 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sveta-stolica-posluje-s-gubitkom-papa-frane-naredio-uvodenje-reda-mukte-koristeni-stanovi-od-900-kvadrata-nece-vise-1272168 [printLink] => /vijesti/svijet/sveta-stolica-posluje-s-gubitkom-papa-frane-naredio-uvodenje-reda-mukte-koristeni-stanovi-od-900-kvadrata-nece-vise-1272168?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358344 [name] => Katolička crkva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katolicka-crkva [link] => /tag/katolicka-crkva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 327529 [name] => vatikan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatikan [link] => /tag/vatikan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 236707 [name] => sveta stolica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveta-stolica [link] => /tag/sveta-stolica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 375308 [name] => Inoslav Bešker [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inoslav-besker [link] => /tag/inoslav-besker ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALEKO OD MUSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sveta Stolica posluje s gubitkom, Papa Frane naredio uvođenje reda! Mukte korišteni stanovi od 900 kvadrata, neće više [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3128 [name] => Inoslav Bešker [username] => inoslav-be-ker [email] => inoslav-be-ker@sd.hr [password] => $2y$10$wG/PCwLS1tXglyPpCWq3t.ClgYP.Hm3rgc1Z3TnancNkZcBoZHnye [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/inoslav-besker-3128 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1646 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a807c633842cd6a6d330cbfe8ef1bd71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24494455.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24494455.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24468840.jpg [title] => Barbara Castello/godong/Photononstop Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24491994.jpg [title] =>

Sveta Stolica ima u Vatikanu neprocjenjivo bogatstvo u umjetninama, u izlošcima u Vatikanskim muzejima, oltarskim slikama i kipovima, među kojima je i Michelangelova Pietà. Nikome razboritome ne pada na pamet monetizirati te umjetnine

Mattes Rene/Hemis.fr/Hemis Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24276945.jpg [title] =>

Vatikan navodno ima i više od 60 tona zlata. Smiješno malo u usporedbi s najbogatijima u zlatu - SAD-om (8133 tone) i Njemačkom (3359 tona). Ali šiša i jednu i drugu po količini zlata po glavi stanovnika

Alberto Pizzoli/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/23885712.jpg [title] =>

Opravdano se valja pitati: je li čudno što papa Frane zahtijeva da se tržišna cijena ište i za kardinale - korisnike prostora od po gotovo tisuće metara četvornih, uistinu kneževskih po prostranosti, ili je čudno što su dodjeljivani mukte i doživotno

Tiziana Fabi/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24468838.jpg [title] =>

Svake godine vatikanski imutak smanjuje se za 20-25 milijuna

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Poglavar Katoličke crkve, papa Frane, naredio je da ubuduće i kardinali zaposleni u Rimskoj kuriji i ini dužnosnici i dostojnici moraju plaćati stanove po tržišnim cijenama. To se ne odnosi na ugovore koji su sada na snazi, ali samo dok ne isteknu.

Razlog? Sveta Stolica posluje i dalje s gubitkom. Naravno da razlog njezina poslovanja nije profit, nego evangelizacija – ali gubici ugrožavaju i tu glavnu svrhu.

Konsolidirana zajednička bilanca Svete Stolice (bez Guvernerata koji vodi Državu Vatikanskoga Grada i bez Zavoda za religijska djela) iskazala je u 2019. gubitak od 11,1 milijun eura, u covidskoj 2020. rekordnih 66,3 milijuna (tada su i stanarine, radi pandemije, privremeno srezane za 30-50 posto), a u 2021. samo 3,3 milijuna (premda je plan predvidio 33 milijuna; poslovalo se uistinu štedljivo). Naime, prihodi su 2021. iznosili 769,6 milijuna eura, a rashodi 803,4 milijuna.

Za usporedbu, u istoj godini je hrvatska INA d.d. ostvarila prihod od 2.973.018.632,67 eura, gotovo četiri puta više od Svete Stolice. Pa je jasno da je njezin godišnji promet zapravo sićušan.

Isusovac o. Juan Antonio Guerrero Alves, prefekt Tajništva za ekonomiju, naglasio je da se svake godine vatikanski imutak smanjuje za 20-25 milijuna. Prodaje se da bi se smanjio gubitak. Ali time se pili grana ekonomske održivosti. Treba naći “unutrašnje rezerve”, kako se nekada govorilo.

