stdClass Object ( [id] => 1315073 [title] => Još jedan Kennedy želi biti predsjednik. Tko je kontroverzni Robert, kojeg ni vlastita obitelj ne želi u Bijeloj kući [alias] => jos-jedan-kennedy-zeli-biti-predsjednik-tko-je-kontroverzni-robert-kojeg-ni-vlastita-obitelj-ne-zeli-u-bijeloj-kuci [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otkako je u travnju ušao u borbu za demokratsku nominaciju za predsjedničkoga kandidata na sljedećim američkim izborima, ankete pokazuju kako trenutačno ima podršku oko 21 posto birača, premda je održao vrlo malo predizbornih skupova.

Ta je podrška dijelom rezultat nezadovoljstva demokratskih glasača aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je najavio namjeru da se u dobi od 80 godina kandidira za drugi mandat i uživa potporu od 41 posto. Analitičari procjenjuju kako sadašnja potpora Robertu F. Kennedyju Jr., a o njemu je riječ, ima veze s njegovim slavnim prezimenom. On je nećak ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja i sin predsjednikova također ubijenog brata Roberta F. Kennedyja.

Rezultati anketa vjerojatno su kombinacija nostalgije za obitelji Kennedy i njihovim brendom i nedovoljnog poznavanja stajališta Roberta Juniora. Ta se podrška ipak smanjuje kako sve više demokrata doznaje njegove stavove o različitim temama. Bidenov kamp uglavnom ignorira potencijalnog izbornog protivnika, ali svejedno je kritizirao njegove komentare o etničkom cilju pandemije COVID-a. I drugi članovi Demokratske stranke distanciraju se od Kennedyjevih opaski opisujući ih antisemitskim i antiazijskim.

I članovi njegove vlastite obitelji već godinama kritiziraju neke njegove izjave.

– Snažno osuđujem žalosne i neistinite tvrdnje koje je moj brat iznio tvrdeći da je COVID kreiran s etničkim ciljevima – kazala je njegova sestra Kerry.

---

image

Robert F. Kennedy Jr. uključio se u borbu za demokratsku predsjedničku nominaciju

Afp
---

Robert Jr. je, naime, nedavno kazao kako je COVID-19 "etnički usmjeren" za napad na bijelce i crnce, a štedi aškenaske Židove i Kineze. Poslije se pravdao kako nikad nije implicirao da je etnički efekt namjerno kreiran, nego da je citirao istraživanje koje je objavio nacionalni zdravstveni institut koji se bavio time kako genetski faktori pridonose prijenosu koronavirusa. Autor istraživanja je u priopćenju za medije naveo kako rezultati ni na koji način ne podupiru Kennedyjeve tvrdnje i da će takav način pogrešnog interpretiranja naškoditi znanstvenim istraživanjima kojima se pokušava okončati pandemiju.

Bila je to još jedna u nizu osporavanih tvrdnji odvjetnika koji je svojedobno bio iznimno cijenjen zbog borbe za zaštitu okoliša, a posljednja dva desetljeća svoju energiju ulaže u antivakserski aktivizam i teorije zavjere. Prošle je godine mjere zaštite od pandemije nazvao fašističkima, kazao je kako takve mjere nisu viđene ni u Hitlerovoj Njemačkoj.

Cjepivo protiv COVID-a 19 nazvao je "najsmrtonosnijim cjepivom ikad napravljenim", kazao je kako je Anne Frank imala više slobode tijekom holokausta nego Amerikanci koje se prisiljavalo da se cijepe, što je izazvalo žestoke kritike i zbog te se usporedbe poslije ispričao.

Još jedan od (demokratskih) problema s Robertom Jr. jest njegova bliskost s Trumpovim krilom Republikanske stranke, od čijih donatora i sam dobiva priloge za kampanju. Posljednjih godina pojavljivao se na događajima koji su gurali lažne tvrdnje o izborima 2020. i umanjivali značenje napada na Capitol u siječnju 2021. godine.

---

image

Robert F. Kennedy Jr. s trećom suprugom, glumicom Cheryl Hines

fp
---

Sam Donald Trump hvalio je Kennedyja kao "jako pametnog i dobrog", a Roger Stone, istaknuti Trumpov saveznik, opetovano je promovirao ideju da se bivši predsjednik i Robert Jr. kandidiraju na istom listiću. Uz to Kennedyjeva kampanja ima izrazito prijateljsku pozornost Fox Newsa i drugih desničarskih medija, a Trumpov bivši savjetnik Steve Bannon dugo je ohrabrivao Kennedyja da se kandidira vjerujući da bi on mogao biti vrlo koristan "agent kaosa" u predsjedničkoj utrci sljedeće godine.

Republikanci podupiru Kennedyja kako bi naškodili Bidenu, ali nitko ne očekuje da će on biti značajna prijetnja predsjednikovoj novoj demokratskoj nominaciji. Kako bilo, 69-godišnji Robert Jr. je najmanje 12. član dinastije Kennedy, "kraljevske obitelji američke politike", koji se natječe za neku političku funkciju, peti član obitelji koji želi ući u Bijelu kuću, a to je jedino uspjelo njegovu stricu JFK-u.

Robertova kandidatura veliki je test za povezanost klana Kennedyjevih, koji ne žele da se on bori za predsjedničku fotelju, ali ne znaju što da učine u vezi s tim. Jack Schlossberg, jedini unuk predsjednika Johna F. Kennedyja, jasno je kazao što misli o tome. Javno je rekao da je to "projekt taštine" koji uništava nasljeđe njegova djeda i njihove slavne obitelji.

– Slušao sam ga, poznajem ga. Nije mi jasno kako bilo tko može misliti da bi on trebao biti predsjednik. Ono što znam jest da je njegova kandidatura neprilična – poručio je Jack Schlossberg, dodajući kako Robert Jr. trguje Camelotom, celebrity statusom, teorijama zavjere i konfliktima za vlastiti dobitak i slavu.

Tridesetogodišnji Schlossberg kazao je kako se nije konzultirao s obitelji i dodao kako objava videa u kojemu iznosi neslaganje sa stričevom kandidaturom nije bila lako donesena odluka, te je naglasio koliko se divi predsjedniku Bidenu, za kojeg smatra da vidi Ameriku na isti način kao i njegov pokojni djed JFK.

---

image

Robert F. Kennedy sa suprugom Ethel i sedmero od njihovih jedanaestero djece, Robert Jr. je prvi slijeva iza majke

Profimedia
---

Još neki članovi obitelji smatraju potrebnim javno progovoriti protiv Robertove kandidature, dok se ostali, premda ne dijele njegove stavove, brinu za njega, ne žele ga vidjeti povrijeđenog i smatraju da javne kritike neće pomoći.

