stdClass Object ( [id] => 278118 [title] => Novi čin grčke drame: 'Aktivirali smo bombu koja će eskplodirati u ponedjeljak, a naša tragedija počinje u utorak' [alias] => novi-cin-grcke-drame-aktivirali-smo-bombu-koja-ce-eskplodirati-u-ponedjeljak-a-nasa-tragedija-pocinje-u-utorak [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nekoliko dana sjedio sam u jednom kafiću u predgrađu Atene, usred dječje igraonice na otvorenom. Za stolom je bilo još pet žena: moja kolegica, grčka novinarka Fotini koja me pozvala da vidim njezino predgrađe, i četiri njezine prijateljice.

Nije to bilo neko siromašno predgrađe potleušica i kartonskih koliba, nego fino naselje prostranih obiteljskih kuća za srednju klasu.

Sve su žene za stolom imale između 35 i 45 godina, sve su bile fakultetski obrazovane i odlično govorile engleski. Iz razgovora se vidjelo da su putovale po svijetu i da su im interesi širi od brige za potomstvo i kućanstvo. Jer sve su ujedno bile i majke, zato smo i sjedili usred dječje igraonice: njihovi klinci i klinceze trčkarali su uokolo i svako malo dotrčavali stolu, musavi od čokolade, da pokušaju “užicati” od roditeljice kakav novčić za sladoled.

Naizgled: prava obiteljska idila u dobro situiranom predgrađu. Samo naizgled: priče tih žena bile su nabijene egzistencijalnom dramom. Glavna tema konverzacije za stolom odnosila se na dilemu oko bankomata: podignuti unaprijed svu preostalu novčanu crkavicu, ili čekati kraj pregovora Atene i Bruxellesa? Žene ni same nisu znale što da učine. Dvije su rekle da ih nije briga jer ionako nemaju ništa na bankomatu.

Do početka krize sve su ove žene bile relativno dobro plaćene profesionalke u svojim poslovima, stekle su i nekakvu ušteđevinu, pa su se zato i usudile podići dugogodišnje kredite za obiteljske domove u elitnom predgrađu.

Danas su sve pod ovrhama, s dobrim šansama da u bliskoj budućnosti ostanu bez tih domova: od njih pet, samo je jedna zadržala posao, a i njoj je plaća prepolovljena. Dvjema su i muževi ostali bez posla, a jedna je samohrana majka. A ušteđevine su se uglavnom istopile.

Uz rijetke i slabo plaćene povremene poslove, sve njih, kako su mi rekle, “spašavaju svekrve”. Odnosno, njihove mirovine.

Muzičar se ubio

Grčka je puna takvih sudbina. Upravo zbog toga premijer Alexis Tsipras i njegova ljevičarska vlada odbijaju europski imperativ da dodatno smanje grčke mirovine, jer znaju da je u mnogim grčkim obiteljima upravo mirovina najstarijih članova glavni, a često i jedini izvor prihoda: ako se dirne i u taj posljednji izvor egzistencije, humanitarna kriza grčkog društva samo će se produbiti.

Za pravu sliku dubine grčke humanitarne tragedije dovoljno je uzeti podatak da se od početka krize stopa suicida u Grčkoj povećala za 40 posto. Nekome to može izgledati kao šturi statistički podatak, ali treba znati da je Grčka već desetljećima, otkad se u Europi uopće počela voditi statistika suicida, uvijek bila na dnu te kolone.

Europske zemlje s najmanje suicida uvijek su bile Kosovo, Italija, Irska i Grčka. Vjerojatno i sami možete dokučiti razlog: vjera u Boga i čvrste obiteljske veze – što god netko mislio o tome – uvijek su bili jaki zaštitni faktori od samoubojstva.

A riječ je o zemljama sa snažnom vjerskom tradicijom i(li) iznimnom odanošću obitelji. I sada jedna od takvih zemalja bilježi rast suicida od 40 posto.

