stdClass Object ( [id] => 429897 [title] => Ovo je novi kralj Tajlanda: pudlicu je proglasio generalom, a golu suprugu za rođendan tjerao da pred svima jede tortu iz njene zdjelice [alias] => ovo-je-novi-kralj-tajlanda-pudlicu-je-proglasio-generalom-a-golu-suprugu-za-rodendan-tjerao-da-pred-svima-jede-tortu-iz-njene-zdjelice [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što je luđe - konj kao senator ili pudlica kao general? Oboje, priznat ćete, imaju svoju "težinu". Ludilo je na kraju ludilo, a sve ostalo su nijanse. S tim da je razlika između ova dva primjera duga gotovo da milenija. Prvi, ovaj s konjem i senatorom, globalno je poznat kao djelo rimskog cara Kaligule, a kojeg povijest ne pamti baš kao normalnog vladara, dok postavljanje pudlice na mjesto generala nosi potpis, sada već sigurno, budućeg kralja Tajlanda, trenutno princa, Mahe Vajiralongkorna. On je jedini sin sada pokojnog tajlandskog kralja Bhumibola Adulyadeja, monarha s najduljim stažem vladanja u svijetu.
Bio je kralj Tajlanda punih sedamdeset godina, a preminuo je prošlog četvrtka u dobi od 88 godina.

Osim što je bio najdugovječniji, Bhumibol je bio i najbogatiji vladar. Nosio je ime Rama IX., i iako nije imao nikakvu službenu političku moć, ipak je predstavljao određenu sigurnost svojim podanicima u vremenima nesigurnosti.

Pod njime se Tajland značajno industrijalizirao i modernizirao. A budući da njegove integrirajuće snage više nema, izgledno je kako bi se političke napetosti nakon njegove smrti mogle pojačati. Naime, zemlja je godinama podijeljena između rojalističkog establišmenta i crvenokošuljaša, a u centru te borbe naći će se budući kralj, čije je ustoličenje najavio šef vojne hunte, general Prayut Chan-o-cha, 63-godišnji princ Vajiralongkorn.

Sad, ako ste mislili da je Kim Jong-un svemoguć i "da može sve", e pa za njim ne zaostaje ni princ Vajiralongkorn. Naime, navodno zna upravljati lovačkim zrakoplovima F-16, a u tajlandskim oružanim snagama princ ima činove generala kopnene vojske, admirala Kraljevske mornarice i glavnog zračnog maršala (air chief marshal) u Kraljevskom zrakoplovstvu. Kako mu stoji u biografiji, školovao se za profesionalnog vojnika, i to u Australiji, na Kraljevskom vojnom koledžu Duntroon (Royal Military College, Duntroon) u Canberri.

Toliko o normalnom aspektu života krunskog princa. Onaj drugi, "čudnovati", puno je zanimljiviji.

Tajlanđani, osim što su u velikoj tuzi zbog odlaska dugogodišnjeg monarha (koji je imao status svojevrsnog polubožanstva), ujedno imaju i razloga za strah. Naime, nasljednik prijestolja nije se dosadašnjim postupcima pokazao kao osoba koja je vješta u političkom balansiranju, pa čak i da je zdravog razuma. Ogledni primjer toga su "pustolovine" princa i njegove pudlice Foo-Foo. Nemali broj Tajlanđana s nevjericom je gledao filmić koji je procurio na internet, a na kojem princ na velikoj zabavi uz bazen svojoj pudlici dodjeljuje čin kapetana. Zabava je organizirana u povodu 30. rođendana prinčeve supruge Srirasmi. Slavljenica je gotovo gola, odjevena samo u tange dok je psa hranila tortom. U jednom je trenutku na proslavi stala na sve četiri, okružena s više visokih uzvanika, a pokraj nje je bila rođendanska torta i Foo-Foo. Srirasmi se tada počastila rođendanskom tortom posluženom u psećoj zdjelici. Ova bizarnost je na vidjelo izišla 2007. godine, kada je video i osvanuo na "mreži svih mreža". Navodno su se protivnici princa pobrinuli da ugleda svjetlo dana i da Tajlanđani sablažnjivo saznaju tko bi mogao jednog dana biti njihov kralj. U međuvremenu je Foo-Foo "napredovala" do čina generala...