– Jako volim svoga brata i premda se s njim ne slažem u brojnim temama i teorijama, ne želim ga nokautirati. Učinio je punog dobroga za mnoge, mnoge ljude – kazala je Courtney Kennedy Hill, jedna od Robertovih sestara, navodeći njegov odvjetnički rad na zaštiti okoliša, čime je pomogao čišćenju rijeke Hudson, kao i pomoć onima koji su se borili s ovisnošću o drogama.

Tradicionalno pravilo Kennedyjevih je da se uvijek drže zajedno, da bez obzira na sve podržavaju jedni druge. Obitelj je bila stijena, solidarnost, kodeks. Robertova kandidatura to mijenja i ovo su vrlo bolni trenuci, a on sam odbija javno komentirati odnose s ostalim članovima obitelji, ali je u izjavi za CNN nedugo prije objave kandidature u travnju kazao kako ne zamjera rodbini koja ga ne podržava, "obitelji se mogu ne slagati i ipak voljeti jedni druge", poručio je.

Rođen 17. siječnja 1954. godine, Robert Francis Kennedy Jr. je treće od jedanaestero djece Roberta F. Kennedyja i Ethel Kennedy. Imao je devet godina kad je ubijen njegov stric JFK, a 14 godina kad je 1968. ubijen njegov otac, u to vrijeme glavni državni odvjetnik i kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Za atentat na oca doznao je dok je bio u školi u North Bethesdi u Marylandu, nekoliko sati kasnije je, zajedno sa starijom sestrom Kathleen i starijim bratom Josephom, odletio u Los Angeles zrakoplovom potpredsjednika Huberta Humphreyja i bio je uz oca kad je preminuo od posljedica atentata.

---

image

Predsjednik JFK s djecom Kennedyjevih u Hyannisportu 1963. godine, među njima je i Robert Kennedy Jr.

Profimedia
---

U mladosti je Robert mlađi imao problema s ovisnošću, izbačen je iz dvije privatne škole i više puta uhićen zbog posjedovanja marihuane i heroina. Uspio je nastaviti školovanje i diplomirao je na Harvardu 1976. godine, poslije je studirao na londonskoj školi ekonomije i na fakultetima Sveučilišta Virginia i Sveučilišta Pace stekao pravničke diplome koje su mu omogućile bavljenje advokaturom.

Nakon što je otišao na rehabilitaciju 1983. godine, kaže da je od tada čist i postao je križar u borbi protiv droge. Karijeru je 1982. započeo kao pomoćnik državnog odvjetnika za Manhattan, ali sljedeće godine dao je ostavku nakon što nije prošao pravosudni ispit. Slijedilo je uhićenje zbog posjedovanja heroina, priznao je krivnju i bio osuđen na dvije godine uvjetne kazne i rad za opće dobro, tijekom kojeg je volontirao u neprofitnoj organizaciji Natural Resources Defence Council, a priključio se kao istražitelj i organizaciji Riverkeeper, u kojoj je postao stariji odvjetnik nakon što je primljen u newyoršku komoru 1985. godine.

Postao je stručnjak za zakone o zaštiti okoliša i bio cijenjen zbog borbe za zaštitu vodenih tokova, prava urođenika i obnovljivu energiju, a sam sebe je običavao opisivati kao "nesumnjivo vodećeg zaštitnika okoliša u državi".

Od 2005. godine promovira tvrdnje, koje su znanstvenici opovrgnuli, o vezi između cjepiva i autizma i osnovao je Children‘s Health Defense, grupu koja se protivi cijepljenju. Od pojave pandemije koronavirusa postao je vodeći "propovjednik" dezinformacija o cjepivu protiv COVID-a 19, a većina njegovih javnih kritika zdravstvenog sustava usmjerena je na Anthonyja Faucija, Billa Gatesa i Joea Bidena, te je, među ostalim svojim radovima, napisao knjige "Pravi Anthony Fauci" 2021. i "Pismo liberalima" 2022. godine.

Kennedy samog sebe ne vidi kao antivaksera, kaže kako ljude koji se zalažu za sigurnija cjepiva ne bi trebalo marginalizirati i optuživati da su antivakseri.

---

image

Robert Jr. se od djetinjstva bavi sokolarstvom i uzgojem sokolova i jastreba - snimljen je 1974. u Nairobiju u Keniji, gdje je sudjelovao u snimanju dokumentarne serije ‘Posljednja granica‘

Profimedia
---

– Ja sam za cijepljenje. Svih mojih šestero djece je cijepljeno. Vjerujem da su cjepiva spasila živote stotina milijuna ljudi tijekom proteklog stoljeća i da je šira rasprava o cjepivima ključna za javno zdravstvo. Ali želim da naša cjepiva budu sigurna koliko god je to moguće – kaže Robert Jr.

Cjepiva nisu jedini izvor rasprava i prijepora, Kennedy je govorio kako je učestalost masovnih pucnjava i ubojstava u školama povezana s povećanim korištenjem antidepresiva, uporno tvrdi i kako je CIA bila umiješana u ubojstvo njegova strica JFK-a, a vjerojatno i u ubojstvo njegova oca.

Kao otvoreni oponent vojne industrije i stranih intervencija, Robert Kennedy Jr. bio je izrazito kritičan o iračkom ratu, kao i o američkoj umiješanosti u rat u Ukrajini, nazivajući ga "američkim ratom protiv Rusije". Bidenovu administraciju je optužio da laže javnosti o ratu i sugerirao da su američki lideri gurnuli Ukrajinu u rat s Rusijom kao dio svoga velikog strateškog plana da se uništi bilo koja država poput Rusije koja se opire američkoj imperijalističkoj ekspanziji.

Kennedy je podržao kampanju za potpredsjednika Ala Gorea tijekom predsjedničke kampanje 2000. godine, a četiri godine kasnije na predsjedničkim izborima je podržao Johna Kerryja naglašavajući njegovu snažnu posvećenost pitanjima zaštite okoliša.

Robert i njegove sestre Kerry i Kathleen su 2007. podržali Hillary Clinton u borbi za demokratsku nominaciju za izbore 2008., a nakon demokratske konvencije Kennedy je sudjelovao u kampanji Baracka Obame. Nakon izbora Obamina je administracija razmatrala Roberta Jr. kao kandidata za voditelja Environmental Protection Agency, ali odustali su uvjereni kako zbog kontroverznih izjava i uhićenja zbog posjedovanja heroina 80-ih godina gotovo sigurno ne bio dobio odobrenje u Senatu.

