stdClass Object ( [id] => 1335481 [title] => Sve je u toj Gazi upleteno, SAD, Rusija, Iran, Izrael, ali i Kina! Jesmo li došli na korak do trećeg svjetskog rata? [alias] => sve-je-u-toj-gazi-upleteno-sad-rusija-iran-izrael-ali-i-kina-jesmo-li-dosli-na-korak-do-treceg-svjetskog-rata [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Washingtonu, Tel-Avivu i širom Bliskog istoka, vlade se pribojavaju da bi rat Izraela i Hamasa u Gazi mogao biti uvod u eskalaciju sličnu onoj koja je prethodila izbijanju Prvoga svjetskoga rata.

Ovim riječima je komentator prestižnoga britanskoga dnevnika The Times ocijenio mogućnost izbijanja novoga svjetskoga rata. U pozadini te opasnosti su interesi globalnih velesila, Amerike, Kine i Rusije, ali i interesi lokalnih bliskoistočnih sila, na prvome mjestu sve glasnijega Irana čiji je regionalni savez paravojnih islamističkih postrojbi pod nazivom "Sile otpora" zamišljen kao udarna snaga protiv Izraela i Amerike.

Nasuprot Iranu faktički vladar Saudijske Arabije krunski princ Mohammed bin Salman ne želi regionalni ni globalni rat jer se želi okoristiti pragmatičnom gospodarskom i političkom suradnjom s Amerikom i Izraelom.

Prema najpesimističnijoj analizi The Timesa Iran i njegovi saveznici bi s oko 150 tisuća raketnih projektila mogli onemogućiti izraelski protuzračni sustav poznat pod nazivom "Željezna kupola". To bi dovelo do golemih civilnih žrtava u Izraelu zbog čega bi IOS (Izraelske obrambene snage) izveo nemilosrdne zračne udare na iranske saveznike u Libanonu i Siriji.

---

image

Fotografija iz kibuca Beeri, i tijelo ubijenog Židova. Djelo Hamasa u čiju čast se danas prosvjeduje širom Europe (!!!)

Afp
---

To bi, strahuje se, moglo potaknuti opću mobilizaciju u okolnim arapskim zemljama i dovesti do nove invazije na Izrael slične onoj kada su 1948. arapski saveznici pokušali uništiti Izrael. U takvoj situaciji Amerika bi, skupa s Velikom Britanijom i drugim NATO saveznicima, intervenirala na Bliskom istoku koji bi se mogao pretvoriti u krvavu bojišnicu. Ipak, pogled na računicu službenoga Teherana daje sasvim drukčiju sliku.

I Kinu se pita...

Unatoč ratobornoj retorici službeni Teheran je svjestan da je Izrael dovoljno jak da udarima iz zraka može uništiti iranski nuklearni program u čemu bi imao potporu Amerike. Otvoreni sukob Irana s Amerikom značio bi iranske udare u Perzijskome zaljevu i prekid trgovine naftom, što u ovome trenutku ne odgovara važnoj iranskoj saveznici Kini, kojoj je bliskoistočna nafta vrlo važna za zaustavljanje unutrašnjega gospodarskoga posrtanja.

Iako drugom iranskom savezniku Rusiji eskalacija na Bliskom istoku odgovara, jer bi ovo područje sasvim zaokupilo pozornost Amerike, Iran nije spreman na takav rizik. Službeni Teheran svoje islamističke saveznike iz "Saveza za otpor" smatra produženom rukom vlastite politike koja prijetnjom eskalacijom želi iznuditi diplomatske ustupke Amerike glede iranskoga nuklearnoga programa i glede daljnjega popuštanja američkih sankcija za izvoz iranske nafte.

Važan strateški cilj takve politike je i zaustavljanje diplomatskoga približavanje Izraela i Saudijske Arabije koja je zadnjih desetljeća glavni regionalni protivnik Irana.

