stdClass Object ( [id] => 1172428 [title] => Ludilo od dezinformacija! Ruske TV postaje optužuju Ukrajinu za raketiranje svojih gradova, uspoređuju ovaj rat s borbom protiv nacista i guše nezavisne medije [alias] => ludilo-od-dezinformacija-ruske-tv-postaje-optuzuju-ukrajinu-za-raketiranje-svojih-gradova-usporeduju-ovaj-rat-s-borbom-protiv-nacista-i-guse-nezavisne-medije [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne postoji bolja ilustracija alternativne stvarnosti koju predstavljaju ruski državni mediji od one u 17 sati po Greenwichom vremenu u četvrtak.

Dok je BBC-jev svjetski TV servis vijesti otvorio izveštajima o ruskom napadu na TV toranj u glavnom gradu Kijevu, ruska televizija je priopćavala da je Ukrajina odgovorna za napade na vlastite gradove.

Što, dakle, gledatelji ruske televizije vide od rata? Kakve poruke oni čuju preko etera?

Evo što su obični Rusi vidjeli u utorak 1. ožujka dok su mijenjali programe ključnih TV postaja u zemlji, koje kontroliraju Kremlj i njegovi korporativni saveznici.

Dobro jutro, na državnom Prvom programu, jednom od najgledanijih u Rusiji, gledatelju može djelovati slično jutarnjim programima u mnogim drugim zemljama, s mješavinom vijesti, kulture i lake zabave, pišu Simona Kralova, Sandro Vecko i Francis Scarr za BBC.

---

image
Televizijski program NTV u vlasništvu je ogranka Gazproma, firme pod kontrolom Kremlja
AFP
---

U utorak je normalna programska shema bila prekinuta u 05:30 po moskovskom vremenu (07:30 po srednjoeuropskom).

Voditelji su najavili da je redovan TV program promijenjen "zahvaljujući dobro poznatim događajima" i da će uslijediti najnovije vijesti i tekući događaji.

U bloku vijesti sugerirano je da su izvještaji o tome kako su ukrajinske snage uništile rusku vojnu mehanizaciju lažni, s ciljem da se "dezinformiraju neiskusni gledatelji".

 ruski gledatelji nemaju pojma o konvoju

"Na internetu se uporno dijele snimke koje se ne mogu opisati drugačije nego kao lažne", objasnio je voditelj, dok su se gledateljima prikazivale fotografije opisane kao "nesofisticirane virtualne manipulacije".

Poslije istog jutra, u 08:00 po moskovskom vremenu, uključili smo se u jutarnje vijesti televizijskog programa NTV, u vlasništvu ogranka Gazproma, firme pod kontrolom Kremlja.

One su se bavile gotovo isključivo događajima u Donbasu, regiji na istoku Ukrajine, gdje je 24. veljače Rusija priopćila da je započela "specijalnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nema izvještaja o zlokobnom, kilometrima dugom vojnom konvoju koji se kretao od Bjelorusije na sjeveru do glavnog grada Ukrajine Kijeva, koji je, u Velikoj Britaniji, bio udarna vijest na BBC Radio 4 pola sata poslije.

"Započinjemo najnovije vijesti iz Donbasa. Borci Luganske Narodne Republike nastavljaju ofenzivu, prešavši tri kilometra, dok su jedinice Donjecke Narodne Republike prešle 16 kilometara", priopćio je voditelj NTV-a.

---

image
Dok se mediji na Zapadu pitaju ima li Putinov napad problema s brzim napredovanjem, ruska televizija predstavlja ruske operacije kao veoma uspješne
AFP
---

Voditelj je govorio o proruskim pobunjenicima koji drže kontrolu nad takozvanom Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom još od ruske intervencije u Ukrajini prije osam godina.

Na Rusiji 1 i Prvom programu - dva najpopularnija ruska programa, oba pod kontrolom države - ukrajinske snage su optužene za ratne zločine u regiji Donbas.

Prijetnja civilima u Ukrajini ne potječe od ruskih snaga, već od "ukrajinskih nacionalista", rekao je voditelj na Rusiji 1.

"Oni koriste civile kao živi štit, namjerno postavljajući napadačke sisteme u stambenim kvartovima i pojačavajući granatiranje gradova u Donbasu."

rat se ne smije nazvati ratom

Voditelj Prvog programa najavio je da se ukrajinske trupe "spremaju granatirati stambene kuće" i bombardirati skladišta amonijaka, u "provokativnim aktima protiv civila i ruskih snaga".

