stdClass Object ( [id] => 1186631 [title] => Ruska silovanja u Ukrajini: To je nešto najponižavajuće što žena može doživjeti i patnja je za cijelo društvo! U Poljskoj žrtve ne mogu ni pobaciti [alias] => ruska-silovanja-u-ukrajini-to-je-nesto-najponizavajuce-sto-zena-moze-dozivjeti-i-patnja-je-za-za-cijelo-drustvo-u-poljskoj-zrtve-ne-mogu-ni-pobaciti [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Silovanje je najponižavajuća stvar koju žena može doživjeti i zbog toga se žrtve silovanja teško odluče o tome govoriti, kaže za Radio Slobodna Europa aktivistkinja za ljudska prava u Ukrajini, Oleksandra Matvičuk.

Oleksandra je direktorica nevladine organizacije Centar za ljudske slobode iz Kijeva koja koordinira rad grupe Euromaidan SOS. Njena organizacija okuplja stotine volontera i most je za suradnju s organizacijama koje se bave ljudskim pravima.

Onima koji su preživjeli seksualno nasilje daju kontakte medicinskog osoblja, psihološku i pravnu pomoć. Zato Oleksandra svakodnevno na terenu, ali i objavama na društvenim mrežama skreće pažnju na problem silovanja s kojim se suočavaju žene u Ukrajini.

A silovanje Ukrajinki od ruskih vojnika je, kaže Oleksandra, prisutno od početka ruske agresije.

Dužnosnici, socijalni radnici i oni koji se bave pitanjima ljudskih prava su, nakon što su se ruske trupe povukle iz područja u okolini Kijeva, ali i iz drugih krajeva zemlje na koju je invazija počela 24. veljače, dokumentirali na desetine slučajeva silovanja žena u Kijevu, piše Aneta Durović za Radio Slobodna Evropa.

---

image

Bečanke su čvrsto stale uz Ukrajinke

Alex Halada/AFP
---

Oleksandra naglašava da je točan broj žena koje su ruski vojnici silovali teško saznati.

"Žrtve uglavnom o tome odbijaju govoriti zbog straha od stigmatizacije, sramote, ali i same prirode tog ratnog zločina. Silovanje je nešto najponižavajuće što žena može doživjeti i onda većina odbija pružati informacije o tome organima pravde i organizacijama za borbu za ljudska prava", navodi Oleksandra.

Kako kaže, to što ne žele pričati o silovanju nije tipično samo za Ukrajince, već je univerzalno bolna tema, kako za žene, tako i za silovane muškarce u ratu.

Poljska pobačaju ne vjeruje

Dodaje da zločin nije usmjeren samo na žrtvu, već na cijelo društvo.

"To je patnja za cijelo društvo. Znate, psiholozi često kažu da je silovanje način pomoću kojega protivnik želi oslabiti cijelo društvo i dodatni teror nad stanovništvom kako bi se zaustavio lokalni otpor", smatra Oleksandra.

Nalaze načine za pomoć onima u okupiranim gradovima

Problem je, naglašava, što ne mogu pružiti pomoć u područjima koje je okupirala ruska vojska, poput Harkiva i kijevskog okruga, zbog čega su napravili brošuru za žrtve kome da se obrate u slučaju silovanja.

"Naši volonteri rade na onim slučajevima u kojima sumnjaju, ili im je povjereno, da je izvršeno seksualno nasilje. Mi dalje prosljeđujemo te kontakte međunarodnim organizacijama. Jako je važno ne samo notirati svjedočenje žrtve, već ne izazivati dodatnu traumu žrtvama seksualnog nasilja. Neophodno im je pružiti podršku", rekla je Oleksandra.

---

image

Prosvjed žena pred ruskim veleposlanstvom u Vilniusu u Litvi 16. travnja

Petras Malukas/AFP
---

Bježeći od rata u Ukrajini u Poljsku je došlo više milijuna izbjeglica. Međutim, one koje su nakon silovanja ostale u drugom stanju, naišle su na dodatne teškoće.

