stdClass Object ( [id] => 1257828 [title] => ‘Prljavi’ kobalt donosi čisti profit, ali nikako ‘rudarima amaterima‘ iz Konga, u kojem ga je oko 40 posto na svijetu [alias] => prljavi-kobalt-donosi-cisti-profit-ali-nikako-rudarima-amaterima-iz-konga-u-kojem-ga-je-oko-40-posto-na-svijetu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S više od pola milijarde novih pametnih telefona, koliko se proda širom svijeta godišnje, te gotovo milijardu uređaja koji se proizvedu, potreba za raznim vrstama punjivih baterija je u stalnom porastu. Na to treba dodati i milijune drugih uređaja koji koriste baterije – laptope, foto i video kamere, te sve veći broj pametnih kućnih ‘Internet of Things‘ (IoT) uređaja - piše Ivan Trajković za AlJazeeru.

U bliskoj budućnosti se planira i potpuni prelazak sa sadašnjih vozila na električna – Europska unija, SAD i još neke zemlje čak imaju i vremenski okvir od 10 do 15 godina, nakon čega će sva nova vozila morati biti električna. Sve ovo u praksi znači ogroman pritisak na industriju baterija, kao i sve veću potražnju za sirovinama neophodnima za njihovu proizvodnju.

Krajem devedesetih godina, sve veća popularnost mobilnih telefona i njihov sve veći broj su u prvi plan stavili problem punjivih baterija. Dotadašnja rješenja su bila zasnovana na tehnologiji koja je postojala još u sedamdesetim godinama – metal-hidridne i nikal-metal-hidridne baterije (NiCd). Zasnovane na kemijskoj reakciji nikla i kadmijuma, one su bile relativno male (za to vrijeme), ali su imale i veliki problem – brzo bi se praznile, a bilo je potrebno relativno mnogo vremena za njihovo ponovno punjenje.

---

image

Kobalt je glavni, gotovo jedini, kongoanski izvozni proizvod

Junior Kannah/Afp
---

To nije bio problem kod raznih alata, baterija za domaćinstvo ili foto-opreme, ali kada su u pitanju mobilni telefoni, ova tehnologija je bila jednostavno prespora. Također, telefoni su za kratko vreme dobijali sve više funkcija, poput glazbenog playera, ekrana u boji i kamere, te su neki od modela mobilnih telefona na jednom punjenju mogli funkcionirati samo desetak sati. Iako su proizvođači nudili i rezervne baterije kao dodatnu opremu, to je samo kompliciralo uporabu telefona. Bilo je jasno da se mora naći nova tehnologija za proizvodnju baterija.

Rešenje je nađeno u dotad malo poznatoj tehnologiji ‘Li-Ion‘, litij-ionskih baterija. One su mogle biti mnogo manje od svojih prethodnica, te imati mnogo veću "gustoću energije" (charge density), što je jedinica koja opisuje koliko je baterija zapravo efikasna.

Dok je kod nikal-kadmijskih (NiCd) baterija to bilo između 60 i 70 posto, kod litij-ionskih baterija je to uglavnom iznad 90 posto, što u praksi znači gotovo duplo duže trajanje baterije.

Stoga su u kratko vrijeme litij-jonske baterije postale standard u industriji mobilnih telefona (prvi je bio Nokia 3310), kao i kod laptopa. S ovim novim baterijama, telefoni su bili lakši i manji od 30 do 50 posto, dok su laptopi svoju težinu smanjili i za više od 65 posto.

Rudare i djeca

Sredinom prvog desetljeća ovog stoljeća došlo je i do velike krize u opskrbi sirovinama, prvenstveno litijom i kobaltom. Rješenje je nađeno na afričkom kontinentu, odakle je i inače i do tada stizalo više od dvije trećine kobalta.

Iako više zemalja centralne Afrike ima rudnike kobalta, nikla i kadmija (gotovo svi su u stranom vlasništvu), ispostavit će se da je regija Katanga u Kongu najveće nalazište kobalta na svijetu. Neke procjene Ujedinjenih naroda navode da se više od 40 posto svjetskog kobalta dostupnog za preradu nalazi na ovom području, dok Britansko geološko društvo navodi nešto manji postotak – oko 34 posto. U svakom slučaju, smatra se da u praksi svaki drugi smartphone, tablet, laptop ili neki drugi uređaj s punjivom baterijom, u sebi ima kobalt koji potiče iz Konga.