Da cijela stvar nije samo proizvod prekomjernog uživanja alkohola i droga, svjedoči i činjenica kako "general" prati svojega gospodara na svečane večere i prijame. Štoviše, izvješće WikiLeaksa govori o tome kako je nekadašnji američki veleposlanik na Tajlandu Ralph Boyce nekoliko mjeseci nakon što je snimka procurila vani pozvao par na gala večeru u svoju rezidenciju, a princ se pojavio sa svojom pudlicom. Valjda je pod "par" ambasador mislio na princa i njegovu ženu, ali očito ga je Vajiralongkorn malo drukčije shvatio. Kao da to nije bilo dovoljno bizarno, navodi se dalje u WikiLeaksu, u jednom trenutku za vrijeme večere, Foo-Foo je skočila na stol, napravila "đir" po njemu, a usput je gucnula malo iz čaša prisutnih. Foo-Foo je, na veliku žalost princa Mahe, uginula u veljači 2015., te joj je organiziran državnički sprovod na kojem je kremirana.

Princa, osim glasa ekscentrika, prati i onaj da je veliki ženskaroš. Tri puta se razvodio, a većinu svoje djece (zasad ih ima sedmero) jednostavno je – potjerao od sebe. Od Srirasme se razveo 2014. godine, zabranio joj ulaz u palaču i optužio za korupciju. I prije nego ju je otjerao počeo je s pripremama za svoje četvrto vjenčanje, sa stjuardesom Thai Airlinesa.
Njegov otac, pokojni kralj Bhumibol, navodno je bio "težak" gotovo 40 milijardi dolara (prema nekim izvješćima samo je Vladimir Putin bogatiji svjetski vođa) i sigurno je kako će princ zadovoljno trljati ruke jednom kada zasjedne na prijestolje. Naime, poznato je kako Vajiralongkorn obožava skupe poklone, a ujedno i posjeduje vlastiti zrakoplov kojim je jednom fizički spriječio službenu delegaciju Japana da uzlete s piste u Bangkoku, prepriječivši im put svojim avionom. No, njegove pustolovine sa zračnim lukama tu ne prestaju. Ove se godine princ pojavio na münchenskom aerodromu u trapericama i odrezanoj majici ispod koje se vidio dio trbuha prekriven tetovažama i tako je pozirao fotografima i pozdravljao okupljene.

Daljnje eskapade princa, kojih je sigurno bilo, teško se mogu otkriti zbog straha o kršenju zakona o kleveti kraljevske obitelji, koji guši bilo kakve razgovore o monarhiji i predviđa kazne i do 15 godina.

Da krv nije voda, svjedoči i život djeda pokojnog Bhumibola Adulyadeja. Kralj Rama V. preminuo je 1910. godine, a uistinu je živio carskim životom. Čak se njegov lik pojavio i u ekranizaciji na temu britanske odgojiteljice Anne Leonowens ("Anna i kralj", "Kralj i ja") koja je došla u Sijam podučavati djecu kralja Mongkuta. Rama V. bio je najstariji Mongkutov sin i prijestolonasljednik pa se u tim filmovima pojavljuje kao dječak kojeg Anna podučava.

Naslijedio je svog oca 1868. godine, u trenutku kad je imao samo 15 godina. Možda će vam Rama V. izgledati pomalo ekscentrično nakon što pročitate sljedeće redove, ali povijest ga pamti kao obrazovanog kralja koji je u zemlju želio uvesti reforme s ciljem modernizacije. Jedan od očitih primjera bio je i ukidanje obveze da podanici pred kraljem u znak podložnosti moraju leći na pod (riječ je o takozvanoj prostraciji).

Rama V. oženio se s čak četiri svoje polusestre (koje je njegov otac Mongkut imao s drugim ženama). Te su djevojčice također bile u djetinjstvu povjerene odgoju spomenute Anne Leonowens. Ukupno je Rama V. imao čak 96 supruga i konkubina. One su mu rodile 33 sina i 44 kćeri. A na tragu ekscentričnosti koja prati tajlandsku plavu krv i ne iznenađuje kako je Rama V. imao djecu i sa svojim polusestrama. A pokojni Bhumibol je Ramin unuk upravo iz braka s jednom od njih. I dok je Rama V. bio sklon ekscentričnom načinu života, njegov unuk se nije dao. Bhumibol je za svoje vladavine doživio 17 vojnih udara i smjenu 26 premijera. Njegov dugovječni položaj može se najviše zahvaliti narodu, koji ga obožava, i glasine o tome kako se svim silama trudio da kruna ne dođe u ruke njegova sina imaju itekako smisla. No, bolest ga je prekinula, te je pitanje vremena, na jezu mnogih Tajlanđana, kada će princ Maha zasjesti na prijestolje kao novi kralj Tajlanda.