---

image

Tuneli koje koriste Hamasove ubojice

Shutterstock
---

Iranski provladini mediji ističu kako je veliki uspjeh iranske politike stvaranje "Saveza za otpor" koji se smatra važnim oružjem učvršćivanja iranskog utjecaja i moći. Nasuprot tome, mediji koji nisu toliko bliski vladi upozoravaju kako službeni Teheran ne smije podržavati Palestince pod svaku cijenu i mora voditi politiku s više diplomatskog takta i više promišljenosti.

Ovo potonje je važno jer bi iranska agresivnost mogla navesti Ameriku da na Bliskom istoku intervenira s dodatnih stotina tisuća vojnika što bi moglo značiti rat od Perzijskoga zaljeva, preko Jemena, Sirije, Libanona i Izraela do palestinske Gaze i Zapadne obale. Osim mogućeg poskupljenja nafte na fantastičnih 150 dolara po barelu, ovakav bi scenarij Ameriku na duže vrijeme vojno vezao za Bliski istok, što svakako nije u iranskom interesu.

‘Sveto‘ trojstvo

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman, kako je nekidan opisala analitičarka prestižnoga američkoga dnevnika Wall Street Journala, ima vrlo pragmatičnu računicu u kojoj njegova zemlja i Izrael trebaju biti motor razvoja Bliskoga istoka.

Prema toj računici Saudijska Arabija, Amerika i Izrael trebali bi sklopiti poseban sporazum koji bi uključivao pragmatičnu političku i gospodarsku suradnju na Bliskome istoku. U zamjenu za ovakvo prijateljsko držanje prema Izraelu, Saudijska Arabija računa na vrlo povoljan trgovački ugovor s Amerikom koji bi imao posebnu nuklearnu klauzulu, te klauzulu o američkim sigurnosnim jamstvima za Saudijsku Arabiju. Gledano iz Amerike i Europe taj bi sporazum mogao uključivati precizniji dogovor o proizvodnji nafte što bi, na duge staze, Iranu i Rusiji moglo izbiti glavno sredstvo političko-diplomatskoga pritiska na Zapad.

U ovakvoj računici ključna je i činjenica što se, dok ovo čitate, odvijaju intenzivni zakulisni pregovori Amerike i Kine koji bi mogli rezultirati kakvom-takvom diplomatskom pogodbom dviju globalnih velesila.

---

image

Posljedice izraelskog bombardiranja u Gazi...

Afp
---

Kako je nekidan izvijestio globalno utjecajni dnevni list KP Kine China Daily, i Kina i Amerika moraju posegnuti za umijećem kompromisa u kojemu bi najvažniju ulogu trebalo igrati američko uvažavanje osnovnih kineskih nacionalnih interesa. Pri tome je za službeni Peking najvažniji prestanak američke potpore stvaranju potpuno samostalnoga Tajvana koji je, iako de facto samostalna država, po međunarodnom pravu sastavni dio Kine. Osim toga, službeni Peking smatra kako ni Americi ni Kini ne odgovara politika ekonomskog odvajanja koju Bijela kuća provodi zadnjih nekoliko godina jer je robna razmjena dviju zemalja prošle godine iznosila fantastičnih 760 milijardi dolara.

Gaza za Kineze ne postoji...

Uz sve ovo, China Daily ističe kako bi Amerika trebala uvažiti kinesku viziju komunističke demokracije koja je prilagođena kineskim uvjetima i njezinim potrebama napretka i modernizacije. Za službeni Peking važan problem je i vojna nazočnost Amerike u istočnoj Aziji, pri čemu se postojanje ovdašnjih američkih saveznika smatra običnom krinkom za američki imperijalizam, što opet znači da Amerika mora priznati kako je istočna Azija kineska interesna zona.

Gledano iz ovakve perspektive, pitanje ruske invazije na Ukrajinu i rata Izraela i Hamasa se uopće ne spominje, što znači da je riječ o manje važnim problemima zbog kojih službeni Peking neće zaoštravati odnose s Amerikom.

