stdClass Object ( [id] => 207985 [title] => Srbijanska vlada želi Strauss-Kahna za savjetnika; Dinkić optužio Dačića, dok ga Nikolić podupire [alias] => srbijanska-vlada-zeli-strauss-kahna-za-savjetnika-dinkic-optuzio-dacica-dok-ga-nikolic-podupire [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Srbijanska vlada mogla bi kao ekonomskog savjetnika angažirati bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna, piše u utorak beogradski list Danas, pozivajući se na izvore bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića.

Vođa naprednjaka i prvi potpredsjednik vlade na prošlotjednoj sjednici Središnjeg odbora SNS spomenuo je mogućnost da jedan stranac dobije "bitnu funkciju" u rekonstruiranoj vladi, navodi ovaj list. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, Danas piše kako je taj stručnjak iz inozemstva, za čije ime je Vučić poručio da će "biti prava bomba", zapravo, Dominique Strauss-Kahn, bivši ravnatelj MMF.

Izvori lista tvrde kako bi Strauss Kahn bio ekonomski i financijski savjetnik vlade, a ne ministar financija, kako se ranije spekuliralo kada je najavljena mogućnost angažiranja inozemnog stručnjaka.

Prema nekim političkim tumačenjima u Beogradu, s imenom Stauss-Kahna kao mogućeg ministra financija spekuliralo se u sklopu pritisaka na aktualnog ministra Mlađana Dinkića, od kojeg se u najavljenoj rekonstrukciji vlade očekuje odricanje od polovice portfelja s obzirom da vodi ministarstvo finacija i gospodarstva.

Također navodno postoji i "ozbiljna namjera" da se u ministarstvo gospodarstva, koje će u rekonstrukciji vlade biti odvojeno od ministarstva financija, "dovede ugledni britanski stručnjak". No, kako piše Danas, najveća nepoznanica u realizaciji ovih planova mogla bi biti plaćanje ovih svjetski poznatih stručnjaka.

Dominique Strauss-Kahn bio je francuski ministar financija i direktor MMF, bavio se odvjetničkim poslom, a ima reputaciju izuzetnog financijskog stručnjaka. Tijekom 2011. godine podnio je ostavku na čelo mjesto u MMF-u nakon što je optužen za seksualni napad na sobaricu u jednom njujorškom hotelu.

Dačić: Vlada bez Dinkića ili nove koalicije i izbori

Srbijanski premijer Ivica Dačić priopćio je u utorak da vođa Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i aktualni ministar finacija i gospodarstva Mlađan Dinkić i dvoje ministara iz URS više neće biti članovi vladajuće koalicije koja je prije godinu dana formirala srbijansku vladu.

Dačić , koji je i vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) je, govoreći o ishodu dosadašnjih pregovora o rekonstrukciji vlade među parnerima u vladajućoj koaliciji na tiskovnoj konferenciji koju su izravno prenosile tri televizijske postaje, rekao da su mogući i novi izbori ili stvaranje nove koalicije bez socijalista ako Srpska napredna stranka (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića ne prihvati njegove prijedloge o rekonstrukciji vlade.

Dačić je objasnio kako nije mogao prihvatiti Dinkićeve prijedloge i uvjete pod kojima je želio ostati u vladi - kao potpredsjednik vlade za investicije, čelnik agencije za inozemna ulaganja i promociju izvoza i ministar za trgovinu, turizam, i telekomunikacije.

Iz Dinkićeva URS u vladi su još Suzana Grubješić, potpredsjednica vlade za eurointegracije i Verica Kalanović, ministrica regionalnog razvoja i lokalne uprave.

Rasprave o rekonstrukciji vlade traju već više od dva mjeseca, a dosad su smjenu četvero ministara predložili naprednjaci Aleksandra Vučića, koji se i sam ponudio da više ne bude ministar obrane, dok su Dačićevi socijalisti zasad "na led" stavili samo jednog ministra.

Dačićevo današnje obraćanje javnosti izravno su prenosile tri televizijske postaje s nacionalnom frekvencijom - Radiotelevizija Srbije (RTS), TV B92 i TV Pink.

Aktualna koalicijska vlada formirana je 27. srpnja 2012. godine, a čine je tri koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, premijera i ministra policije Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije, koje vodi ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić.

Dinkić optužio Dačića da ga izbacuje iz vlade jer čuva mjesto premijera


Ministar financija i gospodarstva i predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić optužio je u utorak srbijanskog premijera Ivicu Dačića da se plaši izbora i želi sačuvati mjesto premijera, nakon što je Dačić prehodno objavio da vlada nastavlja bez Dinkića i njegove stranke.