Događaji u Ukrajini se ne nazivaju ratom. Umjesto toga, ofenziva se opisuje kao operacija demilitarizacije usmjerena na vojnu infrastrukturu ili "specijalna vojna operacija za obranu narodnih republika".

Na svim državnim televizijama, voditelji i dopisnici koriste emotivni rječnik i slike da bi povlačili "historijske paralele" između ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i borbe Sovjetskog Saveza protiv nacističke Njemačke.

"Taktika nacionalista koji koriste djecu da bi se zaštitili nije se promijenila od Drugog svjetskog rata", rekao je voditelj jutarnjeg programa na Rusija 24, sestrinskom programu Rusije 1.

"Oni se ponašaju kao fašisti, u pravom smislu te riječi: neonacisti su postavili mehanizaciju ne samo pored stambenih kuća, nego na mjestima gdje su se djeca sklonila u podrume", dodao je dopisnik u videoizvještaju potpisanom s "Ukrajinski fašizam".

---

image
Vijesti iz Ukrajine na jednoj od hrvatskih TV postaja
Denis Lovrović/AFP
---

Ovaj pasus ponavlja nedokazane tvrdnje Vladimira Putina izrečene prošlie tjedan da Ukrajina koristi žene, djecu i starije kao živi štit.

Dok se mediji na Zapadu pitaju ima li Putinov napad problema s brzim napredovanjem, ruska televizija predstavlja ruske operacije kao veoma uspješne. Redovni bilteni prenose brojke uništene ukrajinske mehanizacije i oružja.

Onesposobljeno je više od 1.100 pogona ukrajinske vojne infrastrukture, a uništene su stotine oklopnih vozila, priopćile su jutarnje vijesti. Ne spominju se nikakve ruske žrtve.

Ruske jutarnje vijesti jedva da spominju ofenzivu vojske u drugim dijelovima Ukrajine.

nema izvještaja iz Kijeva i Harkiva

Dopisnici državne televizije ne izvještavaju s terena u mjestima kao što su Kijev i Harkiv, dva velika grada koja su doživjela granatiranje domova. Umjesto toga, oni se nalaze uz trupe u Donbasu.

Ali u popodnevnom izdanju vijesti, NTV je konačno prvi put spomenuo događaj koji je do tada dominirao satima i satima izvještavanja na BBC-ju - granatiranje grada Harkiva.

Međutim, on je negirao bilo kakve izvještaje da su ruske snage odgovorne za to, nazvavši ih "lažnim".

"Sudeći po putanji projektila, napad je potekao sa sjeverozapada, gdje nema ruskih snaga", rekao je voditelj u izdanju vijesti od 16 sati po moskovskom vremenu, piše BBC.

Četiri sata poslije, vijesti Rusije 1 otišle su korak dalje, svalivši krivnju za bombardiranje na samu Ukrajinu.

"Napali su Harkiv i rekli su da je to uradila Rusija. Ukrajina napada vlastite ljude i laže Zapad. Ali je li moguće prevariti narod?", zapitale su se one.

Tijekom vijesti u 17:00, voditeljica Rusije 1 istaknula je ono za što kaže da je "glavni cilj" Rusije u Ukrajini: "Obrana Rusije od prijetnji sa Zapada, koji iskorištava ukrajinski narod u svom obračunu sa Moskvom."

---

image
Reuters izvještava da je Roskomnadzor ponovo uveo usporavanje brzine učitavanja Twittera zbog 'lažnih izvještaja' o moskovskoj 'specijalnoj vojnoj operaciji' i ograničio je pristup Facebooku
Adrian Dennis/AFP
---

U borbi protiv onoga što je opisala kao "lažne vijesti i glasine" koje kruže internetom, najavila je da ruska vlada pokreće novu stranicu gdje će se "objavljivati samo istinite informacije".

Medijski regulator Roskomnadzor traži od TV postaja da se drže službene verzije.

Ali to ne znači da nije bilo varijacija u tonu izvještavanja od utorka.

I dok se u vijestima govorilo u ukrajinskim ratnim zločinima, Vjačeslav Nikonov, blizak Kremlju, voditelj emisije na Prvom programu o tekućim temama "Velika igra", govorio je o svojoj ljubavi prema Ukrajini dok se odjavljivao.