---

image

Opravdano se valja pitati: je li čudno što papa Frane zahtijeva da se tržišna cijena ište i za kardinale - korisnike prostora od po gotovo tisuće metara četvornih, uistinu kneževskih po prostranosti, ili je čudno što su dodjeljivani mukte i doživotno

Tiziana Fabi/Afp
---

Postoje samo procjene imutka Katoličke crkve po svemu svijetu: govori se o više od 2000 milijardi eura

Pa zar Vatikan nije bogat? Ne postoji ekonomska statistika imutka Katoličke crkve po svemu svijetu, nego samo procjene, takoreći “od oka”, ali se najčešće navodi da imutak svih biskupija, svih vjerskih redova, ženskih i muških, svih zdravstvenih i obrazovnih crkvenih ustanova, dosiže više od 2000 milijardi eura.

Golemom većinom spomenutoga crkvenog imutka autonomno raspolažu biskupije i nadbiskupije po svijetu, redovi, odnosno ine pravne osobe crkvenog prava. Svetoj Stolici, njezinoj Rimskoj kuriji i njezinoj Državi Vatikanskoga Grada – što sve kolokvijalno objedinjujemo imenicom Vatikan – pripada imutak procijenjen na oko 1,6 milijardi eura u 2021., posljednjoj godini za koju je objavljena bilanca Svete Stolice i pripadajućih joj tijela.

Naravno, Sveta Stolica ima u Vatikanu neprocjenjivo bogatstvo u umjetninama, u izlošcima u Vatikanskim muzejima, oltarskim slikama i kipovima, među kojima je i Michelangelova Pietà. Nikome razboritome ne pada na pamet monetizirati te umjetnine. One u muzejima rentiraju kroz ulaznice, ali treba ih i održavati, restaurirati. I zato ostaju izvan bilance.

Agencija France Presse je u veljači 2021. intervjuirala mons. Nunzija Galantina, predsjednika Uprave imutka Apostolske Stolice (APSA), koga je papa Frane imenovao na tu dužnost dvije godine ranije, baš sa zadaćom da popiše, centralizira i dovede u red ponajprije nekretnine kojima upravlja APSA.

Nisu posrijedi neprocjenjiva arhitektonska bogatstva kao što su papinske bazilike (Sv. Petar u Vatikanu, Sv. Ivan u Lateranu itd.), Kancelarijska palača i slična zdanja, nego samo stambene i komercijalne jedinice.

U Rimu, ali unutar talijanskih a ne svojih granica, Vatikan ima dva prostrana bloka koji zatvaraju Trg Pija XII. u nastavku Trga sv. Petra, te nekoliko palača duž Ulice pomirbe, avenije koja vodi od Tibra ravno do Vatikanske bazilike sv. Petra. Ta je avenija probijena nakon pomirbe Italije i Svete Stolice 1928., po kojoj je i nazvana.

Toga nekretninskog blaga kojim APSA raspolaže ima još kojegdje po drugim državama. Pa je tako golem skandal izbio oko bivše Harrod’sove zgrade u Sloaneovoj aveniji u londonskome Kensingtonu, jer su njezina nabavka i upravljanje povjereni brokeru koji je Svetu Stolicu ucjenjivao upravljačkim pravima i iznudio 15 milijuna eura da joj prepusti što je bilo njeno. U tu je palaču utučen i dio Petrova novčića, koji vjernici po svijetu sabiru osobno za Papu i njegove milodare. Taj je podatak opravdano izazvao sablazan, pa je zbog toga APSA od kraja 2020. preuzela upravljanje Papinim osobnim fondovima, kojima je dotad raspolagalo papinsko Državno tajništvo.

U Londonu, kako je naveo mons. Galantino, APSA ima 27 zgrada, neke na prestižnim adresama kao što su St James’s Square, Kensington, odnosno New Bond Street. Površina im je oko 4600 četvornih metara, a vrijednost oko 108,5 milijuna eura.

Mnogo se manje govori o Parizu, gdje APSA ima čak 737 zgrada odnosno stanova, u ukupnoj vrijednosti od 595,5 milijuna eura. Površina im je oko 56.000 četvornih metara. Adrese su im u srcu Pariza: Boulevard Saint-Michel, Odeon ili Avenija Elizejskih polja, na primjer.

Još 91 milijun eura vrijede nekretnine u Švicarskoj, njih 140 rasprostrtih na 16.000 četvornih metara u Genèvi i Lausannei.

---

image

Svake godine vatikanski imutak smanjuje se za 20-25 milijuna

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
---

Besplatno su iznajmljivani stanovi od prosječno oko 900 četvornih metara, a po tržišnoj cijeni oni od dvjestotinjak ‘kvadrata‘

Ukupna tržišna vrijednost tih nekretnina u vlasništvu Svete Stolice je oko devet milijardi eura. Prodaja donosi utržak jednom i nikad više, a iznajmljivanje – ako nije besplatno – jamči stalan dotok kapitala. Ali ni taj dotok nije više dovoljan.