Ovakvo "neslućeno bogatstvo" je 2010. godine dovelo i do masovne pojave "samoukih rudara". Nazvani su tako jer od opreme imaju samo poljoprivredne alatke ili lopate, a od obuke i znanja o rudarstvu – ništa. Na sreću (ili na žalost), kobalt je u Kongu toliko čest da je potrebno samo kopati pola metra kako bi se naišlo na rudu veoma specifičnog izgleda. UN i organizacija Oxfam procenjuju da postoji najmanje 100.000 ovakvih "rudara amatera", a pravi broj je sigurno i nekoliko puta veći. Neki imaju i tu "sreću" da kobalt kopaju praktički u svom dvorištu ili blizu svog sela.

---

image

Majka i dijete tucaju kamen da bi izdvojili kobalt u rudniku u Lubumbashiju

Junior Kannah/Afp
---

Zbog toga, kao i dugog građanskog rata i velikog siromaštva, nije rijetkost da se rudarenjem bave i djeca od samo 10 godina, zajedno sa svojim obiteljima. Oni rudu prodaju raznim lokalnim kupcima, koji je dalje prodaju manjim tvrtkama, a ove većima na dalju preradu. Čisti kobalt se nakon toga izvozi širom svijeta, kako bi se koristio u elektronskoj industriji.

"Dobri rudari" zarađuju od dva do pet dolara dnevno, a oni najbolji i do 10 dolara. Preprodavači, pak, zarađuju daleko više, od pet do osam tisuća dolara mjesečno, što je u Kongu pravo bogatstvo.

Ne treba posebno napominjati da ne postoje gotovo nikakva ograničenja, niti pravila kada je posrijedi "amatersko rudarstvo" - svatko kopa gdje misli da treba, što vrlo često dovodi i do sukoba. Ne postoji nikakva zaštita na radu, iako je kobalt toksičan metal. Najopasnije trovanje kobaltom nastaje udisanjem njegovih čestica, što se i događa prilikom kopanja.

Iako su potrebne vrlo velike doze, mjeseci kopanja i udisanja štetnih čestica dovode prvo do neuroloških problema, zatim problema s krvnom slikom, štitnjačom, te na kraju i gubitka vida i sluha.

Vlasti u Kongu su itekako svjesne ovog problema, ali se na terenu ne čini praktički ništa – rudarska industrija je jedina razvijena industrija u zemlji, te ovo nazivaju "etičkim rudarenjem".

Podaci Svjetske banke pokazuju da je Kongo među pet najsiromašnijih zemalja u svijetu, te da više od pola njegovih građana ima manje od dva dolara dnevno za život, dok jedna petina njih živi u apsolutnom siromaštvu. Također, posljedice građanskog rata, koji je završio 2003. godine, osjećaju se i danas, a prva demokratska smjena vlasti dogodila se tek 2019.

Problem koji nitko ne želi riješiti

Iako gotovo sve vodeće svjetske tehnološke tvrtke navode kako nemaju informacije o tome odakle dolaze sirovine za njihove proizvode i da je to zapravo problem "trećih strana i proizvođača manjih elektroničkih komponenti", jasno je da nitko ne želi izgubiti svoju poziciju na ovom iznimno profitabilnom tržištu.

Od 20 najvećih svjetskih tvrtki, čak 14 ih je izravno ili neizravno uključeno u razvoj tehnologije i IT proizvoda. Apple, poznat po iPhone i Mac uređajima, prestao je kupovati djelove od "Zhejiang Huayoua" 2017. godine, nakon saznanja da ova kineska kompanija svoje sirovine kupuje direktno "na terenu" u Kongu.

