stdClass Object ( [id] => 1330439 [title] => Rađa li se nova europska velesila? Europa i Amerika pažljivo će pratiti razvoj događaja nakon izbora u Poljskoj [alias] => rada-li-se-nova-europska-velesila-europa-i-amerika-pazljivo-ce-pratiti-razvoj-dogadaja-nakon-izbora-u-poljskoj [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U predizbornoj kampanji za sutrašnje parlamentarne izbore u Poljskoj nacionalno-konzervativna stranka Pravo i pravda koja je na vlasti već osam godina iznenadila je europsku i svjetsku javnost svojim negativnim izjavama o Ukrajini. U pozadini takvoga zaoštravanja nije nikakav strateški zaokret službene Varšave, nego pragmatična politička računica vladajuće stranke koja želi sačuvati nekoliko milijuna glasova poljoprivrednika na ruralnom istoku zemlje.

Ovako je francuski dnevnik Le Monde nekidan ukratko iznio pozadinu sutrašnjih parlamentarnih izbora u Poljskoj koji će u velikoj mjeri oblikovati sudbinu Europe.

Ipak, ti su izbori istovremeno u velikoj mjeri repriza poljskih parlamentarnih izbora iz 2019. godine kada su žestoki političko-ideološki obračuni vladajuće stranke Pravo i pravda i oporbene koalicije Građanski savez izgledali jednako odlučni.

Tako se barem može zaključiti iz pisanja analitičara prestižnoga časopisa Foreign Affairs, koji je prije četiri godine konstatirao kako je glavna politička borba tada vođena oko pitanja abortusa, oko pitanja posebnih prava LGBTQ zajednice i takozvane rodne ideologije. I tada kao i danas vladajući poljski konzervativci suočavali su se s teškim pitanjima vladavine prava, očuvanja demokracije i pitanjem optužbi za korupciju. Rezultati izbora tada su smatrani neizvjesnim i za desnicu okupljenu oko stranke Pravo i pravda i za ljevicu okupljenu oko Građanskoga saveza.

Prestravljeni konzervativci

Gotovo iste političke teme ponavljaju se i danas, s time da je, prema statističkim procjenama koje donosi novi The Economist, stranka Pravo i pravda izgubila dio potpore birača pa je s oko 44 posto koliko je iznosila prije četiri godine pala na malo više od trećine potpore biračkoga tijela. Nasuprot konzervativcima, Građanski savez može računati na potporu nešto manje od trećine birača. Istovremeno u budućoj političkoj igri za sastavljanje nove poljske vlade možda će sudjelovati radikalno desničarska koalicija pod nazivom Konfederacija, te stranke pod nazivom Ljevica i Treći put.

Zbog ovakvog stanja stvari, ističe The Economist, vladajući poljski konzervativci prestravljeni su jer osjećaju mogućnost gubitka vlasti. Istovremeno, Građanski savez vjeruje da bi pobjeda konzervativaca dovela u pitanje funkcioniranje poljske demokracije.

---

image

Donald Tusk, vođa Građanskog saveza

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp
---

Za obje političke grupacije važnim se može pokazati nezainteresiranost mlađih birača kojima se ne sviđaju ostarjeli politički lideri dviju najvećih političkih stranaka, Jaroslaw Kaczynski i Donald Tusk, koji su zagazili u osmo, odnosno sedmo desetljeće života. Glasovi mladih mogli bi ojačati manje stranke, posebno Konfederaciju, koja bi s potporom otprilike desetine biračkoga tijela mogla odlučivati o sljedećem premijeru.

U ovoj političkoj borbi vladajućoj stranci Pravo i pravda na ruku ne idu masovni antivladini prosvjedi na kojima je oporba u svibnju i listopadu okupila nekoliko stotina tisuća ljudi. U pozadini svega je, slično kao i prije četiri godine, pitanje abortusa, pitanje posebnih prava LGBTQ zajednice i rodne ideologije. Zbog ovih pitanja službena je Varšava trenutno u sukobu s Bruxellesom, ali i s Bijelom kućom američkoga predsjednika Joea Bidena.

Za poljsku vladajuću stranku posebno je neugodna najnovija korupcijska afera oko prodaje viza.

Kako je nekidan izvijestio njemački dnevnik Die Welt, stranka Pravo i pravda, usprkos tome što odlučno odbija europsku imigrantsku politiku, vjerojatno je upletena u aferu oko prodaje poljskih viza imigrantima iz Afrike i Azije. Prema raspoloživim podacima, mreža korumpiranih poljskih konzula je preko posredničke tvrtke u Dubaiju za iznos od pet tisuća eura prodavala vize koje su kupcima omogućavale ulaz u Poljsku, a zatim odlazak dalje u Njemačku i Nizozemsku. S obzirom na to da je Poljska članica tzv. Schengenske zone slobodnoga kretanja ljudi i roba, čitava stvar smatra se ugrozom sigurnosti Europe. Da stvar bude gora, izvjesni korumpirani poljski diplomati mogli bi ugroziti odnose svoje zemlje s Amerikom jer su za 25 tisuća eura prodavali vize imigrantima iz Indije koji su, fiktivno se predstavljajući kao filmski djelatnici indijske filmske industrije Bollywooda, samo pogoršali imigrantsku krizu s kojom se u ovom trenutku suočava američki predsjednik Biden.