Sveta Stolica nekretnine ne kani prodavati, osim iznimno. Tako je bivšemu talijanskom ministru u Berlusconijevim vladama Pietru Lunardiju prodala trokatnicu u Ulici prefekata, nije objavljeno pošto.

Nisu posrijedi samo stanovi. Iznajmljuje se poslovni prostor: i uredski, a i trgovinski. Razglašen je prije nekoliko godina bio slučaj kada je APSA jedan velik ulični lokal blizu Vatikana iznajmila McDonald’su, pa su kardinali nastanjeni na gornjim katovima prosvjedovali zbog mirisâ silnih hamburgera, tvrdeći kako je “fast food” nespojiv s kulturalnim dostojanstvom baštine. Nisu se bunili što je bivši crkveni prostor iznajmljen za disko: nije njima bučio. Sveta Stolica ima više od 5000 nekretnina, obznanila je APSA 2020. Najveći dio ih je u Italiji: 4051 jedinica u godini 2020., a 4086 u 2021. Od toga ih je 92 posto na području Metropolitanskoga glavnoga grada Rima (64 posto u dijelovima grada Rima u blizini Vatikanskoga Grada), 2 posto u ostalim kotarima u Laciju, 6 posto izvan Lacija.

APSA je tada izvijestila da je ukupna komercijalna površina tog prostora 1,5 milijuna metara četvornih. Neto prihod odatle iznosio je 8,11 milijuna eura u godini 2021. Po slobodnim tržišnim cijenama bilo je iznajmljeno 1866 stanova ili inih prostora (391.360 metara četvornih, tj. 27 posto ukupnog prostora), po povlaštenim cijenama 1249 jedinica (195.074 mč, tj. 13 posto), besplatno 971 jedinica (čak 876.630 mč, tj. 60 posto). Očito su stanovi iznajmljeni besplatno u prosjeku imali 902,8 četvornih metara, te su bili četiri i pô puta prostraniji od onih iznajmljenih po tržišnoj cijeni, sa 209,7 četvornih metara u prosjeku.

Najbolje stanove, uistinu kneževske, dobili su kardinali, njih 41, svi na domak Vatikana. Ali besplatno su, do Franina reskripta, stanovali i još neki javni poslenici – pravnici, književnici, liječnici itd. – za koje je Vatikan nalazio da mu koriste. Među stanarima u zgradama u vatikanskom vlasništvu nađu se i javne ličnosti od čije sklonosti Crkva zna imati koristi, barem indirektne. Nisu javni podaci plaćaju li tržišnu ili povlaštenu stanarinu. APSA je iznajmila stanove u kojima stanuju bivši zamjenik Raijeva glavnog urednika Antonio Marano, pa šef Civilne zaštite Mauro Della Giovampaola, bivši glavni državni knjigovođa Andrea Monorchio. “Propaganda Fide” (sadašnji Dikasterij za evangelizaciju narodâ) iznajmila je penthouse utjecajnome demokršćanskom novinaru Brunu Vespi, velikom sponzoru Silvija Berlusconija.

Opravdano se valja pitati: je li čudno što papa Frane zahtijeva da se tržišna cijena ište i za članove prostora gotovo tisuće metara četvornih, uistinu kneževskih po prostranosti, ili je čudno što su dodjeljivani mukte i doživotno.

Neki samostani koji su ostali bez redovnica ili redovnika, a i još neke zgrade, preuređeni su u hotele ili u gostinjce tipa “bed and breakfast”. U njima je – ali manjim dijelom u vatikanskome, a mnogo više u raznolikome dijecezanskom vlasništvu – oko 200.000 ležaja u vrijednosti od, kažu, 4,5 milijardi eura u funkciji sve snažnijega i unosnijega religijskog turizma.

U Rimu se godišnje registrira između 8000 i 10.000 testamenata u korist klera; nisu to uvijek stanovi ili kuće, i samo manji dio je u korist Svete Stolice, ali joj i to povećava stambenu masu

Taj imutak raste. Rimska la Repubblica tvrdi da se samo u gradu Rimu svake godine registrira između 8000 i 10.000 testamenata u korist klera. Nisu to uvijek stanovi ili kuće, samo manji dio je u korist Svete Stolice. Ali ponešto od toga ipak povećava stambenu masu Svete Stolice.