Ovakvu viziju diplomatskog kompromisa Amerike i Kine vjerojatno će potvrditi sastanak kineskoga velikoga vođe Xi Jinpinga i američkoga predsjednika Joea Bidena koji bi se trebao dogoditi tijekom studenoga ove godine u San Franciscu.

Naravno, uvijek na umu valja imati kako spomenuta iranska obavještajno-teroristička mreža na Bliskom istoku može izmaknuti nadzoru službenoga Teherana jer je riječ o ekstremnim i ratobornim islamistima koji uništenje Izraela smatraju svojim glavnim ciljem. Važan dio te priče su greške izraelskih, ali i američkih obavještajaca, posebno političkoga vrha u Tel-Avivu, koji je sasvim zakazao i nije vidio vojne pripreme koje su se mjesecima događale u Gazi i koje su bile uvod u izvrsno organizirani vojno-teroristički udar na Izrael prije mjesec dana.

---

Američki izazovi – ‘ratovanje‘ na tri bojišnice

Kako je prošlu nedjelju napisao analitičar britanskoga The Timesa, Amerika je u ovome trenutku pred velikim izazovima. Bijela kuća na prvome mjestu pod svaku cijenu mora izbjeći nastojanje proiranskih islamističkih skupina širom Bliskoga istoka da rat Izraela i Gaze pretvore u regionalni sukob i mogući globalni rat. Uz ovo sprječavanje eskalacije, američki predsjednik Joe Biden i njegova momčad u Bijeloj kući su suočeni s mogućnošću vojno-diplomatskoga angažman na tri bojišnice, na Bliskom istoku, u Ukrajini i u istočnoj Aziji.

U ovakvoj situaciji ne treba čuditi što je magazin The Economist postavio pitanje snage Amerike da se angažira u dva, a možda i tri važna lokalna sukoba i da zadrži svoj politički, diplomatski i vojni utjecaj. Amerika je još uvijek najmoćnija vojna sila koja je, skupa s NATO saveznicima, višestruko jača od Kine i Rusije. Ova snaga je još očitija kad se ima na umu da Amerika i njezine saveznice ostvare malo manje od pola globalnoga BDP-a.

Usprkos toj činjenici, Amerika se u ovom trenutku nalazi pred velikim iskušenjima koja potvrđuju da više nije globalni hegemon kakav je bila prije tri desetljeća.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO BI BIO KRAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TO BI BIO KRAJ 2 0 6912 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-31 15:01:16 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => tihomir rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-02 08:32:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-02 08:32:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sve je u toj Gazi upleteno, SAD, Rusija, Iran, Izrael, ali i Kina! Jesmo li došli na korak do trećeg svjetskog rata? [metakey] => Treći svjetski rat, rat u gazi, željezna kupola , Interesi sila, Kineski utjecaj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25929871.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25923990.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25963402.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25885593.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Shutterstock","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tsili, baka zato\u010denog Omera Wenkerta, kojeg su kidnapirali Hamasovi divljaci na glazbenom festivalu. 82-godi\u0161nja Tsili pre\u017eivjela je Holokaust, sada su \u017didovi ponovo pred velikim isku\u0161enjem<\/p>","

Fotografija iz kibuca Beeri, i tijelo ubijenog \u017didova. Djelo Hamasa u \u010diju \u010dast se danas prosvjeduje \u0161irom Europe (!!!)<\/p>","

Tuneli koje koriste Hamasove ubojice<\/p>","

