stdClass Object ( [id] => 635346 [title] => Najveća pljačka svih vremena teška je milijardu eura: lopovi upala u njemački Državni muzej i odnijeli tri zbirke nakita s dijamantima i rubinima; Policija ne može dokučiti kako im je to uspjelo [alias] => najveca-pljacka-svih-vremena-teska-je-milijardu-eura-lopovi-upala-u-njemacki-drzavni-muzej-i-odnijeli-tri-zbirke-nakita-s-dijamantima-i-rubinima-policija-ne-moze-dokuciti-kako-im-je-to-uspjelo [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako se doista potvrdi da su dragulji ukradeni u ponedjeljak ujutro iz Državnog muzeja u Dresdenu vrijedni milijardu eura, bit će to najveća pljačka dragocjenosti ikada izvedena na svijetu.

Njemački Bild je, naime, vrlo brzo nakon pljačke objavio da su dvojica još uvijek nepoznatih lopova odnijeli tri neprocjenjive zbirke dijamanata, ali se smatra da je njihova vrijednost - milijarda eura. Do sada je pljačka umjetničkih djela u muzeju Isabelle Stewart Gardner u Bostonu, teška pola milijarde, nosila neslavno prvo mjesto po vrijednosti otete robe.

Njemačku šokirala 'najveća pljačka umjetnina od 2. svjetskog rata'; Ravnateljica muzeja zaprepaštena brutalnošću provale, ne usuđuje se niti govoriti kolika je šteta

Ta se krađa dogodila 18. ožujka 1990. godine, kada su u muzej oko ponoći ušetali i dan-danas neidentificirani pljačkaši, vezali su čuvare i opušteno, čitav sat vremena, birali umjetnine koje će odnijeti. Uzeli su ukupno 13 umjetnina.

Usprkos svim naporima američkih istraživača, usprkos nagradi od pet milijuna dolara za informacije o pljačkašima, slučaj do danas nije rasvijetljen.

Gdje je Vermeer?

Među ukradenim djelima iz kolekcije Gardner je i “Koncert” nizozemskog slikara Johannesa Vermeera, najskuplja ukradena slika svih vremena. Procjenjuje se da vrijedi oko 200 milijuna dolara. Pretpostavlja se da je Vermeer naslikao “Koncert” oko 1664. godine. Stotine svjedoka su ispitane, tisuće stranica izvještaja su napisane, ali konkretnih dokaza nije bilo. Neki istraživači uvjereni su da su sva djela uništena i da zbog toga nikad nisu ni pronađena.

Krađa u Bostonu i sada izaziva opravdanu znatiželju, ali pljačka dragulja iz Zelene riznice u Kraljevskoj palači u Dresdenu, gdje se čuva 4000 dragocjenih predmeta od slonovače, zlata, srebra i dragulja zacijelo je, u najmanju ruku, jednako atraktivna.

Posebna važnost ukradenih zbirka nakita s dijamantima i rubinima iz 18. stoljeća je u njihovoj povijesno-kulturnoj, a ne samoj materijalnoj vrijednosti. No krađe dragulja općenito izazivaju veliku pozornost, veću od krađe ponekad široj javnosti i nerazumljivih slika i skulptura. Jezik dragog kamenja, naime, razumiju svi.

U Zelenom trezoru (Grüne Gewölbe) u Dresdenu izložen je nakit i umjetnički predmeti koji su pripadali saksonskoj vladarskoj kući. Zbirku je utemeljio saksonski knez i poljski kralj August II. Jaki 1723., a u njoj se nalaze vrijedni eksponati iz vremena od renesanse do klasike.

Zeleni trezor je dio Državnog muzeja Saksonije, smješten je u devet soba u zapadnom dijelu dresdenskog kneževskog dvorca. Tijekom savezničkog bombardiranja pri kraju Drugog svjetskog rata oštećene su tri sobe, ali su svi eksponati bili sklonjeni na sigurno no nakon rata ih je Crvena armija odnijela u SSSR, gdje su ostali do 1958. godine.