"Osim toga što su silovane, neke od njih su ostale u drugom stanju. Potom su došle u Poljsku gdje je pobačaj zakonski zabranjen. Zato se razmatraju transferi u neku od država Europske unije poput Njemačke ili izvan EU-a, u neku od država gdje je to dozvoljeno", ispričala je Oleksandra.

One koje su u Poljskoj dobivaju upute kome se trebaju obratiti za medicinsku pomoć.

"U suradnji s kolegama u Poljskoj pokušavamo ih identificirati, a potom dajemo neophodne smjernice. Nije lako identificirati, kažem vam, uglavnom su jako zatvoreni i ne žele pričati o traumi. Upućujemo ih kome da se obrate u slučaju silovanja, anonimno prijave i od koga da zatraže psihološku i medicinsku pomoć".

Pomoć i za svjedoke silovanja

Poljska je u siječnju 2021. zabranila pobačaj, osim u slučajevima incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke. Pobačaj je moguć i u slučaju silovanja, ali to se ne odnosi na ove Ukrajinke, jer nema kaznenog postupka, odnosno nije dokazano da je trudnoća posljedica silovanja.

Njena organizacija pripremila je za žrtve seksualnog nasilja upute što žrtve mogu učiniti nakon silovanja ako nemaju mogućnosti da se prijave za medicinsku pomoć u okupiranim područjima.

Vodič sadrži detaljnu podršku što se može učiniti, daju kontakte za pravnu, psihološku i drugu pomoć, kao i preporuke ginekologa za žrtve silovanja.

Nakon silovanja ih upućuje da što prije dođu do sigurnog mjesta, i da ne budu sami u "teškom emocionalnom bolu kroz koji prolaze".

"Imate pravo na medicinsku pomoć i ne morate priopćavati okolnosti pod kojima se sve događalo", piše u uputama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

---

image

Osim što su agresori i pljačkaši, ruski vojnici su i silovatelji. Fotografija iz Mariupolja

Alexander Nemenov/AFP
---

Dio uputa namijenjen je i onima koji su bili primorani gledati silovanje djece, ili bilo kojeg člana rodbine, što je, kako kažu, gotovo jednako traumatično.

Upute se odnose i na djecu koja su svjedočila nasilju silovanja. Njima je, apelira se, neophodno pružiti pomoć i psihološku zaštitu.

Žrtvama koje odu u policiju savjetuju da se ne kupaju, ne mijenjaju odjeću niti peru zube.

Vodič sadrži konkretne informacije s brojevima telefona i adresama nadležnih.

Silovanje je ratni zločin i vojnici optuženi za takva nedjela mogli bi, nakon uhićenja, biti izvedeni pred međunarodne sudove. Njihovi zapovjednici bi, također, mogli biti kažnjeni u slučaju da su znali za silovanja, a da nisu ništa učinili da to spriječe.

Potrebni aktivisti na terenu i baza podataka

Upitana na koji način bi međunarodne organizacije trebale pomoći, Oleksandra je jasna: Potrebni su nam na terenu.

"Zločini i silovanja se događaju ovdje, u Ukrajini. Aktivisti međunarodnih organizacija su nam potrebni ovdje, a ne u Berlinu, Parizu ili Ženevi".

Human rights watch je organizacija kojoj upućuju podatke o onome što otkrije više stotina volontera njene organizacije.

Kaže da je neophodno da se učini sve da rat što prije prestane i da se vojnici povuku.

"Dok god rat traje, dok god su ruske trupe tu, ratni zločin silovanja će se nastaviti. Za nas je prioritet ne samo dokumentiranje, već pokretanje postupaka protiv počinitelja zločina i kazne za njih", navodi Oleksandra.

---

image

I u Parizu je održan prosvjed protiv silovanja u Ukrajini, na kojem je ukazano i na djecu kao žrtve

AFP
---

Kako kaže, tražit će se konkretna imena, a ne pokriće da je silovanje dio ratnog zločina.