Ne treba jasniji i brutalniji dokaz o raspadu društva, o pucanju socijalnog tkiva koje je to društvo činilo održivim i smislenim.

– Moj prijatelj muzičar nedavno se ubio – kazivao mi je tih dana profesor Vassilis Fouskas, koji već 20 godina na Sveučilištu Istočnog Londona predaje međunarodnu politiku i ekonomiju, ali dovoljno često dolazi u Grčku da može biti svjedok raspada svoga matičnog društva.

– Imao je 52 godine, već pet godina je bio nezaposlen i živio od majčine mirovine. Nije to mogao više podnijeti, pa se ubio skokom s petog kata – kaže mi profesor Fouskas dok razgovaramo o neuspješnim pregovorima Atene i Bruxellesa.

– Ali MMF to uopće ne razumije – dodao je profesor. – Oni ne shvaćaju dubinu društvene tragedije današnje Grčke, niti ih je uopće briga. Samo gledaju svoje ekonomske tablice i zahtijevaju kamate.

Poput mojih sugovornica iz predgrađa, i profesor Fouskas bio je iznimno zabrinut oko raspleta mučnih pregovora s europskim kreditorima, odnosno mogućih posljedica neuspjeha tih pregovora.

Drugovi Grci

– Nisam nacionalist, ali taj se sporazum ne smije potpisati, jer uključuje i uzimanje dijelova Grčke ako ne budemo mogli otplaćivati kredit. Prema tom sporazumu, morat ćemo vraćati dugove još desetljećima. To nitko ne želi. A ako u Ateni dođe do sukoba, Syriza će morati poslati vojsku i policiju na ulice, da se izbjegne nasilje – turobno mi govori grčki profesor ekonomije.

Dok pišemo ovaj tekst, u subotu popodne, u Ateni još nije došlo do sukoba. Ali nakon dramatičnog Tsiprasova noćnog obraćanja naciji, u kojem je – uz višekratnu sintagmu “Drugovi Grci” – pozvao na hitni referendum oko kreditorskih zahtjeva, od ranih subotnjih sati pred bankomatima u grčkim gradovima stvaraju se panični redovi građana koji slute da dolazi kraj svijeta kakvog su poznavali.

Zato sam u subotu oko 14 popodne poslao SMS kolegici Fotini, da je pitam kako će glasati na referendumu. Odgovor je stigao u 15.05:

“Neće biti tog referenduma, nemoj biti u zabludi. To je jeftina ucjena. Ponuda Trojke više nije na stolu, prema tome Tsiprasov poziv na referendum već više ne znači ništa. Upravo smo aktivirali bombu koja će eksplodirati u ponedjeljak, a tragedija će početi u utorak.”

Zaboravio sam spomenuti da moja drugarica Fotini nije depresivna i pesimistična osoba. Upravo suprotno: njezina životna energija i stav slični su onome što je svjetska publika o grčkome mentalitetu mogla spoznati iz filma “Grk Zorba”.

I profesor Fouskas posvjedočio mi je da je njegov pokojni prijatelj muzičar bio vedra i vesela osoba. Ako se i ljudi poput Zorbe odaju očaju, znači da se nešto strašno događa.

DAMIR PILIĆ

Tsipras: Ovo je ucjena, žele poniziti grčki narod

Grčki premijer Alexis Tsipras objavio je u subotu rano ujutro da će grčki glasači na referendumu 5. srpnja odlučiti treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj, prenose agencije, a objavio je t-portal.