---

image

Robert Kennedy Jr. je svojedobno podržao kandidaturu Johna Kerryja, također poznatog zagovornika zaštite okoliša

Profimedia
---

Ovaj licencirani sokolar i uzgajivač sokolova i jastrebova, te kanuist na divljim vodama, i svojim privatnim životom privlači pozornost. U travnju 1982. vjenčao se s Emily Ruth Black, koju je upoznao na pravnom fakultetu. Imaju dvoje djece, Roberta Francisa "Bobbyja" Kennedyja III., koji je rođen 1984. godine, i Kathleen Alexandru, rođenu 1988. godine. Robert i Emily razdvojili su se 1992. i razveli 1994. godine.

U travnju te godine vjenčao se s Mary Kathleen Richardson na istraživačkom plovilu na rijeci Hudson. Dobili su četvero djece: Conor Richardson Kennedy rođen je 1994., Kyra LeMoyne Kennedy 1995., William Finbar "Finn" Kennedy 1997., a Aidan Caohman Vieques Kennedy 2001. godine.

Robert je 12. svibnja 2010. podnio zahtjev za razvodom, tri dana kasnije ona je optužena za vožnju u alkoholiziranom stanju, a 16. svibnja pronađena je mrtva u pomoćnoj zgradi na svom posjedu u Bedfordu u saveznoj državi New York. Počinila je samoubojstvo vješanjem, a poslije se doznalo kako je Mary vidjela suprugov osobni dnevnik iz 2001. godine u kojemu je bilježio svoje seksualne uspjehe, bilo je upisano 37 žena.

---

image

Robert F. Kennedy s rođakinjom Marijom Shiver u Kaliforniji 2005. godine; oboje su nećaci ubijenog predsjednika Johna. F. Kennedyja Profimedia

Profimedia
---

S trećom suprugom, glumicom i redateljicom Cheryl Hines, Kennedy se vjenčao 2. kolovoza 2014. na imanju Kennedyjevih na Cape Codu. Vezu su započeli 2012., nakon što ih je upoznao Larry David, Cherylin kolega iz serije "Curb Your Enthusiasm".

U četrdesetim godinama života kod Kennedyja se razvila spastična disfonija, spazam glasnica, povremeni grč mišića grkljana koji izaziva promjenu glasa i otežava govor.

Kennedy je katolik koji svetog Franju Asiškog smatra svojim svecem zaštitnikom i uzorom, a 2004. je objavio i biografiju sveca "Saint Francis of Assisi: A Life of Joy". Hoće li ga svečev zagovor odvesti do Bijele kuće, tek ćemo vidjeti.

---

image

Robert s drugom suprugom, Mary Richardson Kennedy, koja se objesila 2012. godine

Pip/Landmark/Profimedia/Pip/Landmark/Profimedia
------
image

Robert F. Kennedy Jr.

Profimedia
------
image

Robert Jr. na jednom od antivakserskih skupova

Profimedia
------
image
Profimedia
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE ODUSTAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NE ODUSTAJU 2 0 12416 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-11 12:07:01 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-15 14:42:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-15 14:42:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Još jedan Kennedy želi biti predsjednik. Tko je kontroverzni Robert, kojeg ni vlastita obitelj ne želi u Bijeloj kući [metakey] => robert f. kennedy, Demokratski kandidat, Ubijeni predsjednik, američki izbori, Kandidat za predsjednika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422101.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422098.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422103.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422057.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422004.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422007.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422010.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422018.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422016.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422023.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422029.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25422047.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","fp","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Pip\/Landmark\/Profimedia\/Pip\/Landmark\/Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Robert F. Kennedy Jr. uklju\u010dio se u borbu za demokratsku predsjedni\u010dku nominaciju<\/p>","

Robert F. Kennedy Jr. s tre\u0107om suprugom, glumicom Cheryl Hines<\/p>","

Robert F. Kennedy sa suprugom Ethel i sedmero od njihovih jedanaestero djece, Robert Jr. je prvi slijeva iza majke<\/p>","

Predsjednik JFK s djecom Kennedyjevih u Hyannisportu 1963. godine, me\u0111u njima je i Robert Kennedy Jr.<\/p>","

Robert Jr. se od djetinjstva bavi sokolarstvom i uzgojem sokolova i jastreba - snimljen je 1974. u Nairobiju u Keniji, gdje je sudjelovao u snimanju dokumentarne serije \u2018Posljednja granica\u2018<\/p>","

Robert Kennedy Jr. je svojedobno podr\u017eao kandidaturu Johna Kerryja, tako\u0111er poznatog zagovornika za\u0161tite okoli\u0161a<\/p>","

Robert F. Kennedy s ro\u0111akinjom Marijom Shiver u Kaliforniji 2005. godine; oboje su ne\u0107aci ubijenog predsjednika Johna. F. Kennedyja Profimedia<\/p>","

Robert s drugom suprugom, Mary Richardson Kennedy, koja se objesila 2012. godine<\/p>","

Robert F. Kennedy Jr.<\/p>","