"Možemo pričati o kvalifikaciji silovanja - je li to individualni zločin ili zločin u okviru rata, ali u pravu nema te razlike. U međunarodnom humanitarnom pravu imate konkretnu žrtvu i konkretnog počinitelja. To je nešto po čemu se kvalificiraju svi ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, koji su u zoni pod okupacijom", kaže Oleksandra.

"Ovo je defitivno veliki ratni zločin, koji mora imati konkretna imena i moraju biti konkretno kažnjeni oni koji su te zločine počinili. Radimo na tome da se napravi baza podataka o počinjenim kaznenim djelima, kako bi svi oni koji su počinili kaznena djela odgovarali", navodi Oleksandra.

Oleksandra je u lipnju 2021. nominirana u Komitet Ujedinjenih naroda protiv mučenja i torture i ušla je u povijest kao prva žena kandidat Ukrajine za to tijelo.

Od američkoga veleposlanstva 2017. godine dobila je nagradu "Ukrajinska žena hrabrosti", piše Radio Slobodna Evropa.

---

image

Potpora ukrajinskim ženama i djeci u Beču 14. travnja

Alex Halada/AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ratni zločin i trauma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ratni zločin i trauma 2 0 6961 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-23 08:22:24 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-23 09:29:29 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-04-23 09:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6052 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21686542.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21686660.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21669472.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21669474.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21644880.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/23\/21692790.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Petras Malukas\/AFP","Petras Malukas\/AFP","Alex Halada\/AFP","Alex Halada\/AFP","AFP","Alexander Nemenov\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Silovanje je gotovo jednako traumati\u010dno za \u010dlana rodbine koji ga je bio primoran gledati<\/p>","

Prosvjed \u017eena pred ruskim veleposlanstvom u Vilniusu u Litvi 16. travnja<\/p>","

Be\u010danke su \u010dvrsto stale uz Ukrajinke<\/p>","

Potpora ukrajinskim \u017eenama i djeci u Be\u010du 14. travnja<\/p>","

I u Parizu je odr\u017ean prosvjed protiv silovanja u Ukrajini, na kojem je ukazano i na djecu kao \u017ertve<\/p>","

