stdClass Object ( [id] => 73732 [title] => Nevoljama počeo skup europskih lidera: prvo Češka, pa tek onda klima [alias] => nevoljama-poceo-skup-europskih-lidera-prvo-ceska-pa-tek-onda-klima [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Češki premijer Jan Fischer stigao je na dvodnevni summit EU-a s dva jaka aduta. Najprije, dogovoreno je s predsjedavajućom Švedskom kako će izgledati češka iznimka iz Povelje o osnovnim pravima EU-a koju zahtijeva češki predsjednik Vaclav Klaus.

A zatim je Klaus osobno obećao i dao jamstva Fischeru da neće više imati nikakve uvjete i da će konačno potpisati Lisabonski sporazum, naravno ako Ustavni sud Češke idućega tjedna, kako se i očekuje, odluči da ovaj sporazum nije u sukobu s Ustavom zemlje.

Klaus se o tome nije izjašnjavao, ali se može pretpostaviti da se bez njegove suglasnosti Fischer ne bi javno “hvalio”. Na summit Klaus šalje šefa predsjedničke kancelarije Jirija Weigla, koji će u slučaju potrebe biti ovlašten da ga zastupa i pregovara o iznimki za Češku.

U Pragu se vjeruje da Mađarska i Austrija, iako imaju kritičke rezerve prema iznimci za Češku, neće praviti probleme jer se u iznimci nigdje izrijekom ne spominju Benešovi dekreti na koje su te dvije zemlje, može se slobodno tako kazati, alergične.

Izostavljanje pravog razloga zašto se za Češku traži opća iznimka od Povelje, pomoći će i Slovacima da odustanu od zahtjeva da se i njima zbog “zaštite” Benešovih dekreta, koji su bili pravna osnova protjerivanja Nijemaca i Mađara iz Čehoslovačke poslije Drugoga svjetskog rata, dodijeli iznimka.

A opća iznimka “opt-out” ne sviđa se socijalističkom premijeru Robertu Ficu koji drži kako bi se time Slovačka izuzela i iz primjene obveznih novih socijalno-ekonomskih prava, sadržanih u ovoj povelji. A češki predsjednik Vaclav Klaus iskoristio je i proslavu državnog praznika – dana osnivanja Čehoslovačke - da proširi svoje optužbe protiv EU-a.

U govoru prigodom uručivanja najviših državnih odličja, ustvrdio je kako produbljivanje europskih integracija ne može samo sebi biti cilj, posebice jer to pridonosi novim podjelama u češkom društvu...

Inače, lideri vlada i zemalja EU-a će tijekom dvodnevnog summita imati pune ruke posla. Za institucionalne promjene, koje Europa nestrpljivo čeka, nužno je prvo okončati ratifikaciju Lisabonskog sporazuma.

No, na dnevnome redu je, osim usklađivanja novoga temeljnog europskog dokumenta, i priprema za veliki skup o klimatskim promjenama koji će se početkom prosinca održati i Kopenhagenu.

U Kopenhagenu se, ipak, ne očekuju veći problemi oko utvrđivanja ciljeva koje treba ispuniti u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, ali je ključno pitanje tko će to sve platiti, odnosno kako će se raspodijeliti financijski teret. Prema procjenama Europske komisije, do 2020. godine razvijene zemlje trebale bi platiti između 22 i 50 milijardi eura, od čega bi na Europsku uniju otpalo između 2 i 15 milijardi.

Temeljno pitanje na konferenciji u Kopenhagenu bit će kako raspodijeliti teret na globalnoj razini, a jednako tako EU će se morati dogovoriti o podjeli tereta unutar sebe.

“Jasno je da će dogovor o financiranju biti od ključne važnosti za dogovor u Kopenhagenu”, navodi švedski premijer Reinfeldt u svom pismu.

“Europska unija predvodi napore u borbi protiv klimatskih promjena. Nekoliko tjedana uoči početka konferencije u Kopenhagenu, potrebnije je nego ikada da EU nastavi igrati vodeću ulogu i da pridonese postizanju globalnog i ambicioznog dogovora”, kaže se u Reinfeldtovu pismu europskim kolegama.