Tsipras je referendum najavio na nacionalnoj televiziji, ustvrdivši da je o tome već obavijestio predsjednika Prokopisa Pavlopulosa i najveću oporbenu stranku Novu demokraciju.
Premijer je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijardi dolara.
Vjerovnici su zauzvrat zatražili da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava, a Tsipras, koji je pobijedio na izborima u siječnju obećanjima o odustajanju od štednje, taj je zahtjev nazvao “ucjenom”.
“Partneri su nam dali ultimatum da prihvatimo još teže mjere štednje”, rekao je Tsipras dodajući da bi te mjere dodatno usporile grčko gospodarstvo, prenosi agencija dpa.
“Neke od institucija i neki od partnera imaju namjeru poniziti čitav narod”, rekao je Tsipras.Također je naglasio da će poštovati odluku koja se donese na referendumu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neće biti tog referenduma. Ponuda Trojke više nije na stolu, prema tome Tsiprasov poziv na referendum ne znači ništa. Aktivirali smo bombu - javlja mi kolegica iz Atene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vojska uskoro na ulicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-06-28 09:56:11 [created_by] => 36448 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-28 15:53:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-06-28 10:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8853 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/06/28/Novosti/Par8212650.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38423152 Threads: 3 Questions: 7099179020 Slow queries: 3300853 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608380492 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/novi-cin-grcke-drame-aktivirali-smo-bombu-koja-ce-eskplodirati-u-ponedjeljak-a-nasa-tragedija-pocinje-u-utorak-278118 [printLink] => /vijesti/svijet/novi-cin-grcke-drame-aktivirali-smo-bombu-koja-ce-eskplodirati-u-ponedjeljak-a-nasa-tragedija-pocinje-u-utorak-278118?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327883 [name] => grčka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grcka [link] => /tag/grcka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 225523 [name] => aleksiscipras [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksiscipras [link] => /tag/aleksiscipras ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neće biti tog referenduma. Ponuda Trojke više nije na stolu, prema tome Tsiprasov poziv na referendum ne znači ništa. Aktivirali smo bombu - javlja mi kolegica iz Atene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vojska uskoro na ulicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi čin grčke drame: 'Aktivirali smo bombu koja će eskplodirati u ponedjeljak, a naša tragedija počinje u utorak' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-04-37-51-36448 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/28/Novosti/Par8212650.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/28/Novosti/Par8212650.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nekoliko dana sjedio sam u jednom kafiću u predgrađu Atene, usred dječje igraonice na otvorenom. Za stolom je bilo još pet žena: moja kolegica, grčka novinarka Fotini koja me pozvala da vidim njezino predgrađe, i četiri njezine prijateljice.

Nije to bilo neko siromašno predgrađe potleušica i kartonskih koliba, nego fino naselje prostranih obiteljskih kuća za srednju klasu.

Sve su žene za stolom imale između 35 i 45 godina, sve su bile fakultetski obrazovane i odlično govorile engleski. Iz razgovora se vidjelo da su putovale po svijetu i da su im interesi širi od brige za potomstvo i kućanstvo. Jer sve su ujedno bile i majke, zato smo i sjedili usred dječje igraonice: njihovi klinci i klinceze trčkarali su uokolo i svako malo dotrčavali stolu, musavi od čokolade, da pokušaju “užicati” od roditeljice kakav novčić za sladoled.

Naizgled: prava obiteljska idila u dobro situiranom predgrađu. Samo naizgled: priče tih žena bile su nabijene egzistencijalnom dramom. Glavna tema konverzacije za stolom odnosila se na dilemu oko bankomata: podignuti unaprijed svu preostalu novčanu crkavicu, ili čekati kraj pregovora Atene i Bruxellesa? Žene ni same nisu znale što da učine. Dvije su rekle da ih nije briga jer ionako nemaju ništa na bankomatu.

Do početka krize sve su ove žene bile relativno dobro plaćene profesionalke u svojim poslovima, stekle su i nekakvu ušteđevinu, pa su se zato i usudile podići dugogodišnje kredite za obiteljske domove u elitnom predgrađu.

Danas su sve pod ovrhama, s dobrim šansama da u bliskoj budućnosti ostanu bez tih domova: od njih pet, samo je jedna zadržala posao, a i njoj je plaća prepolovljena. Dvjema su i muževi ostali bez posla, a jedna je samohrana majka. A ušteđevine su se uglavnom istopile.