“On se boji za svoju poziciju premijera, s obzirom na potporu koju ima Aleksandar Vučić. On vidi Vučića kao u biti premijera, ali on želi formalno biti premijer barem još neko vrijeme”, rekao je Dinkić na tiskovnoj konferenciji nakon što je Dačić novinarima priopćio odluku da za Dinkića nema mjesta u njegovu kabinetu.

Dinkić tvrdi kako mu je Dačić navodno priopćio da je njegovo premijersko mjesto ugroženo, ukoliko ne bude promjene na čelu ministarstva financija i gospodarstva, jer, po Dinkićevu tumačenju, ako se Vučićevim naprednjacima daju oba resora, neće biti izgovora za raspisivanje prijevremenih izbora.

Dinkić tvrdi kako je od vicepremijera i vođe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića dobio potporu da ostane u vladi, ali ne i od Dačića koji, uvjeren je Dinkić, drži da bi njegov ostanak na mjestu ministra financija ugrozio Dačićevu premijersku poziciju.

“Ovo je čista politika i uopće ne vidim nikakvu vezu između mog ostanka na mjestu ministra financija i njegove premijerske pozcije, osim što je Dačić jučer pet puta rekao da se plaši izići na izbore”, ustvrdio je Dinkić.

Iz Dinkićeva URS-a u vladi su još Suzana Grubješić, potpredsjednica za eurointegracije i Verica Kalanović, ministrica regionalnog razvoja i lokalne uprave.

Nikolić podupire Dačića i traži bržu rekonstrukciju vlade

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je u utorak vladu Srbije i vladajuću Srpsku naprednu stranku da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave reforme odbacivši ideju o prijevremenim izborima.

U priopćenju iz Nikolićeva ureda istaknuto je kako građani Srbije od države očekuju da im omogući bolji život i da vlada stvori uvjete kakve imaju građani u svim modernim zemljama. Priopćenje iz ureda srbijanskog šefa države objavljeno je tijekom Nikolićeva sastanka s premijerom Ivicom Dačićem.

U priopćenju se naglašava da je vladajuća koalicija, formirana prije godinu dana nakon Nikolićeva izbora za predsjednika Srbije, kao cilj postavila rješavanje nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema, rješavanje problema na Kosovu i napredak ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

“Iako je vlada Srbije u proteklih godinu dana pokazala zaista sjajne rezultate na mnogim poljima, situacija u našoj zemlji je i dalje veoma složena, a pokazalo se da nisu baš svi akteri u vladi Srbije na adekvatan način shvatili obećanje dato građanima”, istaknuo je Nikolić te rekao kako je “vrijeme da se pokaže kako vlast mora biti odgovorna prema narodu i da ne mogu ministar i bilo koja stranka biti bitniji i preči od interesa običnog građanina koji glasuje i plaća porez državi".

“Pokazalo se, međutim, da pojedini ministri, čija su primarna briga trebali biti ekonomski i socijalni oporavak naše zemlje i dalje smatraju da su nezamjenjivi, iako je očigledno da nisu pokazali rezultate koje su građanima obećali”, navodi Nikolić.

“Samo reforme će našu zemlju svrstati u red modernih država i napokon omogućiti bolji život za sve naše građane”, istaknuo je srbijanski šef države dodajući kako treba očuvati stabilnost institucije vlade na njezinu putu eurointegracija.

“Za izbore uvijek ima vremena”, navedeno je u priopćenju iz ureda predsjednika Srbije.
(Hina)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tisak špekulira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-07-30 18:40:49 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-30 23:28:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-07-30 18:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2887 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/01/21/000_Hkg5702349-615x345_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x392" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7595813 Threads: 2 Questions: 1548245337 Slow queries: 4715403 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111136157 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/srbijanska-vlada-zeli-strauss-kahna-za-savjetnika-dinkic-optuzio-dacica-dok-ga-nikolic-podupire-207985 [printLink] => /vijesti/svijet/srbijanska-vlada-zeli-strauss-kahna-za-savjetnika-dinkic-optuzio-dacica-dok-ga-nikolic-podupire-207985?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 219400 [name] => DominiqueStraussKahn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dominiquestrausskahn [link] => /tag/dominiquestrausskahn ) [1] => stdClass Object ( [id] => 179729 [name] => dsk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dsk [link] => /tag/dsk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 232474 [name] => srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tisak špekulira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Srbijanska vlada želi Strauss-Kahna za savjetnika; Dinkić optužio Dačića, dok ga Nikolić podupire [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-05-12-27-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/21/000_Hkg5702349-615x345_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/01/21/000_Hkg5702349-615x345_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Srbijanska vlada mogla bi kao ekonomskog savjetnika angažirati bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna, piše u utorak beogradski list Danas, pozivajući se na izvore bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića.