Milan lazarević

Sudetski Nijemci ‘zadovoljni’

Njemačka kancelarka Angela Merkel, od koje su sudetski Nijemci i njihovi potomci zatražili da blokira češki izuzetak, drži se po strani i teško je vjerovati da će na ovom summitu učiniti nešto drugo osim diskretno pomoći svojim autoritetom konačnoj implementaciji “lisabonca”. Predsjednik Udruženja sudetskih Nijemaca Berndt Posselt je, ipak, likovao jer, kako je rekao, nitko kao Klaus nije pridonio toliko da se ne zaboravi na te “rasističke dekrete” i “na tome mu veliko hvala”, zaključio je Posselt.

Tijekom približavanja Češke EU-u, tadašnji njemački kancelar Helmuth Kohl nije želio zaustavljati Prag u napredovanju zbog ovog bilateralnog pitanja, ali Berlin nije na to zaboravio.

Tko će u fotelje

Iako je odgođeno, ipak će lideri EU-a u Bruxellesu razmijeniti mišljenja o potencijalnim kandidatima za dvije nove funkcije predviđene Lisabonskim ugovorom SEnD stalnog predsjednika Vijeća EU-a i novog šefa diplomacije EU-a. Za sada su za prvog predsjednika EU-a u igri dva imena: britanski premijer Tony Blair i premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker.

Popis kandidata za mjesto šefa diplomacije je duži i tu se nalaze Carl Bildt, David Miliband, Ursula Plassnik, te Franco Frattini. Među kandidate ubrajaju se i Olli Rehn, Chris Patten, Michel Barnier, kao i Jaap de Hoop Scheffer.

 

ČETVRTAK NAVEČER Reinfeldt: Otvoren put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer na summitu EU-a u Bruxellesu dogovor koji bi trebao osigurati potpis češkog predsjednika na zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora i tako otklonili zadnju prepreku za stupanje na snagu toga dokumenta, objavio je predsjedatelj Europskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora sada je otvoren", rekao je Reinfeldt na konferenciji za novinare nakon prvoga dana summita dodajući da je udovoljeno zahtjevu češkog predsjednika Vaclava Klausa da Češka dobije izuzeće od odredbi Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora.

Slična izuzeća već su ranije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija.

Reinfeldt je rekao da je dogovor postignut zahvaljujući razumijevanju Češkoj susjednih zemalja, posebice Nijemaca, Mađara i Slovaka. Klaus je naime tražio izuzeće od Povelje o temeljnim pravima uz obrazloženje kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugog svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, ne počnu tražiti povrat imovine.

Sada je ostalo još sačekati da pravorijek češkog ustavnog suda na zahtjev skupine čeških senatora da se preispita je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom. Taj pravorijek se očekuje u utorak, 3. studenoga i nakon toga Klaus neće imati više opravdanja za odgađanje potpisa na Lisabonski ugovor. Tada će se čelnici EU-a moći posvetiti kadrovskim pitanjima to jest, popunjavanju dvaju novih mjesta koje predviđa Lisabonski ugovor - predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku.

Čelnici EU-a započeli su u četvrtak navečer i razgovore o raspodjeli tereta u financiranju mjera za borbu protiv klimatskih promjena, ali o tome još nisu postigli dogovor. Summit se nastavlja u petak ujutro.

(H)

ČETVRTAK NAVEČER Fischer: Klaus zadovoljan jamstvom koje je dobio

Češki predsjednik Vaclav Klaus zadovoljan je rješenjem koje su postigli čelnici EU-a kako bi zadovoljili njegov uvjet za potpis na Lisabonski ugovor, izjavio je u četvrtak navečer u Bruxellesu češki premijer Jan Fischer.

"Predsjednik Vaclav Klaus je zadovoljan s tekstom. Upoznat je sa svim promjenama i s njima nema nikakvih problema", rekao je Fischer nakon završetka prvog dana summita EU-a.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer dogovor koji bi trebao osigurati potpis češkog predsjednika na zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora i tako otklonila zadnja prepreka za stupanje na snagu toga dokumenta, objavio je predsjedatelj Europskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora sada je otvoren", rekao je Reinfeldt dodajući da je udovoljeno zahtjevu češkog predsjednika Vaclava Klausa da Češka dobije izuzeće od odredbi Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora. Slična izuzeća već su ranije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija.