Osim \u0161to su agresori i plja\u010dka\u0161i, ruski vojnici su i silovatelji. Fotografija iz Mariupolja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1112","hd_21686542_1920.jpg":"1920x1080","k_21686542_1280.jpg":"1280x1280","k_21686542_1024.jpg":"1024x1024","k_21686542_640.jpg":"640x640","k_21686542_480.jpg":"480x480","k_21686542_340.jpg":"340x340","k_21686542_220.jpg":"220x220","o_21686542_1280.jpg":"1280x741","o_21686542_1024.jpg":"1024x593","o_21686542_640.jpg":"640x370","o_21686542_480.jpg":"480x278","o_21686542_340.jpg":"340x196","o_21686542_220.jpg":"220x127","h_21686542_1280.jpg":"1280x854","h_21686542_1024.jpg":"1024x683","h_21686542_640.jpg":"640x427","h_21686542_480.jpg":"480x320","h_21686542_340.jpg":"340x227","h_21686542_220.jpg":"220x147","pp_21686542_1280.jpg":"1006x1280","pp_21686542_1024.jpg":"805x1024","pp_21686542_640.jpg":"503x640","pp_21686542_480.jpg":"377x480","pp_21686542_340.jpg":"267x340","pp_21686542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","hd_21686660_1920.jpg":"1920x1080","k_21686660_1280.jpg":"1280x1280","k_21686660_1024.jpg":"1024x1024","k_21686660_640.jpg":"640x640","k_21686660_480.jpg":"480x480","k_21686660_340.jpg":"340x340","k_21686660_220.jpg":"220x220","o_21686660_1280.jpg":"1280x849","o_21686660_1024.jpg":"1024x679","o_21686660_640.jpg":"640x424","o_21686660_480.jpg":"480x318","o_21686660_340.jpg":"340x225","o_21686660_220.jpg":"220x145","h_21686660_1280.jpg":"1280x854","h_21686660_1024.jpg":"1024x683","h_21686660_640.jpg":"640x427","h_21686660_480.jpg":"480x320","h_21686660_340.jpg":"340x227","h_21686660_220.jpg":"220x147","pp_21686660_1280.jpg":"1006x1280","pp_21686660_1024.jpg":"805x1024","pp_21686660_640.jpg":"503x640","pp_21686660_480.jpg":"377x480","pp_21686660_340.jpg":"267x340","pp_21686660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21669472_1920.jpg":"1920x1080","k_21669472_1280.jpg":"1280x1280","k_21669472_1024.jpg":"1024x1024","k_21669472_640.jpg":"640x640","k_21669472_480.jpg":"480x480","k_21669472_340.jpg":"340x340","k_21669472_220.jpg":"220x220","o_21669472_1280.jpg":"1280x853","o_21669472_1024.jpg":"1024x682","o_21669472_640.jpg":"640x426","o_21669472_480.jpg":"480x320","o_21669472_340.jpg":"340x226","o_21669472_220.jpg":"220x146","h_21669472_1280.jpg":"1280x854","h_21669472_1024.jpg":"1024x683","h_21669472_640.jpg":"640x427","h_21669472_480.jpg":"480x320","h_21669472_340.jpg":"340x227","h_21669472_220.jpg":"220x147","pp_21669472_1280.jpg":"1006x1280","pp_21669472_1024.jpg":"805x1024","pp_21669472_640.jpg":"503x640","pp_21669472_480.jpg":"377x480","pp_21669472_340.jpg":"267x340","pp_21669472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21669474_1920.jpg":"1920x1080","k_21669474_1280.jpg":"1280x1280","k_21669474_1024.jpg":"1024x1024","k_21669474_640.jpg":"640x640","k_21669474_480.jpg":"480x480","k_21669474_340.jpg":"340x340","k_21669474_220.jpg":"220x220","o_21669474_1280.jpg":"1280x1920","o_21669474_1024.jpg":"1024x1536","o_21669474_640.jpg":"640x960","o_21669474_480.jpg":"480x720","o_21669474_340.jpg":"340x510","o_21669474_220.jpg":"220x330","h_21669474_1280.jpg":"1280x854","h_21669474_1024.jpg":"1024x683","h_21669474_640.jpg":"640x427","h_21669474_480.jpg":"480x320","h_21669474_340.jpg":"340x227","h_21669474_220.jpg":"220x147","pp_21669474_1280.jpg":"1006x1280","pp_21669474_1024.jpg":"805x1024","pp_21669474_640.jpg":"503x640","pp_21669474_480.jpg":"377x480","pp_21669474_340.jpg":"267x340","pp_21669474_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21644880_1920.jpg":"1920x1080","k_21644880_1280.jpg":"1280x1280","k_21644880_1024.jpg":"1024x1024","k_21644880_640.jpg":"640x640","