Vrlo velikim problemom smatra se i trenutni politički sukob Poljske sa strateškom saveznicom Ukrajinom koji može ugroziti desetljetno savezništvo ovih zemalja.

Milijuni ruralnih glasača

Iako potpisnik ovih redova smatra da je sadašnja napetost između dviju zemalja samo prolazna faza uvjetovana predizbornom kampanjom u Poljskoj, u njezinoj pozadini kriju se vrlo ozbiljni problemi koji izgledaju kao agrarni trgovački rat Poljske, Slovačke i Mađarske s jedne strane i Ukrajine s druge strane.

U poljskoj pozadini čitave stvari je nekoliko milijuna ruralnih glasača na istoku zemlje koji smatraju kako im bescarinski uvoz, ali transport jeftinijeg ukrajinskoga žita kroz EU ugrožava egzistenciju, zbog čega je vladin vrh u Varšavi privremeno posegnuo za vrlo oštrim riječima i vrlo oštrim mjerama.

Pojednostavljeno rečeno, trenutna svađa Poljske s Ukrajinom je vrlo gruba politička predstava usmjerena na osvajanje poljskoga desničarskoga tijela i neće ozbiljnije narušiti strateški savez dviju zemalja stvoren prije četiri desetljeća, kada se Poljska odrekla svoga negdašnjega imperija na istoku Europe i kada je prihvatila samostalnu i suverenu Ukrajinu kao stratešku saveznicu u mogućem sukobu s velikim ruskim medvjedom na istoku. Zato ne treba čuditi što je analitičar francuskoga dnevnika Le Figaro nekidan napisao kako valja odvojiti retoriku od stvarne politike, jer sigurnost Poljske ovisi o pomoći koju ona Ukrajini pruža u trenutnoj borbi protiv ruske invazije.

U pozadini svega ovoga je do krajnosti pragmatično držanje vođe stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskoga koji poljske birače, simbolički rečeno, sustavno plaši njemačkim strašilom.

---

image

Jaroslaw Kaczynski, lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda

Wojtek Radwanski/Afp
---

U čitavoj priči ključna je prijetnja kako će Poljska tužbom od njemačke zatražiti fantastičnih 1,3 bilijuna eura (1,3 s dvanaest nula), iznos koji odgovara višegodišnjem europskom proračunu, na ime odštete za nacističke zločine u Poljskoj tijekom II. svjetskoga rata. Iako New York Times konstatira kako je ovo neozbiljna politička smicalica, ona daje rezultata jer je Kaczynski inteligentna osoba koja znade napipati političko-nacionalistički puls znatnog dijela svojih zemljaka.

Sličnu ulogu u ovoj priči, ali u znatno manjoj mjeri, igraju i Ukrajinci jer su tijekom II. svjetskoga rata ukrajinski nacionalisti eliminirali stotinjak tisuća Poljaka s negdašnjeg poljskoga državnoga teritorija u današnjoj Ukrajini. Ovdje svakako valja spomenuti da je konačno etničko čišćenje Poljaka, ali i drugih naroda istočne Europe, proveo veliki sovjetski vođa Josif Staljin čiji su komunistički pobočnici raselili ili eliminirali Poljake i Ukrajince, Nijemce i druge narode, a sve kako bi stvorili etnički sliku koja se poklapa s granicama nacrtanima nakon II. svjetskoga rata.

Ova povijesna manipulacija vođe stranke Pravo i pravda ima i svoje globalno naličje zbog činjenice da Poljska u ovom trenutku izrasta u europsku supersilu, rame uz rame s Njemačkom, Francuskom, ali i Velikom Britanijom.

Ključan igrač

Naime, usprkos sukobu sa službenim Bruxellesom, riječi poljskoga državnoga vrha pažljivo se slušaju u Washingtonu, ali i u Parizu, Berlinu i Londonu. Zato ne treba čuditi što The Economist smatra kako je u budućnosti moguće očekivati da Poljska, uz Njemačku i Francusku, postane ključan europski igrač koji će voditi računa o obrani interesa Europe i NATO-a prema Rusiji. Iako bi, smatra The Economist, za ostvarenje takvog scenarija Poljskoj više koristila liberalna unutarnja politika, poljsko savezništvo s Amerikom, i konzervativnoj Poljskoj otvara se mogućnost da opet postane važan europski vojno-politički i gospodarski igrač kao što je to bila u svoje slavno doba od 16. do 18. stoljeća.