Reinfeldt je rekao da je dogovor postignut zahvaljujući razumijevanju Češkoj susjednih zemalja, posebice Nijemaca, Mađara i Slovaka. Klaus je naime tražio izuzeće od Povelje o temeljnim pravima uz obrazloženje kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugog svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, ne počnu tražiti povrat imovine.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je rasprava o klimatskim promjenama trebala biti top-tema skupa u Bruxellesu, češko ‘grintanje’ oko ratifikacije sporazuma sve je bacilo u sjenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-10-29 20:33:42 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-10-30 00:16:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-10-29 20:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2096 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/10/30/Svijet/2009-10-01T131733Z_01_TOB50.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x485" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7945612 Threads: 9 Questions: 1588347364 Slow queries: 4852039 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112235534 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/nevoljama-poceo-skup-europskih-lidera-prvo-ceska-pa-tek-onda-klima-73732 [printLink] => /vijesti/svijet/nevoljama-poceo-skup-europskih-lidera-prvo-ceska-pa-tek-onda-klima-73732?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 78119 [name] => lisabonskisporazum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lisabonskisporazum [link] => /tag/lisabonskisporazum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 78118 [name] => lisabonskiugovor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lisabonskiugovor [link] => /tag/lisabonskiugovor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je rasprava o klimatskim promjenama trebala biti top-tema skupa u Bruxellesu, češko ‘grintanje’ oko ratifikacije sporazuma sve je bacilo u sjenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nevoljama počeo skup europskih lidera: prvo Češka, pa tek onda klima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-06-22-27-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/30/Svijet/2009-10-01T131733Z_01_TOB50.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/30/Svijet/2009-10-01T131733Z_01_TOB50.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Češki premijer Jan Fischer stigao je na dvodnevni summit EU-a s dva jaka aduta. Najprije, dogovoreno je s predsjedavajućom Švedskom kako će izgledati češka iznimka iz Povelje o osnovnim pravima EU-a koju zahtijeva češki predsjednik Vaclav Klaus.

A zatim je Klaus osobno obećao i dao jamstva Fischeru da neće više imati nikakve uvjete i da će konačno potpisati Lisabonski sporazum, naravno ako Ustavni sud Češke idućega tjedna, kako se i očekuje, odluči da ovaj sporazum nije u sukobu s Ustavom zemlje.

Klaus se o tome nije izjašnjavao, ali se može pretpostaviti da se bez njegove suglasnosti Fischer ne bi javno “hvalio”. Na summit Klaus šalje šefa predsjedničke kancelarije Jirija Weigla, koji će u slučaju potrebe biti ovlašten da ga zastupa i pregovara o iznimki za Češku.

U Pragu se vjeruje da Mađarska i Austrija, iako imaju kritičke rezerve prema iznimci za Češku, neće praviti probleme jer se u iznimci nigdje izrijekom ne spominju Benešovi dekreti na koje su te dvije zemlje, može se slobodno tako kazati, alergične.

Izostavljanje pravog razloga zašto se za Češku traži opća iznimka od Povelje, pomoći će i Slovacima da odustanu od zahtjeva da se i njima zbog “zaštite” Benešovih dekreta, koji su bili pravna osnova protjerivanja Nijemaca i Mađara iz Čehoslovačke poslije Drugoga svjetskog rata, dodijeli iznimka.

A opća iznimka “opt-out” ne sviđa se socijalističkom premijeru Robertu Ficu koji drži kako bi se time Slovačka izuzela i iz primjene obveznih novih socijalno-ekonomskih prava, sadržanih u ovoj povelji. A češki predsjednik Vaclav Klaus iskoristio je i proslavu državnog praznika – dana osnivanja Čehoslovačke - da proširi svoje optužbe protiv EU-a.