Kompletna rekonstrukcija trezora završena je do 1. rujna 2006., od kada je trezor ponovno otvoren za posjetitelje. Sad je zatvoren, a vojska istražitelja nastoji otkriti kako je taj čuvani muzej, muzej koji i noću ima brojne čuvare i koji ima sofisticiranu nevidljivu zaštitu najvišeg ranga, uopće mogao biti opljačkan. Dakako, spekulacije o “pomoći iznutra” odmah su se pojavile u njemačkim i svjetskim medijima no ni umiješanost nekoga iz samog muzeja ne daje odgovor na to pitanje. Istraga traje...

A dok ne bude gotova, podsjetit ćemo na dosadašnje najveće pljačke dragulja te početi s draguljima, prema prvoj procjeni vrijednima oko 400 tisuća eura, koje su 19. veljače 2013. godine ukrala osmorica pljačkaša maskirana u belgijske policajce na aerodromu u Bruxellesu.

Banda je stigla u Mercedesovu kombiju i Audiju s upaljenim rotirkama te se dovezla ravno do zrakoplova tvrtke Helvetic Airways, u koji je samo nekoliko minuta ranije završen ukrcaj dijamanata pristiglih iz Antwerpena. Prijeteći oružjem, banditi su od posade uzeli 120 kaseta s draguljima te pobjegli. Pljačka je ukupno trajala samo 11 minuta, a nitko od putnika u avionu nije ništa primijetio. U svibnju iste godine uhićena je 31 osoba u Belgiji, Švicarskoj, Francuskoj i Luksemburgu. Dio dijamanata je pronađen, dok se većem dijelu zametnuo svaki trag.

Kim, oprosti!

Antwerpen je bio poprište još nevjerojatnije pljačke, kad su iz Antwerp World Diamond Centera (AWDC) ukradeni dragulji u vrijednosti većoj od 100 milijuna USD. Tog vikenda 15. i 16. veljače 2003. Talijan Leonardo Notarbartolo se s četvoricom kompanjona odlučio opljačkati najčuvaniji draguljarski centar na svijetu. Iako je sef bio smješten dva kata ispod razine zemlje, te su ga osim pripadnika specijalnih jedinica čuvali i brojni sigurnosni uređaji, Notarbartolo i ekipa su ipak uspjeli otvoriti 123 od ukupno 189 pretinaca te odnijeti drago kamenje i zlato ‘teško’ 432 milijuna USD. Istina, bilo je i eksperata koji su tvrdili da je ukradena vrijednost bila - četiri puta manja.

U kolovozu 2009. naoružani muškarci platili su profesionalnog stilista da ih našminka i preruši do neprepoznatljivosti. Tako zamaskirani ukrali su nakit vrijedan 45 milijuna eura u prepadu na trgovinu Graff Diamonds u središtu Londona.

U siječnju prošle godine pljačkaši su s izložbe u Duždevoj palači u Veneciji ukrali dragocjene indijske dijamante iz Al Thani kolekcije, uključujući i privjesak s desetokaratnim dijamantom, a na snimci nadzornih kamera vidjelo se da je jedan od lopova mirno otvorio vitrinu, uzeo dragulje i otišao. Policija je navela da se alarm uključio tek minutu kasnije, što je pljačkašima dalo dovoljno vremena da zbrišu.

Meta lopova bila je i Kim Kardashian West, koja je 2016. opljačkana u pariškom hotelu, kad joj je ukraden nakit vrijedan oko devet milijuna eura. Optuženo je deset osoba, a organizator pljačke je Kim Kardashian poslao pismo izvinjenja iz zatvorske ćelije.

Jedna od najvećih krađa nakita u Velikoj Britaniji dogodila se u travnju 2015., kad je skupina ljudi izbušila betonski zid u trezoru u londonskom Hatton Gardenu, kroz koji je iznijela 15,5 milijuna eura vrijedno zlato, dragulje i određenu svotu gotovine.

Najpoznatije dragocjenosti iz riznice u Dresdenu

- zeleni dijamant od 41 karata

- figura Maura sa smaragdnim klasterom, djelo kraljevskog draguljara Johanna Melchiora Dinglingera. Skulptura je napravljena od stabla kruške i obložena je topazima, safirima, granatom, rubinima i almandinima

- Jedinstvenu kompoziciju figura „Kraljevsko domaćinstvo u Delhiju povodom rođenja Grand Mogul Aureng-Zeb“ je August Jaki platio navodno u visini sto plaća državnih službenika. Svaka figurica je pozlaćena i ukrašena dijamantima, rubinima, smaragdima i biserima.

