StoryEditorOCM
Svijetinteresi i problemi

Obojica nešto hoće jedan od drugoga: tri su razloga zbog kojih Kim Jong Un i Vladimir Putin žele postati prijatelji

Piše Vijesti SD
17. rujna 2023. - 20:07

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un danas je napustio Rusiju, gdje je proveo tjedan dana i sastao se s predsjednikom Vladimirom Putinom. Dvije nacije mogu biti od koristi jedna drugoj, a imaju i niz zajedničkih interesa i problema, od zajedničkih neprijatelja do oslanjanja na Kinu, piše BBC te objašnjava zašto Putin i Kim Jong-un žele postati prijatelji.

Prvo, obojica nešto žele jedan od drugoga. Sjeverna Koreja može ponuditi topničko streljivo i druga oružja koja Rusiji trebaju za rat u Ukrajini.

Što se tiče Sjeverne Koreje, godine zatvorenih granica i strogih sankcija dovele su do teške nestašice hrane, goriva i novca. Azijska zemlja mogla bi od Rusije zatražiti i osjetljivu tehnologiju kako bi unaprijedila svoje nuklearno oružje, piše BBC.

Drugo, imaju zajedničkog neprijatelja – Zapad i Sjedinjene Američke Države. I Rusija i Sjeverna Koreja na udaru su međunarodnih sankcija, obje se suočavaju s određenom međunarodnom izolacijom. U ruskom slučaju, rat protiv Ukrajine ubrzao je ovu situaciju, ali sve je počelo još prije. Incidenti poput trovanja u Salisburyju, kada je Rusija bojnim otrovom pokušala usmrtiti svog bivšeg agenta Sergeja Skripalja koji je počeo surađivati s britanskim službama, izazvali su reakciju Zapada.

Otkako su 2019. godine propali pregovori između tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una, Sjeverna Koreja bila je praktički izopćena iz međunarodne zajednice. Sjevernokorejci su s nelagodom pratili kako SAD jača svoju suradnju s Južnom Korejom i širi vojnu prisutnost u Aziji.

Zbog međunarodnih sankcija Rusija je sve više ovisna o Kini. Zvuči li to poznato? Sjeverna Koreja također se sve više oslanja na Kinu i nije posebno sretna zbog te ovisnosti. Uvijek je dobro imati više od jednog prijatelja.

Bez obzira na to hoće li biti postignut dogovor o isporuci oružja, Rusija pregovorima sa Sjevernom Korejom šalje poruku SAD-u da će Moskva sama birati svoje prijatelje i da na to nitko ne može utjecati. S druge strane, Pjongjang očito šalje upozorenje Južnoj Koreji da se ne približava previše SAD-u, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:18