Robert Jr. na jednom od antivakserskih skupova<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25422101_1920.jpg":"1920x1080","k_25422101_1280.jpg":"1280x1280","k_25422101_1024.jpg":"1024x1024","k_25422101_640.jpg":"640x640","k_25422101_480.jpg":"480x480","k_25422101_340.jpg":"340x340","k_25422101_220.jpg":"220x220","o_25422101_1280.jpg":"1280x853","o_25422101_1024.jpg":"1024x682","o_25422101_640.jpg":"640x426","o_25422101_480.jpg":"480x320","o_25422101_340.jpg":"340x226","o_25422101_220.jpg":"220x146","h_25422101_1280.jpg":"1280x854","h_25422101_1024.jpg":"1024x683","h_25422101_640.jpg":"640x427","h_25422101_480.jpg":"480x320","h_25422101_340.jpg":"340x227","h_25422101_220.jpg":"220x147","pp_25422101_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422101_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422101_640.jpg":"640x814","pp_25422101_480.jpg":"480x611","pp_25422101_340.jpg":"340x432","pp_25422101_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25422098_1920.jpg":"1920x1080","k_25422098_1280.jpg":"1280x1280","k_25422098_1024.jpg":"1024x1024","k_25422098_640.jpg":"640x640","k_25422098_480.jpg":"480x480","k_25422098_340.jpg":"340x340","k_25422098_220.jpg":"220x220","o_25422098_1280.jpg":"1280x853","o_25422098_1024.jpg":"1024x682","o_25422098_640.jpg":"640x426","o_25422098_480.jpg":"480x320","o_25422098_340.jpg":"340x226","o_25422098_220.jpg":"220x146","h_25422098_1280.jpg":"1280x854","h_25422098_1024.jpg":"1024x683","h_25422098_640.jpg":"640x427","h_25422098_480.jpg":"480x320","h_25422098_340.jpg":"340x227","h_25422098_220.jpg":"220x147","pp_25422098_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422098_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422098_640.jpg":"640x814","pp_25422098_480.jpg":"480x611","pp_25422098_340.jpg":"340x432","pp_25422098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1357","hd_25422103_1920.jpg":"1920x1080","k_25422103_1280.jpg":"1280x1280","k_25422103_1024.jpg":"1024x1024","k_25422103_640.jpg":"640x640","k_25422103_480.jpg":"480x480","k_25422103_340.jpg":"340x340","k_25422103_220.jpg":"220x220","o_25422103_1280.jpg":"1280x904","o_25422103_1024.jpg":"1024x723","o_25422103_640.jpg":"640x452","o_25422103_480.jpg":"480x339","o_25422103_340.jpg":"340x240","o_25422103_220.jpg":"220x155","h_25422103_1280.jpg":"1280x854","h_25422103_1024.jpg":"1024x683","h_25422103_640.jpg":"640x427","h_25422103_480.jpg":"480x320","h_25422103_340.jpg":"340x227","h_25422103_220.jpg":"220x147","pp_25422103_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422103_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422103_640.jpg":"640x814","pp_25422103_480.jpg":"480x611","pp_25422103_340.jpg":"340x432","pp_25422103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1354","hd_25422057_1920.jpg":"1920x1080","k_25422057_1280.jpg":"1280x1280","k_25422057_1024.jpg":"1024x1024","k_25422057_640.jpg":"640x640","k_25422057_480.jpg":"480x480","k_25422057_340.jpg":"340x340","k_25422057_220.jpg":"220x220","o_25422057_1280.jpg":"1280x902","o_25422057_1024.jpg":"1024x722","o_25422057_640.jpg":"640x451","o_25422057_480.jpg":"480x338","o_25422057_340.jpg":"340x239","o_25422057_220.jpg":"220x155","h_25422057_1280.jpg":"1280x854","h_25422057_1024.jpg":"1024x683","h_25422057_640.jpg":"640x427","h_25422057_480.jpg":"480x320","h_25422057_340.jpg":"340x227","h_25422057_220.jpg":"220x147","pp_25422057_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422057_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422057_640.jpg":"640x814","pp_25422057_480.jpg":"480x611","pp_25422057_340.jpg":"340x432","pp_25422057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1530","hd_25422004_1920.jpg":"1920x1080","k_25422004_1280.jpg":"1280x1280","k_25422004_1024.jpg":"1024x1024","k_25422004_640.jpg":"640x640","k_25422004_480.jpg":"480x480","k_25422004_340.jpg":"340x340","k_25422004_220.jpg":"220x220","o_25422004_1280.jpg":"1280x1020","o_25422004_1024.jpg":"1024x816","o_25422004_640.jpg":"640x510","o_25422004_480.jpg":"480x382","o_25422004_340.jpg":"340x270","o_25422004_220.jpg":"220x175","h_25422004_1280.jpg":"1280x854","h_25422004_1024.jpg":"1024x683","h_25422004_640.jpg":"640x427","h_25422004_480.jpg":"480x320","h_25422004_340.jpg":"340x227","h_25422004_220.jpg":"220x147","pp_25422004_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422004_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422004_640.jpg":"640x814","pp_25422004_480.jpg":"480x611","pp_25422004_340.jpg":"340x432","pp_25422004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1523","hd_25422007_1920.jpg":"1920x1080","k_25422007_1280.jpg":"1280x1280","k_25422007_1024.jpg":"1024x1024","k_25422007_640.jpg":"640x640","k_25422007_480.jpg":"480x480","k_25422007_340.jpg":"340x340","k_25422007_220.jpg":"220x220","o_25422007_1280.jpg":"1280x1015","o_25422007_1024.jpg":"1024x812","o_25422007_640.jpg":"640x507","o_25422007_480.jpg":"480x380","o_25422007_340.jpg":"340x269","o_25422007_220.jpg":"220x174","h_25422007_1280.jpg":"1280x854","h_25422007_1024.jpg":"1024x683","h_25422007_640.jpg":"640x427","h_25422007_480.jpg":"480x320","h_25422007_340.jpg":"340x227","h_25422007_220.jpg":"220x147","pp_25422007_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422007_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422007_640.jpg":"640x814","pp_25422007_480.jpg":"480x611","pp_25422007_340.jpg":"340x432","pp_25422007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1585","hd_25422010_1920.jpg":"1920x1080","k_25422010_1280.jpg":"1280x1280","k_25422010_1024.jpg":"1024x1024","k_25422010_640.jpg":"640x640","k_25422010_480.jpg":"480x480","k_25422010_340.jpg":"340x340","k_25422010_220.jpg":"220x220","o_25422010_1280.jpg":"1280x1056","o_25422010_1024.jpg":"1024x845","o_25422010_640.jpg":"640x528","o_25422010_480.jpg":"480x396","o_25422010_340.jpg":"340x280","o_25422010_220.jpg":"220x181","h_25422010_1280.jpg":"1280x854","h_25422010_1024.jpg":"1024x683","h_25422010_640.jpg":"640x427","h_25422010_480.jpg":"480x320","h_25422010_340.jpg":"340x227","h_25422010_220.jpg":"220x147","pp_25422010_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422010_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422010_640.jpg":"640x814","pp_25422010_480.jpg":"480x611","pp_25422010_340.jpg":"340x432","pp_25422010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25422018_1920