stdClass Object ( [id] => 1257589 [title] => Otpušteni savjetnik Zelenskog nedavno nazvao predsjednika ‘totalnim kretenom‘, Klička ‘idiotom‘, a Ukrajince ‘šup***a‘ [alias] => otpusteni-savjetnik-zelenskog-nedavno-nazvao-predsjednika-totalnim-kretenom-klicka-idiotom-a-ukrajince-sup-a [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Rusija nije sposobna napadati stambene zgrade, pa je Ukrajina priznala da je urušavanje kuće u Dnjepropetrovsku uzokovano njezinom vlastitom raketom", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pa objasnio da Ruska vojska napada očite ili kamuflirane vojne ciljeve, odgovarajući na optužbe Moskve kao počinitelja. Također, nazvao je situaciju "tragedijom".

Navodno rusko-ciljani napad u subotu su osudili Ujedinjeni narodi i Europska unija okvalificiravši ga kao “ratni zločin”.

Od 10. listopada Rusija izvodi precizne udare na ukrajinska vojna zapovjedna mjesta, komunikacijsku i energetsku infrastrukturu, nakon terorističkog napada koji je uništio dio mosta u Kerčkom tjesnacu na Krimu

Pomalo nespretno, savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič je po događaju izjavio da se dio stambene zgrade srušio zbog udara ukrajinske rakete iz protuzračne obrane. “Oborena je, pala je na ulaz. Eksplodirala je dok je padala”, kazao je.

Premda su ukrajinske zračne snage rekle su da je rezidencijalni kompleks pogođen ruskom raketom KH-22 te da Kijev u svom arsenalu nema oružje sposobno srušiti takvu vrstu projektila, Arestovič je, zapravo, kazao nešto u skadu s tim. Točnije, kako "nije bilo dobrog načina za srušiti taj projektil".

---

---

Ukrajinska protuzračna obrana je svojim neuspjelim detonacijama već više puta uzrokovala kolateralnu štetu u naseljenim područjima. Među njima, poznat je i međunarodni incident kad su ukrajinske snage preusmjerile ruski napad prema Poljskoj. Zelenski je tad momentalno prozvao Kremlj za namjerno bombardiranje NATO članice i tražio aktiviranje članka 5., što znači otvoreni sukob između dvije najjače nuklearne sile.

Sada se Twitterom širi video eksplozije u kojem se vidi da su se desila dva udara, na dva različlita kompleksa, što mnogi tumače kao znak da je Arestovič stvarno bio u pravu.

---

---

Na Aretovičevu izjavu je promptno reagirao gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov, pozvavši ukrajinsku sigurnosnu i kontraobavještajnu službu da "reagiraju". Predsjednikov savjetnik je, po hitnom postupku, bio primoran odstupiti s pozicije.

Mada se Arestovič iduće jutro ispričao na Telegramu, obećavajući da će "od sada biti stroži prema informacijama koje iznosi" - nije upalilo. Samo tri sata kasnije napisao je: "Želim pokazati primjer civiliziranog ponašanja - temeljna pogreška, a zatim ostavka." Zatim se ispričao "žrtvama i rodbini, stanovnicima Dnipra i svakome tko je duboko pogođen njegovim prerano iznesenim pogrešnim tumačenjem ruskog raketiranja stambene zgrade”.

Inače, Arestovič je ukrajinski obavještajac rođen u Gruziji, potpukovnik, glumac, politički,vojni kolumnist i bloger s gotovo 200.000 pratitelja na Facebooku i više od 1,2 milijuna na YouTubeu. Bio je pripadnik ultradesničarske stranke Bratstvo, a 2019. je predvidio: "S 99,9 posto sigurnosti, cijena za naš ulazak u NATO je veliki rat s Rusijom... pa hajdemo glasati za Zelenskog", ironično se referirajući na njegova predizborna obećanja da će "donijeti mir".

---

---

Dana 1. prosinca 2020., šef Ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak imenovao je Arestoviča svojim savjetnikom za strateške komunikacije u području nacionalne sigurnosti i obrane, a odabran je zbog njegovog vojnog iskustva i političke vizije. U kolovozu 2022. Arestovič je najavio da se planira kandidirati za predsjednika Ukrajine ako se Zelenski ne kandidira za drugi mandat.