Usprkos obnovi ove stare slave, u predizbornoj borbi vrlo je važnu ulogu igrala vrlo osjetljiva socijalna politika konzervativaca koju je počeo kopirati i Građanski savez okupljen oko Donalda Tuska.

---

image

S antivladinih demonstracija koje je oporba organizirala u Varšavi 4. lipnja 2023.

Wojtek Radwanski/Afp
---

Primjer toga je Tuskov prijedlog da se državna potpora za svako dijete ispod 18 godina poveća sa 120 na skoro 200 eura, te njegovo obećanje da će povećati porezne olakšice za građane, posebno one najsiromašnije. Ipak, mnogi će poljski birači igrati na sigurno, odnosno glasovat će za stranku Pravo i pravda i njezine izdašne državne potpore, čak i ako nisu sasvim zadovoljni njezinom vladavinom.

Istovremeno, vrlo konzervativna pro-life politika i odbojnost prema tzv. rodnoj ideologiji vjerojatno će oko stranke Pravo i pravda okupiti znatan dio desničarskih birača, posebno ako se spomenuta politička predstava protiv ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda pokaže učinkovitom.

Iako je, kako sada stoje stvari, oporbeni Građanski savez malo bliže osvajanju vlasti nego što je bio 2019. godine, pravu sliku će pokazati rezultati sutrašnjih izbora, ali i političko preslagivanje koje će uslijediti.

Bilo kako bilo, Europa i Amerika će sljedećih dana i tjedana pažljivo motriti razvoj događaja u Varšavi, koja će u bližoj budućnosti vjerojatno postati glavni grad nove europske velesile.

---

Poljska i Bruxelles

"Kako sada stoje stvari, da bi Europa bila jaka, ona mora biti Europa domovina. Ona ne može biti centralistička supersila jer će to izazvati jake sukobe i napetosti, posebno ako Bruxelles, Pariz ili Berlin budu politički gurali stvaranje europske superdržave", izjavio je 2021. poljski premijer Mateusz Morawiecki u ekskluzivnom razgovoru za poznati američki tjednik Newsweek.

Ova vizija Europe domovine, koju je nakon II. svjetskoga rata osmislio legendarni francuski državnik Charles de Gaulle, danas se smatra smetnjom jačanju europskih integracija. Ipak, poljski konzervativci ne odustaju.

"Europa može biti supersila, ali bez političkog pritiska kojim bi se europske narode natjeralo da prihvate filozofiju eurokrata u Bruxellesu. Istovremeno ja sam iskreni pristaša zajedničke europske strategije prema opasnostima koje dolaze iz islamskog svijeta, iz Kine i iz Rusije, za što nam je potreban snažni savez s Amerikom", rekao je Morawiecki za Newsweek.

U pozadini ovih riječi je uvjerenje poljskih konzervativaca kako se njihova zemlja još uvijek nije riješila utjecaja negdašnje komunističke elite, posebno u sudstvu. Zato im izgleda da službeni Bruxelles ima dvostruke standarde i da se iza optužbi za nedostatak vladavine prava u Poljskoj krije činjenica da elita u Bruxellesu Poljacima, ali i ostalim Europljanima, nameće svoju ljevičarsko-liberalnu ideologiju.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je, kako sada stoje stvari, oporbeni Građanski savez malo bliže osvajanju vlasti nego što je bio 2019. godine, pravu sliku pokazat će rezultati sutrašnjih izbora, ali i političko preslagivanje koje će uslijediti. Europa i SAD će sljedećih dana i tjedana pažljivo motriti razvoj događaja u Varšavi, koja bi u bližoj budućnosti mogla ponijeti titulu glavnoga grada nove europske velesile [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poljaci na biralištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Iako je, kako sada stoje stvari, oporbeni Građanski savez malo bliže osvajanju vlasti nego što je bio 2019. godine, pravu sliku pokazat će rezultati sutrašnjih izbora, ali i političko preslagivanje koje će uslijediti. Europa i SAD će sljedećih dana i tjedana pažljivo motriti razvoj događaja u Varšavi, koja bi u bližoj budućnosti mogla ponijeti titulu glavnoga grada nove europske velesile Poljaci na biralištu 2 0 9307 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-11 05:33:35 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-14 12:42:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-14 12:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Iako je, kako sada stoje stvari, oporbeni Građanski savez malo bliže osvajanju vlasti nego što je bio 2019. godine, pravu sliku pokazat će rezultati sutrašnjih izbora, ali i političko preslagivanje koje će uslijediti. Europa i SAD će sljedećih dana i [metadata] => robots= author= title=Rađa li se nova europska velesila? Europa i Amerika pažljivo će pratiti razvoj događaja nakon izbora u Poljskoj [metakey] => Poljska, izbori, Donald Tusk, Jaroslaw Kaczynski, Pravo i pravda, Građanski savez, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25816145.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25780293.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25135103.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25032103.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25816144.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Wojtek Radwanski\/Afp","Beata Zawrzel\/Nurphoto Via Afp","Wojtek Radwanski\/Afp","Wojtek Radwanski\/Afp","Wojtek Radwanski\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Poljaci okupljeni 9. listopada ispred TV studija u Var\u0161avi u kojem glavni kandidati parlamentarnih izbora sudjeluju u debati<\/p>","