Udjeli i u bankama
Golemo bogatstvo tajlandske kraljevske obitelji uglavnom počiva na nekretninama, i to onim najskupljima u Bangkoku i diljem zemlje. Osim toga, imaju udjela i u tajlandskim bankama, od kojih je najveći (23 posto) onaj u Sijamskoj komercijalnoj banci, najvećoj u državi.
Uz financije, kraljevska obitelj je ujedno vlasnik 32-postotnog udjela u Siam Cement grupi, 12,6 milijardi dolara vrijednoj megakorporaciji.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUDILO KRALJEVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-10-16 10:23:48 [created_by] => 3230 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-10-16 10:23:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-10-16 10:23:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42898 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/10/16/Novosti/8116892.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x801" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7962588 Threads: 6 Questions: 1590710531 Slow queries: 4859632 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112296359 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/ovo-je-novi-kralj-tajlanda-pudlicu-je-proglasio-generalom-a-golu-suprugu-za-rodendan-tjerao-da-pred-svima-jede-tortu-iz-njene-zdjelice-429897 [printLink] => /vijesti/svijet/ovo-je-novi-kralj-tajlanda-pudlicu-je-proglasio-generalom-a-golu-suprugu-za-rodendan-tjerao-da-pred-svima-jede-tortu-iz-njene-zdjelice-429897?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 259628 [name] => kralj tajlanda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-tajlanda [link] => /tag/kralj-tajlanda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUDILO KRALJEVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je novi kralj Tajlanda: pudlicu je proglasio generalom, a golu suprugu za rođendan tjerao da pred svima jede tortu iz njene zdjelice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3230 [name] => Vlado Ozretić [username] => vlado-ozreti [email] => vlado-ozreti@sd.hr [password] => $2y$10$afnpXbqCoSqeBZGo2QW.Nu/cCxasSrqCudiwe.QTMJQMtiC/VsPpy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vlado-ozretic-3230 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1748 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a204b3275fc2a675cadbbc82ee309b2d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/16/Novosti/8116892.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/16/Novosti/8116892.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što je luđe - konj kao senator ili pudlica kao general? Oboje, priznat ćete, imaju svoju "težinu". Ludilo je na kraju ludilo, a sve ostalo su nijanse. S tim da je razlika između ova dva primjera duga gotovo da milenija. Prvi, ovaj s konjem i senatorom, globalno je poznat kao djelo rimskog cara Kaligule, a kojeg povijest ne pamti baš kao normalnog vladara, dok postavljanje pudlice na mjesto generala nosi potpis, sada već sigurno, budućeg kralja Tajlanda, trenutno princa, Mahe Vajiralongkorna. On je jedini sin sada pokojnog tajlandskog kralja Bhumibola Adulyadeja, monarha s najduljim stažem vladanja u svijetu.
Bio je kralj Tajlanda punih sedamdeset godina, a preminuo je prošlog četvrtka u dobi od 88 godina.

Osim što je bio najdugovječniji, Bhumibol je bio i najbogatiji vladar. Nosio je ime Rama IX., i iako nije imao nikakvu službenu političku moć, ipak je predstavljao određenu sigurnost svojim podanicima u vremenima nesigurnosti.

Pod njime se Tajland značajno industrijalizirao i modernizirao. A budući da njegove integrirajuće snage više nema, izgledno je kako bi se političke napetosti nakon njegove smrti mogle pojačati. Naime, zemlja je godinama podijeljena između rojalističkog establišmenta i crvenokošuljaša, a u centru te borbe naći će se budući kralj, čije je ustoličenje najavio šef vojne hunte, general Prayut Chan-o-cha, 63-godišnji princ Vajiralongkorn.

Sad, ako ste mislili da je Kim Jong-un svemoguć i "da može sve", e pa za njim ne zaostaje ni princ Vajiralongkorn. Naime, navodno zna upravljati lovačkim zrakoplovima F-16, a u tajlandskim oružanim snagama princ ima činove generala kopnene vojske, admirala Kraljevske mornarice i glavnog zračnog maršala (air chief marshal) u Kraljevskom zrakoplovstvu. Kako mu stoji u biografiji, školovao se za profesionalnog vojnika, i to u Australiji, na Kraljevskom vojnom koledžu Duntroon (Royal Military College, Duntroon) u Canberri.

Toliko o normalnom aspektu života krunskog princa. Onaj drugi, "čudnovati", puno je zanimljiviji.