k_21644880_480.jpg":"480x480","k_21644880_340.jpg":"340x340","k_21644880_220.jpg":"220x220","o_21644880_1280.jpg":"1280x1920","o_21644880_1024.jpg":"1024x1536","o_21644880_640.jpg":"640x960","o_21644880_480.jpg":"480x720","o_21644880_340.jpg":"340x510","o_21644880_220.jpg":"220x330","h_21644880_1280.jpg":"1280x854","h_21644880_1024.jpg":"1024x683","h_21644880_640.jpg":"640x427","h_21644880_480.jpg":"480x320","h_21644880_340.jpg":"340x227","h_21644880_220.jpg":"220x147","pp_21644880_1280.jpg":"1006x1280","pp_21644880_1024.jpg":"805x1024","pp_21644880_640.jpg":"503x640","pp_21644880_480.jpg":"377x480","pp_21644880_340.jpg":"267x340","pp_21644880_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1189","hd_21692790_1920.jpg":"1920x1080","k_21692790_1280.jpg":"1280x1280","k_21692790_1024.jpg":"1024x1024","k_21692790_640.jpg":"640x640","k_21692790_480.jpg":"480x480","k_21692790_340.jpg":"340x340","k_21692790_220.jpg":"220x220","o_21692790_1280.jpg":"1280x792","o_21692790_1024.jpg":"1024x634","o_21692790_640.jpg":"640x396","o_21692790_480.jpg":"480x297","o_21692790_340.jpg":"340x210","o_21692790_220.jpg":"220x136","h_21692790_1280.jpg":"1280x854","h_21692790_1024.jpg":"1024x683","h_21692790_640.jpg":"640x427","h_21692790_480.jpg":"480x320","h_21692790_340.jpg":"340x227","h_21692790_220.jpg":"220x147","pp_21692790_1280.jpg":"1006x1280","pp_21692790_1024.jpg":"805x1024","pp_21692790_640.jpg":"503x640","pp_21692790_480.jpg":"377x480","pp_21692790_340.jpg":"267x340","pp_21692790_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15202609 Threads: 1 Questions: 3169835880 Slow queries: 7098825 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235350293 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ruska-silovanja-u-ukrajini-to-je-nesto-najponizavajuce-sto-zena-moze-dozivjeti-i-patnja-je-za-za-cijelo-drustvo-u-poljskoj-zrtve-ne-mogu-ni-pobaciti-1186631 [printLink] => /vijesti/svijet/ruska-silovanja-u-ukrajini-to-je-nesto-najponizavajuce-sto-zena-moze-dozivjeti-i-patnja-je-za-za-cijelo-drustvo-u-poljskoj-zrtve-ne-mogu-ni-pobaciti-1186631?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 675115 [name] => silovanja u ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-23 11:13:22 [main_article_id] => 0 [alias] => silovanja-u-ukrajini [link] => /tag/silovanja-u-ukrajini ) [2] => stdClass Object ( [id] => 323623 [name] => Ruska vojska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ruska-vojska [link] => /tag/ruska-vojska ) [3] => stdClass Object ( [id] => 362781 [name] => psihološka pomoć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => psiholoska-pomoc [link] => /tag/psiholoska-pomoc ) [4] => stdClass Object ( [id] => 507395 [name] => žrtve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zrtve [link] => /tag/zrtve ) [5] => stdClass Object ( [id] => 675116 [name] => oleksandra matvičuk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-23 11:13:23 [main_article_id] => 0 [alias] => oleksandra-matvicuk [link] => /tag/oleksandra-matvicuk ) [6] => stdClass Object ( [id] => 668668 [name] => žene i djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-26 10:22:30 [main_article_id] => 0 [alias] => zene-i-djeca [link] => /tag/zene-i-djeca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ratni zločin i trauma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ruska silovanja u Ukrajini: To je nešto najponižavajuće što žena može doživjeti i patnja je za cijelo društvo! U Poljskoj žrtve ne mogu ni pobaciti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21686542.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Petras Malukas/AFP [mainImageDesc] =>