Vođa naprednjaka i prvi potpredsjednik vlade na prošlotjednoj sjednici Središnjeg odbora SNS spomenuo je mogućnost da jedan stranac dobije "bitnu funkciju" u rekonstruiranoj vladi, navodi ovaj list. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, Danas piše kako je taj stručnjak iz inozemstva, za čije ime je Vučić poručio da će "biti prava bomba", zapravo, Dominique Strauss-Kahn, bivši ravnatelj MMF.

Izvori lista tvrde kako bi Strauss Kahn bio ekonomski i financijski savjetnik vlade, a ne ministar financija, kako se ranije spekuliralo kada je najavljena mogućnost angažiranja inozemnog stručnjaka.

Prema nekim političkim tumačenjima u Beogradu, s imenom Stauss-Kahna kao mogućeg ministra financija spekuliralo se u sklopu pritisaka na aktualnog ministra Mlađana Dinkića, od kojeg se u najavljenoj rekonstrukciji vlade očekuje odricanje od polovice portfelja s obzirom da vodi ministarstvo finacija i gospodarstva.

Također navodno postoji i "ozbiljna namjera" da se u ministarstvo gospodarstva, koje će u rekonstrukciji vlade biti odvojeno od ministarstva financija, "dovede ugledni britanski stručnjak". No, kako piše Danas, najveća nepoznanica u realizaciji ovih planova mogla bi biti plaćanje ovih svjetski poznatih stručnjaka.

Dominique Strauss-Kahn bio je francuski ministar financija i direktor MMF, bavio se odvjetničkim poslom, a ima reputaciju izuzetnog financijskog stručnjaka. Tijekom 2011. godine podnio je ostavku na čelo mjesto u MMF-u nakon što je optužen za seksualni napad na sobaricu u jednom njujorškom hotelu.

Dačić: Vlada bez Dinkića ili nove koalicije i izbori

Srbijanski premijer Ivica Dačić priopćio je u utorak da vođa Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i aktualni ministar finacija i gospodarstva Mlađan Dinkić i dvoje ministara iz URS više neće biti članovi vladajuće koalicije koja je prije godinu dana formirala srbijansku vladu.

Dačić , koji je i vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) je, govoreći o ishodu dosadašnjih pregovora o rekonstrukciji vlade među parnerima u vladajućoj koaliciji na tiskovnoj konferenciji koju su izravno prenosile tri televizijske postaje, rekao da su mogući i novi izbori ili stvaranje nove koalicije bez socijalista ako Srpska napredna stranka (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića ne prihvati njegove prijedloge o rekonstrukciji vlade.

Dačić je objasnio kako nije mogao prihvatiti Dinkićeve prijedloge i uvjete pod kojima je želio ostati u vladi - kao potpredsjednik vlade za investicije, čelnik agencije za inozemna ulaganja i promociju izvoza i ministar za trgovinu, turizam, i telekomunikacije.

Iz Dinkićeva URS u vladi su još Suzana Grubješić, potpredsjednica vlade za eurointegracije i Verica Kalanović, ministrica regionalnog razvoja i lokalne uprave.

Rasprave o rekonstrukciji vlade traju već više od dva mjeseca, a dosad su smjenu četvero ministara predložili naprednjaci Aleksandra Vučića, koji se i sam ponudio da više ne bude ministar obrane, dok su Dačićevi socijalisti zasad "na led" stavili samo jednog ministra.

Dačićevo današnje obraćanje javnosti izravno su prenosile tri televizijske postaje s nacionalnom frekvencijom - Radiotelevizija Srbije (RTS), TV B92 i TV Pink.

Aktualna koalicijska vlada formirana je 27. srpnja 2012. godine, a čine je tri koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, premijera i ministra policije Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije, koje vodi ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić.

Dinkić optužio Dačića da ga izbacuje iz vlade jer čuva mjesto premijera


Ministar financija i gospodarstva i predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić optužio je u utorak srbijanskog premijera Ivicu Dačića da se plaši izbora i želi sačuvati mjesto premijera, nakon što je Dačić prehodno objavio da vlada nastavlja bez Dinkića i njegove stranke.

“On se boji za svoju poziciju premijera, s obzirom na potporu koju ima Aleksandar Vučić. On vidi Vučića kao u biti premijera, ali on želi formalno biti premijer barem još neko vrijeme”, rekao je Dinkić na tiskovnoj konferenciji nakon što je Dačić novinarima priopćio odluku da za Dinkića nema mjesta u njegovu kabinetu.

Dinkić tvrdi kako mu je Dačić navodno priopćio da je njegovo premijersko mjesto ugroženo, ukoliko ne bude promjene na čelu ministarstva financija i gospodarstva, jer, po Dinkićevu tumačenju, ako se Vučićevim naprednjacima daju oba resora, neće biti izgovora za raspisivanje prijevremenih izbora.