Uz rijetke i slabo plaćene povremene poslove, sve njih, kako su mi rekle, “spašavaju svekrve”. Odnosno, njihove mirovine.

Muzičar se ubio

Grčka je puna takvih sudbina. Upravo zbog toga premijer Alexis Tsipras i njegova ljevičarska vlada odbijaju europski imperativ da dodatno smanje grčke mirovine, jer znaju da je u mnogim grčkim obiteljima upravo mirovina najstarijih članova glavni, a često i jedini izvor prihoda: ako se dirne i u taj posljednji izvor egzistencije, humanitarna kriza grčkog društva samo će se produbiti.

Za pravu sliku dubine grčke humanitarne tragedije dovoljno je uzeti podatak da se od početka krize stopa suicida u Grčkoj povećala za 40 posto. Nekome to može izgledati kao šturi statistički podatak, ali treba znati da je Grčka već desetljećima, otkad se u Europi uopće počela voditi statistika suicida, uvijek bila na dnu te kolone.

Europske zemlje s najmanje suicida uvijek su bile Kosovo, Italija, Irska i Grčka. Vjerojatno i sami možete dokučiti razlog: vjera u Boga i čvrste obiteljske veze – što god netko mislio o tome – uvijek su bili jaki zaštitni faktori od samoubojstva.

A riječ je o zemljama sa snažnom vjerskom tradicijom i(li) iznimnom odanošću obitelji. I sada jedna od takvih zemalja bilježi rast suicida od 40 posto.

Ne treba jasniji i brutalniji dokaz o raspadu društva, o pucanju socijalnog tkiva koje je to društvo činilo održivim i smislenim.

– Moj prijatelj muzičar nedavno se ubio – kazivao mi je tih dana profesor Vassilis Fouskas, koji već 20 godina na Sveučilištu Istočnog Londona predaje međunarodnu politiku i ekonomiju, ali dovoljno često dolazi u Grčku da može biti svjedok raspada svoga matičnog društva.

– Imao je 52 godine, već pet godina je bio nezaposlen i živio od majčine mirovine. Nije to mogao više podnijeti, pa se ubio skokom s petog kata – kaže mi profesor Fouskas dok razgovaramo o neuspješnim pregovorima Atene i Bruxellesa.

– Ali MMF to uopće ne razumije – dodao je profesor. – Oni ne shvaćaju dubinu društvene tragedije današnje Grčke, niti ih je uopće briga. Samo gledaju svoje ekonomske tablice i zahtijevaju kamate.

Poput mojih sugovornica iz predgrađa, i profesor Fouskas bio je iznimno zabrinut oko raspleta mučnih pregovora s europskim kreditorima, odnosno mogućih posljedica neuspjeha tih pregovora.

Drugovi Grci

– Nisam nacionalist, ali taj se sporazum ne smije potpisati, jer uključuje i uzimanje dijelova Grčke ako ne budemo mogli otplaćivati kredit. Prema tom sporazumu, morat ćemo vraćati dugove još desetljećima. To nitko ne želi. A ako u Ateni dođe do sukoba, Syriza će morati poslati vojsku i policiju na ulice, da se izbjegne nasilje – turobno mi govori grčki profesor ekonomije.

Dok pišemo ovaj tekst, u subotu popodne, u Ateni još nije došlo do sukoba. Ali nakon dramatičnog Tsiprasova noćnog obraćanja naciji, u kojem je – uz višekratnu sintagmu “Drugovi Grci” – pozvao na hitni referendum oko kreditorskih zahtjeva, od ranih subotnjih sati pred bankomatima u grčkim gradovima stvaraju se panični redovi građana koji slute da dolazi kraj svijeta kakvog su poznavali.