Silovanje je gotovo jednako traumatično za člana rodbine koji ga je bio primoran gledati

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21686542.jpg [title] =>

Silovanje je gotovo jednako traumatično za člana rodbine koji ga je bio primoran gledati

Petras Malukas/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21686660.jpg [title] =>

Prosvjed žena pred ruskim veleposlanstvom u Vilniusu u Litvi 16. travnja

Petras Malukas/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21669472.jpg [title] =>

Bečanke su čvrsto stale uz Ukrajinke

Alex Halada/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21669474.jpg [title] =>

Potpora ukrajinskim ženama i djeci u Beču 14. travnja

Alex Halada/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21644880.jpg [title] =>

I u Parizu je održan prosvjed protiv silovanja u Ukrajini, na kojem je ukazano i na djecu kao žrtve

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/23/21692790.jpg [title] =>

Osim što su agresori i pljačkaši, ruski vojnici su i silovatelji. Fotografija iz Mariupolja

Alexander Nemenov/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Silovanje je najponižavajuća stvar koju žena može doživjeti i zbog toga se žrtve silovanja teško odluče o tome govoriti, kaže za Radio Slobodna Europa aktivistkinja za ljudska prava u Ukrajini, Oleksandra Matvičuk.

Oleksandra je direktorica nevladine organizacije Centar za ljudske slobode iz Kijeva koja koordinira rad grupe Euromaidan SOS. Njena organizacija okuplja stotine volontera i most je za suradnju s organizacijama koje se bave ljudskim pravima.

Onima koji su preživjeli seksualno nasilje daju kontakte medicinskog osoblja, psihološku i pravnu pomoć. Zato Oleksandra svakodnevno na terenu, ali i objavama na društvenim mrežama skreće pažnju na problem silovanja s kojim se suočavaju žene u Ukrajini.

A silovanje Ukrajinki od ruskih vojnika je, kaže Oleksandra, prisutno od početka ruske agresije.

Dužnosnici, socijalni radnici i oni koji se bave pitanjima ljudskih prava su, nakon što su se ruske trupe povukle iz područja u okolini Kijeva, ali i iz drugih krajeva zemlje na koju je invazija počela 24. veljače, dokumentirali na desetine slučajeva silovanja žena u Kijevu, piše Aneta Durović za Radio Slobodna Evropa.

---

image

Bečanke su čvrsto stale uz Ukrajinke

Alex Halada/AFP
---

Oleksandra naglašava da je točan broj žena koje su ruski vojnici silovali teško saznati.

"Žrtve uglavnom o tome odbijaju govoriti zbog straha od stigmatizacije, sramote, ali i same prirode tog ratnog zločina. Silovanje je nešto najponižavajuće što žena može doživjeti i onda većina odbija pružati informacije o tome organima pravde i organizacijama za borbu za ljudska prava", navodi Oleksandra.

Kako kaže, to što ne žele pričati o silovanju nije tipično samo za Ukrajince, već je univerzalno bolna tema, kako za žene, tako i za silovane muškarce u ratu.

Poljska pobačaju ne vjeruje

Dodaje da zločin nije usmjeren samo na žrtvu, već na cijelo društvo.

"To je patnja za cijelo društvo. Znate, psiholozi često kažu da je silovanje način pomoću kojega protivnik želi oslabiti cijelo društvo i dodatni teror nad stanovništvom kako bi se zaustavio lokalni otpor", smatra Oleksandra.

Nalaze načine za pomoć onima u okupiranim gradovima

Problem je, naglašava, što ne mogu pružiti pomoć u područjima koje je okupirala ruska vojska, poput Harkiva i kijevskog okruga, zbog čega su napravili brošuru za žrtve kome da se obrate u slučaju silovanja.

"Naši volonteri rade na onim slučajevima u kojima sumnjaju, ili im je povjereno, da je izvršeno seksualno nasilje. Mi dalje prosljeđujemo te kontakte međunarodnim organizacijama. Jako je važno ne samo notirati svjedočenje žrtve, već ne izazivati dodatnu traumu žrtvama seksualnog nasilja. Neophodno im je pružiti podršku", rekla je Oleksandra.

---

image

Prosvjed žena pred ruskim veleposlanstvom u Vilniusu u Litvi 16. travnja

Petras Malukas/AFP
---

Bježeći od rata u Ukrajini u Poljsku je došlo više milijuna izbjeglica. Međutim, one koje su nakon silovanja ostale u drugom stanju, naišle su na dodatne teškoće.

"Osim toga što su silovane, neke od njih su ostale u drugom stanju. Potom su došle u Poljsku gdje je pobačaj zakonski zabranjen. Zato se razmatraju transferi u neku od država Europske unije poput Njemačke ili izvan EU-a, u neku od država gdje je to dozvoljeno", ispričala je Oleksandra.

One koje su u Poljskoj dobivaju upute kome se trebaju obratiti za medicinsku pomoć.

