StoryEditorOCM
Svijetpotres u rusiji

Šojgu više nije ruski ministar obrane! Zna se koga je Putin odabrao za njegova nasljednika

Piše Vijesti SD
12. svibnja 2024. - 21:24

Sergej Šojgu više neće biti ruski ministar obrane. Odlazi na važnu funkciju u Vijeće sigurnosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je za novog ministra obrane Andreja Bjelousova, bivšeg potpredsjednika vlade koji je stručnjak za ekonomiju, objavio je Kremlj u nedjelju, a prenosi Jutarnji list. 

Šojgu je dugogodišnji Putinov saveznik, a ministar obrane bio je od 2012. godine. On postaje šef ruskog Vijeća sigurnosti, gdje će zamijeniti Nikolaja Patruševa, kojega se smatra drugim najmoćnijim čovjekom u Rusiji.

image

Andrej Bjelousov

Gavriil Grigorov/Afp

Kremlj je priopćio da će idućih dana objaviti novu dužnost Nikolaja Patruševa.

Šojgua će u ministarstvu obrane zamijeniti civilni dužnosnik.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je da je za Putina odluka da na čelo ministarstva obrane imenuje civilnog dužnosnika bila ‘prirodna‘.

- Ministarstvo obrane apsolutno mora biti otvoreno za inovacije, za uvođenje naprednih ideja i stvaranje uvjeta za gospodarsku konkurentnost — zato je predsjednik odabrao Andreja Removiča Belousova, pojasnio je Peskov.

Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, ostat će na svojoj dužnosti kao i Sergej Lavrov, bivši ministar vanjskih poslova te zemlje, priopćio je Kremlj.

Podsjetimo, Putin je u petak imenovao Mihaila Mišustina premijerom, priopćila je vlada nakon što je donji dom parlamenta odobrio njegovu nominaciju.

Nakon što je Putin u utorak prisegnuo na novi šestogodišnji predsjednički mandat, tamošnja je vlada, prema odredbama ruskog Ustava, podnijela ostavku.

Proteklih dana nagađalo da bi moglo doći do promjena na nekim važnim i bitnim funkcijama, a ruski neovisni mediji navodili i mogući odlazak Mihaila Mišustina s pozicije premijera, Putin se ponovno odlučio za njega na toj funkciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 12:58