Posljedice izraelskog bombardiranja u Gazi...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25929871_1920.jpg":"1920x1080","k_25929871_1280.jpg":"1280x1280","k_25929871_1024.jpg":"1024x1024","k_25929871_640.jpg":"640x640","k_25929871_480.jpg":"480x480","k_25929871_340.jpg":"340x340","k_25929871_220.jpg":"220x220","o_25929871_1280.jpg":"1280x852","o_25929871_1024.jpg":"1024x682","o_25929871_640.jpg":"640x426","o_25929871_480.jpg":"480x319","o_25929871_340.jpg":"340x226","o_25929871_220.jpg":"220x146","h_25929871_1280.jpg":"1280x854","h_25929871_1024.jpg":"1024x683","h_25929871_640.jpg":"640x427","h_25929871_480.jpg":"480x320","h_25929871_340.jpg":"340x227","h_25929871_220.jpg":"220x147","pp_25929871_1280.jpg":"1280x1628","pp_25929871_1024.jpg":"1024x1303","pp_25929871_640.jpg":"640x814","pp_25929871_480.jpg":"480x611","pp_25929871_340.jpg":"340x432","pp_25929871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25923990_1920.jpg":"1920x1080","k_25923990_1280.jpg":"1280x1280","k_25923990_1024.jpg":"1024x1024","k_25923990_640.jpg":"640x640","k_25923990_480.jpg":"480x480","k_25923990_340.jpg":"340x340","k_25923990_220.jpg":"220x220","o_25923990_1280.jpg":"1280x854","o_25923990_1024.jpg":"1024x683","o_25923990_640.jpg":"640x427","o_25923990_480.jpg":"480x320","o_25923990_340.jpg":"340x226","o_25923990_220.jpg":"220x146","h_25923990_1280.jpg":"1280x854","h_25923990_1024.jpg":"1024x683","h_25923990_640.jpg":"640x427","h_25923990_480.jpg":"480x320","h_25923990_340.jpg":"340x227","h_25923990_220.jpg":"220x147","pp_25923990_1280.jpg":"1280x1628","pp_25923990_1024.jpg":"1024x1303","pp_25923990_640.jpg":"640x814","pp_25923990_480.jpg":"480x611","pp_25923990_340.jpg":"340x432","pp_25923990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25963402_1920.jpg":"1920x1080","k_25963402_1280.jpg":"1280x1280","k_25963402_1024.jpg":"1024x1024","k_25963402_640.jpg":"640x640","k_25963402_480.jpg":"480x480","k_25963402_340.jpg":"340x340","k_25963402_220.jpg":"220x220","o_25963402_1280.jpg":"1280x853","o_25963402_1024.jpg":"1024x682","o_25963402_640.jpg":"640x426","o_25963402_480.jpg":"480x320","o_25963402_340.jpg":"340x226","o_25963402_220.jpg":"220x146","h_25963402_1280.jpg":"1280x854","h_25963402_1024.jpg":"1024x683","h_25963402_640.jpg":"640x427","h_25963402_480.jpg":"480x320","h_25963402_340.jpg":"340x227","h_25963402_220.jpg":"220x147","pp_25963402_1280.jpg":"1280x1628","pp_25963402_1024.jpg":"1024x1303","pp_25963402_640.jpg":"640x814","pp_25963402_480.jpg":"480x611","pp_25963402_340.jpg":"340x432","pp_25963402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25885593_1920.jpg":"1920x1080","k_25885593_1280.jpg":"1280x1280","k_25885593_1024.jpg":"1024x1024","k_25885593_640.jpg":"640x640","k_25885593_480.jpg":"480x480","k_25885593_340.jpg":"340x340","k_25885593_220.jpg":"220x220","o_25885593_1280.jpg":"1280x853","o_25885593_1024.jpg":"1024x682","o_25885593_640.jpg":"640x426","o_25885593_480.jpg":"480x320","o_25885593_340.jpg":"340x226","o_25885593_220.jpg":"220x146","h_25885593_1280.jpg":"1280x854","h_25885593_1024.jpg":"1024x683","h_25885593_640.jpg":"640x427","h_25885593_480.jpg":"480x320","h_25885593_340.jpg":"340x227","h_25885593_220.jpg":"220x147","pp_25885593_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885593_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885593_640.jpg":"640x814","pp_25885593_480.jpg":"480x611","pp_25885593_340.jpg":"340x432","pp_25885593_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38756330 Threads: 4 Questions: 7122541123 Slow queries: 3309283 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608989266 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/sve-je-u-toj-gazi-upleteno-sad-rusija-iran-izrael-ali-i-kina-jesmo-li-dosli-na-korak-do-treceg-svjetskog-rata-1335481 [printLink] => /vijesti/svijet/sve-je-u-toj-gazi-upleteno-sad-rusija-iran-izrael-ali-i-kina-jesmo-li-dosli-na-korak-do-treceg-svjetskog-rata-1335481?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 314346 [name] => treći svjetski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => treci-svjetski-rat [link] => /tag/treci-svjetski-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 639334 [name] => rat u gazi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-22 15:00:07 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-gazi [link] => /tag/rat-u-gazi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 680470 [name] => željezna kupola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-08 16:25:54 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljezna-kupola [link] => /tag/zeljezna-kupola ) [3] => stdClass Object ( [id] => 735366 [name] => Interesi sila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-02 09:33:03 [main_article_id] => 0 [alias] => interesi-sila [link] => /tag/interesi-sila ) [4] => stdClass Object ( [id] => 735367 [name] => Kineski utjecaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-02 09:33:03 [main_article_id] => 0 [alias] => kineski-utjecaj [link] => /tag/kineski-utjecaj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO BI BIO KRAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve je u toj Gazi upleteno, SAD, Rusija, Iran, Izrael, ali i Kina! Jesmo li došli na korak do trećeg svjetskog rata? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25929871.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Tsili, baka zatočenog Omera Wenkerta, kojeg su kidnapirali Hamasovi divljaci na glazbenom festivalu. 82-godišnja Tsili preživjela je Holokaust, sada su Židovi ponovo pred velikim iskušenjem