.jpg":"1920x1080","k_25422018_1280.jpg":"1280x1280","k_25422018_1024.jpg":"1024x1024","k_25422018_640.jpg":"640x640","k_25422018_480.jpg":"480x480","k_25422018_340.jpg":"340x340","k_25422018_220.jpg":"220x220","o_25422018_1280.jpg":"1280x853","o_25422018_1024.jpg":"1024x682","o_25422018_640.jpg":"640x426","o_25422018_480.jpg":"480x320","o_25422018_340.jpg":"340x226","o_25422018_220.jpg":"220x146","h_25422018_1280.jpg":"1280x854","h_25422018_1024.jpg":"1024x683","h_25422018_640.jpg":"640x427","h_25422018_480.jpg":"480x320","h_25422018_340.jpg":"340x227","h_25422018_220.jpg":"220x147","pp_25422018_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422018_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422018_640.jpg":"640x814","pp_25422018_480.jpg":"480x611","pp_25422018_340.jpg":"340x432","pp_25422018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1829x2348","hd_25422016_1920.jpg":"1920x1080","k_25422016_1280.jpg":"1280x1280","k_25422016_1024.jpg":"1024x1024","k_25422016_640.jpg":"640x640","k_25422016_480.jpg":"480x480","k_25422016_340.jpg":"340x340","k_25422016_220.jpg":"220x220","o_25422016_1280.jpg":"1280x1643","o_25422016_1024.jpg":"1024x1314","o_25422016_640.jpg":"640x821","o_25422016_480.jpg":"480x616","o_25422016_340.jpg":"340x436","o_25422016_220.jpg":"220x282","h_25422016_1280.jpg":"1280x854","h_25422016_1024.jpg":"1024x683","h_25422016_640.jpg":"640x427","h_25422016_480.jpg":"480x320","h_25422016_340.jpg":"340x227","h_25422016_220.jpg":"220x147","pp_25422016_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422016_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422016_640.jpg":"640x814","pp_25422016_480.jpg":"480x611","pp_25422016_340.jpg":"340x432","pp_25422016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25422023_1920.jpg":"1920x1080","k_25422023_1280.jpg":"1280x1280","k_25422023_1024.jpg":"1024x1024","k_25422023_640.jpg":"640x640","k_25422023_480.jpg":"480x480","k_25422023_340.jpg":"340x340","k_25422023_220.jpg":"220x220","o_25422023_1280.jpg":"1280x853","o_25422023_1024.jpg":"1024x682","o_25422023_640.jpg":"640x426","o_25422023_480.jpg":"480x320","o_25422023_340.jpg":"340x226","o_25422023_220.jpg":"220x146","h_25422023_1280.jpg":"1280x854","h_25422023_1024.jpg":"1024x683","h_25422023_640.jpg":"640x427","h_25422023_480.jpg":"480x320","h_25422023_340.jpg":"340x227","h_25422023_220.jpg":"220x147","pp_25422023_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422023_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422023_640.jpg":"640x814","pp_25422023_480.jpg":"480x611","pp_25422023_340.jpg":"340x432","pp_25422023_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25422029_1920.jpg":"1920x1080","k_25422029_1280.jpg":"1280x1280","k_25422029_1024.jpg":"1024x1024","k_25422029_640.jpg":"640x640","k_25422029_480.jpg":"480x480","k_25422029_340.jpg":"340x340","k_25422029_220.jpg":"220x220","o_25422029_1280.jpg":"1280x720","o_25422029_1024.jpg":"1024x576","o_25422029_640.jpg":"640x360","o_25422029_480.jpg":"480x270","o_25422029_340.jpg":"340x191","o_25422029_220.jpg":"220x123","h_25422029_1280.jpg":"1280x854","h_25422029_1024.jpg":"1024x683","h_25422029_640.jpg":"640x427","h_25422029_480.jpg":"480x320","h_25422029_340.jpg":"340x227","h_25422029_220.jpg":"220x147","pp_25422029_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422029_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422029_640.jpg":"640x814","pp_25422029_480.jpg":"480x611","pp_25422029_340.jpg":"340x432","pp_25422029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25422047_1920.jpg":"1920x1080","k_25422047_1280.jpg":"1280x1280","k_25422047_1024.jpg":"1024x1024","k_25422047_640.jpg":"640x640","k_25422047_480.jpg":"480x480","k_25422047_340.jpg":"340x340","k_25422047_220.jpg":"220x220","o_25422047_1280.jpg":"1280x853","o_25422047_1024.jpg":"1024x682","o_25422047_640.jpg":"640x426","o_25422047_480.jpg":"480x320","o_25422047_340.jpg":"340x226","o_25422047_220.jpg":"220x146","h_25422047_1280.jpg":"1280x854","h_25422047_1024.jpg":"1024x683","h_25422047_640.jpg":"640x427","h_25422047_480.jpg":"480x320","h_25422047_340.jpg":"340x227","h_25422047_220.jpg":"220x147","pp_25422047_1280.jpg":"1280x1628","pp_25422047_1024.jpg":"1024x1303","pp_25422047_640.jpg":"640x814","pp_25422047_480.jpg":"480x611","pp_25422047_340.jpg":"340x432","pp_25422047_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7507303 Threads: 7 Questions: 1539301594 Slow queries: 4683322 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110898098 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/jos-jedan-kennedy-zeli-biti-predsjednik-tko-je-kontroverzni-robert-kojeg-ni-vlastita-obitelj-ne-zeli-u-bijeloj-kuci-1315073 [printLink] => /vijesti/svijet/jos-jedan-kennedy-zeli-biti-predsjednik-tko-je-kontroverzni-robert-kojeg-ni-vlastita-obitelj-ne-zeli-u-bijeloj-kuci-1315073?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605572 [name] => robert f. kennedy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-07 09:18:37 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-f-kennedy [link] => /tag/robert-f-kennedy ) [1] => stdClass Object ( [id] => 726578 [name] => Demokratski kandidat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-15 16:42:53 [main_article_id] => 0 [alias] => demokratski-kandidat [link] => /tag/demokratski-kandidat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 726579 [name] => Ubijeni predsjednik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-15 16:42:53 [main_article_id] => 0 [alias] => ubijeni-predsjednik [link] => /tag/ubijeni-predsjednik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 235781 [name] => američki izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-izbori [link] => /tag/americki-izbori ) [4] => stdClass Object ( [id] => 376871 [name] => kandidat za predsjednika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kandidat-za-predsjednika [link] => /tag/kandidat-za-predsjednika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE ODUSTAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Još jedan Kennedy želi biti predsjednik. Tko je kontroverzni Robert, kojeg ni vlastita obitelj ne želi u Bijeloj kući [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422101.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422101.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422098.jpg [title] =>