---

image

Kobalta u Kongu ima posvuda jako puno, najviše u Katangi, i nije porebno duboko kopati da bi se došlo do njega

Federico Scoppa/Afp
---

Iako je Apple veliki proizvođač, ostaje čitav niz drugih proizvođača pametnih telefona i računala, koji općenito zagovaraju sirovine iz etičkih izvora - u teoriji. U praksi, pored zajamčenog rasta potražnje za elektroničkim uređajima svake godine, nije lako prekinuti taj "niz isplativosti".

Europska unija ima planove obvezati sve proizvođače električnih automobila da se do 2025. usklade sa skupom ESG propisa koji osiguravaju odgovorno i održivo upravljanje sirovinama, kao i gotovim proizvodima. Zanimljivo je i da nekoliko zemalja koje također izvoze kobalt - Rusija, Australija, Kuba i Filipini - zajedno imaju tek 30 do 40 posto proizvodnje Konga.

Kobalt se također proizvodi u manjim količinama u Kanadi, na Madagaskaru i Papui Novoj Gvineji. Burzovno društvo "Alliance Bernstein" je Kongo nazvalo "Saudijskom Arabijom ere električnih automobila". Hoće li to prirodno bogatstvo donijeti napokon korist njegovim građane, ostaje za vidjeti. Ono što je sigurno jest da je - kada su u pitanju ljudska prava i profit - do sada uglavnom pobjeđivao profit, čak i u najrazvijenijim zemljama - piše Ivan Trajković za AlJazeeru.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BATERIJSKA ERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BATERIJSKA ERA 2 0 7482 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-15 16:41:31 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-19 10:28:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-19 10:28:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=‘Prljavi’ kobalt donosi čisti profit, ali nikako 'rudarima amaterima' iz Konga, u kojem ga je oko 40 posto na svijetu [metakey] => Baterije, kobalt, Kongo, rudnici [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/15\/24142545.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/15\/24142546.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/15\/24142547.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/15\/24142548.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Junior Kannah\/Afp","Junior Kannah\/Afp","Junior Kannah\/Afp","Federico Scoppa\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Raditi u rudniku kobalta nije zdravo, ali u siroma\u0161tvu se slabi vodi ra\u010dua o za\u0161titi na radu<\/p>","

Kobalt je glavni, gotovo jedini, kongoanski izvozni proizvod<\/p>","

Majka i dijete tucaju kamen da bi izdvojili kobalt u rudniku u Lubumbashiju<\/p>","