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25929871.jpg [title] =>

Tsili, baka zatočenog Omera Wenkerta, kojeg su kidnapirali Hamasovi divljaci na glazbenom festivalu. 82-godišnja Tsili preživjela je Holokaust, sada su Židovi ponovo pred velikim iskušenjem

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25923990.jpg [title] =>

Fotografija iz kibuca Beeri, i tijelo ubijenog Židova. Djelo Hamasa u čiju čast se danas prosvjeduje širom Europe (!!!)

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25963402.jpg [title] =>

Tuneli koje koriste Hamasove ubojice

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25885593.jpg [title] =>

Posljedice izraelskog bombardiranja u Gazi...

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Washingtonu, Tel-Avivu i širom Bliskog istoka, vlade se pribojavaju da bi rat Izraela i Hamasa u Gazi mogao biti uvod u eskalaciju sličnu onoj koja je prethodila izbijanju Prvoga svjetskoga rata.

Ovim riječima je komentator prestižnoga britanskoga dnevnika The Times ocijenio mogućnost izbijanja novoga svjetskoga rata. U pozadini te opasnosti su interesi globalnih velesila, Amerike, Kine i Rusije, ali i interesi lokalnih bliskoistočnih sila, na prvome mjestu sve glasnijega Irana čiji je regionalni savez paravojnih islamističkih postrojbi pod nazivom "Sile otpora" zamišljen kao udarna snaga protiv Izraela i Amerike.

Nasuprot Iranu faktički vladar Saudijske Arabije krunski princ Mohammed bin Salman ne želi regionalni ni globalni rat jer se želi okoristiti pragmatičnom gospodarskom i političkom suradnjom s Amerikom i Izraelom.