- najveći plavi safir na svijetu od 648 karata

- kugla za piće Ivana Groznog izrađena od zlata i ukrašena biserima i safirima

- zlatni servis za kavu, koji se sastoji od 45 predmeta od suhog zlata, s ukrasima od slonovače, 5600 dijamanata, srebra i emajla

Pink Panteri s Balkana

Vjerojatno najpoznatija i donekle čak i ‘glamurizirana’ balkanska banda kradljivaca dragulja je ona nazvana Pink Panter, i ona je prije dva mjeseca dobila sudski pravorijek. Krađa sedam milijuna eura vrijednog nakita i dijamanata iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Thanija iz venecijanske Duždeve palače od 3. siječnja prošle godine, u rujnu je ove godine u Veneciji dobila sudski epilog.

Državni tužitelj Giovanni Gasperini za Vinka Tomića (60), kojeg je označio kao vođu bande, te njegovu desnu ruku Dragana Mladenovića (55) tražio je po tri i pol godine zatvora, dok se sa Zvonkom Grgićem (44), Vladimirom Đurkinom (48) i Želimirom Grbavcem (49) sporazumno nagodio na nešto više od dvije godine robije.

Međutim, sudac Enrico Ciampaglia bio je oštriji - Tomić je osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora, a Mladenović na šest godina, dok su sporazumi o priznanju krivnje ostaloj trojci odbijeni jer ih sudac smatra neadekvatnima u odnosu na počinjenu štetu.

Osim zatvorske kazne, Tomić mora platiti i 800 eura kazne, a Mladenović 1000 eura. Osim toga, osiguravajuća kuća Lloyds postavila je imovinskopravni zahtjev potražujući od optuženih sedam milijuna eura, koliko je isplatila vlasnicima ukradenih dragulja temeljem police osiguranja. Je li to kraj Pink Pantera? Vidjet će se.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misterij u dresdenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-11-27 16:27:57 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-11-27 17:09:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-11-27 16:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5291 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12266566.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12255458.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12255456.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12254016.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12253508.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12253502.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12250972.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12249618.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12249722.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12249718.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12255458.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12255456.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12254016.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12253508.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12253502.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12250972.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12249618.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12249722.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/26\/Mozaik\/12249718.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1685x1406"},{"size0":"1386x1892"},{"size0":"1364x1863"},{"size0":"1685x1406"},{"size0":"1359x1781"},{"size0":"1920x1373"},{"size0":"1920x1257"},{"size0":"1920x1253"},{"size0":"1920x2772"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1386x1892"},{"size0":"1364x1863"},{"size0":"1685x1406"},{"size0":"1359x1781"},{"size0":"1920x1373"},{"size0":"1920x1257"},{"size0":"1920x1253"},{"size0":"1920x2772"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7619318 Threads: 5 Questions: 1617738909 Slow queries: 4803218 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110950540 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/najveca-pljacka-svih-vremena-teska-je-milijardu-eura-lopovi-upala-u-njemacki-drzavni-muzej-i-odnijeli-tri-zbirke-nakita-s-dijamantima-i-rubinima-policija-ne-moze-dokuciti-kako-im-je-to-uspjelo-635346 [printLink] => /vijesti/svijet/najveca-pljacka-svih-vremena-teska-je-milijardu-eura-lopovi-upala-u-njemacki-drzavni-muzej-i-odnijeli-tri-zbirke-nakita-s-dijamantima-i-rubinima-policija-ne-moze-dokuciti-kako-im-je-to-uspjelo-635346?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 256720 [name] => Dresden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dresden [link] => /tag/dresden ) [1] => stdClass Object ( [id] => 427254 [name] => pljačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pljacka [link] => /tag/pljacka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 465320 [name] => Njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 520707 [name] => dragulji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragulji [link] => /tag/dragulji ) [4] => stdClass Object ( [id] => 520708 [name] => dijamanti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dijamanti [link] => /tag/dijamanti ) [5] => stdClass Object ( [id] => 520709 [name] => rubini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rubini [link] => /tag/rubini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misterij u dresdenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najveća pljačka svih vremena teška je milijardu eura: lopovi upala u njemački Državni muzej i odnijeli tri zbirke nakita s dijamantima i rubinima; Policija ne može dokučiti kako im je to uspjelo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12266566.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12266566.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12255458.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12255456.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12254016.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12253508.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12253502.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12250972.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12249618.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12249722.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12249718.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12255458.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12255456.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12254016.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12253508.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12253502.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12250972.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12249618.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12249722.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/26/Mozaik/12249718.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako se doista potvrdi da su dragulji ukradeni u ponedjeljak ujutro iz Državnog muzeja u Dresdenu vrijedni milijardu eura, bit će to najveća pljačka dragocjenosti ikada izvedena na svijetu.