U govoru prigodom uručivanja najviših državnih odličja, ustvrdio je kako produbljivanje europskih integracija ne može samo sebi biti cilj, posebice jer to pridonosi novim podjelama u češkom društvu...

Inače, lideri vlada i zemalja EU-a će tijekom dvodnevnog summita imati pune ruke posla. Za institucionalne promjene, koje Europa nestrpljivo čeka, nužno je prvo okončati ratifikaciju Lisabonskog sporazuma.

No, na dnevnome redu je, osim usklađivanja novoga temeljnog europskog dokumenta, i priprema za veliki skup o klimatskim promjenama koji će se početkom prosinca održati i Kopenhagenu.

U Kopenhagenu se, ipak, ne očekuju veći problemi oko utvrđivanja ciljeva koje treba ispuniti u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, ali je ključno pitanje tko će to sve platiti, odnosno kako će se raspodijeliti financijski teret. Prema procjenama Europske komisije, do 2020. godine razvijene zemlje trebale bi platiti između 22 i 50 milijardi eura, od čega bi na Europsku uniju otpalo između 2 i 15 milijardi.

Temeljno pitanje na konferenciji u Kopenhagenu bit će kako raspodijeliti teret na globalnoj razini, a jednako tako EU će se morati dogovoriti o podjeli tereta unutar sebe.

“Jasno je da će dogovor o financiranju biti od ključne važnosti za dogovor u Kopenhagenu”, navodi švedski premijer Reinfeldt u svom pismu.

“Europska unija predvodi napore u borbi protiv klimatskih promjena. Nekoliko tjedana uoči početka konferencije u Kopenhagenu, potrebnije je nego ikada da EU nastavi igrati vodeću ulogu i da pridonese postizanju globalnog i ambicioznog dogovora”, kaže se u Reinfeldtovu pismu europskim kolegama.

Milan lazarević

Sudetski Nijemci ‘zadovoljni’

Njemačka kancelarka Angela Merkel, od koje su sudetski Nijemci i njihovi potomci zatražili da blokira češki izuzetak, drži se po strani i teško je vjerovati da će na ovom summitu učiniti nešto drugo osim diskretno pomoći svojim autoritetom konačnoj implementaciji “lisabonca”. Predsjednik Udruženja sudetskih Nijemaca Berndt Posselt je, ipak, likovao jer, kako je rekao, nitko kao Klaus nije pridonio toliko da se ne zaboravi na te “rasističke dekrete” i “na tome mu veliko hvala”, zaključio je Posselt.

Tijekom približavanja Češke EU-u, tadašnji njemački kancelar Helmuth Kohl nije želio zaustavljati Prag u napredovanju zbog ovog bilateralnog pitanja, ali Berlin nije na to zaboravio.

Tko će u fotelje

Iako je odgođeno, ipak će lideri EU-a u Bruxellesu razmijeniti mišljenja o potencijalnim kandidatima za dvije nove funkcije predviđene Lisabonskim ugovorom SEnD stalnog predsjednika Vijeća EU-a i novog šefa diplomacije EU-a. Za sada su za prvog predsjednika EU-a u igri dva imena: britanski premijer Tony Blair i premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker.

Popis kandidata za mjesto šefa diplomacije je duži i tu se nalaze Carl Bildt, David Miliband, Ursula Plassnik, te Franco Frattini. Među kandidate ubrajaju se i Olli Rehn, Chris Patten, Michel Barnier, kao i Jaap de Hoop Scheffer.

 

ČETVRTAK NAVEČER Reinfeldt: Otvoren put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer na summitu EU-a u Bruxellesu dogovor koji bi trebao osigurati potpis češkog predsjednika na zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora i tako otklonili zadnju prepreku za stupanje na snagu toga dokumenta, objavio je predsjedatelj Europskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora sada je otvoren", rekao je Reinfeldt na konferenciji za novinare nakon prvoga dana summita dodajući da je udovoljeno zahtjevu češkog predsjednika Vaclava Klausa da Češka dobije izuzeće od odredbi Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora.

Slična izuzeća već su ranije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija.