Kobalta u Kongu ima posvuda jako puno, najvi\u0161e u Katangi, i nije porebno duboko kopati da bi se do\u0161lo do njega<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_24142545_1920.jpg":"1920x1080","k_24142545_1280.jpg":"1280x1280","k_24142545_1024.jpg":"1024x1024","k_24142545_640.jpg":"640x640","k_24142545_480.jpg":"480x480","k_24142545_340.jpg":"340x340","k_24142545_220.jpg":"220x220","o_24142545_1280.jpg":"1280x852","o_24142545_1024.jpg":"1024x682","o_24142545_640.jpg":"640x426","o_24142545_480.jpg":"480x319","o_24142545_340.jpg":"340x226","o_24142545_220.jpg":"220x146","h_24142545_1280.jpg":"1280x854","h_24142545_1024.jpg":"1024x683","h_24142545_640.jpg":"640x427","h_24142545_480.jpg":"480x320","h_24142545_340.jpg":"340x227","h_24142545_220.jpg":"220x147","pp_24142545_1280.jpg":"1280x1628","pp_24142545_1024.jpg":"1024x1303","pp_24142545_640.jpg":"640x814","pp_24142545_480.jpg":"480x611","pp_24142545_340.jpg":"340x432","pp_24142545_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24142546_1920.jpg":"1920x1080","k_24142546_1280.jpg":"1280x1280","k_24142546_1024.jpg":"1024x1024","k_24142546_640.jpg":"640x640","k_24142546_480.jpg":"480x480","k_24142546_340.jpg":"340x340","k_24142546_220.jpg":"220x220","o_24142546_1280.jpg":"1280x852","o_24142546_1024.jpg":"1024x682","o_24142546_640.jpg":"640x426","o_24142546_480.jpg":"480x319","o_24142546_340.jpg":"340x226","o_24142546_220.jpg":"220x146","h_24142546_1280.jpg":"1280x854","h_24142546_1024.jpg":"1024x683","h_24142546_640.jpg":"640x427","h_24142546_480.jpg":"480x320","h_24142546_340.jpg":"340x227","h_24142546_220.jpg":"220x147","pp_24142546_1280.jpg":"1280x1628","pp_24142546_1024.jpg":"1024x1303","pp_24142546_640.jpg":"640x814","pp_24142546_480.jpg":"480x611","pp_24142546_340.jpg":"340x432","pp_24142546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_24142547_1920.jpg":"1920x1080","k_24142547_1280.jpg":"1280x1280","k_24142547_1024.jpg":"1024x1024","k_24142547_640.jpg":"640x640","k_24142547_480.jpg":"480x480","k_24142547_340.jpg":"340x340","k_24142547_220.jpg":"220x220","o_24142547_1280.jpg":"1280x851","o_24142547_1024.jpg":"1024x681","o_24142547_640.jpg":"640x425","o_24142547_480.jpg":"480x319","o_24142547_340.jpg":"340x226","o_24142547_220.jpg":"220x146","h_24142547_1280.jpg":"1280x854","h_24142547_1024.jpg":"1024x683","h_24142547_640.jpg":"640x427","h_24142547_480.jpg":"480x320","h_24142547_340.jpg":"340x227","h_24142547_220.jpg":"220x147","pp_24142547_1280.jpg":"1280x1628","pp_24142547_1024.jpg":"1024x1303","pp_24142547_640.jpg":"640x814","pp_24142547_480.jpg":"480x611","pp_24142547_340.jpg":"340x432","pp_24142547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24142548_1920.jpg":"1920x1080","k_24142548_1280.jpg":"1280x1280","k_24142548_1024.jpg":"1024x1024","k_24142548_640.jpg":"640x640","k_24142548_480.jpg":"480x480","k_24142548_340.jpg":"340x340","k_24142548_220.jpg":"220x220","o_24142548_1280.jpg":"1280x852","o_24142548_1024.jpg":"1024x682","o_24142548_640.jpg":"640x426","o_24142548_480.jpg":"480x319","o_24142548_340.jpg":"340x226","o_24142548_220.jpg":"220x146","h_24142548_1280.jpg":"1280x854","h_24142548_1024.jpg":"1024x683","h_24142548_640.jpg":"640x427","h_24142548_480.jpg":"480x320","h_24142548_340.jpg":"340x227","h_24142548_220.jpg":"220x147","pp_24142548_1280.jpg":"1280x1628","pp_24142548_1024.jpg":"1024x1303","pp_24142548_640.jpg":"640x814","pp_24142548_480.jpg":"480x611","pp_24142548_340.jpg":"340x432","pp_24142548_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4569357 Threads: 2 Questions: 150476445 Slow queries: 64193 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4475001 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/prljavi-kobalt-donosi-cisti-profit-ali-nikako-rudarima-amaterima-iz-konga-u-kojem-ga-je-oko-40-posto-na-svijetu-1257828 [printLink] => /vijesti/svijet/prljavi-kobalt-donosi-cisti-profit-ali-nikako-rudarima-amaterima-iz-konga-u-kojem-ga-je-oko-40-posto-na-svijetu-1257828?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 345757 [name] => Baterije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => baterije [link] => /tag/baterije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 665561 [name] => kobalt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-02 08:47:13 [main_article_id] => 0 [alias] => kobalt [link] => /tag/kobalt ) [2] => stdClass Object ( [id] => 271578 [name] => Kongo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kongo [link] => /tag/kongo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 34618 [name] => rudnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rudnici [link] => /tag/rudnici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BATERIJSKA ERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Prljavi’ kobalt donosi čisti profit, ali nikako ‘rudarima amaterima‘ iz Konga, u kojem ga je oko 40 posto na svijetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-23-44-00-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/15/24142545.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Junior Kannah/Afp [mainImageDesc] =>

Raditi u rudniku kobalta nije zdravo, ali u siromaštvu se slabi vodi račua o zaštiti na radu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/15/24142545.jpg [title] =>

Raditi u rudniku kobalta nije zdravo, ali u siromaštvu se slabi vodi račua o zaštiti na radu

