StoryEditorOCM
Svijetosam godina zatvora

Lilianina beba umrla je 72 sata nakon rođenja, njoj sudili zbog zanemarivanja djeteta, čak i da nije brinula o fetusu

Piše JL
18. siječnja 2024. - 22:31

Salvadorka Lilian puštena je na slobodu nakon odsluženja osmogodišnje zatvorske kazne, a iza rešetaka završila je nakon što joj je u bolnici preminulo novorođenče.

Dotična 28-godišnjakinja u srijedu je razgovarala s medijima, prvi put otkad je u prosincu napustila kaznionicu. Dok je ona apelirala na sunarodnjake da "prestanu osuđivati žene koje pate od ozbiljnih porodničkih problema", a aktivistice lokalnih udruga za građanska prava obrušile su se na stroge zakone te srednjoameričke države koji su, rekle su, doveli do "kriminalizacije rađanja".

- Zadovoljstvo je veliko. Napokon sam uspjela dokazati svoju nevinost, iako je sam taj proces za mene bio vrlo dug i mučan - rekla je Lilian, koja je 2015. rodila u javnoj bolnici u zapadnom El Salvadoru. No njezina djevojčica nedugo nakon rođenja pretrpjela je ozbiljne komplikacije. Nažalost, preminula je 72 sata nakon što su je smjestili u inkubator.

Mladoj majci suđeno je zbog napuštanja i zanemarivanja djeteta te teškog ubojstva, a tužitelji su čak tvrdili i kako se "nije dovoljno brinula o fetusu dok je bila trudna". Dobila je ukupno 30 godina zatvora, no sud je 2023. preispitao kaznu i naredio njezino puštanje na slobodu.

Nepravedno osuđene

El Salvador ima jednu od najrigoroznijih zabrana pobačaja u Americi i ona se odnosi na žene koje su pobacile ili rodile mrtvorođenče. Mnoge žene nepravedno su osuđene na dugogodišnji zatvor pod optužbom da su ubile svoju djecu.

Većina stanovnika te srednjoameričke zemlje su rimokatolici ili evangelici, tj. kršćani koji vjeruju da život počinje začećem, prenosi Jutarnji.

Prema Građanskoj grupi za dekriminalizaciju pobačaja u El Salvadoru, Lilian je bila posljednja od 73 žene koje su strpane u zatvor nakon što su bile osuđene za teško ubojstvo zbog pobačaja ili drugih hitnih porodničkih stanja.

- Vrlo smo sretni što smo zatvorili ovaj ciklus - izjavila je koordinatorica grupe, Mariana Moisa, govoreći o kampanji koja je započela 2014. godine, a cilj joj je mobilizirati međunarodnu podršku za oslobađanje žena. Unatoč ovom uspjehu, u El Salvadoru i dalje se vodi 20-ak sličnih slučajeva.

- Inzistiramo na traženju pravde, naše žene moraju imati pristup svojim seksualnim i reproduktivnim pravima - istaknula je Moisa, a prenosi Daily Mail.

Inače, prema salvadorskom kaznenom zakonu, za pobačaj pod bilo kojim okolnostima može se izreći zatvorska kazna u trajanju od dvije do osam godina, no tužitelji i suci slučajeve pobačaja često klasificiraju kao teško ubojstvo, što se pak kažnjava s od 30 do 50 godina iza rešetaka. Predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele, obećao je kako namjerava poboljšati uvjete u bolnicama kako bi se ženama olakšao porod, ali također je napomenuo kako "nema namjeru mijenjati zakon o pobačaju".

Grupa građana podigla glas

Salvadorskim zakonom o pobačaju posljednjih godina bavi se i Međuamerički sud za ljudska prava, koji trenutačno ispituje slučaj 22-godišnje Beatriz, mlade žene koja boluje od autoimune bolesti lupus i koja je u 11. tjednu trudnoće saznala kako se njezinom fetusu nije razvio mozak.

Liječnici su suglasni kako u ovom mučnom slučaju nema apsolutno nikakve dileme - naime, prisiljavanje žene da nosi takav fetus do termina porođaja predstavlja ozbiljan rizik za njezin život.

Vrhovni sud El Salvadora odbio joj je odobriti pobačaj, no nakon intervencije Međuameričkog suda za ljudska prava, Beatriz je dobila zeleno svjetlo za carski rez u sedmom mjesecu trudnoće.

Nedugo nakon toga njezina beba je umrla. Nesretna mlada žena poginula je u prometnoj nesreći 2017. godine, a presuda o tome je li Salvador prekršio njezina prava na život, zdravlje i zaštitu od nečovječnog postupanja i dalje se čeka.

Grupa građana za dekriminalizaciju pobačaja i Feministički kolektiv od 2012. zalažu se za oslobađanje žena kojima prijeti 50-godišnja zatvorska kazna pod optužbom za teško ubojstvo.

- Naše kampanje pomogle su osloboditi 73 žene, iako je još šest slučajeva u procesu, a 11 ih je i dalje aktivno jer je državno odvjetništvo odlučilo ne podnijeti žalbe - izvijestili su.

Nikaragva i Honduras, kao i Dominikanska Republika na Karibima, također nameću opću zabranu pobačaja, čak i u slučajevima silovanja, ali i kad je u opasnosti i život same majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:53