"Puno volim Ukrajinu, volim Ukrajince. Putovao sam širom zemlje u mnogim prilikama. To je zaista jedna sjajna, predivna zemlja. I ja mislim da Rusija, naravno, želi da ona bude prosperitetna, prijateljska zemlja… Naša borba je pravedna. Mi ćemo iz nje izaći kao pobjednici."

zaustavite reuters i tiktok

Sve veći broj mladih Rusa vijesti prati na nezavisnim web stranicama ili društvenim mrežama, i što duže rat traje, pojavljuje se sve više slika i snimaka mrtvih vojnika i ratnih zarobljenika.

Ali vlasti su krenule reagirati na to i počele su vršiti pritisak na nezavisno izvještavanje.

Roskomnadzor je naložio TikToku da ukloni vojni i politički sadržaj iz svojih prijedloga maloljetnicima, požalivši se da "u većini slučajeva, ti materijali imaju izraziti antiruski karakter".

---

image
Roskomnadzor je naložio TikToku da ukloni vojni i politički sadržaj iz svojih prijedloga maloljetnicima, požalivši se da 'u većini slučajeva, ti materijali imaju izraziti antiruski karakter'
AFP
---

On je također zahtijevao od Googlea da ukloni ono što opisuje kao lažne informacije o gubicima ruske vojske.

Reuters izvještava da je ovaj ponovo uveo usporavanje brzine učitavanja Twittera zbog "lažnih izvještaja" o moskovskoj "specijalnoj vojnoj operaciji" i ograničio je pristup Facebooku.

Naložio je medijskim kućama da koriste samo informacije iz službenih ruskih izvora kad izvještavaju o invaziji, zahtijevajući da se uklone svi izvještaji koji spominju "objavu rata" i "invaziju". Zaprijetio im je novčanim kaznama i blokiranjem ukoliko to ne učine.