Donald Tusk, vo\u0111a Gra\u0111anskog saveza<\/p>","

Jaroslaw Kaczynski, lider poljske vladaju\u0107e stranke Pravo i pravda<\/p>","

S antivladinih demonstracija koje je oporba organizirala u Var\u0161avi 4. lipnja 2023.<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_25816145_1920.jpg":"1920x1080","k_25816145_1280.jpg":"1280x1280","k_25816145_1024.jpg":"1024x1024","k_25816145_640.jpg":"640x640","k_25816145_480.jpg":"480x480","k_25816145_340.jpg":"340x340","k_25816145_220.jpg":"220x220","o_25816145_1280.jpg":"1280x854","o_25816145_1024.jpg":"1024x683","o_25816145_640.jpg":"640x427","o_25816145_480.jpg":"480x320","o_25816145_340.jpg":"340x226","o_25816145_220.jpg":"220x146","h_25816145_1280.jpg":"1280x854","h_25816145_1024.jpg":"1024x683","h_25816145_640.jpg":"640x427","h_25816145_480.jpg":"480x320","h_25816145_340.jpg":"340x227","h_25816145_220.jpg":"220x147","pp_25816145_1280.jpg":"1280x1628","pp_25816145_1024.jpg":"1024x1303","pp_25816145_640.jpg":"640x814","pp_25816145_480.jpg":"480x611","pp_25816145_340.jpg":"340x432","pp_25816145_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25780293_1920.jpg":"1920x1080","k_25780293_1280.jpg":"1280x1280","k_25780293_1024.jpg":"1024x1024","k_25780293_640.jpg":"640x640","k_25780293_480.jpg":"480x480","k_25780293_340.jpg":"340x340","k_25780293_220.jpg":"220x220","o_25780293_1280.jpg":"1280x852","o_25780293_1024.jpg":"1024x682","o_25780293_640.jpg":"640x426","o_25780293_480.jpg":"480x319","o_25780293_340.jpg":"340x226","o_25780293_220.jpg":"220x146","h_25780293_1280.jpg":"1280x854","h_25780293_1024.jpg":"1024x683","h_25780293_640.jpg":"640x427","h_25780293_480.jpg":"480x320","h_25780293_340.jpg":"340x227","h_25780293_220.jpg":"220x147","pp_25780293_1280.jpg":"1280x1628","pp_25780293_1024.jpg":"1024x1303","pp_25780293_640.jpg":"640x814","pp_25780293_480.jpg":"480x611","pp_25780293_340.jpg":"340x432","pp_25780293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25135103_1920.jpg":"1920x1080","k_25135103_1280.jpg":"1280x1280","k_25135103_1024.jpg":"1024x1024","k_25135103_640.jpg":"640x640","k_25135103_480.jpg":"480x480","k_25135103_340.jpg":"340x340","k_25135103_220.jpg":"220x220","o_25135103_1280.jpg":"1280x853","o_25135103_1024.jpg":"1024x682","o_25135103_640.jpg":"640x426","o_25135103_480.jpg":"480x320","o_25135103_340.jpg":"340x226","o_25135103_220.jpg":"220x146","h_25135103_1280.jpg":"1280x854","h_25135103_1024.jpg":"1024x683","h_25135103_640.jpg":"640x427","h_25135103_480.jpg":"480x320","h_25135103_340.jpg":"340x227","h_25135103_220.jpg":"220x147","pp_25135103_1280.jpg":"1280x1628","pp_25135103_1024.jpg":"1024x1303","pp_25135103_640.jpg":"640x814","pp_25135103_480.jpg":"480x611","pp_25135103_340.jpg":"340x432","pp_25135103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25032103_1920.jpg":"1920x1080","k_25032103_1280.jpg":"1280x1280","k_25032103_1024.jpg":"1024x1024","k_25032103_640.jpg":"640x640","k_25032103_480.jpg":"480x480","k_25032103_340.jpg":"340x340","k_25032103_220.jpg":"220x220","o_25032103_1280.jpg":"1280x854","o_25032103_1024.jpg":"1024x683","o_25032103_640.jpg":"640x427","o_25032103_480.jpg":"480x320","o_25032103_340.jpg":"340x226","o_25032103_220.jpg":"220x146","h_25032103_1280.jpg":"1280x854","h_25032103_1024.jpg":"1024x683","h_25032103_640.jpg":"640x427","h_25032103_480.jpg":"480x320","h_25032103_340.jpg":"340x227","h_25032103_220.jpg":"220x147","pp_25032103_1280.jpg":"1280x1628","pp_25032103_1024.jpg":"1024x1303","pp_25032103_640.jpg":"640x814","pp_25032103_480.jpg":"480x611","pp_25032103_340.jpg":"340x432","pp_25032103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25816144_1920.jpg":"1920x1080","k_25816144_1280.jpg":"1280x1280","k_25816144_1024.jpg":"1024x1024","k_25816144_640.jpg":"640x640","k_25816144_480.jpg":"480x480","k_25816144_340.jpg":"340x340","k_25816144_220.jpg":"220x220","o_25816144_1280.jpg":"1280x854","o_25816144_1024.jpg":"1024x683","o_25816144_640.jpg":"640x427","o_25816144_480.jpg":"480x320","o_25816144_340.jpg":"340x226","o_25816144_220.jpg":"220x146","h_25816144_1280.jpg":"1280x854","h_25816144_1024.jpg":"1024x683","h_25816144_640.jpg":"640x427","h_25816144_480.jpg":"480x320","h_25816144_340.jpg":"340x227","h_25816144_220.jpg":"220x147","pp_25816144_1280.jpg":"1280x1628","pp_25816144_1024.jpg":"1024x1303","pp_25816144_640.jpg":"640x814","pp_25816144_480.jpg":"480x611","pp_25816144_340.jpg":"340x432","pp_25816144_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7466127 Threads: 3 Questions: 1601834849 Slow queries: 4755150 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110563840 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/rada-li-se-nova-europska-velesila-europa-i-amerika-pazljivo-ce-pratiti-razvoj-dogadaja-nakon-izbora-u-poljskoj-1330439 [printLink] => /vijesti/svijet/rada-li-se-nova-europska-velesila-europa-i-amerika-pazljivo-ce-pratiti-razvoj-dogadaja-nakon-izbora-u-poljskoj-1330439?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327112 [name] => poljska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljska [link] => /tag/poljska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 519095 [name] => Donald Tusk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-tusk [link] => /tag/donald-tusk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 661332 [name] => Jaroslaw Kaczynski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 19:57:59 [main_article_id] => 0 [alias] => jaroslaw-kaczynski [link] => /tag/jaroslaw-kaczynski ) [4] => stdClass Object ( [id] => 422790 [name] => Pravo i pravda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pravo-i-pravda [link] => /tag/pravo-i-pravda ) [5] => stdClass Object ( [id] => 733122 [name] => Građanski savez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 16:56:18 [main_article_id] => 0 [alias] => gradanski-savez [link] => /tag/gradanski-savez ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je, kako sada stoje stvari, oporbeni Građanski savez malo bliže osvajanju vlasti nego što je bio 2019. godine, pravu sliku pokazat će rezultati sutrašnjih izbora, ali i političko preslagivanje koje će uslijediti. Europa i SAD će sljedećih dana i tjedana pažljivo motriti razvoj događaja u Varšavi, koja bi u bližoj budućnosti mogla ponijeti titulu glavnoga grada nove europske velesile [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poljaci na biralištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rađa li se nova europska velesila? Europa i Amerika pažljivo će pratiti razvoj događaja nakon izbora u Poljskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-17-46-04-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25816145.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Wojtek Radwanski/Afp [mainImageDesc] =>