Vatikan navodno ima i više od 60 tona zlata. Smiješno malo u usporedbi s najbogatijima u zlatu, naime USA (8133 tone), pa sljedeće Njemačke (3359 tona). Ali šiša i jednu i drugu po količini zlata po glavi stanovnika.

---

image

Sveta Stolica ima u Vatikanu neprocjenjivo bogatstvo u umjetninama, u izlošcima u Vatikanskim muzejima, oltarskim slikama i kipovima, među kojima je i Michelangelova Pietà. Nikome razboritome ne pada na pamet monetizirati te umjetnine

Mattes Rene/Hemis.fr/Hemis Via Afp
---

Kad se sabere ono čime Guvernerat raspolaže unutar vatikanskih zidina i ono čime APSA raspolaže izvan vatikanskih zidina, uključujući nekretnine, dionice, zlato, devizne pričuve – može se reći da Vatikan ukupno ima oko 11 milijardi eura. Za usporedbu, Elon Musk ukupno ima oko 160 milijardi dolara, dakle oko 152 milijarde eura. Ta usporedba možda ilustrira u kojoj mjeri vatikanski imutak smijemo smatrati bogatstvom.

Odakle Vatikanu imutak? Ostavši bez Papinske Države u rujnu 1870., stjeran u granice Vatikanskoga Grada, papa je ostao – figurativno rečeno – siromašan kao crkveni miš. Italija je Lateranskim ugovorima 1929. Svetoj Stolici priznala suverenu teritorijalnost Države Vatikanskoga Grada i isplatila 2 milijarde tadašnjih lira u novcu odnosno dionicama, obeštetivši je tako, makar djelomično, za golemu vrijednost imutka koji je Kraljevina Italija zaplijenila univerzalnoj Katoličkoj crkvi na teritoriju bivše Papinske Države (među inim: Kvirinalsku palaču u kojoj je predsjednik Republike, palače Montecitorio i Madama gdje su parlamentarni domovi, Palaču Chigi u kojoj je predsjedništvo Vlade i sve tako dalje). Tada je rimska bankarska obitelj Pacelli (stariji brat Francesco bio je pravni savjetnik u pregovorima s Italijom, mlađi mons. Eugenio je 1939. postao Pio XII.) sugerirala papi Piju XI. da se taj novac investira u raznim državama i u različite tipove investicija kako bi mu vrijednost rasla, a prihodi jamčili financijsku samostalnost Svete Stolice.

Neovisno od toga pojedini kurijalni dikasteriji raspolagali su do ove godine autonomno svojim imutkom stečenim kroz stoljeća. Ekonomski dnevnik Il Sole – 24 Ore smatrao je da između tri i četiri milijarde eura vrijede nekretnine kojima je vlasnik tadašnja Kongregacija za evangelizaciju naroda (nekadašnja Propaganda fide). U njenoj je palači i hrvatsko Veleposlanstvo pri Svetoj Stolici, i Eurovizija sa svojim studijima, te se s njezine terase javljaju novinari iz raznih država, pa i iz Hrvatske. Papa Frane je naredio da se uvede red. Ne samo zato da prestane učestala privatizacija i rasipanje tih resursa dok je Sveta Stolica u deficitu, nego još i više da se odustane od ulaganja u tržišne pothvate koji nemaju veze s evangelizacijskom svrhom Katoličke crkve i ugrožavaju njezinu etičku reputaciju.

---

image

Vatikan navodno ima i više od 60 tona zlata. Smiješno malo u usporedbi s najbogatijima u zlatu - SAD-om (8133 tone) i Njemačkom (3359 tona). Ali šiša i jednu i drugu po količini zlata po glavi stanovnika

Alberto Pizzoli/Afp
---

Obično se ‘vatikanskom bankom‘ naziva Zavod za religijska djela (IOR), gdje račune imaju pojedine crkvene ustanove te pojedini crkveni ljudi

Kako utvrđuje nova apostolska konstitucija pape Frane Praedicate evangelium (preuzimajući doslovce ono što je odredila apostolska konstitucija sv. Ivana Pavla II. Pastor bonus), APSA – koju je 1967. osnovao sv. Pavao VI. – raspolaže svim imutkom Svete Stolice izvan zidina Vatikanskoga Grada. Papa Frane je lani dodao da APSA objedinjeno vodi i knjigovodstvo i drži račune svih tijela Rimske kurije, naglasivši da tu nema nikakva privatnog vlasništva i da je sve što posjeduje Sveta Stolica ili neko njezino tijelo, neka njezina ustanova, u funkciji evangelizatorskog poslanja Katoličke crkve.