Web stranica nezavisnog televizijskog programa Dožd i popularne liberalne radio postaje Eho Moskva blokirani su zbog navodnih poziva na ekstremizam i nasilje, kao i "sistematsko širenje lažnih informacija o aktivnostima ruske vojske", piše BBC.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brutalni medijski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brutalni medijski rat 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-03 12:24:43 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-03 14:19:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-03 14:19:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/03\/21130196.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/03\/21130182.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/03\/21130186.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/03\/21130188.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/03\/21130190.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/03\/21130192.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Adrian Dennis\/AFP","AFP","Denis Lovrovi\u0107\/AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Raketiranje TV tornja u KIjevu kao nasilni vrhunac brutalne borbe za dominaciju u eteru","Reuters izvje\u0161tava da je Roskomnadzor ponovo uveo usporavanje brzine u\u010ditavanja Twittera zbog 'la\u017enih izvje\u0161taja' o moskovskoj 'specijalnoj vojnoj operaciji' i ograni\u010dio je pristup Facebooku","Roskomnadzor je nalo\u017eio TikToku da ukloni vojni i politi\u010dki sadr\u017eaj iz svojih prijedloga maloljetnicima, po\u017ealiv\u0161i se da 'u ve\u0107ini slu\u010dajeva, ti materijali imaju izraziti antiruski karakter'","Vijesti iz Ukrajine na jednoj od hrvatskih TV postaja","Dok se mediji na Zapadu pitaju ima li Putinov napad problema s brzim napredovanjem, ruska televizija predstavlja ruske operacije kao veoma uspje\u0161ne","Televizijski program NTV u vlasni\u0161tvu je ogranka Gazproma, firme pod kontrolom Kremlja"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x770","hd_21130196_1920.jpg":"1920x1080","k_21130196_1280.jpg":"1280x1280","k_21130196_1024.jpg":"1024x1024","k_21130196_640.jpg":"640x640","k_21130196_480.jpg":"480x480","k_21130196_340.jpg":"340x340","k_21130196_220.jpg":"220x220","o_21130196_1280.jpg":"1280x962","o_21130196_1024.jpg":"1024x770","o_21130196_640.jpg":"640x481","o_21130196_480.jpg":"480x360","o_21130196_340.jpg":"340x255","o_21130196_220.jpg":"220x165","h_21130196_1280.jpg":"1280x854","h_21130196_1024.jpg":"1024x683","h_21130196_640.jpg":"640x427","h_21130196_480.jpg":"480x320","h_21130196_340.jpg":"340x227","h_21130196_220.jpg":"220x147","pp_21130196_1280.jpg":"1006x1280","pp_21130196_1024.jpg":"805x1024","pp_21130196_640.jpg":"503x640","pp_21130196_480.jpg":"377x480","pp_21130196_340.jpg":"267x340","pp_21130196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x657","hd_21130182_1920.jpg":"1920x1080","k_21130182_1280.jpg":"1280x1280","k_21130182_1024.jpg":"1024x1024","k_21130182_640.jpg":"640x640","k_21130182_480.jpg":"480x480","k_21130182_340.jpg":"340x340","k_21130182_220.jpg":"220x220","o_21130182_1280.jpg":"1280x821","o_21130182_1024.jpg":"1024x657","o_21130182_640.jpg":"640x410","o_21130182_480.jpg":"480x307","o_21130182_340.jpg":"340x218","o_21130182_220.jpg":"220x141","h_21130182_1280.jpg":"1280x854","h_21130182_1024.jpg":"1024x683","h_21130182_640.jpg":"640x427","h_21130182_480.jpg":"480x320","h_21130182_340.jpg":"340x227","h_21130182_220.jpg":"220x147","pp_21130182_1280.jpg":"1006x1280","pp_21130182_1024.jpg":"805x1024","pp_21130182_640.jpg":"503x640","pp_21130182_480.jpg":"377x480","pp_21130182_340.jpg":"267x340","pp_21130182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21130186_1920.jpg":"1920x1080","k_21130186_1280.jpg":"1280x1280","k_21130186_1024.jpg":"1024x1024","k_21130186_640.jpg":"640x640","k_21130186_480.jpg":"480x480","k_21130186_340.jpg":"340x340","k_21130186_220.jpg":"220x220","o_21130186_1280.jpg":"1280x852","o_21130186_1024.jpg":"1024x682","o_21130186_640.jpg":"640x426","o_21130186_480.jpg":"480x319","o_21130186_340.jpg":"340x226","o_21130186_220.jpg":"220x146","h_21130186_1280.jpg":"1280x854","h_21130186_1024.jpg":"1024x683","h_21130186_640.jpg":"640x427","h_21130186_480.jpg":"480x320","h_21130186_340.jpg":"340x227","h_21130186_220.jpg":"220x147","pp_21130186_1280.jpg":"1006x1280","pp_21130186_1024.jpg":"805x1024","pp_21130186_640.jpg":"503x640","pp_21130186_480.jpg":"377x480","pp_21130186_340.jpg":"267x340","pp_21130186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_21130188_1920.jpg":"1920x1080","k_21130188_1280.jpg":"1280x1280","k_21130188_1024.jpg":"1024x1024","k_21130188_640.jpg":"640x640","k_21130188_480.jpg":"480x480","k_21130188_340.jpg":"340x340","k_21130188_220.jpg":"220x220","o_21130188_1280.jpg":"1280x851","o_21130188_1024.jpg":"1024x681","o_21130188_640.jpg":"640x425","o_21130188_480.jpg":"480x319","o_21130188_340.jpg":"340x226","o_21130188_220.jpg":"220x146","h_21130188_1280.jpg":"1280x854","h_21130188_1024.jpg":"1024x683","h_21130188_640.jpg":"640x427","h_21130188_480.jpg":"480x320","h_21130188_340.jpg":"340x227","h_21130188_220.jpg":"220x147","pp_21130188_1280.jpg":"1006x1280","pp_21130188_1024.jpg":"805x1024","pp_21130188_640.jpg":"503x640","pp_21130188_480.jpg":"377x480","pp_21130188_340.jpg":"267x340","pp_21130188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