Prošle godine je Arestovič dodan u bazu podataka web stranice “Mirotvorets” što na ukrajinskom znači, očito, “Mirotvorac”. Međutim, njen naziv je vrlo varljiv. Naime, stranica sadrži "popis za ubijanje neprijatelja Ukrajine” čiji se osobni podaci otvoreno dijele, a profili križaju kako lica s tražilica umiru. Na popisu su, na primjer, Roger Waters iz Pink Floyda i boksački prvak Oleksandr Usyk. Njihov grijeh je što su iskazivali "mirotvoračke" sklonosti.

Crna lista Mirotvorca: Ukrajinska neonacistička stranica s ‘popisom za ubijanje‘ upravo dodala i osnivača Pink Floyda kao poželjnu metu likvidacije

U Mirotvorcu je Arestovič označen kao “profesionalni provokator”. Među zločinima koji mu se stavljaju na teret su “sudjelovanje u djelima humanitarne agresije protiv Ukrajine”, kao i “svjesno sudjelovanje u mjerama koje potkopavaju obrambenu sposobnost Ukrajine demoraliziranjem oružanih snaga Ukrajine”, “diskreditacija državnih tijela i uprave” itd.

Doduše, i sami Arestovič je prijetio, na primjer, Elonu Musku zbog njegovih poziva na diplomaciju. Tako je objavio na Twitteru sliku najbogatijeg čovjeka na svijetu s lisicama i napisao: "Radimo na tome."

---

---

A koliko je Arestovič komplicirana firgura oslikava i njegova oštra kritika ukrajinskoj politici de facto ukidanja ruske podružnice pravoslavne crkve, pri čemu je kazao da je Zelenski objavio rat kršćanstvu i nazvao kijevske vlasti "idiotima". Naime, Ukrajina je konfiscirala imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve, dok su neki od arhijereja optuženi za veleizdaju, sabotažu i propagandu među župljanima.

Dana 1. prosinca ukrajinski predsjednik donio je odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu koja je zapravo bila usmjerena na zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve. Konkretno, predsjednik je izdao upute za podnošenje prijedloga zakona parlamentu o zabrani "vjerskih organizacija povezanih s središtima utjecaja u Ruskoj Federaciji" i pomno ispitivanje Povelje kojom se upravlja Ukrajinskom pravoslavnom crkvom zbog znakova kanonskih veza s Moskovskom patrijaršijom. Arestovič je kazao da moraš biti "totalni kreten" da doneseš takav zakon.

"Želimo biti normalna država, zar ne? Ili možda želimo biti idioti radi vrlo primitivne tehnike podjela? To je politička strategija, a ne kulturna politika. Vrlo je jednostavno: ili se ponašamo kao razumni ljudi ili kao idioti. Do sada smo se ponašali kao idioti koji proklamiraju ovu politiku", rekao je Arestovič, istaknuvši da ukrajinske vlasti trebaju "privući" članove Ukrajinske pravoslavne crkve na svoju stranu, dok "žestoko progone" one koji se protive politici Kijeva.

---

---

Ali njegovi stavovi, iskazani u tom intervjuu, se nisu slagali s onim službenim Kijeva o "zlim Rusima" i "pobjedi pod svaku cijenu". 

"Što je s ljudima koje osuđujemo, kojima kažemo da su šupci, da moraju promijeniti svoj identitet, da pomažu Rusiji i da mrze sve ukrajinsko? I nakon toga želimo da budu za nas? To je ludo. Tako će ili otići u Rusiju ili pozvati Rusiju ovdje. I što onda? Tko je idiot u toj situaciji? Imamo veoma nerazumnu regionalnu politiku samoodređenja. Čak je i SSSR to provodio bolje od nas. Nema službenih jezika u Izraelu, ali drugi jezik, arapski, onaj neprijatelja, se koristi svugdje. Možda Židovi znaju nešto što mi ne znamo.