"U suradnji s kolegama u Poljskoj pokušavamo ih identificirati, a potom dajemo neophodne smjernice. Nije lako identificirati, kažem vam, uglavnom su jako zatvoreni i ne žele pričati o traumi. Upućujemo ih kome da se obrate u slučaju silovanja, anonimno prijave i od koga da zatraže psihološku i medicinsku pomoć".

Pomoć i za svjedoke silovanja

Poljska je u siječnju 2021. zabranila pobačaj, osim u slučajevima incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke. Pobačaj je moguć i u slučaju silovanja, ali to se ne odnosi na ove Ukrajinke, jer nema kaznenog postupka, odnosno nije dokazano da je trudnoća posljedica silovanja.

Njena organizacija pripremila je za žrtve seksualnog nasilja upute što žrtve mogu učiniti nakon silovanja ako nemaju mogućnosti da se prijave za medicinsku pomoć u okupiranim područjima.

Vodič sadrži detaljnu podršku što se može učiniti, daju kontakte za pravnu, psihološku i drugu pomoć, kao i preporuke ginekologa za žrtve silovanja.

Nakon silovanja ih upućuje da što prije dođu do sigurnog mjesta, i da ne budu sami u "teškom emocionalnom bolu kroz koji prolaze".

"Imate pravo na medicinsku pomoć i ne morate priopćavati okolnosti pod kojima se sve događalo", piše u uputama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

---

image

Osim što su agresori i pljačkaši, ruski vojnici su i silovatelji. Fotografija iz Mariupolja

Alexander Nemenov/AFP
---

Dio uputa namijenjen je i onima koji su bili primorani gledati silovanje djece, ili bilo kojeg člana rodbine, što je, kako kažu, gotovo jednako traumatično.

Upute se odnose i na djecu koja su svjedočila nasilju silovanja. Njima je, apelira se, neophodno pružiti pomoć i psihološku zaštitu.

Žrtvama koje odu u policiju savjetuju da se ne kupaju, ne mijenjaju odjeću niti peru zube.

Vodič sadrži konkretne informacije s brojevima telefona i adresama nadležnih.

Silovanje je ratni zločin i vojnici optuženi za takva nedjela mogli bi, nakon uhićenja, biti izvedeni pred međunarodne sudove. Njihovi zapovjednici bi, također, mogli biti kažnjeni u slučaju da su znali za silovanja, a da nisu ništa učinili da to spriječe.

Potrebni aktivisti na terenu i baza podataka

Upitana na koji način bi međunarodne organizacije trebale pomoći, Oleksandra je jasna: Potrebni su nam na terenu.

"Zločini i silovanja se događaju ovdje, u Ukrajini. Aktivisti međunarodnih organizacija su nam potrebni ovdje, a ne u Berlinu, Parizu ili Ženevi".

Human rights watch je organizacija kojoj upućuju podatke o onome što otkrije više stotina volontera njene organizacije.

Kaže da je neophodno da se učini sve da rat što prije prestane i da se vojnici povuku.

"Dok god rat traje, dok god su ruske trupe tu, ratni zločin silovanja će se nastaviti. Za nas je prioritet ne samo dokumentiranje, već pokretanje postupaka protiv počinitelja zločina i kazne za njih", navodi Oleksandra.

---

image

I u Parizu je održan prosvjed protiv silovanja u Ukrajini, na kojem je ukazano i na djecu kao žrtve

AFP
---

Kako kaže, tražit će se konkretna imena, a ne pokriće da je silovanje dio ratnog zločina.

"Možemo pričati o kvalifikaciji silovanja - je li to individualni zločin ili zločin u okviru rata, ali u pravu nema te razlike. U međunarodnom humanitarnom pravu imate konkretnu žrtvu i konkretnog počinitelja. To je nešto po čemu se kvalificiraju svi ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, koji su u zoni pod okupacijom", kaže Oleksandra.