x748","hd_21130190_1920.jpg":"1920x1080","k_21130190_1280.jpg":"1280x1280","k_21130190_1024.jpg":"1024x1024","k_21130190_640.jpg":"640x640","k_21130190_480.jpg":"480x480","k_21130190_340.jpg":"340x340","k_21130190_220.jpg":"220x220","o_21130190_1280.jpg":"1280x935","o_21130190_1024.jpg":"1024x748","o_21130190_640.jpg":"640x467","o_21130190_480.jpg":"480x350","o_21130190_340.jpg":"340x248","o_21130190_220.jpg":"220x160","h_21130190_1280.jpg":"1280x854","h_21130190_1024.jpg":"1024x683","h_21130190_640.jpg":"640x427","h_21130190_480.jpg":"480x320","h_21130190_340.jpg":"340x227","h_21130190_220.jpg":"220x147","pp_21130190_1280.jpg":"1006x1280","pp_21130190_1024.jpg":"805x1024","pp_21130190_640.jpg":"503x640","pp_21130190_480.jpg":"377x480","pp_21130190_340.jpg":"267x340","pp_21130190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21130192_1920.jpg":"1920x1080","k_21130192_1280.jpg":"1280x1280","k_21130192_1024.jpg":"1024x1024","k_21130192_640.jpg":"640x640","k_21130192_480.jpg":"480x480","k_21130192_340.jpg":"340x340","k_21130192_220.jpg":"220x220","o_21130192_1280.jpg":"1280x852","o_21130192_1024.jpg":"1024x682","o_21130192_640.jpg":"640x426","o_21130192_480.jpg":"480x319","o_21130192_340.jpg":"340x226","o_21130192_220.jpg":"220x146","h_21130192_1280.jpg":"1280x854","h_21130192_1024.jpg":"1024x683","h_21130192_640.jpg":"640x427","h_21130192_480.jpg":"480x320","h_21130192_340.jpg":"340x227","h_21130192_220.jpg":"220x147","pp_21130192_1280.jpg":"1006x1280","pp_21130192_1024.jpg":"805x1024","pp_21130192_640.jpg":"503x640","pp_21130192_480.jpg":"377x480","pp_21130192_340.jpg":"267x340","pp_21130192_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7481995 Threads: 1 Questions: 1603670833 Slow queries: 4760824 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110606450 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ludilo-od-dezinformacija-ruske-tv-postaje-optuzuju-ukrajinu-za-raketiranje-svojih-gradova-usporeduju-ovaj-rat-s-borbom-protiv-nacista-i-guse-nezavisne-medije-1172428 [printLink] => /vijesti/svijet/ludilo-od-dezinformacija-ruske-tv-postaje-optuzuju-ukrajinu-za-raketiranje-svojih-gradova-usporeduju-ovaj-rat-s-borbom-protiv-nacista-i-guse-nezavisne-medije-1172428?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669281 [name] => medijski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-03 15:19:58 [main_article_id] => 0 [alias] => medijski-rat [link] => /tag/medijski-rat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 444811 [name] => cenzura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cenzura [link] => /tag/cenzura ) [3] => stdClass Object ( [id] => 669282 [name] => specijalni rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-03 15:19:58 [main_article_id] => 0 [alias] => specijalni-rat [link] => /tag/specijalni-rat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 423226 [name] => društvene mreže [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drustvene-mreze [link] => /tag/drustvene-mreze ) [5] => stdClass Object ( [id] => 669283 [name] => ruske tv postaje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-03 15:19:58 [main_article_id] => 0 [alias] => ruske-tv-postaje [link] => /tag/ruske-tv-postaje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 109382 [name] => televizija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => televizija [link] => /tag/televizija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brutalni medijski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ludilo od dezinformacija! Ruske TV postaje optužuju Ukrajinu za raketiranje svojih gradova, uspoređuju ovaj rat s borbom protiv nacista i guše nezavisne medije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/03/21130196.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Raketiranje TV tornja u KIjevu kao nasilni vrhunac brutalne borbe za dominaciju u eteru [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/03/21130196.jpg [title] => Raketiranje TV tornja u KIjevu kao nasilni vrhunac brutalne borbe za dominaciju u eteru AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/03/21130182.jpg [title] => Reuters izvještava da je Roskomnadzor ponovo uveo usporavanje brzine učitavanja Twittera zbog 'lažnih izvještaja' o moskovskoj 'specijalnoj vojnoj operaciji' i ograničio je pristup Facebooku Adrian Dennis/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/03/21130186.jpg [title] => Roskomnadzor je naložio TikToku da ukloni vojni i politički sadržaj iz svojih prijedloga maloljetnicima, požalivši se da 'u većini slučajeva, ti materijali imaju izraziti antiruski karakter' AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/03/21130188.jpg [title] => Vijesti iz Ukrajine na jednoj od hrvatskih TV postaja Denis Lovrović/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/03/21130190.jpg [title] => Dok se mediji na Zapadu pitaju ima li Putinov napad problema s brzim napredovanjem, ruska televizija predstavlja ruske operacije kao veoma uspješne AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/03/21130192.jpg [title] => Televizijski program NTV u vlasništvu je ogranka Gazproma, firme pod kontrolom Kremlja AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne postoji bolja ilustracija alternativne stvarnosti koju predstavljaju ruski državni mediji od one u 17 sati po Greenwichom vremenu u četvrtak.