Tajlanđani, osim što su u velikoj tuzi zbog odlaska dugogodišnjeg monarha (koji je imao status svojevrsnog polubožanstva), ujedno imaju i razloga za strah. Naime, nasljednik prijestolja nije se dosadašnjim postupcima pokazao kao osoba koja je vješta u političkom balansiranju, pa čak i da je zdravog razuma. Ogledni primjer toga su "pustolovine" princa i njegove pudlice Foo-Foo. Nemali broj Tajlanđana s nevjericom je gledao filmić koji je procurio na internet, a na kojem princ na velikoj zabavi uz bazen svojoj pudlici dodjeljuje čin kapetana. Zabava je organizirana u povodu 30. rođendana prinčeve supruge Srirasmi. Slavljenica je gotovo gola, odjevena samo u tange dok je psa hranila tortom. U jednom je trenutku na proslavi stala na sve četiri, okružena s više visokih uzvanika, a pokraj nje je bila rođendanska torta i Foo-Foo. Srirasmi se tada počastila rođendanskom tortom posluženom u psećoj zdjelici. Ova bizarnost je na vidjelo izišla 2007. godine, kada je video i osvanuo na "mreži svih mreža". Navodno su se protivnici princa pobrinuli da ugleda svjetlo dana i da Tajlanđani sablažnjivo saznaju tko bi mogao jednog dana biti njihov kralj. U međuvremenu je Foo-Foo "napredovala" do čina generala...

Da cijela stvar nije samo proizvod prekomjernog uživanja alkohola i droga, svjedoči i činjenica kako "general" prati svojega gospodara na svečane večere i prijame. Štoviše, izvješće WikiLeaksa govori o tome kako je nekadašnji američki veleposlanik na Tajlandu Ralph Boyce nekoliko mjeseci nakon što je snimka procurila vani pozvao par na gala večeru u svoju rezidenciju, a princ se pojavio sa svojom pudlicom. Valjda je pod "par" ambasador mislio na princa i njegovu ženu, ali očito ga je Vajiralongkorn malo drukčije shvatio. Kao da to nije bilo dovoljno bizarno, navodi se dalje u WikiLeaksu, u jednom trenutku za vrijeme večere, Foo-Foo je skočila na stol, napravila "đir" po njemu, a usput je gucnula malo iz čaša prisutnih. Foo-Foo je, na veliku žalost princa Mahe, uginula u veljači 2015., te joj je organiziran državnički sprovod na kojem je kremirana.

Princa, osim glasa ekscentrika, prati i onaj da je veliki ženskaroš. Tri puta se razvodio, a većinu svoje djece (zasad ih ima sedmero) jednostavno je – potjerao od sebe. Od Srirasme se razveo 2014. godine, zabranio joj ulaz u palaču i optužio za korupciju. I prije nego ju je otjerao počeo je s pripremama za svoje četvrto vjenčanje, sa stjuardesom Thai Airlinesa.
Njegov otac, pokojni kralj Bhumibol, navodno je bio "težak" gotovo 40 milijardi dolara (prema nekim izvješćima samo je Vladimir Putin bogatiji svjetski vođa) i sigurno je kako će princ zadovoljno trljati ruke jednom kada zasjedne na prijestolje. Naime, poznato je kako Vajiralongkorn obožava skupe poklone, a ujedno i posjeduje vlastiti zrakoplov kojim je jednom fizički spriječio službenu delegaciju Japana da uzlete s piste u Bangkoku, prepriječivši im put svojim avionom. No, njegove pustolovine sa zračnim lukama tu ne prestaju. Ove se godine princ pojavio na münchenskom aerodromu u trapericama i odrezanoj majici ispod koje se vidio dio trbuha prekriven tetovažama i tako je pozirao fotografima i pozdravljao okupljene.

Daljnje eskapade princa, kojih je sigurno bilo, teško se mogu otkriti zbog straha o kršenju zakona o kleveti kraljevske obitelji, koji guši bilo kakve razgovore o monarhiji i predviđa kazne i do 15 godina.

Da krv nije voda, svjedoči i život djeda pokojnog Bhumibola Adulyadeja. Kralj Rama V. preminuo je 1910. godine, a uistinu je živio carskim životom. Čak se njegov lik pojavio i u ekranizaciji na temu britanske odgojiteljice Anne Leonowens ("Anna i kralj", "Kralj i ja") koja je došla u Sijam podučavati djecu kralja Mongkuta. Rama V. bio je najstariji Mongkutov sin i prijestolonasljednik pa se u tim filmovima pojavljuje kao dječak kojeg Anna podučava.