Reinfeldt je rekao da je dogovor postignut zahvaljujući razumijevanju Češkoj susjednih zemalja, posebice Nijemaca, Mađara i Slovaka. Klaus je naime tražio izuzeće od Povelje o temeljnim pravima uz obrazloženje kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugog svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, ne počnu tražiti povrat imovine.

Sada je ostalo još sačekati da pravorijek češkog ustavnog suda na zahtjev skupine čeških senatora da se preispita je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom. Taj pravorijek se očekuje u utorak, 3. studenoga i nakon toga Klaus neće imati više opravdanja za odgađanje potpisa na Lisabonski ugovor. Tada će se čelnici EU-a moći posvetiti kadrovskim pitanjima to jest, popunjavanju dvaju novih mjesta koje predviđa Lisabonski ugovor - predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku.

Čelnici EU-a započeli su u četvrtak navečer i razgovore o raspodjeli tereta u financiranju mjera za borbu protiv klimatskih promjena, ali o tome još nisu postigli dogovor. Summit se nastavlja u petak ujutro.

(H)

ČETVRTAK NAVEČER Fischer: Klaus zadovoljan jamstvom koje je dobio

Češki predsjednik Vaclav Klaus zadovoljan je rješenjem koje su postigli čelnici EU-a kako bi zadovoljili njegov uvjet za potpis na Lisabonski ugovor, izjavio je u četvrtak navečer u Bruxellesu češki premijer Jan Fischer.

"Predsjednik Vaclav Klaus je zadovoljan s tekstom. Upoznat je sa svim promjenama i s njima nema nikakvih problema", rekao je Fischer nakon završetka prvog dana summita EU-a.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer dogovor koji bi trebao osigurati potpis češkog predsjednika na zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora i tako otklonila zadnja prepreka za stupanje na snagu toga dokumenta, objavio je predsjedatelj Europskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora sada je otvoren", rekao je Reinfeldt dodajući da je udovoljeno zahtjevu češkog predsjednika Vaclava Klausa da Češka dobije izuzeće od odredbi Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora. Slična izuzeća već su ranije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija.

Reinfeldt je rekao da je dogovor postignut zahvaljujući razumijevanju Češkoj susjednih zemalja, posebice Nijemaca, Mađara i Slovaka. Klaus je naime tražio izuzeće od Povelje o temeljnim pravima uz obrazloženje kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugog svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, ne počnu tražiti povrat imovine.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/nevoljama-poceo-skup-europskih-lidera-prvo-ceska-pa-tek-onda-klima-73732 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09d24e856e28690fdc3937b473f929f749356cf2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nevoljama+po%C4%8Deo+skup+europskih+lidera%3A+prvo+%C4%8Ce%C5%A1ka%2C+pa+tek+onda+klima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnevoljama-poceo-skup-europskih-lidera-prvo-ceska-pa-tek-onda-klima-73732 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnevoljama-poceo-skup-europskih-lidera-prvo-ceska-pa-tek-onda-klima-73732 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako je rasprava o klimatskim promjenama trebala biti top-tema skupa u Bruxellesu, češko ‘grintanje’ oko ratifikacije sporazuma sve je bacilo u sjenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Nevoljama počeo skup europskih lidera: prvo Češka, pa tek onda klima

Piše PSD.
29. listopada 2009. - 21:43

Češki premijer Jan Fischer stigao je na dvodnevni summit EU-a s dva jaka aduta. Najprije, dogovoreno je s predsjedavajućom Švedskom kako će izgledati češka iznimka iz Povelje o osnovnim pravima EU-a koju zahtijeva češki predsjednik Vaclav Klaus.

A zatim je Klaus osobno obećao i dao jamstva Fischeru da neće više imati nikakve uvjete i da će konačno potpisati Lisabonski sporazum, naravno ako Ustavni sud Češke idućega tjedna, kako se i očekuje, odluči da ovaj sporazum nije u sukobu s Ustavom zemlje.

 

ČETVRTAK NAVEČER Reinfeldt: Otvoren put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer na summitu EU-a u Bruxellesu dogovor koji bi trebao osigurati potpis češkog pre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 08:22