Kažemo da su Rusi zločesti i da nema dobrog Rusa. I kako to etnički Rusi u Ukrajini prevode? Da su oni neprijatelji. Izvade svoju ukrajinsku putovnicu, sjete se rođaka koji je umro kao član ukrajinske vojske, i kažu ‘je*** ovu zemlju!‘ I, bez da imaju gdje, ostanu u Ukrajini kao skrivena opozicija. Jer se Ukrajinci ponašaju kao kompletni šupci prema svojim građanima. Svi... Kada građanin zna da će ga država kazniti jer govori jezik svoje majke, onda neće mnogo voljeti tu državu", oštro je pričao Arestovič, tako vjerojatno poljuljavši svoju poziciju još i prije nedavnih tvrdnji.

---

image
Sergey Bobok/Afp
---

A kako zapadni mediji prate situaciju na terenu oslikava i to što je dva dana nakon kaosa u Dnjepropetrovsku raznesen šoping centar u Donjecku - gradu po ruskom protekcijom. Pri tom ukrajinskom napadu civilne infrastrukture, koji su neki protumačili i kao osvetničku akciju, je poginulo namanje troje ljudi. Tu vijest nitko nije prenio. 

---

---

---

---

Prema nekoliko Telegram kanala, ukrajinska vojska je pri udaru upotrijebila američki sustav Himars. Na potresnim snimkama se vidi žena koja traži svoju majku koja je bila u apoteci.

Napadi na Donjeck traju od 2014. godine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Aleksej Arestovič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Aleksej Arestovič 0 7900 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-18 09:19:28 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-18 12:55:59 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-01-18 12:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3101 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Otpušteni savjetnik Zelenskog nedavno nazvao predsjednika 'totalnim kretenom', Klička 'idiotom', a Ukrajince 'šup***a' [metakey] => Ukrajina, rusija, dnipro, arestovič, zelenski, DONJECK [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/18\/24158088.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/24158052.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Sergey Bobok\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x686","hd_24158088_1920.jpg":"1920x1080","k_24158088_1280.jpg":"1280x1280","k_24158088_1024.jpg":"1024x1024","k_24158088_640.jpg":"640x640","k_24158088_480.jpg":"480x480","k_24158088_340.jpg":"340x340","k_24158088_220.jpg":"220x220","o_24158088_1280.jpg":"1280x857","o_24158088_1024.jpg":"1024x686","o_24158088_640.jpg":"640x428","o_24158088_480.jpg":"480x321","o_24158088_340.jpg":"340x227","o_24158088_220.jpg":"220x147","h_24158088_1280.jpg":"1280x854","h_24158088_1024.jpg":"1024x683","h_24158088_640.jpg":"640x427","h_24158088_480.jpg":"480x320","h_24158088_340.jpg":"340x227","h_24158088_220.jpg":"220x147","pp_24158088_1280.jpg":"1280x1628","pp_24158088_1024.jpg":"1024x1303","pp_24158088_640.jpg":"640x814","pp_24158088_480.jpg":"480x611","pp_24158088_340.jpg":"340x432","pp_24158088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24158052_1920.jpg":"1920x1080","k_24158052_1280.jpg":"1280x1280","k_24158052_1024.jpg":"1024x1024","k_24158052_640.jpg":"640x640","k_24158052_480.jpg":"480x480","k_24158052_340.jpg":"340x340","k_24158052_220.jpg":"220x220","o_24158052_1280.jpg":"1280x852","o_24158052_1024.jpg":"1024x682","o_24158052_640.jpg":"640x426","o_24158052_480.jpg":"480x319","o_24158052_340.jpg":"340x226","o_24158052_220.jpg":"220x146","h_24158052_1280.jpg":"1280x854","h_24158052_1024.jpg":"1024x683","h_24158052_640.jpg":"640x427","h_24158052_480.jpg":"480x320","h_24158052_340.jpg":"340x227","h_24158052_220.jpg":"220x147","pp_24158052_1280.jpg":"1280x1628","pp_24158052_1024.jpg":"1024x1303","pp_24158052_640.jpg":"640x814","pp_24158052_480.jpg":"480x611","pp_24158052_340.jpg":"340x432","pp_24158052_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7920045 Threads: 7 Questions: 1585513170 Slow queries: 4841326 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112163975 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/otpusteni-savjetnik-zelenskog-nedavno-nazvao-predsjednika-totalnim-kretenom-klicka-idiotom-a-ukrajince-sup-a-1257589 [printLink] => /vijesti/svijet/otpusteni-savjetnik-zelenskog-nedavno-nazvao-predsjednika-totalnim-kretenom-klicka-idiotom-a-ukrajince-sup-a-1257589?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283357 [name] => Dnipro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dnipro [link] => /tag/dnipro ) [3] => stdClass Object ( [id] => 703232 [name] => arestovič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 13:06:52 [main_article_id] => 0 [alias] => arestovic [link] => /tag/arestovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 667217 [name] => zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 22:12:09 [main_article_id] => 0 [alias] => zelenski [link] => /tag/zelenski ) [5] => stdClass Object ( [id] => 201059 [name] => donjeck [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donjeck [link] => /tag/donjeck ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Aleksej Arestovič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otpušteni savjetnik Zelenskog nedavno nazvao predsjednika ‘totalnim kretenom‘, Klička ‘idiotom‘, a Ukrajince ‘šup***a‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/24158088.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/24158088.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/24158052.jpg [title] => Sergey Bobok/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Rusija nije sposobna napadati stambene zgrade, pa je Ukrajina priznala da je urušavanje kuće u Dnjepropetrovsku uzokovano njezinom vlastitom raketom", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pa objasnio da Ruska vojska napada očite ili kamuflirane vojne ciljeve, odgovarajući na optužbe Moskve kao počinitelja. Također, nazvao je situaciju "tragedijom".