Naslijedio je svog oca 1868. godine, u trenutku kad je imao samo 15 godina. Možda će vam Rama V. izgledati pomalo ekscentrično nakon što pročitate sljedeće redove, ali povijest ga pamti kao obrazovanog kralja koji je u zemlju želio uvesti reforme s ciljem modernizacije. Jedan od očitih primjera bio je i ukidanje obveze da podanici pred kraljem u znak podložnosti moraju leći na pod (riječ je o takozvanoj prostraciji).

Rama V. oženio se s čak četiri svoje polusestre (koje je njegov otac Mongkut imao s drugim ženama). Te su djevojčice također bile u djetinjstvu povjerene odgoju spomenute Anne Leonowens. Ukupno je Rama V. imao čak 96 supruga i konkubina. One su mu rodile 33 sina i 44 kćeri. A na tragu ekscentričnosti koja prati tajlandsku plavu krv i ne iznenađuje kako je Rama V. imao djecu i sa svojim polusestrama. A pokojni Bhumibol je Ramin unuk upravo iz braka s jednom od njih. I dok je Rama V. bio sklon ekscentričnom načinu života, njegov unuk se nije dao. Bhumibol je za svoje vladavine doživio 17 vojnih udara i smjenu 26 premijera. Njegov dugovječni položaj može se najviše zahvaliti narodu, koji ga obožava, i glasine o tome kako se svim silama trudio da kruna ne dođe u ruke njegova sina imaju itekako smisla. No, bolest ga je prekinula, te je pitanje vremena, na jezu mnogih Tajlanđana, kada će princ Maha zasjesti na prijestolje kao novi kralj Tajlanda.


Udjeli i u bankama
Golemo bogatstvo tajlandske kraljevske obitelji uglavnom počiva na nekretninama, i to onim najskupljima u Bangkoku i diljem zemlje. Osim toga, imaju udjela i u tajlandskim bankama, od kojih je najveći (23 posto) onaj u Sijamskoj komercijalnoj banci, najvećoj u državi.
Uz financije, kraljevska obitelj je ujedno vlasnik 32-postotnog udjela u Siam Cement grupi, 12,6 milijardi dolara vrijednoj megakorporaciji.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ovo-je-novi-kralj-tajlanda-pudlicu-je-proglasio-generalom-a-golu-suprugu-za-rodendan-tjerao-da-pred-svima-jede-tortu-iz-njene-zdjelice-429897 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9170bb46d184da227d145632641e8820a104692b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+novi+kralj+Tajlanda%3A+pudlicu+je+proglasio+generalom%2C+a+golu+suprugu+za+ro%C4%91endan+tjerao+da+pred+svima+jede+tortu+iz+njene+zdjelice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fovo-je-novi-kralj-tajlanda-pudlicu-je-proglasio-generalom-a-golu-suprugu-za-rodendan-tjerao-da-pred-svima-jede-tortu-iz-njene-zdjelice-429897 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fovo-je-novi-kralj-tajlanda-pudlicu-je-proglasio-generalom-a-golu-suprugu-za-rodendan-tjerao-da-pred-svima-jede-tortu-iz-njene-zdjelice-429897 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUDILO KRALJEVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetLUDILO KRALJEVA

Ovo je novi kralj Tajlanda: pudlicu je proglasio generalom, a golu suprugu za rođendan tjerao da pred svima jede tortu iz njene zdjelice

16. listopada 2016. - 12:23

Što je luđe - konj kao senator ili pudlica kao general? Oboje, priznat ćete, imaju svoju "težinu". Ludilo je na kraju ludilo, a sve ostalo su nijanse. S tim da je razlika između ova dva primjera duga gotovo da milenija. Prvi, ovaj s konjem i senatorom, globalno je poznat kao djelo rimskog cara Kaligule, a kojeg povijest ne pamti baš kao normalnog vladara, dok postavljanje pudlice na mjesto generala nosi potpis, sada već sigurno, budućeg kralja Tajlanda, trenutno princa, Mahe Vajiralongkorna. On je jedini sin sada pokojnog tajlandskog kralja Bhumibola Adulyadeja, monarha s najduljim stažem vladanja u svijetu.
Bio je kralj Tajlanda punih sedamdeset godina, a preminuo je prošlog četvrtka u dobi od 88 godina.

Osim što je bio najdugovječniji, Bhumibol je bio i najbogatiji vladar. N...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:05