Poljaci okupljeni 9. listopada ispred TV studija u Varšavi u kojem glavni kandidati parlamentarnih izbora sudjeluju u debati

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25816145.jpg [title] =>

Poljaci okupljeni 9. listopada ispred TV studija u Varšavi u kojem glavni kandidati parlamentarnih izbora sudjeluju u debati

Wojtek Radwanski/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25780293.jpg [title] =>

Donald Tusk, vođa Građanskog saveza

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25135103.jpg [title] =>

Jaroslaw Kaczynski, lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda

Wojtek Radwanski/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25032103.jpg [title] =>

S antivladinih demonstracija koje je oporba organizirala u Varšavi 4. lipnja 2023.

Wojtek Radwanski/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25816144.jpg [title] => Wojtek Radwanski/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U predizbornoj kampanji za sutrašnje parlamentarne izbore u Poljskoj nacionalno-konzervativna stranka Pravo i pravda koja je na vlasti već osam godina iznenadila je europsku i svjetsku javnost svojim negativnim izjavama o Ukrajini. U pozadini takvoga zaoštravanja nije nikakav strateški zaokret službene Varšave, nego pragmatična politička računica vladajuće stranke koja želi sačuvati nekoliko milijuna glasova poljoprivrednika na ruralnom istoku zemlje.

Ovako je francuski dnevnik Le Monde nekidan ukratko iznio pozadinu sutrašnjih parlamentarnih izbora u Poljskoj koji će u velikoj mjeri oblikovati sudbinu Europe.

Ipak, ti su izbori istovremeno u velikoj mjeri repriza poljskih parlamentarnih izbora iz 2019. godine kada su žestoki političko-ideološki obračuni vladajuće stranke Pravo i pravda i oporbene koalicije Građanski savez izgledali jednako odlučni.