Dok je BBC-jev svjetski TV servis vijesti otvorio izveštajima o ruskom napadu na TV toranj u glavnom gradu Kijevu, ruska televizija je priopćavala da je Ukrajina odgovorna za napade na vlastite gradove.

Što, dakle, gledatelji ruske televizije vide od rata? Kakve poruke oni čuju preko etera?

Evo što su obični Rusi vidjeli u utorak 1. ožujka dok su mijenjali programe ključnih TV postaja u zemlji, koje kontroliraju Kremlj i njegovi korporativni saveznici.

Dobro jutro, na državnom Prvom programu, jednom od najgledanijih u Rusiji, gledatelju može djelovati slično jutarnjim programima u mnogim drugim zemljama, s mješavinom vijesti, kulture i lake zabave, pišu Simona Kralova, Sandro Vecko i Francis Scarr za BBC.

---

image
Televizijski program NTV u vlasništvu je ogranka Gazproma, firme pod kontrolom Kremlja
AFP
---

U utorak je normalna programska shema bila prekinuta u 05:30 po moskovskom vremenu (07:30 po srednjoeuropskom).

Voditelji su najavili da je redovan TV program promijenjen "zahvaljujući dobro poznatim događajima" i da će uslijediti najnovije vijesti i tekući događaji.

U bloku vijesti sugerirano je da su izvještaji o tome kako su ukrajinske snage uništile rusku vojnu mehanizaciju lažni, s ciljem da se "dezinformiraju neiskusni gledatelji".

 ruski gledatelji nemaju pojma o konvoju

"Na internetu se uporno dijele snimke koje se ne mogu opisati drugačije nego kao lažne", objasnio je voditelj, dok su se gledateljima prikazivale fotografije opisane kao "nesofisticirane virtualne manipulacije".

Poslije istog jutra, u 08:00 po moskovskom vremenu, uključili smo se u jutarnje vijesti televizijskog programa NTV, u vlasništvu ogranka Gazproma, firme pod kontrolom Kremlja.

One su se bavile gotovo isključivo događajima u Donbasu, regiji na istoku Ukrajine, gdje je 24. veljače Rusija priopćila da je započela "specijalnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nema izvještaja o zlokobnom, kilometrima dugom vojnom konvoju koji se kretao od Bjelorusije na sjeveru do glavnog grada Ukrajine Kijeva, koji je, u Velikoj Britaniji, bio udarna vijest na BBC Radio 4 pola sata poslije.

"Započinjemo najnovije vijesti iz Donbasa. Borci Luganske Narodne Republike nastavljaju ofenzivu, prešavši tri kilometra, dok su jedinice Donjecke Narodne Republike prešle 16 kilometara", priopćio je voditelj NTV-a.

---

image
Dok se mediji na Zapadu pitaju ima li Putinov napad problema s brzim napredovanjem, ruska televizija predstavlja ruske operacije kao veoma uspješne
AFP
---

Voditelj je govorio o proruskim pobunjenicima koji drže kontrolu nad takozvanom Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom još od ruske intervencije u Ukrajini prije osam godina.

Na Rusiji 1 i Prvom programu - dva najpopularnija ruska programa, oba pod kontrolom države - ukrajinske snage su optužene za ratne zločine u regiji Donbas.

Prijetnja civilima u Ukrajini ne potječe od ruskih snaga, već od "ukrajinskih nacionalista", rekao je voditelj na Rusiji 1.

"Oni koriste civile kao živi štit, namjerno postavljajući napadačke sisteme u stambenim kvartovima i pojačavajući granatiranje gradova u Donbasu."

rat se ne smije nazvati ratom

Voditelj Prvog programa najavio je da se ukrajinske trupe "spremaju granatirati stambene kuće" i bombardirati skladišta amonijaka, u "provokativnim aktima protiv civila i ruskih snaga".

Događaji u Ukrajini se ne nazivaju ratom. Umjesto toga, ofenziva se opisuje kao operacija demilitarizacije usmjerena na vojnu infrastrukturu ili "specijalna vojna operacija za obranu narodnih republika".

Na svim državnim televizijama, voditelji i dopisnici koriste emotivni rječnik i slike da bi povlačili "historijske paralele" između ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i borbe Sovjetskog Saveza protiv nacističke Njemačke.

"Taktika nacionalista koji koriste djecu da bi se zaštitili nije se promijenila od Drugog svjetskog rata", rekao je voditelj jutarnjeg programa na Rusija 24, sestrinskom programu Rusije 1.

"Oni se ponašaju kao fašisti, u pravom smislu te riječi: neonacisti su postavili mehanizaciju ne samo pored stambenih kuća, nego na mjestima gdje su se djeca sklonila u podrume", dodao je dopisnik u videoizvještaju potpisanom s "Ukrajinski fašizam".