Junior Kannah/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/15/24142546.jpg [title] =>

Kobalt je glavni, gotovo jedini, kongoanski izvozni proizvod

Junior Kannah/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/15/24142547.jpg [title] =>

Majka i dijete tucaju kamen da bi izdvojili kobalt u rudniku u Lubumbashiju

Junior Kannah/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/15/24142548.jpg [title] =>

Kobalta u Kongu ima posvuda jako puno, najviše u Katangi, i nije porebno duboko kopati da bi se došlo do njega

Federico Scoppa/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

S više od pola milijarde novih pametnih telefona, koliko se proda širom svijeta godišnje, te gotovo milijardu uređaja koji se proizvedu, potreba za raznim vrstama punjivih baterija je u stalnom porastu. Na to treba dodati i milijune drugih uređaja koji koriste baterije – laptope, foto i video kamere, te sve veći broj pametnih kućnih ‘Internet of Things‘ (IoT) uređaja - piše Ivan Trajković za AlJazeeru.

U bliskoj budućnosti se planira i potpuni prelazak sa sadašnjih vozila na električna – Europska unija, SAD i još neke zemlje čak imaju i vremenski okvir od 10 do 15 godina, nakon čega će sva nova vozila morati biti električna. Sve ovo u praksi znači ogroman pritisak na industriju baterija, kao i sve veću potražnju za sirovinama neophodnima za njihovu proizvodnju.

Krajem devedesetih godina, sve veća popularnost mobilnih telefona i njihov sve veći broj su u prvi plan stavili problem punjivih baterija. Dotadašnja rješenja su bila zasnovana na tehnologiji koja je postojala još u sedamdesetim godinama – metal-hidridne i nikal-metal-hidridne baterije (NiCd). Zasnovane na kemijskoj reakciji nikla i kadmijuma, one su bile relativno male (za to vrijeme), ali su imale i veliki problem – brzo bi se praznile, a bilo je potrebno relativno mnogo vremena za njihovo ponovno punjenje.

---

image

Kobalt je glavni, gotovo jedini, kongoanski izvozni proizvod

Junior Kannah/Afp
---

To nije bio problem kod raznih alata, baterija za domaćinstvo ili foto-opreme, ali kada su u pitanju mobilni telefoni, ova tehnologija je bila jednostavno prespora. Također, telefoni su za kratko vreme dobijali sve više funkcija, poput glazbenog playera, ekrana u boji i kamere, te su neki od modela mobilnih telefona na jednom punjenju mogli funkcionirati samo desetak sati. Iako su proizvođači nudili i rezervne baterije kao dodatnu opremu, to je samo kompliciralo uporabu telefona. Bilo je jasno da se mora naći nova tehnologija za proizvodnju baterija.

Rešenje je nađeno u dotad malo poznatoj tehnologiji ‘Li-Ion‘, litij-ionskih baterija. One su mogle biti mnogo manje od svojih prethodnica, te imati mnogo veću "gustoću energije" (charge density), što je jedinica koja opisuje koliko je baterija zapravo efikasna.

Dok je kod nikal-kadmijskih (NiCd) baterija to bilo između 60 i 70 posto, kod litij-ionskih baterija je to uglavnom iznad 90 posto, što u praksi znači gotovo duplo duže trajanje baterije.

Stoga su u kratko vrijeme litij-jonske baterije postale standard u industriji mobilnih telefona (prvi je bio Nokia 3310), kao i kod laptopa. S ovim novim baterijama, telefoni su bili lakši i manji od 30 do 50 posto, dok su laptopi svoju težinu smanjili i za više od 65 posto.

Rudare i djeca

Sredinom prvog desetljeća ovog stoljeća došlo je i do velike krize u opskrbi sirovinama, prvenstveno litijom i kobaltom. Rješenje je nađeno na afričkom kontinentu, odakle je i inače i do tada stizalo više od dvije trećine kobalta.