Njemački Bild je, naime, vrlo brzo nakon pljačke objavio da su dvojica još uvijek nepoznatih lopova odnijeli tri neprocjenjive zbirke dijamanata, ali se smatra da je njihova vrijednost - milijarda eura. Do sada je pljačka umjetničkih djela u muzeju Isabelle Stewart Gardner u Bostonu, teška pola milijarde, nosila neslavno prvo mjesto po vrijednosti otete robe.

Njemačku šokirala 'najveća pljačka umjetnina od 2. svjetskog rata'; Ravnateljica muzeja zaprepaštena brutalnošću provale, ne usuđuje se niti govoriti kolika je šteta

Ta se krađa dogodila 18. ožujka 1990. godine, kada su u muzej oko ponoći ušetali i dan-danas neidentificirani pljačkaši, vezali su čuvare i opušteno, čitav sat vremena, birali umjetnine koje će odnijeti. Uzeli su ukupno 13 umjetnina.

Usprkos svim naporima američkih istraživača, usprkos nagradi od pet milijuna dolara za informacije o pljačkašima, slučaj do danas nije rasvijetljen.

Gdje je Vermeer?

Među ukradenim djelima iz kolekcije Gardner je i “Koncert” nizozemskog slikara Johannesa Vermeera, najskuplja ukradena slika svih vremena. Procjenjuje se da vrijedi oko 200 milijuna dolara. Pretpostavlja se da je Vermeer naslikao “Koncert” oko 1664. godine. Stotine svjedoka su ispitane, tisuće stranica izvještaja su napisane, ali konkretnih dokaza nije bilo. Neki istraživači uvjereni su da su sva djela uništena i da zbog toga nikad nisu ni pronađena.

Krađa u Bostonu i sada izaziva opravdanu znatiželju, ali pljačka dragulja iz Zelene riznice u Kraljevskoj palači u Dresdenu, gdje se čuva 4000 dragocjenih predmeta od slonovače, zlata, srebra i dragulja zacijelo je, u najmanju ruku, jednako atraktivna.

Posebna važnost ukradenih zbirka nakita s dijamantima i rubinima iz 18. stoljeća je u njihovoj povijesno-kulturnoj, a ne samoj materijalnoj vrijednosti. No krađe dragulja općenito izazivaju veliku pozornost, veću od krađe ponekad široj javnosti i nerazumljivih slika i skulptura. Jezik dragog kamenja, naime, razumiju svi.

U Zelenom trezoru (Grüne Gewölbe) u Dresdenu izložen je nakit i umjetnički predmeti koji su pripadali saksonskoj vladarskoj kući. Zbirku je utemeljio saksonski knez i poljski kralj August II. Jaki 1723., a u njoj se nalaze vrijedni eksponati iz vremena od renesanse do klasike.

Zeleni trezor je dio Državnog muzeja Saksonije, smješten je u devet soba u zapadnom dijelu dresdenskog kneževskog dvorca. Tijekom savezničkog bombardiranja pri kraju Drugog svjetskog rata oštećene su tri sobe, ali su svi eksponati bili sklonjeni na sigurno no nakon rata ih je Crvena armija odnijela u SSSR, gdje su ostali do 1958. godine.

Kompletna rekonstrukcija trezora završena je do 1. rujna 2006., od kada je trezor ponovno otvoren za posjetitelje. Sad je zatvoren, a vojska istražitelja nastoji otkriti kako je taj čuvani muzej, muzej koji i noću ima brojne čuvare i koji ima sofisticiranu nevidljivu zaštitu najvišeg ranga, uopće mogao biti opljačkan. Dakako, spekulacije o “pomoći iznutra” odmah su se pojavile u njemačkim i svjetskim medijima no ni umiješanost nekoga iz samog muzeja ne daje odgovor na to pitanje. Istraga traje...