Navodno rusko-ciljani napad u subotu su osudili Ujedinjeni narodi i Europska unija okvalificiravši ga kao “ratni zločin”.

Od 10. listopada Rusija izvodi precizne udare na ukrajinska vojna zapovjedna mjesta, komunikacijsku i energetsku infrastrukturu, nakon terorističkog napada koji je uništio dio mosta u Kerčkom tjesnacu na Krimu

Pomalo nespretno, savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič je po događaju izjavio da se dio stambene zgrade srušio zbog udara ukrajinske rakete iz protuzračne obrane. “Oborena je, pala je na ulaz. Eksplodirala je dok je padala”, kazao je.

Premda su ukrajinske zračne snage rekle su da je rezidencijalni kompleks pogođen ruskom raketom KH-22 te da Kijev u svom arsenalu nema oružje sposobno srušiti takvu vrstu projektila, Arestovič je, zapravo, kazao nešto u skadu s tim. Točnije, kako "nije bilo dobrog načina za srušiti taj projektil".

---

---

Ukrajinska protuzračna obrana je svojim neuspjelim detonacijama već više puta uzrokovala kolateralnu štetu u naseljenim područjima. Među njima, poznat je i međunarodni incident kad su ukrajinske snage preusmjerile ruski napad prema Poljskoj. Zelenski je tad momentalno prozvao Kremlj za namjerno bombardiranje NATO članice i tražio aktiviranje članka 5., što znači otvoreni sukob između dvije najjače nuklearne sile.

Sada se Twitterom širi video eksplozije u kojem se vidi da su se desila dva udara, na dva različlita kompleksa, što mnogi tumače kao znak da je Arestovič stvarno bio u pravu.

---

---

Na Aretovičevu izjavu je promptno reagirao gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov, pozvavši ukrajinsku sigurnosnu i kontraobavještajnu službu da "reagiraju". Predsjednikov savjetnik je, po hitnom postupku, bio primoran odstupiti s pozicije.

Mada se Arestovič iduće jutro ispričao na Telegramu, obećavajući da će "od sada biti stroži prema informacijama koje iznosi" - nije upalilo. Samo tri sata kasnije napisao je: "Želim pokazati primjer civiliziranog ponašanja - temeljna pogreška, a zatim ostavka." Zatim se ispričao "žrtvama i rodbini, stanovnicima Dnipra i svakome tko je duboko pogođen njegovim prerano iznesenim pogrešnim tumačenjem ruskog raketiranja stambene zgrade”.