Iako više zemalja centralne Afrike ima rudnike kobalta, nikla i kadmija (gotovo svi su u stranom vlasništvu), ispostavit će se da je regija Katanga u Kongu najveće nalazište kobalta na svijetu. Neke procjene Ujedinjenih naroda navode da se više od 40 posto svjetskog kobalta dostupnog za preradu nalazi na ovom području, dok Britansko geološko društvo navodi nešto manji postotak – oko 34 posto. U svakom slučaju, smatra se da u praksi svaki drugi smartphone, tablet, laptop ili neki drugi uređaj s punjivom baterijom, u sebi ima kobalt koji potiče iz Konga.

Ovakvo "neslućeno bogatstvo" je 2010. godine dovelo i do masovne pojave "samoukih rudara". Nazvani su tako jer od opreme imaju samo poljoprivredne alatke ili lopate, a od obuke i znanja o rudarstvu – ništa. Na sreću (ili na žalost), kobalt je u Kongu toliko čest da je potrebno samo kopati pola metra kako bi se naišlo na rudu veoma specifičnog izgleda. UN i organizacija Oxfam procenjuju da postoji najmanje 100.000 ovakvih "rudara amatera", a pravi broj je sigurno i nekoliko puta veći. Neki imaju i tu "sreću" da kobalt kopaju praktički u svom dvorištu ili blizu svog sela.

---

image

Majka i dijete tucaju kamen da bi izdvojili kobalt u rudniku u Lubumbashiju

Junior Kannah/Afp
---

Zbog toga, kao i dugog građanskog rata i velikog siromaštva, nije rijetkost da se rudarenjem bave i djeca od samo 10 godina, zajedno sa svojim obiteljima. Oni rudu prodaju raznim lokalnim kupcima, koji je dalje prodaju manjim tvrtkama, a ove većima na dalju preradu. Čisti kobalt se nakon toga izvozi širom svijeta, kako bi se koristio u elektronskoj industriji.

"Dobri rudari" zarađuju od dva do pet dolara dnevno, a oni najbolji i do 10 dolara. Preprodavači, pak, zarađuju daleko više, od pet do osam tisuća dolara mjesečno, što je u Kongu pravo bogatstvo.

Ne treba posebno napominjati da ne postoje gotovo nikakva ograničenja, niti pravila kada je posrijedi "amatersko rudarstvo" - svatko kopa gdje misli da treba, što vrlo često dovodi i do sukoba. Ne postoji nikakva zaštita na radu, iako je kobalt toksičan metal. Najopasnije trovanje kobaltom nastaje udisanjem njegovih čestica, što se i događa prilikom kopanja.

Iako su potrebne vrlo velike doze, mjeseci kopanja i udisanja štetnih čestica dovode prvo do neuroloških problema, zatim problema s krvnom slikom, štitnjačom, te na kraju i gubitka vida i sluha.

Vlasti u Kongu su itekako svjesne ovog problema, ali se na terenu ne čini praktički ništa – rudarska industrija je jedina razvijena industrija u zemlji, te ovo nazivaju "etičkim rudarenjem".

Podaci Svjetske banke pokazuju da je Kongo među pet najsiromašnijih zemalja u svijetu, te da više od pola njegovih građana ima manje od dva dolara dnevno za život, dok jedna petina njih živi u apsolutnom siromaštvu. Također, posljedice građanskog rata, koji je završio 2003. godine, osjećaju se i danas, a prva demokratska smjena vlasti dogodila se tek 2019.

Problem koji nitko ne želi riješiti

Iako gotovo sve vodeće svjetske tehnološke tvrtke navode kako nemaju informacije o tome odakle dolaze sirovine za njihove proizvode i da je to zapravo problem "trećih strana i proizvođača manjih elektroničkih komponenti", jasno je da nitko ne želi izgubiti svoju poziciju na ovom iznimno profitabilnom tržištu.

Od 20 najvećih svjetskih tvrtki, čak 14 ih je izravno ili neizravno uključeno u razvoj tehnologije i IT proizvoda. Apple, poznat po iPhone i Mac uređajima, prestao je kupovati djelove od "Zhejiang Huayoua" 2017. godine, nakon saznanja da ova kineska kompanija svoje sirovine kupuje direktno "na terenu" u Kongu.