A dok ne bude gotova, podsjetit ćemo na dosadašnje najveće pljačke dragulja te početi s draguljima, prema prvoj procjeni vrijednima oko 400 tisuća eura, koje su 19. veljače 2013. godine ukrala osmorica pljačkaša maskirana u belgijske policajce na aerodromu u Bruxellesu.

Banda je stigla u Mercedesovu kombiju i Audiju s upaljenim rotirkama te se dovezla ravno do zrakoplova tvrtke Helvetic Airways, u koji je samo nekoliko minuta ranije završen ukrcaj dijamanata pristiglih iz Antwerpena. Prijeteći oružjem, banditi su od posade uzeli 120 kaseta s draguljima te pobjegli. Pljačka je ukupno trajala samo 11 minuta, a nitko od putnika u avionu nije ništa primijetio. U svibnju iste godine uhićena je 31 osoba u Belgiji, Švicarskoj, Francuskoj i Luksemburgu. Dio dijamanata je pronađen, dok se većem dijelu zametnuo svaki trag.

Kim, oprosti!

Antwerpen je bio poprište još nevjerojatnije pljačke, kad su iz Antwerp World Diamond Centera (AWDC) ukradeni dragulji u vrijednosti većoj od 100 milijuna USD. Tog vikenda 15. i 16. veljače 2003. Talijan Leonardo Notarbartolo se s četvoricom kompanjona odlučio opljačkati najčuvaniji draguljarski centar na svijetu. Iako je sef bio smješten dva kata ispod razine zemlje, te su ga osim pripadnika specijalnih jedinica čuvali i brojni sigurnosni uređaji, Notarbartolo i ekipa su ipak uspjeli otvoriti 123 od ukupno 189 pretinaca te odnijeti drago kamenje i zlato ‘teško’ 432 milijuna USD. Istina, bilo je i eksperata koji su tvrdili da je ukradena vrijednost bila - četiri puta manja.

U kolovozu 2009. naoružani muškarci platili su profesionalnog stilista da ih našminka i preruši do neprepoznatljivosti. Tako zamaskirani ukrali su nakit vrijedan 45 milijuna eura u prepadu na trgovinu Graff Diamonds u središtu Londona.

U siječnju prošle godine pljačkaši su s izložbe u Duždevoj palači u Veneciji ukrali dragocjene indijske dijamante iz Al Thani kolekcije, uključujući i privjesak s desetokaratnim dijamantom, a na snimci nadzornih kamera vidjelo se da je jedan od lopova mirno otvorio vitrinu, uzeo dragulje i otišao. Policija je navela da se alarm uključio tek minutu kasnije, što je pljačkašima dalo dovoljno vremena da zbrišu.

Meta lopova bila je i Kim Kardashian West, koja je 2016. opljačkana u pariškom hotelu, kad joj je ukraden nakit vrijedan oko devet milijuna eura. Optuženo je deset osoba, a organizator pljačke je Kim Kardashian poslao pismo izvinjenja iz zatvorske ćelije.

Jedna od najvećih krađa nakita u Velikoj Britaniji dogodila se u travnju 2015., kad je skupina ljudi izbušila betonski zid u trezoru u londonskom Hatton Gardenu, kroz koji je iznijela 15,5 milijuna eura vrijedno zlato, dragulje i određenu svotu gotovine.

Najpoznatije dragocjenosti iz riznice u Dresdenu

- zeleni dijamant od 41 karata

- figura Maura sa smaragdnim klasterom, djelo kraljevskog draguljara Johanna Melchiora Dinglingera. Skulptura je napravljena od stabla kruške i obložena je topazima, safirima, granatom, rubinima i almandinima

- Jedinstvenu kompoziciju figura „Kraljevsko domaćinstvo u Delhiju povodom rođenja Grand Mogul Aureng-Zeb“ je August Jaki platio navodno u visini sto plaća državnih službenika. Svaka figurica je pozlaćena i ukrašena dijamantima, rubinima, smaragdima i biserima.