---

image
Vijesti iz Ukrajine na jednoj od hrvatskih TV postaja
Denis Lovrović/AFP
---

Ovaj pasus ponavlja nedokazane tvrdnje Vladimira Putina izrečene prošlie tjedan da Ukrajina koristi žene, djecu i starije kao živi štit.

Dok se mediji na Zapadu pitaju ima li Putinov napad problema s brzim napredovanjem, ruska televizija predstavlja ruske operacije kao veoma uspješne. Redovni bilteni prenose brojke uništene ukrajinske mehanizacije i oružja.

Onesposobljeno je više od 1.100 pogona ukrajinske vojne infrastrukture, a uništene su stotine oklopnih vozila, priopćile su jutarnje vijesti. Ne spominju se nikakve ruske žrtve.

Ruske jutarnje vijesti jedva da spominju ofenzivu vojske u drugim dijelovima Ukrajine.

nema izvještaja iz Kijeva i Harkiva

Dopisnici državne televizije ne izvještavaju s terena u mjestima kao što su Kijev i Harkiv, dva velika grada koja su doživjela granatiranje domova. Umjesto toga, oni se nalaze uz trupe u Donbasu.

Ali u popodnevnom izdanju vijesti, NTV je konačno prvi put spomenuo događaj koji je do tada dominirao satima i satima izvještavanja na BBC-ju - granatiranje grada Harkiva.

Međutim, on je negirao bilo kakve izvještaje da su ruske snage odgovorne za to, nazvavši ih "lažnim".

"Sudeći po putanji projektila, napad je potekao sa sjeverozapada, gdje nema ruskih snaga", rekao je voditelj u izdanju vijesti od 16 sati po moskovskom vremenu, piše BBC.

Četiri sata poslije, vijesti Rusije 1 otišle su korak dalje, svalivši krivnju za bombardiranje na samu Ukrajinu.

"Napali su Harkiv i rekli su da je to uradila Rusija. Ukrajina napada vlastite ljude i laže Zapad. Ali je li moguće prevariti narod?", zapitale su se one.

Tijekom vijesti u 17:00, voditeljica Rusije 1 istaknula je ono za što kaže da je "glavni cilj" Rusije u Ukrajini: "Obrana Rusije od prijetnji sa Zapada, koji iskorištava ukrajinski narod u svom obračunu sa Moskvom."

---

image
Reuters izvještava da je Roskomnadzor ponovo uveo usporavanje brzine učitavanja Twittera zbog 'lažnih izvještaja' o moskovskoj 'specijalnoj vojnoj operaciji' i ograničio je pristup Facebooku
Adrian Dennis/AFP
---

U borbi protiv onoga što je opisala kao "lažne vijesti i glasine" koje kruže internetom, najavila je da ruska vlada pokreće novu stranicu gdje će se "objavljivati samo istinite informacije".

Medijski regulator Roskomnadzor traži od TV postaja da se drže službene verzije.

Ali to ne znači da nije bilo varijacija u tonu izvještavanja od utorka.

I dok se u vijestima govorilo u ukrajinskim ratnim zločinima, Vjačeslav Nikonov, blizak Kremlju, voditelj emisije na Prvom programu o tekućim temama "Velika igra", govorio je o svojoj ljubavi prema Ukrajini dok se odjavljivao.

"Puno volim Ukrajinu, volim Ukrajince. Putovao sam širom zemlje u mnogim prilikama. To je zaista jedna sjajna, predivna zemlja. I ja mislim da Rusija, naravno, želi da ona bude prosperitetna, prijateljska zemlja… Naša borba je pravedna. Mi ćemo iz nje izaći kao pobjednici."

zaustavite reuters i tiktok

Sve veći broj mladih Rusa vijesti prati na nezavisnim web stranicama ili društvenim mrežama, i što duže rat traje, pojavljuje se sve više slika i snimaka mrtvih vojnika i ratnih zarobljenika.

Ali vlasti su krenule reagirati na to i počele su vršiti pritisak na nezavisno izvještavanje.

Roskomnadzor je naložio TikToku da ukloni vojni i politički sadržaj iz svojih prijedloga maloljetnicima, požalivši se da "u većini slučajeva, ti materijali imaju izraziti antiruski karakter".

---

image
Roskomnadzor je naložio TikToku da ukloni vojni i politički sadržaj iz svojih prijedloga maloljetnicima, požalivši se da 'u većini slučajeva, ti materijali imaju izraziti antiruski karakter'
AFP
---

On je također zahtijevao od Googlea da ukloni ono što opisuje kao lažne informacije o gubicima ruske vojske.