Prema najpesimističnijoj analizi The Timesa Iran i njegovi saveznici bi s oko 150 tisuća raketnih projektila mogli onemogućiti izraelski protuzračni sustav poznat pod nazivom "Željezna kupola". To bi dovelo do golemih civilnih žrtava u Izraelu zbog čega bi IOS (Izraelske obrambene snage) izveo nemilosrdne zračne udare na iranske saveznike u Libanonu i Siriji.

---

image

Fotografija iz kibuca Beeri, i tijelo ubijenog Židova. Djelo Hamasa u čiju čast se danas prosvjeduje širom Europe (!!!)

Afp
---

To bi, strahuje se, moglo potaknuti opću mobilizaciju u okolnim arapskim zemljama i dovesti do nove invazije na Izrael slične onoj kada su 1948. arapski saveznici pokušali uništiti Izrael. U takvoj situaciji Amerika bi, skupa s Velikom Britanijom i drugim NATO saveznicima, intervenirala na Bliskom istoku koji bi se mogao pretvoriti u krvavu bojišnicu. Ipak, pogled na računicu službenoga Teherana daje sasvim drukčiju sliku.

I Kinu se pita...

Unatoč ratobornoj retorici službeni Teheran je svjestan da je Izrael dovoljno jak da udarima iz zraka može uništiti iranski nuklearni program u čemu bi imao potporu Amerike. Otvoreni sukob Irana s Amerikom značio bi iranske udare u Perzijskome zaljevu i prekid trgovine naftom, što u ovome trenutku ne odgovara važnoj iranskoj saveznici Kini, kojoj je bliskoistočna nafta vrlo važna za zaustavljanje unutrašnjega gospodarskoga posrtanja.

Iako drugom iranskom savezniku Rusiji eskalacija na Bliskom istoku odgovara, jer bi ovo područje sasvim zaokupilo pozornost Amerike, Iran nije spreman na takav rizik. Službeni Teheran svoje islamističke saveznike iz "Saveza za otpor" smatra produženom rukom vlastite politike koja prijetnjom eskalacijom želi iznuditi diplomatske ustupke Amerike glede iranskoga nuklearnoga programa i glede daljnjega popuštanja američkih sankcija za izvoz iranske nafte.

Važan strateški cilj takve politike je i zaustavljanje diplomatskoga približavanje Izraela i Saudijske Arabije koja je zadnjih desetljeća glavni regionalni protivnik Irana.

---

image

Tuneli koje koriste Hamasove ubojice

Shutterstock
---

Iranski provladini mediji ističu kako je veliki uspjeh iranske politike stvaranje "Saveza za otpor" koji se smatra važnim oružjem učvršćivanja iranskog utjecaja i moći. Nasuprot tome, mediji koji nisu toliko bliski vladi upozoravaju kako službeni Teheran ne smije podržavati Palestince pod svaku cijenu i mora voditi politiku s više diplomatskog takta i više promišljenosti.

Ovo potonje je važno jer bi iranska agresivnost mogla navesti Ameriku da na Bliskom istoku intervenira s dodatnih stotina tisuća vojnika što bi moglo značiti rat od Perzijskoga zaljeva, preko Jemena, Sirije, Libanona i Izraela do palestinske Gaze i Zapadne obale. Osim mogućeg poskupljenja nafte na fantastičnih 150 dolara po barelu, ovakav bi scenarij Ameriku na duže vrijeme vojno vezao za Bliski istok, što svakako nije u iranskom interesu.

‘Sveto‘ trojstvo

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman, kako je nekidan opisala analitičarka prestižnoga američkoga dnevnika Wall Street Journala, ima vrlo pragmatičnu računicu u kojoj njegova zemlja i Izrael trebaju biti motor razvoja Bliskoga istoka.