"Ovo je defitivno veliki ratni zločin, koji mora imati konkretna imena i moraju biti konkretno kažnjeni oni koji su te zločine počinili. Radimo na tome da se napravi baza podataka o počinjenim kaznenim djelima, kako bi svi oni koji su počinili kaznena djela odgovarali", navodi Oleksandra.

Oleksandra je u lipnju 2021. nominirana u Komitet Ujedinjenih naroda protiv mučenja i torture i ušla je u povijest kao prva žena kandidat Ukrajine za to tijelo.

Od američkoga veleposlanstva 2017. godine dobila je nagradu "Ukrajinska žena hrabrosti", piše Radio Slobodna Evropa.

---

image

Potpora ukrajinskim ženama i djeci u Beču 14. travnja

Alex Halada/AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Petras Malukas/AFP Petras Malukas/AFP Alex Halada/AFP Alex Halada/AFP AFP Alexander Nemenov/AFP
Petras Malukas/AFP

Silovanje je gotovo jednako traumatično za člana rodbine koji ga je bio primoran gledati

Petras Malukas/AFP

Prosvjed žena pred ruskim veleposlanstvom u Vilniusu u Litvi 16. travnja

Alex Halada/AFP

Bečanke su čvrsto stale uz Ukrajinke

Alex Halada/AFP

Potpora ukrajinskim ženama i djeci u Beču 14. travnja

AFP

I u Parizu je održan prosvjed protiv silovanja u Ukrajini, na kojem je ukazano i na djecu kao žrtve

Alexander Nemenov/AFP

Osim što su agresori i pljačkaši, ruski vojnici su i silovatelji. Fotografija iz Mariupolja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ruska-silovanja-u-ukrajini-to-je-nesto-najponizavajuce-sto-zena-moze-dozivjeti-i-patnja-je-za-za-cijelo-drustvo-u-poljskoj-zrtve-ne-mogu-ni-pobaciti-1186631 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c0dda74f548b849869dab7122c814bd2e4247908 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ruska+silovanja+u+Ukrajini%3A+To+je+ne%C5%A1to+najponi%C5%BEavaju%C4%87e+%C5%A1to+%C5%BEena+mo%C5%BEe+do%C5%BEivjeti+i+patnja+je+za+cijelo+dru%C5%A1tvo%21+U+Poljskoj+%C5%BErtve+ne+mogu+ni+pobaciti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fruska-silovanja-u-ukrajini-to-je-nesto-najponizavajuce-sto-zena-moze-dozivjeti-i-patnja-je-za-za-cijelo-drustvo-u-poljskoj-zrtve-ne-mogu-ni-pobaciti-1186631 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fruska-silovanja-u-ukrajini-to-je-nesto-najponizavajuce-sto-zena-moze-dozivjeti-i-patnja-je-za-za-cijelo-drustvo-u-poljskoj-zrtve-ne-mogu-ni-pobaciti-1186631 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ratni zločin i trauma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetratni zločin i trauma

Ruska silovanja u Ukrajini: To je nešto najponižavajuće što žena može doživjeti i patnja je za cijelo društvo! U Poljskoj žrtve ne mogu ni pobaciti

Piše PSD
23. travnja 2022. - 11:12

Silovanje je najponižavajuća stvar koju žena može doživjeti i zbog toga se žrtve silovanja teško odluče o tome govoriti, kaže za Radio Slobodna Europa aktivistkinja za ljudska prava u Ukrajini, Oleksandra Matvičuk.

Oleksandra je direktorica nevladine organizacije Centar za ljudske slobode iz Kijeva koja koordinira rad grupe Euromaidan SOS. Njena organizacija okuplja stotine volontera i most je za suradnju s organizacijama koje se bave ljudskim pravima.

Onima koji su preživjeli seksualno nasilje daju kontakte medicinskog osoblja, psihološku i pravnu pomoć. Zato Oleksandra svakodnevno na terenu, ali i objavama na društvenim mrežama skreće pažnju na problem silovanja s kojim se suočavaju žene u Ukrajini.

A silovanje Ukrajinki od ruskih vojnika je, kaže Oleksandra, prisutno ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:07