Reuters izvještava da je ovaj ponovo uveo usporavanje brzine učitavanja Twittera zbog "lažnih izvještaja" o moskovskoj "specijalnoj vojnoj operaciji" i ograničio je pristup Facebooku.

Naložio je medijskim kućama da koriste samo informacije iz službenih ruskih izvora kad izvještavaju o invaziji, zahtijevajući da se uklone svi izvještaji koji spominju "objavu rata" i "invaziju". Zaprijetio im je novčanim kaznama i blokiranjem ukoliko to ne učine.

Web stranica nezavisnog televizijskog programa Dožd i popularne liberalne radio postaje Eho Moskva blokirani su zbog navodnih poziva na ekstremizam i nasilje, kao i "sistematsko širenje lažnih informacija o aktivnostima ruske vojske", piše BBC.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Adrian Dennis/AFP AFP Denis Lovrović/AFP AFP AFP
AFP
Raketiranje TV tornja u KIjevu kao nasilni vrhunac brutalne borbe za dominaciju u eteru
Adrian Dennis/AFP
Reuters izvještava da je Roskomnadzor ponovo uveo usporavanje brzine učitavanja Twittera zbog 'lažnih izvještaja' o moskovskoj 'specijalnoj vojnoj operaciji' i ograničio je pristup Facebooku
AFP
Roskomnadzor je naložio TikToku da ukloni vojni i politički sadržaj iz svojih prijedloga maloljetnicima, požalivši se da 'u većini slučajeva, ti materijali imaju izraziti antiruski karakter'
Denis Lovrović/AFP
Vijesti iz Ukrajine na jednoj od hrvatskih TV postaja
AFP
Dok se mediji na Zapadu pitaju ima li Putinov napad problema s brzim napredovanjem, ruska televizija predstavlja ruske operacije kao veoma uspješne
AFP
Televizijski program NTV u vlasništvu je ogranka Gazproma, firme pod kontrolom Kremlja
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ludilo-od-dezinformacija-ruske-tv-postaje-optuzuju-ukrajinu-za-raketiranje-svojih-gradova-usporeduju-ovaj-rat-s-borbom-protiv-nacista-i-guse-nezavisne-medije-1172428 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12dbd6aab341f54fec51c7772ece5e81f563e4c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ludilo+od+dezinformacija%21+Ruske+TV+postaje+optu%C5%BEuju+Ukrajinu+za+raketiranje+svojih+gradova%2C+uspore%C4%91uju+ovaj+rat+s+borbom+protiv+nacista+i+gu%C5%A1e+nezavisne+medije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fludilo-od-dezinformacija-ruske-tv-postaje-optuzuju-ukrajinu-za-raketiranje-svojih-gradova-usporeduju-ovaj-rat-s-borbom-protiv-nacista-i-guse-nezavisne-medije-1172428 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fludilo-od-dezinformacija-ruske-tv-postaje-optuzuju-ukrajinu-za-raketiranje-svojih-gradova-usporeduju-ovaj-rat-s-borbom-protiv-nacista-i-guse-nezavisne-medije-1172428 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brutalni medijski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetbrutalni medijski rat

Ludilo od dezinformacija! Ruske TV postaje optužuju Ukrajinu za raketiranje svojih gradova, uspoređuju ovaj rat s borbom protiv nacista i guše nezavisne medije

Piše PSD
3. ožujka 2022. - 15:19

Ne postoji bolja ilustracija alternativne stvarnosti koju predstavljaju ruski državni mediji od one u 17 sati po Greenwichom vremenu u četvrtak.

Dok je BBC-jev svjetski TV servis vijesti otvorio izveštajima o ruskom napadu na TV toranj u glavnom gradu Kijevu, ruska televizija je priopćavala da je Ukrajina odgovorna za napade na vlastite gradove.

Što, dakle, gledatelji ruske televizije vide od rata? Kakve poruke oni čuju preko etera?

Evo što su obični Rusi vidjeli u utorak 1. ožujka dok su mijenjali programe ključnih TV postaja u zemlji, koje kontroliraju Kremlj i njegovi korporativni saveznici.

Dobro jutro, na državnom Prvom programu, jednom od najgledanijih u Rusiji, gledatelju može djelovati slično jutarnjim programima u mnogim drugim zemljama, s mješavinom vijesti, kulture i la...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:10