---

image

Kobalta u Kongu ima posvuda jako puno, najviše u Katangi, i nije porebno duboko kopati da bi se došlo do njega

Federico Scoppa/Afp
---

Iako je Apple veliki proizvođač, ostaje čitav niz drugih proizvođača pametnih telefona i računala, koji općenito zagovaraju sirovine iz etičkih izvora - u teoriji. U praksi, pored zajamčenog rasta potražnje za elektroničkim uređajima svake godine, nije lako prekinuti taj "niz isplativosti".

Europska unija ima planove obvezati sve proizvođače električnih automobila da se do 2025. usklade sa skupom ESG propisa koji osiguravaju odgovorno i održivo upravljanje sirovinama, kao i gotovim proizvodima. Zanimljivo je i da nekoliko zemalja koje također izvoze kobalt - Rusija, Australija, Kuba i Filipini - zajedno imaju tek 30 do 40 posto proizvodnje Konga.

Kobalt se također proizvodi u manjim količinama u Kanadi, na Madagaskaru i Papui Novoj Gvineji. Burzovno društvo "Alliance Bernstein" je Kongo nazvalo "Saudijskom Arabijom ere električnih automobila". Hoće li to prirodno bogatstvo donijeti napokon korist njegovim građane, ostaje za vidjeti. Ono što je sigurno jest da je - kada su u pitanju ljudska prava i profit - do sada uglavnom pobjeđivao profit, čak i u najrazvijenijim zemljama - piše Ivan Trajković za AlJazeeru.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Junior Kannah/Afp Junior Kannah/Afp Junior Kannah/Afp Federico Scoppa/Afp
Junior Kannah/Afp

Raditi u rudniku kobalta nije zdravo, ali u siromaštvu se slabi vodi račua o zaštiti na radu

Junior Kannah/Afp

Kobalt je glavni, gotovo jedini, kongoanski izvozni proizvod

Junior Kannah/Afp

Majka i dijete tucaju kamen da bi izdvojili kobalt u rudniku u Lubumbashiju

Federico Scoppa/Afp

Kobalta u Kongu ima posvuda jako puno, najviše u Katangi, i nije porebno duboko kopati da bi se došlo do njega

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/prljavi-kobalt-donosi-cisti-profit-ali-nikako-rudarima-amaterima-iz-konga-u-kojem-ga-je-oko-40-posto-na-svijetu-1257828 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a91947262334c5337aba106e04bcb01c2fb869c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Prljavi%E2%80%99+kobalt+donosi+%C4%8Disti+profit%2C+ali+nikako+%E2%80%98rudarima+amaterima%E2%80%98+iz+Konga%2C+u+kojem+ga+je+oko+40+posto+na+svijetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprljavi-kobalt-donosi-cisti-profit-ali-nikako-rudarima-amaterima-iz-konga-u-kojem-ga-je-oko-40-posto-na-svijetu-1257828 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprljavi-kobalt-donosi-cisti-profit-ali-nikako-rudarima-amaterima-iz-konga-u-kojem-ga-je-oko-40-posto-na-svijetu-1257828 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BATERIJSKA ERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetBATERIJSKA ERA

‘Prljavi’ kobalt donosi čisti profit, ali nikako ‘rudarima amaterima‘ iz Konga, u kojem ga je oko 40 posto na svijetu

Piše PSD
19. siječnja 2023. - 11:28

S više od pola milijarde novih pametnih telefona, koliko se proda širom svijeta godišnje, te gotovo milijardu uređaja koji se proizvedu, potreba za raznim vrstama punjivih baterija je u stalnom porastu. Na to treba dodati i milijune drugih uređaja koji koriste baterije – laptope, foto i video kamere, te sve veći broj pametnih kućnih ‘Internet of Things‘ (IoT) uređaja - piše Ivan Trajković za AlJazeeru.

U bliskoj budućnosti se planira i potpuni prelazak sa sadašnjih vozila na električna – Europska unija, SAD i još neke zemlje čak imaju i vremenski okvir od 10 do 15 godina, nakon čega će sva nova vozila morati biti električna. Sve ovo u praksi znači ogroman pritisak na industriju baterija, kao i sve veću potražnju za sirovinama neophodnima za njihovu proizvodnju....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:44