- najveći plavi safir na svijetu od 648 karata

- kugla za piće Ivana Groznog izrađena od zlata i ukrašena biserima i safirima

- zlatni servis za kavu, koji se sastoji od 45 predmeta od suhog zlata, s ukrasima od slonovače, 5600 dijamanata, srebra i emajla

Pink Panteri s Balkana

Vjerojatno najpoznatija i donekle čak i ‘glamurizirana’ balkanska banda kradljivaca dragulja je ona nazvana Pink Panter, i ona je prije dva mjeseca dobila sudski pravorijek. Krađa sedam milijuna eura vrijednog nakita i dijamanata iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Thanija iz venecijanske Duždeve palače od 3. siječnja prošle godine, u rujnu je ove godine u Veneciji dobila sudski epilog.

Državni tužitelj Giovanni Gasperini za Vinka Tomića (60), kojeg je označio kao vođu bande, te njegovu desnu ruku Dragana Mladenovića (55) tražio je po tri i pol godine zatvora, dok se sa Zvonkom Grgićem (44), Vladimirom Đurkinom (48) i Želimirom Grbavcem (49) sporazumno nagodio na nešto više od dvije godine robije.

Međutim, sudac Enrico Ciampaglia bio je oštriji - Tomić je osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora, a Mladenović na šest godina, dok su sporazumi o priznanju krivnje ostaloj trojci odbijeni jer ih sudac smatra neadekvatnima u odnosu na počinjenu štetu.

Osim zatvorske kazne, Tomić mora platiti i 800 eura kazne, a Mladenović 1000 eura. Osim toga, osiguravajuća kuća Lloyds postavila je imovinskopravni zahtjev potražujući od optuženih sedam milijuna eura, koliko je isplatila vlasnicima ukradenih dragulja temeljem police osiguranja. Je li to kraj Pink Pantera? Vidjet će se.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>



















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/najveca-pljacka-svih-vremena-teska-je-milijardu-eura-lopovi-upala-u-njemacki-drzavni-muzej-i-odnijeli-tri-zbirke-nakita-s-dijamantima-i-rubinima-policija-ne-moze-dokuciti-kako-im-je-to-uspjelo-635346 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c6e81c63be9cdf13310b24f739913a7bbf4c4b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najve%C4%87a+plja%C4%8Dka+svih+vremena+te%C5%A1ka+je+milijardu+eura%3A+lopovi+upala+u+njema%C4%8Dki+Dr%C5%BEavni+muzej+i+odnijeli+tri+zbirke+nakita+s+dijamantima+i+rubinima%3B+Policija+ne+mo%C5%BEe+doku%C4%8Diti+kako+im+je+to+uspjelo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnajveca-pljacka-svih-vremena-teska-je-milijardu-eura-lopovi-upala-u-njemacki-drzavni-muzej-i-odnijeli-tri-zbirke-nakita-s-dijamantima-i-rubinima-policija-ne-moze-dokuciti-kako-im-je-to-uspjelo-635346 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnajveca-pljacka-svih-vremena-teska-je-milijardu-eura-lopovi-upala-u-njemacki-drzavni-muzej-i-odnijeli-tri-zbirke-nakita-s-dijamantima-i-rubinima-policija-ne-moze-dokuciti-kako-im-je-to-uspjelo-635346 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misterij u dresdenu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetmisterij u dresdenu

Najveća pljačka svih vremena teška je milijardu eura: lopovi upala u njemački Državni muzej i odnijeli tri zbirke nakita s dijamantima i rubinima; Policija ne može dokučiti kako im je to uspjelo

27. studenog 2019. - 17:27

Ako se doista potvrdi da su dragulji ukradeni u ponedjeljak ujutro iz Državnog muzeja u Dresdenu vrijedni milijardu eura, bit će to najveća pljačka dragocjenosti ikada izvedena na svijetu.

Njemački Bild je, naime, vrlo brzo nakon pljačke objavio da su dvojica još uvijek nepoznatih lopova odnijeli tri neprocjenjive zbirke dijamanata, ali se smatra da je njihova vrijednost - milijarda eura. Do sada je pljačka umjetničkih djela u muzeju Isabelle Stewart Gardner u Bostonu, teška pola milijarde, nosila neslavno prvo mjesto po vrijednosti otete robe.

Njemačku šokirala 'najveća pljačka umjetnina od 2. svjetskog rata'; Ravnateljica muzeja zaprepaštena brutalnošću provale, ne usuđuje se niti govoriti kolika je šteta

Ta se krađa dogodila 18. ožujka 1990. godine, kada su u muzej ok...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:19