Robert F. Kennedy Jr. uključio se u borbu za demokratsku predsjedničku nominaciju

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422103.jpg [title] =>

Robert F. Kennedy Jr. s trećom suprugom, glumicom Cheryl Hines

fp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422057.jpg [title] =>

Robert F. Kennedy sa suprugom Ethel i sedmero od njihovih jedanaestero djece, Robert Jr. je prvi slijeva iza majke

Profimedia ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422004.jpg [title] =>

Predsjednik JFK s djecom Kennedyjevih u Hyannisportu 1963. godine, među njima je i Robert Kennedy Jr.

Profimedia ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422007.jpg [title] =>

Robert Jr. se od djetinjstva bavi sokolarstvom i uzgojem sokolova i jastreba - snimljen je 1974. u Nairobiju u Keniji, gdje je sudjelovao u snimanju dokumentarne serije ‘Posljednja granica‘

Profimedia ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422010.jpg [title] =>

Robert Kennedy Jr. je svojedobno podržao kandidaturu Johna Kerryja, također poznatog zagovornika zaštite okoliša

Profimedia ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422018.jpg [title] =>

Robert F. Kennedy s rođakinjom Marijom Shiver u Kaliforniji 2005. godine; oboje su nećaci ubijenog predsjednika Johna. F. Kennedyja Profimedia

Profimedia ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422016.jpg [title] =>

Robert s drugom suprugom, Mary Richardson Kennedy, koja se objesila 2012. godine

Pip/Landmark/Profimedia/Pip/Landmark/Profimedia ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422023.jpg [title] =>

Robert F. Kennedy Jr.

Profimedia ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422029.jpg [title] =>

Robert Jr. na jednom od antivakserskih skupova

Profimedia ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25422047.jpg [title] => Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otkako je u travnju ušao u borbu za demokratsku nominaciju za predsjedničkoga kandidata na sljedećim američkim izborima, ankete pokazuju kako trenutačno ima podršku oko 21 posto birača, premda je održao vrlo malo predizbornih skupova.

Ta je podrška dijelom rezultat nezadovoljstva demokratskih glasača aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je najavio namjeru da se u dobi od 80 godina kandidira za drugi mandat i uživa potporu od 41 posto. Analitičari procjenjuju kako sadašnja potpora Robertu F. Kennedyju Jr., a o njemu je riječ, ima veze s njegovim slavnim prezimenom. On je nećak ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja i sin predsjednikova također ubijenog brata Roberta F. Kennedyja.

Rezultati anketa vjerojatno su kombinacija nostalgije za obitelji Kennedy i njihovim brendom i nedovoljnog poznavanja stajališta Roberta Juniora. Ta se podrška ipak smanjuje kako sve više demokrata doznaje njegove stavove o različitim temama. Bidenov kamp uglavnom ignorira potencijalnog izbornog protivnika, ali svejedno je kritizirao njegove komentare o etničkom cilju pandemije COVID-a. I drugi članovi Demokratske stranke distanciraju se od Kennedyjevih opaski opisujući ih antisemitskim i antiazijskim.

I članovi njegove vlastite obitelji već godinama kritiziraju neke njegove izjave.

– Snažno osuđujem žalosne i neistinite tvrdnje koje je moj brat iznio tvrdeći da je COVID kreiran s etničkim ciljevima – kazala je njegova sestra Kerry.

---

image

Robert F. Kennedy Jr. uključio se u borbu za demokratsku predsjedničku nominaciju

Afp
---

Robert Jr. je, naime, nedavno kazao kako je COVID-19 "etnički usmjeren" za napad na bijelce i crnce, a štedi aškenaske Židove i Kineze. Poslije se pravdao kako nikad nije implicirao da je etnički efekt namjerno kreiran, nego da je citirao istraživanje koje je objavio nacionalni zdravstveni institut koji se bavio time kako genetski faktori pridonose prijenosu koronavirusa. Autor istraživanja je u priopćenju za medije naveo kako rezultati ni na koji način ne podupiru Kennedyjeve tvrdnje i da će takav način pogrešnog interpretiranja naškoditi znanstvenim istraživanjima kojima se pokušava okončati pandemiju.

Bila je to još jedna u nizu osporavanih tvrdnji odvjetnika koji je svojedobno bio iznimno cijenjen zbog borbe za zaštitu okoliša, a posljednja dva desetljeća svoju energiju ulaže u antivakserski aktivizam i teorije zavjere. Prošle je godine mjere zaštite od pandemije nazvao fašističkima, kazao je kako takve mjere nisu viđene ni u Hitlerovoj Njemačkoj.

Cjepivo protiv COVID-a 19 nazvao je "najsmrtonosnijim cjepivom ikad napravljenim", kazao je kako je Anne Frank imala više slobode tijekom holokausta nego Amerikanci koje se prisiljavalo da se cijepe, što je izazvalo žestoke kritike i zbog te se usporedbe poslije ispričao.

Još jedan od (demokratskih) problema s Robertom Jr. jest njegova bliskost s Trumpovim krilom Republikanske stranke, od čijih donatora i sam dobiva priloge za kampanju. Posljednjih godina pojavljivao se na događajima koji su gurali lažne tvrdnje o izborima 2020. i umanjivali značenje napada na Capitol u siječnju 2021. godine.

---

image

Robert F. Kennedy Jr. s trećom suprugom, glumicom Cheryl Hines

fp
---

Sam Donald Trump hvalio je Kennedyja kao "jako pametnog i dobrog", a Roger Stone, istaknuti Trumpov saveznik, opetovano je promovirao ideju da se bivši predsjednik i Robert Jr. kandidiraju na istom listiću. Uz to Kennedyjeva kampanja ima izrazito prijateljsku pozornost Fox Newsa i drugih desničarskih medija, a Trumpov bivši savjetnik Steve Bannon dugo je ohrabrivao Kennedyja da se kandidira vjerujući da bi on mogao biti vrlo koristan "agent kaosa" u predsjedničkoj utrci sljedeće godine.

Republikanci podupiru Kennedyja kako bi naškodili Bidenu, ali nitko ne očekuje da će on biti značajna prijetnja predsjednikovoj novoj demokratskoj nominaciji. Kako bilo, 69-godišnji Robert Jr. je najmanje 12. član dinastije Kennedy, "kraljevske obitelji američke politike", koji se natječe za neku političku funkciju, peti član obitelji koji želi ući u Bijelu kuću, a to je jedino uspjelo njegovu stricu JFK-u.

Robertova kandidatura veliki je test za povezanost klana Kennedyjevih, koji ne žele da se on bori za predsjedničku fotelju, ali ne znaju što da učine u vezi s tim. Jack Schlossberg, jedini unuk predsjednika Johna F. Kennedyja, jasno je kazao što misli o tome. Javno je rekao da je to "projekt taštine" koji uništava nasljeđe njegova djeda i njihove slavne obitelji.

– Slušao sam ga, poznajem ga. Nije mi jasno kako bilo tko može misliti da bi on trebao biti predsjednik. Ono što znam jest da je njegova kandidatura neprilična – poručio je Jack Schlossberg, dodajući kako Robert Jr. trguje Camelotom, celebrity statusom, teorijama zavjere i konfliktima za vlastiti dobitak i slavu.

Tridesetogodišnji Schlossberg kazao je kako se nije konzultirao s obitelji i dodao kako objava videa u kojemu iznosi neslaganje sa stričevom kandidaturom nije bila lako donesena odluka, te je naglasio koliko se divi predsjedniku Bidenu, za kojeg smatra da vidi Ameriku na isti način kao i njegov pokojni djed JFK.