Tako se barem može zaključiti iz pisanja analitičara prestižnoga časopisa Foreign Affairs, koji je prije četiri godine konstatirao kako je glavna politička borba tada vođena oko pitanja abortusa, oko pitanja posebnih prava LGBTQ zajednice i takozvane rodne ideologije. I tada kao i danas vladajući poljski konzervativci suočavali su se s teškim pitanjima vladavine prava, očuvanja demokracije i pitanjem optužbi za korupciju. Rezultati izbora tada su smatrani neizvjesnim i za desnicu okupljenu oko stranke Pravo i pravda i za ljevicu okupljenu oko Građanskoga saveza.

Prestravljeni konzervativci

Gotovo iste političke teme ponavljaju se i danas, s time da je, prema statističkim procjenama koje donosi novi The Economist, stranka Pravo i pravda izgubila dio potpore birača pa je s oko 44 posto koliko je iznosila prije četiri godine pala na malo više od trećine potpore biračkoga tijela. Nasuprot konzervativcima, Građanski savez može računati na potporu nešto manje od trećine birača. Istovremeno u budućoj političkoj igri za sastavljanje nove poljske vlade možda će sudjelovati radikalno desničarska koalicija pod nazivom Konfederacija, te stranke pod nazivom Ljevica i Treći put.

Zbog ovakvog stanja stvari, ističe The Economist, vladajući poljski konzervativci prestravljeni su jer osjećaju mogućnost gubitka vlasti. Istovremeno, Građanski savez vjeruje da bi pobjeda konzervativaca dovela u pitanje funkcioniranje poljske demokracije.

---

image

Donald Tusk, vođa Građanskog saveza

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp
---

Za obje političke grupacije važnim se može pokazati nezainteresiranost mlađih birača kojima se ne sviđaju ostarjeli politički lideri dviju najvećih političkih stranaka, Jaroslaw Kaczynski i Donald Tusk, koji su zagazili u osmo, odnosno sedmo desetljeće života. Glasovi mladih mogli bi ojačati manje stranke, posebno Konfederaciju, koja bi s potporom otprilike desetine biračkoga tijela mogla odlučivati o sljedećem premijeru.

U ovoj političkoj borbi vladajućoj stranci Pravo i pravda na ruku ne idu masovni antivladini prosvjedi na kojima je oporba u svibnju i listopadu okupila nekoliko stotina tisuća ljudi. U pozadini svega je, slično kao i prije četiri godine, pitanje abortusa, pitanje posebnih prava LGBTQ zajednice i rodne ideologije. Zbog ovih pitanja službena je Varšava trenutno u sukobu s Bruxellesom, ali i s Bijelom kućom američkoga predsjednika Joea Bidena.

Za poljsku vladajuću stranku posebno je neugodna najnovija korupcijska afera oko prodaje viza.

Kako je nekidan izvijestio njemački dnevnik Die Welt, stranka Pravo i pravda, usprkos tome što odlučno odbija europsku imigrantsku politiku, vjerojatno je upletena u aferu oko prodaje poljskih viza imigrantima iz Afrike i Azije. Prema raspoloživim podacima, mreža korumpiranih poljskih konzula je preko posredničke tvrtke u Dubaiju za iznos od pet tisuća eura prodavala vize koje su kupcima omogućavale ulaz u Poljsku, a zatim odlazak dalje u Njemačku i Nizozemsku. S obzirom na to da je Poljska članica tzv. Schengenske zone slobodnoga kretanja ljudi i roba, čitava stvar smatra se ugrozom sigurnosti Europe. Da stvar bude gora, izvjesni korumpirani poljski diplomati mogli bi ugroziti odnose svoje zemlje s Amerikom jer su za 25 tisuća eura prodavali vize imigrantima iz Indije koji su, fiktivno se predstavljajući kao filmski djelatnici indijske filmske industrije Bollywooda, samo pogoršali imigrantsku krizu s kojom se u ovom trenutku suočava američki predsjednik Biden.

Vrlo velikim problemom smatra se i trenutni politički sukob Poljske sa strateškom saveznicom Ukrajinom koji može ugroziti desetljetno savezništvo ovih zemalja.

Milijuni ruralnih glasača

Iako potpisnik ovih redova smatra da je sadašnja napetost između dviju zemalja samo prolazna faza uvjetovana predizbornom kampanjom u Poljskoj, u njezinoj pozadini kriju se vrlo ozbiljni problemi koji izgledaju kao agrarni trgovački rat Poljske, Slovačke i Mađarske s jedne strane i Ukrajine s druge strane.

U poljskoj pozadini čitave stvari je nekoliko milijuna ruralnih glasača na istoku zemlje koji smatraju kako im bescarinski uvoz, ali transport jeftinijeg ukrajinskoga žita kroz EU ugrožava egzistenciju, zbog čega je vladin vrh u Varšavi privremeno posegnuo za vrlo oštrim riječima i vrlo oštrim mjerama.