Inače, Arestovič je ukrajinski obavještajac rođen u Gruziji, potpukovnik, glumac, politički,vojni kolumnist i bloger s gotovo 200.000 pratitelja na Facebooku i više od 1,2 milijuna na YouTubeu. Bio je pripadnik ultradesničarske stranke Bratstvo, a 2019. je predvidio: "S 99,9 posto sigurnosti, cijena za naš ulazak u NATO je veliki rat s Rusijom... pa hajdemo glasati za Zelenskog", ironično se referirajući na njegova predizborna obećanja da će "donijeti mir".

---

---

Dana 1. prosinca 2020., šef Ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak imenovao je Arestoviča svojim savjetnikom za strateške komunikacije u području nacionalne sigurnosti i obrane, a odabran je zbog njegovog vojnog iskustva i političke vizije. U kolovozu 2022. Arestovič je najavio da se planira kandidirati za predsjednika Ukrajine ako se Zelenski ne kandidira za drugi mandat.

Prošle godine je Arestovič dodan u bazu podataka web stranice “Mirotvorets” što na ukrajinskom znači, očito, “Mirotvorac”. Međutim, njen naziv je vrlo varljiv. Naime, stranica sadrži "popis za ubijanje neprijatelja Ukrajine” čiji se osobni podaci otvoreno dijele, a profili križaju kako lica s tražilica umiru. Na popisu su, na primjer, Roger Waters iz Pink Floyda i boksački prvak Oleksandr Usyk. Njihov grijeh je što su iskazivali "mirotvoračke" sklonosti.

Crna lista Mirotvorca: Ukrajinska neonacistička stranica s ‘popisom za ubijanje‘ upravo dodala i osnivača Pink Floyda kao poželjnu metu likvidacije

U Mirotvorcu je Arestovič označen kao “profesionalni provokator”. Među zločinima koji mu se stavljaju na teret su “sudjelovanje u djelima humanitarne agresije protiv Ukrajine”, kao i “svjesno sudjelovanje u mjerama koje potkopavaju obrambenu sposobnost Ukrajine demoraliziranjem oružanih snaga Ukrajine”, “diskreditacija državnih tijela i uprave” itd.

Doduše, i sami Arestovič je prijetio, na primjer, Elonu Musku zbog njegovih poziva na diplomaciju. Tako je objavio na Twitteru sliku najbogatijeg čovjeka na svijetu s lisicama i napisao: "Radimo na tome."

---

---

A koliko je Arestovič komplicirana firgura oslikava i njegova oštra kritika ukrajinskoj politici de facto ukidanja ruske podružnice pravoslavne crkve, pri čemu je kazao da je Zelenski objavio rat kršćanstvu i nazvao kijevske vlasti "idiotima". Naime, Ukrajina je konfiscirala imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve, dok su neki od arhijereja optuženi za veleizdaju, sabotažu i propagandu među župljanima.

Dana 1. prosinca ukrajinski predsjednik donio je odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu koja je zapravo bila usmjerena na zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve. Konkretno, predsjednik je izdao upute za podnošenje prijedloga zakona parlamentu o zabrani "vjerskih organizacija povezanih s središtima utjecaja u Ruskoj Federaciji" i pomno ispitivanje Povelje kojom se upravlja Ukrajinskom pravoslavnom crkvom zbog znakova kanonskih veza s Moskovskom patrijaršijom. Arestovič je kazao da moraš biti "totalni kreten" da doneseš takav zakon.

"Želimo biti normalna država, zar ne? Ili možda želimo biti idioti radi vrlo primitivne tehnike podjela? To je politička strategija, a ne kulturna politika. Vrlo je jednostavno: ili se ponašamo kao razumni ljudi ili kao idioti. Do sada smo se ponašali kao idioti koji proklamiraju ovu politiku", rekao je Arestovič, istaknuvši da ukrajinske vlasti trebaju "privući" članove Ukrajinske pravoslavne crkve na svoju stranu, dok "žestoko progone" one koji se protive politici Kijeva.

---

---

Ali njegovi stavovi, iskazani u tom intervjuu, se nisu slagali s onim službenim Kijeva o "zlim Rusima" i "pobjedi pod svaku cijenu". 