---

image

Robert F. Kennedy sa suprugom Ethel i sedmero od njihovih jedanaestero djece, Robert Jr. je prvi slijeva iza majke

Profimedia
---

Još neki članovi obitelji smatraju potrebnim javno progovoriti protiv Robertove kandidature, dok se ostali, premda ne dijele njegove stavove, brinu za njega, ne žele ga vidjeti povrijeđenog i smatraju da javne kritike neće pomoći.

– Jako volim svoga brata i premda se s njim ne slažem u brojnim temama i teorijama, ne želim ga nokautirati. Učinio je punog dobroga za mnoge, mnoge ljude – kazala je Courtney Kennedy Hill, jedna od Robertovih sestara, navodeći njegov odvjetnički rad na zaštiti okoliša, čime je pomogao čišćenju rijeke Hudson, kao i pomoć onima koji su se borili s ovisnošću o drogama.

Tradicionalno pravilo Kennedyjevih je da se uvijek drže zajedno, da bez obzira na sve podržavaju jedni druge. Obitelj je bila stijena, solidarnost, kodeks. Robertova kandidatura to mijenja i ovo su vrlo bolni trenuci, a on sam odbija javno komentirati odnose s ostalim članovima obitelji, ali je u izjavi za CNN nedugo prije objave kandidature u travnju kazao kako ne zamjera rodbini koja ga ne podržava, "obitelji se mogu ne slagati i ipak voljeti jedni druge", poručio je.

Rođen 17. siječnja 1954. godine, Robert Francis Kennedy Jr. je treće od jedanaestero djece Roberta F. Kennedyja i Ethel Kennedy. Imao je devet godina kad je ubijen njegov stric JFK, a 14 godina kad je 1968. ubijen njegov otac, u to vrijeme glavni državni odvjetnik i kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Za atentat na oca doznao je dok je bio u školi u North Bethesdi u Marylandu, nekoliko sati kasnije je, zajedno sa starijom sestrom Kathleen i starijim bratom Josephom, odletio u Los Angeles zrakoplovom potpredsjednika Huberta Humphreyja i bio je uz oca kad je preminuo od posljedica atentata.

---

image

Predsjednik JFK s djecom Kennedyjevih u Hyannisportu 1963. godine, među njima je i Robert Kennedy Jr.

Profimedia
---

U mladosti je Robert mlađi imao problema s ovisnošću, izbačen je iz dvije privatne škole i više puta uhićen zbog posjedovanja marihuane i heroina. Uspio je nastaviti školovanje i diplomirao je na Harvardu 1976. godine, poslije je studirao na londonskoj školi ekonomije i na fakultetima Sveučilišta Virginia i Sveučilišta Pace stekao pravničke diplome koje su mu omogućile bavljenje advokaturom.

Nakon što je otišao na rehabilitaciju 1983. godine, kaže da je od tada čist i postao je križar u borbi protiv droge. Karijeru je 1982. započeo kao pomoćnik državnog odvjetnika za Manhattan, ali sljedeće godine dao je ostavku nakon što nije prošao pravosudni ispit. Slijedilo je uhićenje zbog posjedovanja heroina, priznao je krivnju i bio osuđen na dvije godine uvjetne kazne i rad za opće dobro, tijekom kojeg je volontirao u neprofitnoj organizaciji Natural Resources Defence Council, a priključio se kao istražitelj i organizaciji Riverkeeper, u kojoj je postao stariji odvjetnik nakon što je primljen u newyoršku komoru 1985. godine.

Postao je stručnjak za zakone o zaštiti okoliša i bio cijenjen zbog borbe za zaštitu vodenih tokova, prava urođenika i obnovljivu energiju, a sam sebe je običavao opisivati kao "nesumnjivo vodećeg zaštitnika okoliša u državi".

Od 2005. godine promovira tvrdnje, koje su znanstvenici opovrgnuli, o vezi između cjepiva i autizma i osnovao je Children‘s Health Defense, grupu koja se protivi cijepljenju. Od pojave pandemije koronavirusa postao je vodeći "propovjednik" dezinformacija o cjepivu protiv COVID-a 19, a većina njegovih javnih kritika zdravstvenog sustava usmjerena je na Anthonyja Faucija, Billa Gatesa i Joea Bidena, te je, među ostalim svojim radovima, napisao knjige "Pravi Anthony Fauci" 2021. i "Pismo liberalima" 2022. godine.

Kennedy samog sebe ne vidi kao antivaksera, kaže kako ljude koji se zalažu za sigurnija cjepiva ne bi trebalo marginalizirati i optuživati da su antivakseri.

---

image

Robert Jr. se od djetinjstva bavi sokolarstvom i uzgojem sokolova i jastreba - snimljen je 1974. u Nairobiju u Keniji, gdje je sudjelovao u snimanju dokumentarne serije ‘Posljednja granica‘

Profimedia
---

– Ja sam za cijepljenje. Svih mojih šestero djece je cijepljeno. Vjerujem da su cjepiva spasila živote stotina milijuna ljudi tijekom proteklog stoljeća i da je šira rasprava o cjepivima ključna za javno zdravstvo. Ali želim da naša cjepiva budu sigurna koliko god je to moguće – kaže Robert Jr.

Cjepiva nisu jedini izvor rasprava i prijepora, Kennedy je govorio kako je učestalost masovnih pucnjava i ubojstava u školama povezana s povećanim korištenjem antidepresiva, uporno tvrdi i kako je CIA bila umiješana u ubojstvo njegova strica JFK-a, a vjerojatno i u ubojstvo njegova oca.

Kao otvoreni oponent vojne industrije i stranih intervencija, Robert Kennedy Jr. bio je izrazito kritičan o iračkom ratu, kao i o američkoj umiješanosti u rat u Ukrajini, nazivajući ga "američkim ratom protiv Rusije". Bidenovu administraciju je optužio da laže javnosti o ratu i sugerirao da su američki lideri gurnuli Ukrajinu u rat s Rusijom kao dio svoga velikog strateškog plana da se uništi bilo koja država poput Rusije koja se opire američkoj imperijalističkoj ekspanziji.

Kennedy je podržao kampanju za potpredsjednika Ala Gorea tijekom predsjedničke kampanje 2000. godine, a četiri godine kasnije na predsjedničkim izborima je podržao Johna Kerryja naglašavajući njegovu snažnu posvećenost pitanjima zaštite okoliša.

Robert i njegove sestre Kerry i Kathleen su 2007. podržali Hillary Clinton u borbi za demokratsku nominaciju za izbore 2008., a nakon demokratske konvencije Kennedy je sudjelovao u kampanji Baracka Obame. Nakon izbora Obamina je administracija razmatrala Roberta Jr. kao kandidata za voditelja Environmental Protection Agency, ali odustali su uvjereni kako zbog kontroverznih izjava i uhićenja zbog posjedovanja heroina 80-ih godina gotovo sigurno ne bio dobio odobrenje u Senatu.