Prema toj računici Saudijska Arabija, Amerika i Izrael trebali bi sklopiti poseban sporazum koji bi uključivao pragmatičnu političku i gospodarsku suradnju na Bliskome istoku. U zamjenu za ovakvo prijateljsko držanje prema Izraelu, Saudijska Arabija računa na vrlo povoljan trgovački ugovor s Amerikom koji bi imao posebnu nuklearnu klauzulu, te klauzulu o američkim sigurnosnim jamstvima za Saudijsku Arabiju. Gledano iz Amerike i Europe taj bi sporazum mogao uključivati precizniji dogovor o proizvodnji nafte što bi, na duge staze, Iranu i Rusiji moglo izbiti glavno sredstvo političko-diplomatskoga pritiska na Zapad.

U ovakvoj računici ključna je i činjenica što se, dok ovo čitate, odvijaju intenzivni zakulisni pregovori Amerike i Kine koji bi mogli rezultirati kakvom-takvom diplomatskom pogodbom dviju globalnih velesila.

---

image

Posljedice izraelskog bombardiranja u Gazi...

Afp
---

Kako je nekidan izvijestio globalno utjecajni dnevni list KP Kine China Daily, i Kina i Amerika moraju posegnuti za umijećem kompromisa u kojemu bi najvažniju ulogu trebalo igrati američko uvažavanje osnovnih kineskih nacionalnih interesa. Pri tome je za službeni Peking najvažniji prestanak američke potpore stvaranju potpuno samostalnoga Tajvana koji je, iako de facto samostalna država, po međunarodnom pravu sastavni dio Kine. Osim toga, službeni Peking smatra kako ni Americi ni Kini ne odgovara politika ekonomskog odvajanja koju Bijela kuća provodi zadnjih nekoliko godina jer je robna razmjena dviju zemalja prošle godine iznosila fantastičnih 760 milijardi dolara.

Gaza za Kineze ne postoji...

Uz sve ovo, China Daily ističe kako bi Amerika trebala uvažiti kinesku viziju komunističke demokracije koja je prilagođena kineskim uvjetima i njezinim potrebama napretka i modernizacije. Za službeni Peking važan problem je i vojna nazočnost Amerike u istočnoj Aziji, pri čemu se postojanje ovdašnjih američkih saveznika smatra običnom krinkom za američki imperijalizam, što opet znači da Amerika mora priznati kako je istočna Azija kineska interesna zona.

Gledano iz ovakve perspektive, pitanje ruske invazije na Ukrajinu i rata Izraela i Hamasa se uopće ne spominje, što znači da je riječ o manje važnim problemima zbog kojih službeni Peking neće zaoštravati odnose s Amerikom.

Ovakvu viziju diplomatskog kompromisa Amerike i Kine vjerojatno će potvrditi sastanak kineskoga velikoga vođe Xi Jinpinga i američkoga predsjednika Joea Bidena koji bi se trebao dogoditi tijekom studenoga ove godine u San Franciscu.

Naravno, uvijek na umu valja imati kako spomenuta iranska obavještajno-teroristička mreža na Bliskom istoku može izmaknuti nadzoru službenoga Teherana jer je riječ o ekstremnim i ratobornim islamistima koji uništenje Izraela smatraju svojim glavnim ciljem. Važan dio te priče su greške izraelskih, ali i američkih obavještajaca, posebno političkoga vrha u Tel-Avivu, koji je sasvim zakazao i nije vidio vojne pripreme koje su se mjesecima događale u Gazi i koje su bile uvod u izvrsno organizirani vojno-teroristički udar na Izrael prije mjesec dana.

---

Američki izazovi – ‘ratovanje‘ na tri bojišnice

Kako je prošlu nedjelju napisao analitičar britanskoga The Timesa, Amerika je u ovome trenutku pred velikim izazovima. Bijela kuća na prvome mjestu pod svaku cijenu mora izbjeći nastojanje proiranskih islamističkih skupina širom Bliskoga istoka da rat Izraela i Gaze pretvore u regionalni sukob i mogući globalni rat. Uz ovo sprječavanje eskalacije, američki predsjednik Joe Biden i njegova momčad u Bijeloj kući su suočeni s mogućnošću vojno-diplomatskoga angažman na tri bojišnice, na Bliskom istoku, u Ukrajini i u istočnoj Aziji.