"Što je s ljudima koje osuđujemo, kojima kažemo da su šupci, da moraju promijeniti svoj identitet, da pomažu Rusiji i da mrze sve ukrajinsko? I nakon toga želimo da budu za nas? To je ludo. Tako će ili otići u Rusiju ili pozvati Rusiju ovdje. I što onda? Tko je idiot u toj situaciji? Imamo veoma nerazumnu regionalnu politiku samoodređenja. Čak je i SSSR to provodio bolje od nas. Nema službenih jezika u Izraelu, ali drugi jezik, arapski, onaj neprijatelja, se koristi svugdje. Možda Židovi znaju nešto što mi ne znamo.

Kažemo da su Rusi zločesti i da nema dobrog Rusa. I kako to etnički Rusi u Ukrajini prevode? Da su oni neprijatelji. Izvade svoju ukrajinsku putovnicu, sjete se rođaka koji je umro kao član ukrajinske vojske, i kažu ‘je*** ovu zemlju!‘ I, bez da imaju gdje, ostanu u Ukrajini kao skrivena opozicija. Jer se Ukrajinci ponašaju kao kompletni šupci prema svojim građanima. Svi... Kada građanin zna da će ga država kazniti jer govori jezik svoje majke, onda neće mnogo voljeti tu državu", oštro je pričao Arestovič, tako vjerojatno poljuljavši svoju poziciju još i prije nedavnih tvrdnji.

---

image
Sergey Bobok/Afp
---

A kako zapadni mediji prate situaciju na terenu oslikava i to što je dva dana nakon kaosa u Dnjepropetrovsku raznesen šoping centar u Donjecku - gradu po ruskom protekcijom. Pri tom ukrajinskom napadu civilne infrastrukture, koji su neki protumačili i kao osvetničku akciju, je poginulo namanje troje ljudi. Tu vijest nitko nije prenio. 

---

---

---

---

Prema nekoliko Telegram kanala, ukrajinska vojska je pri udaru upotrijebila američki sustav Himars. Na potresnim snimkama se vidi žena koja traži svoju majku koja je bila u apoteci.

Napadi na Donjeck traju od 2014. godine.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sergey Bobok/Afp

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/otpusteni-savjetnik-zelenskog-nedavno-nazvao-predsjednika-totalnim-kretenom-klicka-idiotom-a-ukrajince-sup-a-1257589 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ad18b319828bd9b51487253d7f5da570f1f4010 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otpu%C5%A1teni+savjetnik+Zelenskog+nedavno+nazvao+predsjednika+%E2%80%98totalnim+kretenom%E2%80%98%2C+Kli%C4%8Dka+%E2%80%98idiotom%E2%80%98%2C+a+Ukrajince+%E2%80%98%C5%A1up%2A%2A%2Aa%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fotpusteni-savjetnik-zelenskog-nedavno-nazvao-predsjednika-totalnim-kretenom-klicka-idiotom-a-ukrajince-sup-a-1257589 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fotpusteni-savjetnik-zelenskog-nedavno-nazvao-predsjednika-totalnim-kretenom-klicka-idiotom-a-ukrajince-sup-a-1257589 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Aleksej Arestovič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetAleksej Arestovič

Otpušteni savjetnik Zelenskog nedavno nazvao predsjednika ‘totalnim kretenom‘, Klička ‘idiotom‘, a Ukrajince ‘šup***a‘

Piše Marin Prvan
18. siječnja 2023. - 13:06

"Rusija nije sposobna napadati stambene zgrade, pa je Ukrajina priznala da je urušavanje kuće u Dnjepropetrovsku uzokovano njezinom vlastitom raketom", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pa objasnio da Ruska vojska napada očite ili kamuflirane vojne ciljeve, odgovarajući na optužbe Moskve kao počinitelja. Također, nazvao je situaciju "tragedijom".

Navodno rusko-ciljani napad u subotu su osudili Ujedinjeni narodi i Europska unija okvalificiravši ga kao “ratni zločin”.

Od 10. listopada Rusija izvodi precizne udare na ukrajinska vojna zapovjedna mjesta, komunikacijsku i energetsku infrastrukturu, nakon terorističkog napada koji je uništio dio mosta u Kerčkom tjesnacu na Krimu

Pomalo nespretno, savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:16