Pojednostavljeno rečeno, trenutna svađa Poljske s Ukrajinom je vrlo gruba politička predstava usmjerena na osvajanje poljskoga desničarskoga tijela i neće ozbiljnije narušiti strateški savez dviju zemalja stvoren prije četiri desetljeća, kada se Poljska odrekla svoga negdašnjega imperija na istoku Europe i kada je prihvatila samostalnu i suverenu Ukrajinu kao stratešku saveznicu u mogućem sukobu s velikim ruskim medvjedom na istoku. Zato ne treba čuditi što je analitičar francuskoga dnevnika Le Figaro nekidan napisao kako valja odvojiti retoriku od stvarne politike, jer sigurnost Poljske ovisi o pomoći koju ona Ukrajini pruža u trenutnoj borbi protiv ruske invazije.

U pozadini svega ovoga je do krajnosti pragmatično držanje vođe stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskoga koji poljske birače, simbolički rečeno, sustavno plaši njemačkim strašilom.

---

image

Jaroslaw Kaczynski, lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda

Wojtek Radwanski/Afp
---

U čitavoj priči ključna je prijetnja kako će Poljska tužbom od njemačke zatražiti fantastičnih 1,3 bilijuna eura (1,3 s dvanaest nula), iznos koji odgovara višegodišnjem europskom proračunu, na ime odštete za nacističke zločine u Poljskoj tijekom II. svjetskoga rata. Iako New York Times konstatira kako je ovo neozbiljna politička smicalica, ona daje rezultata jer je Kaczynski inteligentna osoba koja znade napipati političko-nacionalistički puls znatnog dijela svojih zemljaka.

Sličnu ulogu u ovoj priči, ali u znatno manjoj mjeri, igraju i Ukrajinci jer su tijekom II. svjetskoga rata ukrajinski nacionalisti eliminirali stotinjak tisuća Poljaka s negdašnjeg poljskoga državnoga teritorija u današnjoj Ukrajini. Ovdje svakako valja spomenuti da je konačno etničko čišćenje Poljaka, ali i drugih naroda istočne Europe, proveo veliki sovjetski vođa Josif Staljin čiji su komunistički pobočnici raselili ili eliminirali Poljake i Ukrajince, Nijemce i druge narode, a sve kako bi stvorili etnički sliku koja se poklapa s granicama nacrtanima nakon II. svjetskoga rata.

Ova povijesna manipulacija vođe stranke Pravo i pravda ima i svoje globalno naličje zbog činjenice da Poljska u ovom trenutku izrasta u europsku supersilu, rame uz rame s Njemačkom, Francuskom, ali i Velikom Britanijom.

Ključan igrač

Naime, usprkos sukobu sa službenim Bruxellesom, riječi poljskoga državnoga vrha pažljivo se slušaju u Washingtonu, ali i u Parizu, Berlinu i Londonu. Zato ne treba čuditi što The Economist smatra kako je u budućnosti moguće očekivati da Poljska, uz Njemačku i Francusku, postane ključan europski igrač koji će voditi računa o obrani interesa Europe i NATO-a prema Rusiji. Iako bi, smatra The Economist, za ostvarenje takvog scenarija Poljskoj više koristila liberalna unutarnja politika, poljsko savezništvo s Amerikom, i konzervativnoj Poljskoj otvara se mogućnost da opet postane važan europski vojno-politički i gospodarski igrač kao što je to bila u svoje slavno doba od 16. do 18. stoljeća.

Usprkos obnovi ove stare slave, u predizbornoj borbi vrlo je važnu ulogu igrala vrlo osjetljiva socijalna politika konzervativaca koju je počeo kopirati i Građanski savez okupljen oko Donalda Tuska.

---

image

S antivladinih demonstracija koje je oporba organizirala u Varšavi 4. lipnja 2023.

Wojtek Radwanski/Afp
---

Primjer toga je Tuskov prijedlog da se državna potpora za svako dijete ispod 18 godina poveća sa 120 na skoro 200 eura, te njegovo obećanje da će povećati porezne olakšice za građane, posebno one najsiromašnije. Ipak, mnogi će poljski birači igrati na sigurno, odnosno glasovat će za stranku Pravo i pravda i njezine izdašne državne potpore, čak i ako nisu sasvim zadovoljni njezinom vladavinom.

Istovremeno, vrlo konzervativna pro-life politika i odbojnost prema tzv. rodnoj ideologiji vjerojatno će oko stranke Pravo i pravda okupiti znatan dio desničarskih birača, posebno ako se spomenuta politička predstava protiv ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda pokaže učinkovitom.

Iako je, kako sada stoje stvari, oporbeni Građanski savez malo bliže osvajanju vlasti nego što je bio 2019. godine, pravu sliku će pokazati rezultati sutrašnjih izbora, ali i političko preslagivanje koje će uslijediti.

Bilo kako bilo, Europa i Amerika će sljedećih dana i tjedana pažljivo motriti razvoj događaja u Varšavi, koja će u bližoj budućnosti vjerojatno postati glavni grad nove europske velesile.