Zato sam u subotu oko 14 popodne poslao SMS kolegici Fotini, da je pitam kako će glasati na referendumu. Odgovor je stigao u 15.05:

“Neće biti tog referenduma, nemoj biti u zabludi. To je jeftina ucjena. Ponuda Trojke više nije na stolu, prema tome Tsiprasov poziv na referendum već više ne znači ništa. Upravo smo aktivirali bombu koja će eksplodirati u ponedjeljak, a tragedija će početi u utorak.”

Zaboravio sam spomenuti da moja drugarica Fotini nije depresivna i pesimistična osoba. Upravo suprotno: njezina životna energija i stav slični su onome što je svjetska publika o grčkome mentalitetu mogla spoznati iz filma “Grk Zorba”.

I profesor Fouskas posvjedočio mi je da je njegov pokojni prijatelj muzičar bio vedra i vesela osoba. Ako se i ljudi poput Zorbe odaju očaju, znači da se nešto strašno događa.

DAMIR PILIĆ

Tsipras: Ovo je ucjena, žele poniziti grčki narod

Grčki premijer Alexis Tsipras objavio je u subotu rano ujutro da će grčki glasači na referendumu 5. srpnja odlučiti treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj, prenose agencije, a objavio je t-portal.

Tsipras je referendum najavio na nacionalnoj televiziji, ustvrdivši da je o tome već obavijestio predsjednika Prokopisa Pavlopulosa i najveću oporbenu stranku Novu demokraciju.
Premijer je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijardi dolara.
Vjerovnici su zauzvrat zatražili da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava, a Tsipras, koji je pobijedio na izborima u siječnju obećanjima o odustajanju od štednje, taj je zahtjev nazvao “ucjenom”.
“Partneri su nam dali ultimatum da prihvatimo još teže mjere štednje”, rekao je Tsipras dodajući da bi te mjere dodatno usporile grčko gospodarstvo, prenosi agencija dpa.
“Neke od institucija i neki od partnera imaju namjeru poniziti čitav narod”, rekao je Tsipras.Također je naglasio da će poštovati odluku koja se donese na referendumu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/novi-cin-grcke-drame-aktivirali-smo-bombu-koja-ce-eskplodirati-u-ponedjeljak-a-nasa-tragedija-pocinje-u-utorak-278118 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0cc6a70cffb4a46e41e35f4ddc8cc22d1c9f9676 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi+%C4%8Din+gr%C4%8Dke+drame%3A+%26%23039%3BAktivirali+smo+bombu+koja+%C4%87e+eskplodirati+u+ponedjeljak%2C+a+na%C5%A1a+tragedija+po%C4%8Dinje+u+utorak%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnovi-cin-grcke-drame-aktivirali-smo-bombu-koja-ce-eskplodirati-u-ponedjeljak-a-nasa-tragedija-pocinje-u-utorak-278118 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnovi-cin-grcke-drame-aktivirali-smo-bombu-koja-ce-eskplodirati-u-ponedjeljak-a-nasa-tragedija-pocinje-u-utorak-278118 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neće biti tog referenduma. Ponuda Trojke više nije na stolu, prema tome Tsiprasov poziv na referendum ne znači ništa. Aktivirali smo bombu - javlja mi kolegica iz Atene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vojska uskoro na ulicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetVojska uskoro na ulicama

Novi čin grčke drame: 'Aktivirali smo bombu koja će eskplodirati u ponedjeljak, a naša tragedija počinje u utorak'

Piše PSD.
28. lipnja 2015. - 12:59

DAMIR PILIĆ

Tsipras: Ovo je ucjena, žele poniziti grčki narod

Grčki premijer Alexis Tsipras objavio je u subotu rano ujutro da će grčki glasači na referendumu 5. srpnja odlučiti treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj, prenose agencije, a objavio je t-portal.

Tsipras je referendum najavio na nacionalnoj televiziji, ustvrdivši da je o tome već obavijestio predsjednika Prokopisa Pavlopulosa i najveću oporbenu stranku Novu demokraciju.
Premijer je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske po...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:37