APSA mora jamčiti da Sveta Stolica i Rimska kurija budu ekonomski neovisne i stoga materijalno neucjenjive, da pravodobno imaju dovoljno novca za redovito odvijanje svojih funkcija. U tom pogledu ona je istinska središnja banka Svete Stolice i Vatikanske Države.

Obično se “vatikanskom bankom” naziva Zavod za religijska djela (IOR), gdje “pozicije” (da se ne bi reklo: račune) imaju pojedine crkvene ustanove, uključujući dijeceze, te pojedini crkveni ljudi. IOR bi zapravo morao biti samo jedna filijala, štedionica, ali je u prošlosti znatno, katkad i skandalozno, iskakao iz toga kolosijeka. On zavređuje poseban opis, za koji nema mjesta u opsegu ovoga novinskog članka. Recimo samo da IOR barata ulozima od oko pet milijardi eura, ali to nije njegova imovina, nego ulagača koji je mogu povući.

Eto, ti podaci, još nekompletni, možda mogu pomoći da se stekne realna slika o bogatstvu Vatikana.

U ponekim zemljama je tamošnja Katolička crkva znatno imućnija od svoje Svete Stolice.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Barbara Castello/godong/Photononstop Via Afp Mattes Rene/Hemis.fr/Hemis Via Afp Alberto Pizzoli/Afp Tiziana Fabi/Afp Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp
AFP
Mattes Rene/Hemis.fr/Hemis Via Afp

Sveta Stolica ima u Vatikanu neprocjenjivo bogatstvo u umjetninama, u izlošcima u Vatikanskim muzejima, oltarskim slikama i kipovima, među kojima je i Michelangelova Pietà. Nikome razboritome ne pada na pamet monetizirati te umjetnine

Alberto Pizzoli/Afp

Vatikan navodno ima i više od 60 tona zlata. Smiješno malo u usporedbi s najbogatijima u zlatu - SAD-om (8133 tone) i Njemačkom (3359 tona). Ali šiša i jednu i drugu po količini zlata po glavi stanovnika

Tiziana Fabi/Afp

Opravdano se valja pitati: je li čudno što papa Frane zahtijeva da se tržišna cijena ište i za kardinale - korisnike prostora od po gotovo tisuće metara četvornih, uistinu kneževskih po prostranosti, ili je čudno što su dodjeljivani mukte i doživotno

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp

Svake godine vatikanski imutak smanjuje se za 20-25 milijuna

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sveta-stolica-posluje-s-gubitkom-papa-frane-naredio-uvodenje-reda-mukte-koristeni-stanovi-od-900-kvadrata-nece-vise-1272168 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64a490941497832d80b8a31babebd6e1c807bb2c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sveta+Stolica+posluje+s+gubitkom%2C+Papa+Frane+naredio+uvo%C4%91enje+reda%21+Mukte+kori%C5%A1teni+stanovi+od+900+kvadrata%2C+ne%C4%87e+vi%C5%A1e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsveta-stolica-posluje-s-gubitkom-papa-frane-naredio-uvodenje-reda-mukte-koristeni-stanovi-od-900-kvadrata-nece-vise-1272168 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsveta-stolica-posluje-s-gubitkom-papa-frane-naredio-uvodenje-reda-mukte-koristeni-stanovi-od-900-kvadrata-nece-vise-1272168 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALEKO OD MUSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetDALEKO OD MUSKA

Sveta Stolica posluje s gubitkom, Papa Frane naredio uvođenje reda! Mukte korišteni stanovi od 900 kvadrata, neće više

12. ožujka 2023. - 20:28

Poglavar Katoličke crkve, papa Frane, naredio je da ubuduće i kardinali zaposleni u Rimskoj kuriji i ini dužnosnici i dostojnici moraju plaćati stanove po tržišnim cijenama. To se ne odnosi na ugovore koji su sada na snazi, ali samo dok ne isteknu.

Razlog? Sveta Stolica posluje i dalje s gubitkom. Naravno da razlog njezina poslovanja nije profit, nego evangelizacija – ali gubici ugrožavaju i tu glavnu svrhu.

Konsolidirana zajednička bilanca Svete Stolice (bez Guvernerata koji vodi Državu Vatikanskoga Grada i bez Zavoda za religijska djela) iskazala je u 2019. gubitak od 11,1 milijun eura, u covidskoj 2020. rekordnih 66,3 milijuna (tada su i stanarine, radi pandemije, privremeno srezane za 30-50 posto), a u 2021. samo 3,3 milijuna (premda je plan predvidio 33 milijuna; poslovalo s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:15