---

Poljska i Bruxelles

"Kako sada stoje stvari, da bi Europa bila jaka, ona mora biti Europa domovina. Ona ne može biti centralistička supersila jer će to izazvati jake sukobe i napetosti, posebno ako Bruxelles, Pariz ili Berlin budu politički gurali stvaranje europske superdržave", izjavio je 2021. poljski premijer Mateusz Morawiecki u ekskluzivnom razgovoru za poznati američki tjednik Newsweek.

Ova vizija Europe domovine, koju je nakon II. svjetskoga rata osmislio legendarni francuski državnik Charles de Gaulle, danas se smatra smetnjom jačanju europskih integracija. Ipak, poljski konzervativci ne odustaju.

"Europa može biti supersila, ali bez političkog pritiska kojim bi se europske narode natjeralo da prihvate filozofiju eurokrata u Bruxellesu. Istovremeno ja sam iskreni pristaša zajedničke europske strategije prema opasnostima koje dolaze iz islamskog svijeta, iz Kine i iz Rusije, za što nam je potreban snažni savez s Amerikom", rekao je Morawiecki za Newsweek.

U pozadini ovih riječi je uvjerenje poljskih konzervativaca kako se njihova zemlja još uvijek nije riješila utjecaja negdašnje komunističke elite, posebno u sudstvu. Zato im izgleda da službeni Bruxelles ima dvostruke standarde i da se iza optužbi za nedostatak vladavine prava u Poljskoj krije činjenica da elita u Bruxellesu Poljacima, ali i ostalim Europljanima, nameće svoju ljevičarsko-liberalnu ideologiju.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Wojtek Radwanski/Afp Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp Wojtek Radwanski/Afp Wojtek Radwanski/Afp Wojtek Radwanski/Afp
Wojtek Radwanski/Afp

Poljaci okupljeni 9. listopada ispred TV studija u Varšavi u kojem glavni kandidati parlamentarnih izbora sudjeluju u debati

Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

Donald Tusk, vođa Građanskog saveza

Wojtek Radwanski/Afp

Jaroslaw Kaczynski, lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda

Wojtek Radwanski/Afp

S antivladinih demonstracija koje je oporba organizirala u Varšavi 4. lipnja 2023.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/rada-li-se-nova-europska-velesila-europa-i-amerika-pazljivo-ce-pratiti-razvoj-dogadaja-nakon-izbora-u-poljskoj-1330439 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=905727b97c2005c7fb2332fe71ad504d551d8031 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ra%C4%91a+li+se+nova+europska+velesila%3F+Europa+i+Amerika+pa%C5%BEljivo+%C4%87e+pratiti+razvoj+doga%C4%91aja+nakon+izbora+u+Poljskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frada-li-se-nova-europska-velesila-europa-i-amerika-pazljivo-ce-pratiti-razvoj-dogadaja-nakon-izbora-u-poljskoj-1330439 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frada-li-se-nova-europska-velesila-europa-i-amerika-pazljivo-ce-pratiti-razvoj-dogadaja-nakon-izbora-u-poljskoj-1330439 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je, kako sada stoje stvari, oporbeni Građanski savez malo bliže osvajanju vlasti nego što je bio 2019. godine, pravu sliku pokazat će rezultati sutrašnjih izbora, ali i političko preslagivanje koje će uslijediti. Europa i SAD će sljedećih dana i tjedana pažljivo motriti razvoj događaja u Varšavi, koja bi u bližoj budućnosti mogla ponijeti titulu glavnoga grada nove europske velesile [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poljaci na biralištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetPoljaci na biralištu

Rađa li se nova europska velesila? Europa i Amerika pažljivo će pratiti razvoj događaja nakon izbora u Poljskoj

Piše Tihomir Rajčić
14. listopada 2023. - 14:42
Poljaci okupljeni 9. listopada ispred TV studija u Varšavi u kojem glavni kandidati parlamentarnih izbora sudjeluju u debatiWojtek Radwanski/Afp

U predizbornoj kampanji za sutrašnje parlamentarne izbore u Poljskoj nacionalno-konzervativna stranka Pravo i pravda koja je na vlasti već osam godina iznenadila je europsku i svjetsku javnost svojim negativnim izjavama o Ukrajini. U pozadini takvoga zaoštravanja nije nikakav strateški zaokret službene Varšave, nego pragmatična politička računica vladajuće stranke koja želi sačuvati nekoliko milijuna glasova poljoprivrednika na ruralnom istoku zemlje.

Ovako je francuski dnevnik Le Monde nekidan ukratko iznio pozadinu sutrašnjih parlamentarnih izbora u Poljskoj koji će u velikoj mjeri oblikovati sudbinu Europe.

Ipak, ti su izbori istovremeno u velikoj mjeri repriza poljskih parlamentarnih izbora iz 2019. godine kada su žestoki političko-ideološki obračuni vladajuće stranke Pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:46