---

image

Robert Kennedy Jr. je svojedobno podržao kandidaturu Johna Kerryja, također poznatog zagovornika zaštite okoliša

Profimedia
---

Ovaj licencirani sokolar i uzgajivač sokolova i jastrebova, te kanuist na divljim vodama, i svojim privatnim životom privlači pozornost. U travnju 1982. vjenčao se s Emily Ruth Black, koju je upoznao na pravnom fakultetu. Imaju dvoje djece, Roberta Francisa "Bobbyja" Kennedyja III., koji je rođen 1984. godine, i Kathleen Alexandru, rođenu 1988. godine. Robert i Emily razdvojili su se 1992. i razveli 1994. godine.

U travnju te godine vjenčao se s Mary Kathleen Richardson na istraživačkom plovilu na rijeci Hudson. Dobili su četvero djece: Conor Richardson Kennedy rođen je 1994., Kyra LeMoyne Kennedy 1995., William Finbar "Finn" Kennedy 1997., a Aidan Caohman Vieques Kennedy 2001. godine.

Robert je 12. svibnja 2010. podnio zahtjev za razvodom, tri dana kasnije ona je optužena za vožnju u alkoholiziranom stanju, a 16. svibnja pronađena je mrtva u pomoćnoj zgradi na svom posjedu u Bedfordu u saveznoj državi New York. Počinila je samoubojstvo vješanjem, a poslije se doznalo kako je Mary vidjela suprugov osobni dnevnik iz 2001. godine u kojemu je bilježio svoje seksualne uspjehe, bilo je upisano 37 žena.

---

image

Robert F. Kennedy s rođakinjom Marijom Shiver u Kaliforniji 2005. godine; oboje su nećaci ubijenog predsjednika Johna. F. Kennedyja Profimedia

Profimedia
---

S trećom suprugom, glumicom i redateljicom Cheryl Hines, Kennedy se vjenčao 2. kolovoza 2014. na imanju Kennedyjevih na Cape Codu. Vezu su započeli 2012., nakon što ih je upoznao Larry David, Cherylin kolega iz serije "Curb Your Enthusiasm".

U četrdesetim godinama života kod Kennedyja se razvila spastična disfonija, spazam glasnica, povremeni grč mišića grkljana koji izaziva promjenu glasa i otežava govor.

Kennedy je katolik koji svetog Franju Asiškog smatra svojim svecem zaštitnikom i uzorom, a 2004. je objavio i biografiju sveca "Saint Francis of Assisi: A Life of Joy". Hoće li ga svečev zagovor odvesti do Bijele kuće, tek ćemo vidjeti.

---

image

Robert s drugom suprugom, Mary Richardson Kennedy, koja se objesila 2012. godine

Pip/Landmark/Profimedia/Pip/Landmark/Profimedia
------
image

Robert F. Kennedy Jr.

Profimedia
------
image

Robert Jr. na jednom od antivakserskih skupova

Profimedia
------
image
Profimedia
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp fp Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia Pip/Landmark/Profimedia/Pip/Landmark/Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia
Afp
Afp

Robert F. Kennedy Jr. uključio se u borbu za demokratsku predsjedničku nominaciju

fp

Robert F. Kennedy Jr. s trećom suprugom, glumicom Cheryl Hines

Profimedia

Robert F. Kennedy sa suprugom Ethel i sedmero od njihovih jedanaestero djece, Robert Jr. je prvi slijeva iza majke

Profimedia

Predsjednik JFK s djecom Kennedyjevih u Hyannisportu 1963. godine, među njima je i Robert Kennedy Jr.

Profimedia

Robert Jr. se od djetinjstva bavi sokolarstvom i uzgojem sokolova i jastreba - snimljen je 1974. u Nairobiju u Keniji, gdje je sudjelovao u snimanju dokumentarne serije ‘Posljednja granica‘

Profimedia

Robert Kennedy Jr. je svojedobno podržao kandidaturu Johna Kerryja, također poznatog zagovornika zaštite okoliša

Profimedia

Robert F. Kennedy s rođakinjom Marijom Shiver u Kaliforniji 2005. godine; oboje su nećaci ubijenog predsjednika Johna. F. Kennedyja Profimedia

Pip/Landmark/Profimedia/Pip/Landmark/Profimedia

Robert s drugom suprugom, Mary Richardson Kennedy, koja se objesila 2012. godine

Profimedia

Robert F. Kennedy Jr.

Profimedia

Robert Jr. na jednom od antivakserskih skupova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/jos-jedan-kennedy-zeli-biti-predsjednik-tko-je-kontroverzni-robert-kojeg-ni-vlastita-obitelj-ne-zeli-u-bijeloj-kuci-1315073 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c5a6593fb553351eb4beb4662472498ce4ae2468 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jo%C5%A1+jedan+Kennedy+%C5%BEeli+biti+predsjednik.+Tko+je+kontroverzni+Robert%2C+kojeg+ni+vlastita+obitelj+ne+%C5%BEeli+u+Bijeloj+ku%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjos-jedan-kennedy-zeli-biti-predsjednik-tko-je-kontroverzni-robert-kojeg-ni-vlastita-obitelj-ne-zeli-u-bijeloj-kuci-1315073 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjos-jedan-kennedy-zeli-biti-predsjednik-tko-je-kontroverzni-robert-kojeg-ni-vlastita-obitelj-ne-zeli-u-bijeloj-kuci-1315073 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE ODUSTAJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetNE ODUSTAJU

Još jedan Kennedy želi biti predsjednik. Tko je kontroverzni Robert, kojeg ni vlastita obitelj ne želi u Bijeloj kući

Piše Marija Čović
15. kolovoza 2023. - 16:42

Otkako je u travnju ušao u borbu za demokratsku nominaciju za predsjedničkoga kandidata na sljedećim američkim izborima, ankete pokazuju kako trenutačno ima podršku oko 21 posto birača, premda je održao vrlo malo predizbornih skupova.

Ta je podrška dijelom rezultat nezadovoljstva demokratskih glasača aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je najavio namjeru da se u dobi od 80 godina kandidira za drugi mandat i uživa potporu od 41 posto. Analitičari procjenjuju kako sadašnja potpora Robertu F. Kennedyju Jr., a o njemu je riječ, ima veze s njegovim slavnim prezimenom. On je nećak ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja i sin predsjednikova također ubijenog brata Roberta F. Kennedyja.

Rezultati anketa vjerojatno su kombinacija nostalgije za obitelji Kennedy i njihovim b...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:37