U ovakvoj situaciji ne treba čuditi što je magazin The Economist postavio pitanje snage Amerike da se angažira u dva, a možda i tri važna lokalna sukoba i da zadrži svoj politički, diplomatski i vojni utjecaj. Amerika je još uvijek najmoćnija vojna sila koja je, skupa s NATO saveznicima, višestruko jača od Kine i Rusije. Ova snaga je još očitija kad se ima na umu da Amerika i njezine saveznice ostvare malo manje od pola globalnoga BDP-a.

Usprkos toj činjenici, Amerika se u ovom trenutku nalazi pred velikim iskušenjima koja potvrđuju da više nije globalni hegemon kakav je bila prije tri desetljeća.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Shutterstock Afp
Afp

Tsili, baka zatočenog Omera Wenkerta, kojeg su kidnapirali Hamasovi divljaci na glazbenom festivalu. 82-godišnja Tsili preživjela je Holokaust, sada su Židovi ponovo pred velikim iskušenjem

Afp

Fotografija iz kibuca Beeri, i tijelo ubijenog Židova. Djelo Hamasa u čiju čast se danas prosvjeduje širom Europe (!!!)

Shutterstock

Tuneli koje koriste Hamasove ubojice

Afp

Posljedice izraelskog bombardiranja u Gazi...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sve-je-u-toj-gazi-upleteno-sad-rusija-iran-izrael-ali-i-kina-jesmo-li-dosli-na-korak-do-treceg-svjetskog-rata-1335481 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aaedde97e5f2811e0eb193821d592af1d246d68e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+je+u+toj+Gazi+upleteno%2C+SAD%2C+Rusija%2C+Iran%2C+Izrael%2C+ali+i+Kina%21+Jesmo+li+do%C5%A1li+na+korak+do+tre%C4%87eg+svjetskog+rata%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsve-je-u-toj-gazi-upleteno-sad-rusija-iran-izrael-ali-i-kina-jesmo-li-dosli-na-korak-do-treceg-svjetskog-rata-1335481 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsve-je-u-toj-gazi-upleteno-sad-rusija-iran-izrael-ali-i-kina-jesmo-li-dosli-na-korak-do-treceg-svjetskog-rata-1335481 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO BI BIO KRAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetTO BI BIO KRAJ

Sve je u toj Gazi upleteno, SAD, Rusija, Iran, Izrael, ali i Kina! Jesmo li došli na korak do trećeg svjetskog rata?

Piše tihomir rajčić
2. studenog 2023. - 09:32
Tsili, baka zatočenog Omera Wenkerta, kojeg su kidnapirali Hamasovi divljaci na glazbenom festivalu. 82-godišnja Tsili preživjela je Holokaust, sada su Židovi ponovo pred velikim iskušenjemAfp

U Washingtonu, Tel-Avivu i širom Bliskog istoka, vlade se pribojavaju da bi rat Izraela i Hamasa u Gazi mogao biti uvod u eskalaciju sličnu onoj koja je prethodila izbijanju Prvoga svjetskoga rata.

Ovim riječima je komentator prestižnoga britanskoga dnevnika The Times ocijenio mogućnost izbijanja novoga svjetskoga rata. U pozadini te opasnosti su interesi globalnih velesila, Amerike, Kine i Rusije, ali i interesi lokalnih bliskoistočnih sila, na prvome mjestu sve glasnijega Irana čiji je regionalni savez paravojnih islamističkih postrojbi pod nazivom "Sile otpora" zamišljen kao udarna snaga protiv Izraela i Amerike.

Nasuprot Iranu faktički vladar Saudijske Arabije krunski princ Mohammed bin Salman ne želi regionalni ni globalni rat jer se želi okoristiti pragmatičnom gospodarsko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:10