Dinkić tvrdi kako je od vicepremijera i vođe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića dobio potporu da ostane u vladi, ali ne i od Dačića koji, uvjeren je Dinkić, drži da bi njegov ostanak na mjestu ministra financija ugrozio Dačićevu premijersku poziciju.

“Ovo je čista politika i uopće ne vidim nikakvu vezu između mog ostanka na mjestu ministra financija i njegove premijerske pozcije, osim što je Dačić jučer pet puta rekao da se plaši izići na izbore”, ustvrdio je Dinkić.

Iz Dinkićeva URS-a u vladi su još Suzana Grubješić, potpredsjednica za eurointegracije i Verica Kalanović, ministrica regionalnog razvoja i lokalne uprave.

Nikolić podupire Dačića i traži bržu rekonstrukciju vlade

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je u utorak vladu Srbije i vladajuću Srpsku naprednu stranku da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave reforme odbacivši ideju o prijevremenim izborima.

U priopćenju iz Nikolićeva ureda istaknuto je kako građani Srbije od države očekuju da im omogući bolji život i da vlada stvori uvjete kakve imaju građani u svim modernim zemljama. Priopćenje iz ureda srbijanskog šefa države objavljeno je tijekom Nikolićeva sastanka s premijerom Ivicom Dačićem.

U priopćenju se naglašava da je vladajuća koalicija, formirana prije godinu dana nakon Nikolićeva izbora za predsjednika Srbije, kao cilj postavila rješavanje nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema, rješavanje problema na Kosovu i napredak ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

“Iako je vlada Srbije u proteklih godinu dana pokazala zaista sjajne rezultate na mnogim poljima, situacija u našoj zemlji je i dalje veoma složena, a pokazalo se da nisu baš svi akteri u vladi Srbije na adekvatan način shvatili obećanje dato građanima”, istaknuo je Nikolić te rekao kako je “vrijeme da se pokaže kako vlast mora biti odgovorna prema narodu i da ne mogu ministar i bilo koja stranka biti bitniji i preči od interesa običnog građanina koji glasuje i plaća porez državi".

“Pokazalo se, međutim, da pojedini ministri, čija su primarna briga trebali biti ekonomski i socijalni oporavak naše zemlje i dalje smatraju da su nezamjenjivi, iako je očigledno da nisu pokazali rezultate koje su građanima obećali”, navodi Nikolić.

“Samo reforme će našu zemlju svrstati u red modernih država i napokon omogućiti bolji život za sve naše građane”, istaknuo je srbijanski šef države dodajući kako treba očuvati stabilnost institucije vlade na njezinu putu eurointegracija.

“Za izbore uvijek ima vremena”, navedeno je u priopćenju iz ureda predsjednika Srbije.
(Hina)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/srbijanska-vlada-zeli-strauss-kahna-za-savjetnika-dinkic-optuzio-dacica-dok-ga-nikolic-podupire-207985 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2d8cfc3a74fc90fb1db77d7dd248b1db6fd0e6d4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Srbijanska+vlada+%C5%BEeli+Strauss-Kahna+za+savjetnika%3B+Dinki%C4%87+optu%C5%BEio+Da%C4%8Di%C4%87a%2C+dok+ga+Nikoli%C4%87+podupire&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsrbijanska-vlada-zeli-strauss-kahna-za-savjetnika-dinkic-optuzio-dacica-dok-ga-nikolic-podupire-207985 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsrbijanska-vlada-zeli-strauss-kahna-za-savjetnika-dinkic-optuzio-dacica-dok-ga-nikolic-podupire-207985 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tisak špekulira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijettisak špekulira

Srbijanska vlada želi Strauss-Kahna za savjetnika; Dinkić optužio Dačića, dok ga Nikolić podupire

Piše PSD.
30. srpnja 2013. - 20:39
Srbijanska vlada mogla bi kao ekonomskog savjetnika angažirati bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna, piše u utorak beogradski list Danas, pozivajući se na izvore bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) vicepremijera Aleksandra Vučića.

Vođa naprednjaka i prvi potpredsjednik vlade na prošlotjednoj sjednici Središnjeg odbora SNS spomenuo je mogućnost da jedan stranac dobije "bitnu funkciju" u rekonstruiranoj vladi, navodi ovaj list. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, Danas piše kako je taj stručnjak iz inozemstva, za čije ime je Vučić poručio da će "biti prava bomba", zapravo, Dominique Strauss-Kahn, bivši ravnatelj MMF.

Izvori lista tvrde kako bi Strauss Kahn bio ekonomski i financijski savjetnik vlade, a ne m...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:12